Skip to main content

Ce au în comun muncitorul de ieri şi de azi, ţiganii, vidanjorii şi aurolacii?

 

dana-fodor-2Balada muncitorului român, în două paragrafe:

Publicitate

În trecut, portretul muncitorului obişnuit era învăluit într-o aură de domnitor. Dârz, oţelit în lupta cu viaţa, bun la suflet, modest, înţelept. (...) Munictorul avea o altă tare de spirit. Ştia că atunci când pune osul la treabă este respectat de societate şi primeşte un salariu pe măsura faptelor sale. Era ajutat de stat. Avea condiţii. I se dădea o locuinţă. Lua prime.

Astăzi, însă, imaginea “omului nou” călit la căldura oţelului s-a cam destrămat, lăsând în loc un tablou trist al cetăţeanului umilit, fără repere, veşnic în şomaj şi înglodat de datorii. Singura lui “bucurie” o reprezintă crâşma penală făcută din tablă ordinară, unde-şi poate îneca neputina, amarul, disperarea. Fostul munictor al “iepocii de aur” este acum trădat de societate, mai puţin dârz, mai sărac decât oricând, debranşat pentru totdeauna de la fericire.

Caracterizarea este ruptă din cartea Fetiţele din Cimitirul Roşu, semnată de jurnalista Dana Fodor Mateescu. Un volum cu articole inedite publicate de-a lungul timpului în presa românească, o serie de reportaje cu personaje pitoreşti, de la Nelu Dric până la pirandele de la petreceriţe ţigăneşti sau drame precum viaţa celor doi copii care trăiesc într-un cimitir.

dana-fodorDe altfel, sunt subiectele preferate de Dana Fodor Mateescu, care face cuplu şi în jurnalism cu soţul ei, Răzvan Mateescu. A coborât în cimitire, în lumea boschetarilor, a ţiganilor, în zona mărginaşă a societăţii. A stat o zi întreagă cu o echipă de vidanjori.

O selecţie de reportaje cu o scriitură puternic vizuală, specifică genului, plastică pe alocuri, dar extrem de sugestivă.

Despre autoare:

  • S-a născut la Bucureşti, 17 august 1970
  • Colegiul de jurnalism şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiiţele Comunicării - FJSC, Universitatea Bucureşti
  • Titluri pentru care a scris: Libertatea, Evenimentul zilei, Naţional, 7plus, Gazeta de sud, Plai cu boi, Aspirina săracului, Academia Caţavencu, Q magazine.
  • Împreună cu soţul, Răzvan Mateescu, a primit în 2006 diploma “Învingător pentru România” la Gala Premiilor Ursus pentru Jurnalism.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dana fodor dana fodor
    Cartile se pot gasi la STAND AGENTIE DIFUZARE CARTE din Bucuresti, strada Petru Rares nr. 15, sector 1, (intre Podul Basarab si Gara de Nord).
  • florin diaconeul florin diaconeul
    Buna ziua! vreau si eu sa cunpar cartile acestea. Va ros sami spuneti unde sa platesc bani. Va multumesc.
  • dana fodor dana fodor
    ce bine imi pare ca te regasesc!!!!!!Draga mea Savuloiu!!!!da-mi adresa de e-mail ca nu am reusit sa te gasesc sau suna-ma la 0722432794. O mai tii minte pe Diriga? Cu Marin Preda al ei...si cu Botoghina din prima banca, urmasa lui Botoghina din Morometii?
    Sau pe Ghita, profu' de mate?
    Mi-ai luminat seara, pe bune! Da un semn!
  • Roxana Savuletu Roxana Savuletu
    Buna Fodor...imi pare bine sa mai aud vesti frumoase despre tine si sa imi aduc aminte cum glumeam noi pe tema ,,iepocii de aur''.
    Sper sa am ocazia sa te reintalnesc si pt aceasta ti-am lasat adresa mea de mail. Daca vreai da-mi un semn si daca tot esti in domeniul public te ocupi sa ne mai revedem si noi in gasca..te pup si astept raspuns.
  • ionescu alex ionescu alex
    de unde se poate cumpara?

Trimite un comentariu

sus