Skip to main content

DERAPAJ: Posturile de ştiri, fabrici de panică în cazul cutremurului

 

Realitatea TV şi Antena 3 au exploatat iresponsabil potenţialul de audienţă al cutremurului de sâmbătă. Apelând la temerile primare, întreţinând o stare de permanent potenţial pericol, hiperbolizând un seism fără impact major, cele două canale au alimentat panica. Canalelor de ştiri li s-a adăugat, evident, OTV.

Publicitate

Prestaţia posturilor de ştiri le-a adus doar o somaţie, iar OTV-ului o amendă de 100 de milioane de lei. Înainte de alte detalii, este absolut remarcabilă intervenţia Antenei 3 imediat după cutremur.

Prezentatoarea Elena Crăciun a oferit o reprezentaţie jurnalistică de excepţie, din care nu au lipsit cuvinte precum ucişi, zdrobiţi, omorâţi. Câteva sfaturi: “dacă sunteţi în pat, pur şi simplu rostogoliţi-vă jos”, “clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale” şi, cireaşa de pe tort: dacă staţi în cadrul uşii “veţi fi tăiat în două de intrarea uşii”.

Cele câteva minute care vor rămâne sigur în istoria stângăciilor jurnalistice de  pe TV:

Sfaturile Antenei 3 despre cum să ne protejăm în caz de cutremur

[flashvideo filename=video/antena3_special.flv /]

În minutele de după cutremur, Realitatea TV a pus accent pe cele 500.000 de vicitime care s-ar putea înregistra în Bucureşti, după spusele primarului Sorin Oprescu.

Iată intervenţia Realităţii:

Cutremurul de la Realitatea TV

[flashvideo filename=video/realitatea_zona2.flv /]

Televiziunile au încălcat clar un articol din Codul de reglementare în audiovizual, consideră CNA.

Art. 81: "Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului."

Cele câteva secunde de cutremur inofesiv au generat emisiuni întregi despre un posibil dezastru.

Secvenţe din desfăşurarea jurnalistică pe tema seismului, în seara producerii acestuia:

Antena 3

  • Reluarea informaţiei vehiculate de Sorin Oprescu: 500.000 de oameni ar putea muri în Bucureşti în cazul unui cutremur
  • Jurnalistul Florin Condurăţeanu a povestit cum au murit Toma Caragiu şi Alexandru Bocăneţ la cutremurul din 1977.
  • Prezentarea unor imagini de la cutremurul din 1977 şi de la cutremurul din Italia

Realitatea TV

  • Reluarea informaţiei vehiculate de Sorin Oprescu: 500.000 de oameni ar putea muri în Bucureşti în cazul unui cutremur.
  • Adrian Păunescu a compus o poezie în direct, pe tema cutremurului.
  • Difuzarea unui documentar despre cutremurul din 1977, la două ore după seismul de sâmbătă.
  • Transmisii din stradă, cu Cristi Zărescu.
  • O emisiune specială moderată de Robert Turcescu. Concluzia: putem sta liniştiţi.
  • Sfaturi în cazul unui cutremur.

Dintre canalele care au relatat despre cutremur, în direct, s-a remarcat, în sensul bun, postul public, care tocmai difuza Telejurnalul. În direct prin telefon cu Gheorghe Mărmureanu (Intitutul Naţional de Fizică a Pământului), Mihai Rădulescu a obţinut informaţiile de bază despre cutremur, fără a întreţine o atmosferă de panică.

După succesul de audienţă de sâmbătă seara, Realitatea a exploatat intens subiectul şi în zilele următoare. Goana după cât mai multe minute în cât mai multe unghiuri de abordare ale cutremului a dus la produse fără nicio valoare jurnalistică. Reporterul de război Adelin Petrişor a transmis dintr-un elicopter care survola epicentrul seismului. Pădure, zonă muntoasă, imagini de o spectaculozitate care ar fi mutat imediat telespetatorii de pe post dacă pe ecran nu era titrat cuvântul generator de panică, combustibilul perfect pentru a alimenta temerile colective: CUTREMUR.

Cu audienţa drept singur obiectiv, posturile de ştiri s-au întors cu spatele la public (foarte organizat în cazul Realitatea TV) şi şi-au abandonat menirea de bază – aceea de a informa corect – exact în momentele în care telespectatorii aveau mai mult nevoie. Este drept, informaţiile despre ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur şi ce trebuie făcut în astfel de situaţii sunt utile, însă lipite de producerea unui seism, efectul nu este decât alimentarea panicii.

Un examen picat, în numele audienţei cu orice preţ.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • petrica petrica
    Eu i-as da afara si pe producator si pe editor. Fatuca saraca era clar depasita de situatie. dar editorul avea obligatia sa-i furnizeze macar o bruma de informatie cu care sa jongleze live, iar producatorul cand a vazut ce ineptii se debiteaza pe post, trebuia sa o "taie" si sa bage dracului un promo pina cand aducea unu mai competent sau putea lua macar niste telefoane in direct sa salveze situatia.
  • Huper Huper
    Si acum acelasi lucru se intampla cu 'gripa porcina'...
  • Eliza Eliza
    Daca nu puneai inregistrarea asta pe blog, pe cuvant de onoare ca n-as fi crezut ca s-a citit asa ceva!
  • ionica ionica
    la antena 3, retardata nu a fost neaparat prezentatoarea, care este noua si, implicit, depasita de situatie, cat persoana care i-a trimis textul. adica asta

    mi se pare stupid ca un link de pe academicul site geocities, care sa contina asemenea aberatii, sa fie aruncat in emisie, pentru a fi citit de o individa care de-abia vorbeste romana, d-apoi sa mai si traduca din engleza.
  • Blog Vedete Blog Vedete
    OTV-ul e jalnic si e pacat ca este vizionat de mai toate categoriile sociale. Sunt cadre didactice care se lauda cu stuDii superioare si care, la o pauza de cafea dezbat ultimele emisiuni OTV
  • Ionutz Bz Ionutz Bz
    Numai profesionisti in tembeliziuni si numai tembeliziunin care nu cauta comercialul , ci doar informarea corecta a populatiei. Cu dedicatie pentru ANTENE(1-3)
  • Tiberiu Tiberiu
    Am descoperit cine este tipa sadica de la Antena 3: "jurnalista" care arunca telefonul pe jos pentru ca nu suna nimeni sa-i ia banii de la concurs :)) .
  • antene antene
    superba interventia antenei 3 de la profesionisti ai stirilor
  • bedexe bedexe
    De ceva timp am remarcat calitatea jurnalului postului public, comparabila cu cea posturilor straine: informare, nu manipulare.

    Felicitari TVR ( si Radioului Public, pentru ca si el intra in aceeasi categorie)

Trimite un comentariu

sus