Skip to main content

Iliuţă şi Minerva au adus amenzi grele Antenei 1 şi OTV

 

minerva-si-iliutaOTV a fost amendat cu 10.000 de RON (100 de milioane de lei vechi), iar Antena 1 cu 5.000 de lei, pentru că au difuzat emisiuni cu prezicătorii Iliuţă şi Minerva, deşi legea interzice clar concursurile interactive cu astrologi şi numerologi. Paginademedia.ro a sesizat de câteva ori în ultimele săptămâni (ultima dată aici) că posturile au în program astfel de producţii. La ora la care CNA a luat decizia, pe OTV rula încă, în direct, Iliuţă.

Publicitate

Dan Grigore a propus suspendarea postului OTV, pentru modul în care sfidează legea, difuzând emisiunile cu prezicători chiar la prânz.

Articolul 80, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

  • (3) Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise de lege.

CNA a considerat şi că "se face reclamă mascată la serviciile unor experţi" şi se promovează site-ul Ezo tv .ro.

În aceeaşi şedinţă, OTV şi Antena 1 au mai primit câte o amendă, de 2.500 de lei, pentru nereguli constatate în cazul jocurilor interactive.

Din monitorizarea CNA, legată de concursurile interactive:

În cazul OTV:

  • Avertizarea "Simpla apelare neurmată de convorbire se taxează" nu este făcută şi sub formă orală de către prezentator, nici la începutul emisiunii şi nici pe parcursul derulării acesteia. Aceeaşi observaţie şi pentru o altă avertizare obligatorie: "selectarea participanţilor care urmează să intre în concurs se face aleatoriu, prin calculator".
  • Durata rămasă din proba de concurs, anunţată de prezentatoare, este diferită faţă de durata efectivă. Cu alte cuvinte, prezentatoarea lasă impresia că proba este mult mai scurtă, pentru a genera apeluri telefonice.
  • Nu se menţionează explicit pe ecran interdicţia de vizionare a emisiunilor de către minori fără acordul părinţilor.

În cazul Antenei 1:

  • Nu este menţionată explicit pe ecran, pe toată durata desfăşurării emisiunii, interdicţia de participare sau de vizionare fără acordul părinţilor.
  • La fiecare probă este anunţat răspunsul, dar nu este precizat, dacă este cazul, modul de rezolvare a problemei.
  • În cazul Antena 1, monitorizarea a precizat că tarifele sunt prezentate lizibil şi că, în unele emisiuni, prezentatoarea precizează că un calculator alege telespectatorul care va intra în direct.

Citiţi şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tataee Tataee
    minerva presta azi pe la 10 jumate pe otv. :)

Trimite un comentariu

sus