Skip to main content

Competiţia, de vină pentru derapajele posturilor TV!

 

Concurenţa le înceţoşează judecata jurnaliştilor. Prim mimetism, pe principiul “dacă ei dau şi noi trebuie să o facem", posturile TV ajung la exagerări, ca în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma. Astfel s-au explicat şefii ştirilor de la posturile TV în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Din dezbatere:

Răsvan Popescu (preşedinte CNA), foto: "Timp de o săptămână, bombardamentul a fost general, cu diferenţe între posturi. Ar trebui să existe un cod intern în toate redacţiile. Astfel putem elimina derapajele."

Christian Mititelu (CNA): "Se încearcă nu atât o informare a publicului, ci o emoţionare a lui. O înduioşare. Nu ştiu în ce fel îşi face presa astfel rolul. O ştire despre moartea unui copil era ilustrată cu poze cu el la diferite vârste. Ce relevanţă aveau? Ştirile ilustrate cu o muzică siropoasă sunt iarăşi frecvente."

Răzvan Mitroi (Antena 3): "Dacă e ceva care ne duce despre derapaje, de vină este competiţia între televiziuni. Soluţia este autoreglementare. Din organizaţia mea, pot spune că există aceste discuţii. Masele critice care ar putea determina atoreglementarea sunt însă deocamdată infime.
În cazul Cozma, show-ul l-a făcut familia. În cazul acesta tatăl. Nu cred că vreo instituţie media ar fi putut să se abţină la un spectacol pus în stradă. E o atracţie la care nu poţi să rezişti, ca instituţie media. Dacă personajele sunt dispuse să îşi exhibe suferinţa, nu putem refuza."

Cristian Coman (Realitatea TV):

"Sunt multe derapaje, dar nu este corect să fim acuzaţi in corpore. Nu e o situaţie normală, dar cred că doar piaţa o va regla. Generalizaţi. Nu cred că este o regulă, cel puţin în cazul meu. Competiţia este de vină. Nu este problema de ce dai, ci în ce mod o faci."

Claudiu Lucaci (TVR): "Televiziunile de ştiri au preluat supremaţia în timpul zilei, ceea ce ne creează un dezavantaj nouă. Televiziunile de news dau o direcţie, care nu e neapărat la fel cu un post generalist. Orice Breaking news devine ştire pentru toate celelalte televiziuni, tocmai din acest motiv: Trebuie să fii şi tu acolo!
Dar trebuie să îţi ţii în frâu pornirile. Cât timp există pe celelalte posturi, nimeni nu poate argumenta de ce alţii fac, şi tu nu!"

Mihai Mălaimare (CNA): "Violenţa în audiovizualul românesc este teribilă. În ştiri lucru acesta este nepermis."

Ciprian Stoianovici (Asociaţia Jurnaliştilor din România): "Trăim într-o societate emoţională. Avem o soluţie. Stă în codurile deontologice. Soluţia, pur teoretică, este să arătăm celor din marketing că avem nişte principii de la care nu abdicăm. Dar e, cum spuneam, doar o soluţie teoretică.
Trebuie să tragem linie între ce este profitabil şi ce este corect. E o luptă epuizantă, dar cred că merită. De la noi porneşte: să fim de acord că avem o problemă. Doar că 90% dintre jurnalişti nu cred că au o problemă."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • augias augias
    Asa cum avem legi pe care nu le respecta nimeni, tot asa exista si niste coduri deontologice pe care nu le respecta 99% (nu 90% cum crede un vorbitor) dintre ziaristii din RO. E, intr-adevar, "o problema" care a trecut chiar si dincolo de granite... Cel mai... derapat de la... realitate e reprezentantul iRealitateatv. Pe zi ce trece, devine tot mai clar un tabloid... de fapt divers, la mare concurenta cu A3 (nu-i de mirare, daca reprezentantul postului considera "masa critica" prea...mica (?!?!)pentru o schimbare majora - poate ca se uita la alt televizor!). Cit priveste postul public, jale ca la abator... Probabil ca acest penibil domn Lucaci va fi primul care va da fuga sa transmita stirea ca Ciumaca a muscat un ciine, dupa ce-a citit breichingniusu de la ZEROtv. Chestia asta cu "stirile" e-o meserie tare grea... Iti rupe dintii si-ti papa neuronii!... CNA, CNA, amendeaza-i tot asa!!!
  • Neagrigore Neagrigore
    Cateodata par atat de meschine si limitate comentariile, precum "muzica siropoasa". Si cand te gandesti ca e vorba despre ce ni se serveste zilnic.

Trimite un comentariu

sus