Skip to main content

EXTERNE: Fiscul a îngheţat activele grupului Dogan

 

Autorităţile fiscale din Turcia au îngheţat activele Dogan Yayin Holdings (DYH), cel mai mare grup media din Turcia, în contul unor taxe şi amenzi neplătite către stat în valoare de 480 de milioane de dolari, informează Financial Times.

Publicitate

Sancţiunea se leagă de profiturile înregistrate de DYH din vânzarea, cu doi ani în urmă, a 25% din acţiunile Dogan TV către trustul german Axel Springer. Compania turcă se pregăteşte să facă apel la această decizie. În Turcia, Dogan deţine, printre altele, publicaţiile Fanatik, Hurriyet şi Milliyet şi postul de televiziune CNN Turk. În România, Dogan este prezent prin postul TV Kanal D.

În luna februarie, Dogan Yayin a primit o amendă 412,5 milioane de dolari din partea autorităţilor fiscale şi a fost somat să plătească o datorie fiscală de peste 70 de milioane de dolari, după cum a informat HotNews, aici.

Investitorii DYH, care deţine câteva dintre cele mai mari televiziuni şi publicaţii turceşti, se tem că decizia ministerului vine în urma tensiunilor dintre Aydin Dogan (foto), care deţine compania, şi prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Toamna trecută, cel din urmă şi-a îndemnat chiar suporterii să boicoteze publicaţiile Dogan, din cauza felului în care acestea au relatat detaliile unui scandal de corupţie.

În ciuda acestui fapt, reprezentanţii ministerului de finanţe susţin că auditul în urma căruia s-a ajuns la sancţionarea DYH este imparţial.

Îngheţarea activelor DYH împiedică vânzarea acţiunilor la trei dintre subsidiarele companiei - Hurriyet Gazetcililk, Dogan Gazetcilik şi Dogan Burda Dergi Yayincilik, dar nu afectează dividendele şi operaţiunile de zi cu zi.

Cu toate acestea, criza prin care trece DYH afectează puternic evoluţia acţiunilor companiei la bursă şi devine un serios motiv de îngrijorare pentru partenerii săi internaţionali. Oficialii Axel Springer, partenerii DYH, au declarat, însă, că ultima decizie a autorităţilor turceşti nu le va afecta planurile de investiţie.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus