Skip to main content

Jurnalistul Marius Drăghici (Evenimentul zilei) dă în judecată Ringier. MediaSind: Ringier încalcă în mod flagrant legea

 

Ringier România nu a respectat legislaţia muncii în cazul jurnalistului Marius Drăghici, de la Evenimentul zilei, consideră Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.

Publicitate

MediaSind:

"Compania l-a sancţionat financiar pe Marius Drăghici, jurnalist al cotidianului Evenimentul Zilei, deoarece acesta a avut curajul să acţioneze în judecată Ringier România SRL pentru neplata drepturilor salariale, hărţuire la locul de muncă şi cenzură şi pentru că a informat Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului în România".

Ringier România i-a reziliat lui Marius Drăghici contractul de drepturi de autor, începând din această lună, imediat după ce jurnalistul a acţionat compania în justiţie.

De ce s-a ajuns la proces?

MediaSind: "Din octombrie 2008 şi până în prezent, redactorul-şef al publicaţiei Evenimentul Zilei, Vlad Macovei, i-a refuzat publicarea unor anchete despre înalţi demnitari şi a unor articole despre Holocaust."

Marius Drăghici a dat în judecată Ringier pentru neplata drepturilor salariale, hărţuire la locul de muncă şi cenzură. La scurt timp, compania i-a reziliat contractul de drepturi de autor. „Această măsură diminuează cu peste 70% veniturile obţinute de la Evenimentul Zilei”, susţine MediaSind.

Ca urmare a sesizării MediaSind, Inspectoratul Teritorial de Muncă a făcut un control la compania Ringier. În urma controlului, Ringier a fost obligată la plata sporurilor de vechime şi de fidelitate, care reprezintă între 5 şi 25% din salariul de bază.

Comunicatul MediaSind

Trustul Ringier încalcă în mod flagrant legea

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de acţiunile Trustului de presă Ringier România SRL, deoarece această societate nu a respectat legislaţia muncii. Compania l-a sancţionat financiar pe Marius Drăghici, jurnalist al cotidianului Evenimentul Zilei, deoarece acesta a avut curajul să acţioneze în judecată Ringier România SRL pentru neplata drepturilor salariale, hărţuire la locul de muncă şi cenzură şi pentru că a informat Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului în România (MCA România).

FRJ MediaSind a constatat că angajatul Marius Drăghici a fost constrâns să semneze un act adiţional prin care renunţa la drepturile legale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de Ramură Mass Media. De asemenea, jurnalistului nu i s-au acordat în totalitate salariul minim pe ramură, coeficienţii de ierahizare şi nu i s-au plătit sporurile legale. Luând act de aceste grave abateri de la lege, FRJ MediaSind a sesizat Ministerul Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale - Inspecţia Muncii.

Inspectorii ITM Bucureşti au finalizat controlul şi au confirmat aspectele sesizate de către FRJ MediaSind. Autoritatea publică competentă a obligat S.C. Ringier România SRL la plata tuturor drepturilor salariale către Marius Drăghici, dar şi către toţi salariaţii publicaţiilor din trustul Ringier, aşa cum rezultă din adresa numărul P100/316/26/02.2009 comunicată de către Inspecţia Muncii.

S.C. Ringier România SRL a fost obligată şi la plata sporurilor de vechime şi de fidelitate, care reprezintă între 5 şi 25% din salariul de bază. “Prin actul de control s-a subliniat că angajatorul are obligaţia să acorde salariaţilor săi cel puţin toate drepturile salariale sau băneşti negociate şi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă la Nivelul Mass Media nr. 993/2006, (aplicabil în conformitate cu actul Adiţional 2/14.08.2008)”, se arată în adresa Inspecţiei Muncii.

De asemenea, inspectorii au constatat că introducerea în Contractul Individual de Muncă al fiecărui salariat a unei clauze de non-concurenţă încalcă dispoziţiile art. 21 din Codul Muncii şi prevederile CCM la Nivel de Ramură Mass-media.

În consecinţă, angajatorul este obligat să plătească salariaţilor săi, conform legii, toate drepturile băneşti pe ultimii trei ani de activitate de la prezentul raport de control.

Documentul poate fi descărcat integral de pe site-ul www.mediasind.ro.

