Skip to main content

Jurnaliştii, varianta b şi câteva adevăruri dureroase perene

 

“Ei bine, puşi în faţa deciziei de a alege în alegeri, ziariştii au greşit: între demnitate şi umilinţă, între stres şi comoditate, între independenţă şi slugărnicie, între luptă şi delăsare, între ban şi onoare, între sublim şi derizoriu, între profesionalism şi diletantism, jurnaliştii au bifat, de prea multe ori, varianta b)”.

Publicitate

Cui credeţi că îi aparţine citatul?

Sunt câteva rânduri care ilustrează sintetic situaţia presei de acum. Doar că au fost scrise acum cinci ani, în timpul alegerilor din 2004, ca o dezamăgire faţă de împărţirea jurnaliştilor în tabere partinice, faţă de orientarea periculoasă a breslei: cu faţa la politicieni şi cu spatele la public.

Autor este Dragoş Stanca, actualul şef al F5, divizia de new media a Realitatea Caţavencu. Articolul din care a fost publicat în Clujeanul, cu puţin timp înainte ca Stanca să se mute la Bucureşti, pentru a prelua conducerea publicaţiilor locale ale MediaPro.

Textul apare pe blogul lui Stanca, lansat de curând - dstanca.ro, într-o revistă virtuală Time, care reuneşte articole publicate de-a lungul timpului de actualul manager al F5.

Cum a ajuns Dragoş Stanca la concluzia de mai sus? Tot din articolul cu pricina, intitulat Alegeri pierdute:

“Nu ştiu cine a câştigat alegerile însă ştiu, cu o enervantă siguranţă – cine sunt cei care le-au pierdut: jurnaliştii români. Fie că vorbim de ziare, reviste, televiziuni sau radiouri, toate instituţiile media importante s-au împărţit în două tabere: cele – foarte multe – care au făcut făţiş (sau mimând o independenţă parşivă) jocurile Uniunii PSD plus PUR şi cele – câteva – care au făcut propagandă, cu vehemenţă, în favoarea Alianţei PNL-PD.

A lipsit, din păcate, aproape cu desăvârşire, o a treia tabără. Poate cea mai importantă: tabăra celor care să informeze sec, corect, care să critice (sau să laude, după caz) în mod egal toate forţele combatante, care să militeze pentru normalitate şi să nu facă altceva decât să profeseze aşa cum se cuvine.”

Repet, textul a fost scris în urmă cu cinci ani. Înlocuiţi numele alianţelor politice şi textul va fi, cu uşurinţă, adus la zi, scoţând la iveală aceleaşi slăbiciuni şi păcate ale jurnaliştilor.

Mai multe articole, pe blogul lui Dragoş Stanca, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan Pitaru Bogdan Pitaru
    @DS - N-ai cu cine, ce te faci daca tre' sa citezi http://www.variantaa3.ro? :)
  • dStanca dStanca
    Multumesc, Petrisor, si aici:) Am facut-o si pe blog:http://www.dstanca.ro/2009/in-atentia-otv-obae-m-a-deshumat.html.

    Vad ca a preluat conceptul si amicul Pitaru de la Antena 3.

    www.variantab.ro e liber. Ce zici, punem de un site?:)

Trimite un comentariu

sus