Skip to main content

CNA dă înapoi în faţa concursurilor interactive: e voie şi până în ora 22.00!

 

interactiveConsiliul Naţional al Audiovizualului a făcut un pas înapoi în faţa concursurilor interactive, emisiuni prin care publicul naiv este încurajat să sune iar şi iar, amăgit de soluţiile de rezolvare extrem de uşoare.

Publicitate

După ce săptămâna trecută forul a votat împingerea acestor programe după ora 22.00, Consiliul a revenit ieri asupra deciziei: concursurile cu premii în obiecte sunt permise şi ziua, în anumite condiţii.

Dimensiunile acestei afaceri au fost expuse de reprezentantul companiei organizatoare, Games Factory: 200-300.000 de euro lunar, de la opt televiziuni cu care firma lucrează. Parte din sume au fost plătite deja, în avans, pentru contractele din 2009 (un argument invocat pentru menţinerea şi ziua a acestor concursuri).

Votul a venit după o şedinţă în care forul a avut o atitudine mult mai tolerantă decât săptămâna trecută. Membri înţelegători, permisivi, unii cu păreri total opuse celei de acum o săptămână şi un Răsvan Popescu (preşedinte) dojenitor ca un părinte faţă de reprezentanţii companiei. A surprins satisfacţia preşedintelui faţă de schimbările făcute în aceste concursuri doar în ultimele zile, după doi ani în care CNA a închis ochii când a fost vorba de păcălelile TV.

Săptămâna trecută, principala motivaţie pentru mutarea după ora 22.00 a fost protecţia minorilor. Azi, CNA a întors soluţia şi a găsit şi o motivare pentru schimbarea de 180 de grade.

A explicat-o Răsvan Popescu. „Înainte de ora 22.00, premiile vor fi numai în obiecte. Dacă obiectele nu sunt din sfera de interes a unui minor, riscurile sunt mici.”

De altfel, încă de la început, discuţia a fost condusă de preşedintele CNA astfel încât votul final să permită, în continuare, aceste jocuri.

Organizatorii s-au angajat însă să schimbe ceva, iar parte din probleme au fost rezolvate, după decizia CNA de săptămâna trecută:

  • TVR a renunţat la jocurile interactive
  • Tariful se afişează cu tot cu TVA
  • Regulamentul concursului este afişat în crawl
  • La concursul cu premii în obiecte se menţionează cu caractere mai mari obiectul, decât contravaloarea lor
  • Să renunţe la insistenţa de încurajare
  • Să prezinte elementele de bază ale regulamentului, că sunt selectaţi aleatoriu etc
  • Să precizeze clar că apelul neurmat de convorbire se taxează şi că participarea copiilor este interzisă

Pe tot parcursul şedinţei, membrii CNA au dat dovadă de o disponibilitatea inexplicabilă în a ajuta jocurile să rămână şi ziua, contrar deciziei pe care acelaşi consiliu a luat-o săptămâna trecută.

Câteva citate sunt edificatoare pentru atitudinea protectoare a forului faţă de aceste emisiuni:

Răsvan Popescu:

Ne-am uitat la noile emisiuni şi ne-a luat somnul pe Naţional TV. Chiar se văd nişte diferenţe.” Când pe ecranul din şedinţă au apărut imagini din concursuri vechi, Răsvan Popescu a ţinut să se convingă, vizibil deranjat, că nu sunt imagini cu noile concursuri modificate. “Ce apare domnul Liciu (şeful monitorizării n.r) acolo pe ecran? Sper că nu sunt imagini noi, nu? Păi, ce facem, ne dezinformaţi?

Grigore Zanc:

Iritarea a pornit de la insistenţa prezentatoarei şi de la mesajele de pe robot. Nu înseamnă că nu trebuie să faci o persuadare, dar într-un mod decent.” Ce spunea Zanc săptămâna trecută: “Este evident că este vorba de un mecanism prin care se câştigă bani. Este o înşelătorie, dar nu am dovada clară prin care să arăt asta.”

Cristina Trepcea:

"Cu protecţia minorilor nu cred că este o problemă. Dar noi le băgăm mâna în buzunar posturilor TV într-un moment în care nu au nevoie de aşa ceva.”

Criza prin care trece piaţa media a fost adusă în discuţie şi de Dan Grigore, ca o justificare a prezenţei acestor concursuri, pentru care posturile TV încasează bani buni de la organizatori.

Pe aceeaşi temă:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Blitz Johann Blitz Johann
    Daca vorbim aici de o situatie permisiva fata de aceste jocuri (concurs),trebuie sa privim afacerea aceasta si din alt unghi. CNA, ca institutie este oportuna si ca un instrument de manipulare a opiniei publice ,atâta vreme cât membrii ei sunt alesi pe criterii politice ,multi dintre ei neavand nici un fel de experienta in Mass-media ,un fapt notoriu il reprezinta insusi Dan Grigore. Sunt interese de partid ,de clan si de afaceri pentru ca anumite emisiuni cu un caracter mai mult decât dubios sa supravietuiasca. Daca a-ti
    aveti posibilitatea de a "săpa" mai adânc in acesta mizerie demagogă veti descoperii un fapt incredibil. Acesti organizatori de emisiuni de acest gen aduc profituri nu numai posturilor tv ,dar un procent ajunge pe cai sinuoase tocmai in conturile celor alesi de noi (democratic)..sâc ! *Dormi linistit, popor român...CNA vegheaza pentru tine !* .
  • Petrişor Petrişor
    Corectat. Multam :)
  • Liviu Liviu
    Se cheama "crawl", nu "crowl". Pentru ca.. se taraie ca râma pe ecran. :)
  • Dacian Dacian
    Ce se intampla e jenant si te face sa intelegi ca CNA e un for manipulabil. YODA, nu as spune ca sunt prea multi bani, doar ca suficienti pentru un program ieftin.
  • Dacian Dacian
    E jenant. Si se mai indoieste cineva ca acest for e unul slab si manipulabil?
  • YODA YODA
    Oare de ce? Sunt prea multi bani la mijloc?

Trimite un comentariu

sus