Cazul “Marius Drăghici”
Din octombrie 2008 şi până în prezent, de când Marius Drăghici a solicitat asistenţa sindicatului, conducerea societăţii a refuzat orice dialog cu FRJ MediaSind şi a ignorat corespondenţa oficială. În aceeaşi perioadă, redactorul-şef al publicaţiei Evenimentul Zilei, Vlad Macovei, i-a refuzat publicarea unor anchete despre înalţi demnitari şi a unor articole despre Holocaust. Din acest motiv, jurnalistul a sesizat şi Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului în România (MCA România).

Din cauză că a avut curajul să acţioneze în judecată Ringier România SRL pentru neplata drepturilor salariale, hărţuire la locul de muncă şi cenzură (Dosar 5217/3/2009 din 11 februarie 2009), la scurt timp compania i-a reziliat contractul de drepturi de autor. Această măsură diminuează cu peste 70% veniturile obţinute de la Evenimentul Zilei.

Marius Drăghici este membru al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, organizaţie afiliată la Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind. Jurnalistul publică în presa centrală din anul 1998 şi este autor a numeroase anchete despre fapte de corupţie (Ex: licitaţiile din sistemul de sănătate, afacerile cu energie de la stat, afacerile cu terenurile RAPPS, negocierile secrete Gazprom – OMV pentru privatizarea Petrom, etc.) şi interviuri cu personalităţi (dr. Zbigniew Brzezinski, Alain Lamassoure, Serghei Mironov, Vladimir Voronin).

În anul 2007, jurnalistul a pătruns pe teritoriul Republicii Separatiste Transnistrene, asumându-şi riscuri majore, pentru a relata în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei despre Holocaustul din Transnistria - crimele de la Dubăsari. Menţionăm că Evenimentul Zilei a câştigat toate procesele care i-au fost intentate ca urmare a anchetelor semnate de Marius Drăghici.

În concluzie, FRJ MediaSind va susţine interesele membrului său în faţa instanţelor judecătoreşti şi va sesiza Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor pentru a organiza, în comun, acţiuni de protest în România şi în tările unde Ringier AG deţine publicaţii.

