Skip to main content

Societatea civilă condamnă derapajul grav al presei în cazul Cozma

 

20 de asociatii condamna derapajul grav al presei in cazul Marian Cozma. Asociatiile remarca incalcarea normelor etice si profesionale, de la amestecul nejustificat in viata privata la mentionarea nejustificata a etniei presupusilor infractori.

Publicitate

Iata textul Apelului la responsabilitatea jurnalistilor:

Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de degradarea accentuata a discursului jurnalistic si semnaleaza alunecarea periculoasa a presei romanesti in directia unui comportament ce risca sa puna in pericol drepturile unor cetateni sau comunitati si, in egala masura, sa decredibilizeze intreaga breasla. Principala cauza a acestei stari de fapt este desconsiderarea cvasigeneralizata a normelor etice si profesionale in interiorul redactiilor.

In acest sens, atragem atentia asupra catorva incalcari grave ale normelor profesionale de catre media romaneasca, pornind de la cazul handbalistului roman ucis in Ungaria.

1. Nerespectarea prezumtiei de nevinovatie a celor acuzati de crima ("Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta." - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa).

2. Amestecul nejustificat in viata privata a familiei celui decedat, in total dispret fata de suferinta celor apropiati:

- "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire." - Codul de reglementare in audiovizual, art. 44, alin. 1;

- "Jurnalistul este dator sa respecte viata privata a persoanei (inclusiv aspectele care tin de familie, domiciliu si corespondenta). Amestecul în viata privata este permis atunci când interesul public de a afla informatia prevaleaza." - Codul deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, art. 2.1.2.

3. Mentionarea nejustificata a etniei presupusilor infractori: ("Se va mentiona rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica, sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema." - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa.

Asocierea generalizata a etniei cu infractiunea risca sa genereze reactii individuale sau sociale neprevazute si extrem de periculoase, cum ar fi violenta impotriva membrilor unei etnii. Din pacate, astfel de atitudini au fost promovate atat in media nationale cat si in cele locale, atat in audiovizual, cat si in presa scrisa.

Consecintele la nivelul cetateanului nu s-au lasat asteptate. Este edificator cazul fotbalistului din Botosani despre care presa locala si nationala s-au grabit sa publice ca a fost batut de un grup de romi, desi nu aveau ca sursa decat afirmatiile fotbalistului. Dupa doua zile fotbalistul a recunoscut in fata politistilor ca a mintit pentru a evita o sanctiune din partea clubului la care este legitimat.

4. Cazul din Botosani ilustreaza abandonarea regulilor profesionale elementare (verificarea informatiilor) si publicarea de informatii eronate de catre jurnalisti, pe fondul unui climat supralicitat emotional si de culpabilizare generalizata a romilor. ("Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile." - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa, art. 4).

5. Incitarea la violenta din partea unor jurnalisti, prin utilizarea unor discursuri identice cu cele ale organizatiilor de extrema dreapta, de sorginte neonazista.

("Jurnalistul este dator sa nu discrimineze nici o persoana pe motive de rasa, etnie, religie, sex, vârsta, orientare sexuala ori dizabilitati si sa nu instige la ura si violenta atunci când relateaza fapte sau îsi exprima opiniile." - Codul deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, art. 2.1.5.).

Initiatorii acestui demers vor sesiza institutiile abilitate (Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) solicitandu-le sa analizeze daca au fost incalcate reglementarile in vigoare. Solicitam CNA sa faciliteze organizarea unei dezbateri publice privind situatia semnalata. De asemenea, vom sesiza Clubul Roman de Presa sa se pronunte daca institutiile media care au aderat la Codul deontologic al CRP au respectat prevederile acestui cod.

Facem un apel catre intreaga comunitate media sa dea dovada de responsabilitate si respect fata de societate, fata de regulile profesiei si fata de propriul sau public.

Semnatari:

  • Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • APEL - Asociatia Patronilor si Editorilor de Presa Locala
  • Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
  • Romani CRISS
  • Liga Jurnalistilor Sibiu
  • Institutul pentru Politici Sociale
  • Asociatia Consumatorilor de Media
  • Asociatia Profesionistilor de Presa din Cluj
  • Asociatia Jurnalistilor din Romania
  • Asociatia Komunitas
  • Asociatia Accept
  • Conventia Organizatiilor de Media
  • Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna"
  • Centrul de Studii Rome
  • Uniunea Nationala a Studentilor din Romania
  • Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare
  • Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
  • Policy Center for Roma and Minorities
  • European Roma Grassroots Organisation
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • visio visio
    draga Petrisor,
    Drepturile omului de refera la drepturile tuturor oamenilor, insa unii se duc la munca sa castige un ban, altii fura din casa celui ce se duce la munca; criminalii, gen gorbunov, nu mai au nici un drept si este pacat sa traiasca din banii mei sau ai tai; daca nu crezi ce spun iti doresc ca mama ta, sora ta sa fie omorata fie de un gorbunov, fie de un tigan fie de un roman, sau moldovean sau francez; pe urma te mai gandesti; faptul ca cenzurezi ce scrie societatea civila dovedeste ca nu esti cu nimic mai prejos decat ceausescu si acolitii lui; dovedeste ca iti iubesti mai mult scaunul decat principiile democratiei; daca tu ai impresia, draga petrisor, ca new york post trebuie sa scape nepedepsit pt desenul cu cimpanzeul si legaura cu obama, ai o problema: toti de acolo trebuie sa ramana fara drept de a mai profesa vreodata in aceasta viata aceasta meserie; daca democratia iti ofera o oportunitate nu inseamna ca trebuie sa lasi partile slabe ale caracterului tau sa iasa "la rampa"; trebuie sa evoluezi ca individ, ca specie; atata vreme cat o parte a speciei umane care refuza sa se integreze, sa mearga la munca, la scoala, e clar ca este o plaga pt societate si trebuie extirpata intr-un fel sau altul; daca ai vreo problema cu ce ti-am scris, ai mailul meu; iti doresc multa pricepere intelectuala pt functia in care te afli.
  • Petrişor Petrişor
    Comentariile de pe acest site trebuie să respecte regulile bunului simţ, să nu instige la violenţă şi să nu aibă un caracter xenofob.
    În acest caz am sesizat o serie de comentarii cu vădit caracter xenofob şi de incitare la violenţă.
    Ca atare au fost şterse.
  • TiTi TiTi
    Haloooooo! Deontologii lu' peste prajit, invatati sa scrieti si voi articole care sa apere romanii si nu tiganii. Din cauza voastra noi romanii suntem numiti in toata Europa, "tigani". De ce? Pentru ca voi si cei ca voi care lucreaza in posturi bine pltite nu au curajul si barbatia sa scrie articole asa cum scriu toti europenii, impotriva infractorilor numindu-i tiganii sau romani. De fiecare data si in fiecare articol sintagma de Roman este sinonima cu cea de tigan.De cateva saptamni ne tot aratati la tv ca romanii si subliniez romanii comit infractiuni pe teritoriul Italiei. De ce Romanii, spuneti clar cine sunt infracatorii, tigani, moldoveni de dincolo de Prut care prin gratia divina si vointa lui basescu traian au capatat cetatenia romana.Toti acestia vorbesc intre ei in limba tiganeasca sau ruseasca dupa caz iar in public vorbesc limba romana. Nu mai vorbesc de postul de tv. ProTV, care a transmis in cursul anului trecut mai multe emisiuni tv in care romanii erau prezentati ca fiind o natie de tigani. Luati atitudine impotriva astora si nu imptriva celor ce au curaj sa-si exprime opinia. Faptul ca printre jurnalisti sunt si tigani asta nu inseamna ca toti jurnalistii sunt tiganii.In aceeasi logica daca printre romani sunt si tigani asta nu inseamna ca romanni sunt tigani. De asemenea trimiteti catre forurile de la Brusselles scrisori articole sau ce vreti voi dar tranmiteti ingrijorarea noastra a tuturor ROMANILOR fata de articolele din presa italiana care indeamna la uciderea tuturor romanilor. Aici luati atitudine.
  • Ovidiu Ovidiu
    Mai baieti, ia faceti scrisori de astea si catre forurile Europene despre cum trateaza presa din Italia infractiunile romanilor.

    Poate ca a exagerat in Ro presa, dar nu a generat efecte... in schimb in Italia:

    1. magazine de romani aruncate in aer;
    2. mitinguri anti romani;
    3. declaratii politice anti romani;
    4. raiduri in care sunt batuti doar romanii din baruri, locale, etc.
    5. elevi batuti de colegi pe motiv ca sunt romani;
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Omul de rînd, fie că e ţigan, evreu sau gay, e cetăţean al unei ţări UE şi îşi va înfrîna pornirile animalice. Iar presa îl va ajuta să se comporte decent, prin educaţie cu pipeta şi prin autocenzură. Cel puţin aşa am văzut că e prin alte ţări egale cu a noastră, adică membre ale UE.

Trimite un comentariu

sus