Preşedinte FRJ MediaSind,
Cristi Godinac

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Stefan A. Iordache Stefan A. Iordache
    In mod sigur acei demnitari corupti au exercitat presiuni asupra trustului Ringier pentru pedepsirea d-lui Draghici.
    As vrea sa pot face ceva in sprijinul d-lui Draghici dar din nefericire mai multe ar fi putut face dansul pentru mine, ca dealtfel pentru interesul public in general, evident daca ar avea drept de semnatura.
    Daca se organizeaza vreo manifestatie de sprijin va rog sa ma instiintati si pe mine la [email protected].
    Pe mine m-au hartuit exponentii sistemului ticalosit ce conduce Hidroelectrica cercetandu-ma disciplinar si obligandu-ma sa dau o declaratie in care bineanteles i-am trimis la plimbare precizand ca habar nu am cine si cum a transmis factura cu pricina la EVZ.
    Fireste ca de atunci batjocura la care eram supus, inginer cu master absolvit obligat sa stea in locul secretarelor zi de zi pe toata durata programului, a luat sfarsit.
    Desi parca as mai fi stat o vreme:)
    De o saptamana eu si alti vreo 10 colegi din executivul de 220(inclusiv directorimea) suntem discriminati intrerupandu-ni-se(eu sper c-am nimerit-o cu ortografia:)) complet accesul la internet-ul platit din banii statului care potrivit Constitutiei nu discrimineaza intre cetatenii sai.
    O remarca as mai dori sa fac adresandu-ma de aceasta data d-lui Presedinte al FRJ MediaSind:
    D-le Presedinte Gondiac, am citit in toamna trecuta ca Federatia pe care o conduceti a participat la un protest comun in fata Guvernului alaturi de Federatia Hidrosind ce reuneste ce-i drept majoritatea salariatilor din SC Hidroelectrica-SA.
    Numai ca dvs nu stiti cu ce personaje v-ati insotit d-le Gondiac.
    Salariatii care sunt membrii Hidrosind sunt tinuti in acest sindicat gratie presiunilor conducerii inculpate si urmarita penal a SC Hidroelectrica-SA transmise prin intermediul liderilor acestei Federatii Hidrosind.
    E drept ca nu toti salariatii din Hidroelectrica au curajul sa spuna lucrurilor pe nume si mai ales in fata conducerii invinuite si inculpate si ciracilor acesteia dar trebuie sa intelegem ca nu toti oamenii pot rezista atunci cand la ureche li se sopteste ca vor ramane fara loc de munca sau ca vor fi hartuiti in cele mai diverse moduri.
    Exista insa din fericire si cativa ce-i drept foarte putini(cca 300 din 5000) care au avut curajul sa reziste in fata acestor intimidari sistematice.
    In ce ma priveste de pilda anul trecut in 2008 dupa ce inghitisera galusca cu factura din lipsa de probe, le-a bubuit in cap o alta hartuire: au incercat sa-mi falsifice rezultatele testarii psihologice sustinuta, culmea benevol intrucat obligativitate legala nu exista, iar lipsa acestei obligativitati a si determinat majoritatea salariatilor sa nu participe la ea.
    Eu am participat din dorinta sincera de a-mi pune la incercare agerimea observatiei si a rationamentului logico-matematic.
    Nu banuiam ca se urzeste o potlogarie impotriva mea.
    A intervenit prompt insa Federatia sindicala Univers al carui membru sunt din 2008 si le-a pus in vedere ca mergem in justitie si s-au potolit imediat ticalosii.
    La fel am solicitat sa fiu reprezentat in fata administratiei SC Hidroelectrica-SA conform legii de catre sindicatul caruia apartineam in 2007, Hidrosind, cu prilejul cercetarii disciplinare din august 2007.
    Nici n-au vrut sa auda liderii Hidrosind de mine, fugindu-mi care incotro din cale.
    Asa ca fiti atent pe viitor cu ce fel de oameni va insotiti miscarile de protest d-le Godinac mai ales ca Hidrosind-ul nu apara de fapt soarta salariatilor Hidroelectrica ci pe cea a sefilor acestei vaci de muls in interesul ''baietilor destepti'', care riscau sa nu-si mai gaseasca aceleasi locuri de sefi si in noua organigrama a preconizatei Companii Energetice Nationale.
    Daca n-am citit eu bine asta toamna si intr-adevar FRJ MediaSind n-a protestat alaturi de Hidrosind in fata Guvernului remarcile mele raman evident fara destinatar.
    Cu stima tuturor celor de buna credinta,
    Stefan A. Iordache
    PS
    http://www.sar.org.ro/index.php?page=articol&id=316
  • Corina Corina
    PT DOREL: ar trebui sa inveti putina gramatica, Dorele. Te ajut eu in acest caz: verbul a permite: eu permit, tu permiti, voi permiteti. Deci corect este PERMITETI-Mi. Daca la gramatica stai foarte prost (aste e o greseala grava), la exprimare stai si mai prost: Vis-a-vis este un barbarism lingvistic care nu are ce sa caute in constructia folosita de tine!

    Asadar, pina nu mergi la scoala sa recuperezi cele 8 clase primare lipsa, scuteste-ne!
  • Dorel Dorel
    Il cunosc pe dl. Marius Draghici. Am lucrat impreuna la un moment dat. Permite-ti-mi sa imi exprim indoiala vis-a-vis de calitatile jurnalistice ale domniei sale.
    Insa demersul este laudabil. Toti jurnalistii sunt vaduviti de anumite drepturi prevazute in codul muncii.
  • coco coco
    dragici e un jurnalist extraordinar de bun. toti jurnalistii trebuie sa se Uneasca impotriva patronatelor de tipul Ringier. astia isi bat joc de toti ziaristii in timp ce acestia isi sacrifica viata pentru valorile profesionale. Toti jurnalistii trebuie sa se inscrie in sindicate, sa lupte pentru drepturile lor, asa cum cer restului societatii sa o faca.
    jurnalistii sunt si eu oameni, fac parte din societate, NU sunt mai presus de alte categori sociale si trebuie sa respecte Codul Deontologic al Clubului de Presa sau al Conventiei Organizatiilor de Media.

    astia de la Ringier daca nu pot tine ziare sa se duca din romania sa faca tablodide unde vor!

Trimite un comentariu

sus