Skip to main content

EXCLUSIV: Divorţ între Irina Radu şi Kanal D

 

irina-radu-2Irina Radu, directorul de producţie al Kanal D, părăseşte săptămâna viitoare postul de televiziune în care a intrat încă de la faza de proiect, în urmă cu aproape trei ani. Într-un interviu acordat în exclusivitate paginademedia.ro, Irina Radu vorbeşte despre divorţul de Kanal D şi despre motivele despărţirii.

Publicitate

Irina Radu: “Evident nimeni nu pleacă de undeva dacă are fericirea maximă. Nimeni nu divorţează dacă viaţa e roz”. (…) “E o încetare a contractului de comun acord, după câteva discuţii avute în ultimele luni.”

În octombrie 2006, Irina Radu venea la Kanal D de la TVR 1, unde era directorul postului.

Din interviu:

  • Cred că eu am vrut mai mult şi-n timp am primit mai puţin.
  • Strategia staţiei s-a schimbat. Se merge foarte mult pe libertatea dată caselor de producţie; eu nu votez pentru prea multă libertate, pentru că atunci produsele par a veni din lumi diferite, nu mai au unitate nici editorial, nici estetic, nici ca mesaj general al staţiei.
  • Fie managerul reuşeşte să-şi convingă şeful cel mare să-l facă fericit, fie trebuie să plece. Eu n-am avut, se pare, destulă putere de convingere.
  • Cred că e momentul să lucrez pentru mine, să-mi fac o firmă, să fac ce am învăţat.

Interviul cu Irina Radu, pe larg:

Petrişor Obae: De ce pleci de la Kanal D?
Irina Radu: Pentru că am simţit că s-a terminat o etapă, că nu am ce sa fac în acest moment mai mult, că dimpotrivă - conform unei noi strategii, influenţa mea asupra producţiei ar fi aproape nesemnificativă.

Ţi-au reproşat şefii ceva?
Treaba şefilor este să fie nemulţumiţi în permanenţă şi să facă observaţii, e normal, şi eu făceam la fel. Reproşuri majore nu au existat sau nu de natură profesională. Cred că am dedus un reproş indirect - că discut înainte să execut şi că dacă nu cred într-o idee n-o pot executa cum trebuie.

Ce ar fi trebuit făcut şi nu ai făcut?
Sincer, cred că tot timpul am făcut mai mult decât trebuia şi de cât se aştepta de la mine.

Şi ce nu a mers?
Ce nu a mers este treaba celor rămaşi să lămurească. Ce nu a mai mers pentru mine am spus. Cred că eu am vrut mai mult şi-n timp am primit mai puţin.

De când vei întrerupe colaborarea cu Kanal D?
De săptămâna viitoare.

E o decizie finală?
Da, e o încetare a contractului de comun acord, după câteva discuţii avute în ultimele luni. Cineva mi-a spus, cu ceva timp în urmă, că fiecare companie trebuie să-şi facă managerii fericiţi pentru a da randament. Şi fie managerul reuşeşte să-şi convingă şeful cel mare să-l facă fericit, fie trebuie să plece. Eu n-am avut, se pare, destulă putere de convingere.

Mai precis?
În primul rând, strategia staţiei s-a schimbat, se merge foarte mult pe libertatea dată caselor de producţie. Eu nu votez pentru prea multă libertate, pentru că atunci produsele par a veni din lumi diferite, nu mai au unitate nici editorial , nici estetic, nici ca mesaj general al staţiei. Faptul că intervenţia mea era foarte limitată m-a făcut să mă gândesc că mai bine produc eu decât să dau sfaturi unor oameni care dacă vor ascultă, dacă nu, nu.

Nimeni nu divorţează dacă viaţa e roz

În ce condiţii pleci de la Kanal D?
Evident nimeni nu pleacă de undeva dacă are fericirea maximă. Nimeni nu divorţează dacă viaţa e roz. În acelaşi timp, şi după divorţ poţi păstra relaţii bune, de la prietenie la business. Asta îmi doresc să se întâmple şi după despărţirea mea de Kanal D. Totuşi, am investit aici trei ani din viaţă, am fost printre primii angajaţi şi am contribuit la evoluţia unui post de televiziune care a ajuns în doi ani pe locul 4, pe o piaţă foarte dificilă. Nu mă pot supăra pe parte din munca mea.

Ce au zis şefii?
Îţi răspund ce ţi-am răspuns şi cu ani în urmă, când am părăsit TVR: “nimeni nu a încercat să mă oprească sau să mă răzgândească”. Asta înseamnă că şi atunci şi acum am luat decizia corectă. Ca să glumim puţin, cred că au o părere bună despre mine, având în vedere că ar putea fi printre primii mei clienţi pentru un contract de consultanţă pe care suntem în discuţii.

Ce faci în continuare?
Cred că e momentul să lucrez pentru mine, să-mi fac o firmă, să fac ce am învăţat, aşa cum cred eu că se face. Cât am lucrat la TVR, mai ales ca director, nu am avut voie să am firme. La Kanal D fiind din prima zi, nu am avut timp şi nici minte să mă gândesc la altceva decât cum să cresc două lucruri: copiii şi Kanal D.

Nu am fugit de muncă niciodată şi sunt convinsă că pot avea ca firmă o ofertă care mă va diferenţia de ceilalţi: de la concept, la format, la PR, la marketingul proiectului, la vedete, la viziunea regizorală, inclusiv proiecte targetate pe anumiţi clienţi care poate nu vor să cumpere publicitate, dar vor să aibă expunere TV.

Producţii propriu pe cont propriu

Vei începe producţii proprii?
Şi asta e pe listă.

Împreună cu case de producţie?
Toate casele de producţie cărora le-am anunţat decizia mea (şi sunt 4 care ştiu) mi-au făcut propuneri ferme de colaborare. E interesant, după ce i-ai stresat şi i-ai chinuit din poziţia de director, să vrea acum să lucreze cu tine. Chiar m-am bucurat şi n-am exclus nicio variantă.

Înapoi la TVR ?
Cred în acea vorbă folosită prea mult- şi nu spun niciodată “niciodată”. Nu acum. Nu azi. TVR-ul a fost o şcoală extraordinară. Şi acolo am lasat 13 ani de meserie, nu e puţin, nu ? Plus încă doi la TVR Iaşi.

La ce televiziune ţi-ai dori să lucrezi?
Cred că nu există acum – o televiziune la care să am libertate totală! Acum n-o să mă mai angajeze nimeni, după ce ţi-am spus asta.

Dar te-ai mai angaja?
Ştii vorba cu orice om are preţul lui. Eu prin preţ nu înţeleg numai banii, ci un întreg pachet de condiţii care ţi se oferă şi dintre ele face parte şi doza de provocare pe care o conţine oferta.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • darius1974 darius1974
    Stimate Operator platou, asa cum spuneam ceva mai sus, dupa ce am discutat cu cineva din kanal d am relatat, in linii mari, discutia. nu lucrez acolo ca sa stiu daca bulgarul e de vina sau nu, dar uitandu-ma ca tot omu' la tv am constatat urmatoarele:

    desi s-a vrut super bomba emisiunea lui lazarus a fost o porcarie. inca de la prima poveste a emisiunii "marele" lazarus nu a adus nicio dovada concreta in cazul teodosie (desi vorbeste lumea ca avea pe birou dosarul cu dovezi n-a zis nimic pe post), apoi restul de emisiuni au fost numai vorba lunga, doar ca sa zapaceasca prostii care se uitau la emisiune. apoi zavoranca...alta scursura a societatii...nororcul ei mare a fost scandalul cu monica columbeanu, atunci a facut rating, in rest emisiunile ei au fost slabe si se vedeau clar regizate. singurul punct forte il reprezinta serialele turcesti care au fascinat poporul roman, asta daca nu vor continua sa dea 3-5 episoade apoi sa-l retraga de pe tv...

    din punctul meu de vedere, kanal d are potential numai ca nu se investeste suficient pentru a putea face performanta: nu exista o emisiune matinala sau un jurnal de stiri la prima ora a diminetii; filmele difuzate sunt fie de categoria C, fie foarte vechi pe care alte posturi le-au difuzat de mult;nu exista o emisiune sau un serial de comedie care sa te faca sa te uiti la tv si lista poate continua...e adevarat ca vara toata lumea este in vacanta, poate din toamna sa apara ceva modificari. vorbeste lumea prin kanal ca directoarea de marketing gheorghe anca, venita tot din tvr:), a pus umarul la rasturnarea irinei si a tipei de la web (inca mai astept informatii referitoare la acest subiect pentru ca se pare ca tipa vrea sa se judece cu kanalul, nu stiu cat de sigura este informatia de aceea astept o confirmare)...

    pana una-alta singurul adevar este ca postul a scazut dramatic in audiente de cand a venit acest ceo bulgar si daca asta inseamna ca " Pavel Stancev a facut treaba buna la Kanal D" atunci inseamna ca nu cunosti piata de media si nici ce presupune munca si rolul unui ceo, fara suparare!

    revenind la problema "irina radu" poate ai dreptate in ceea ce o priveste, pana la urma este treaba ei ce a facut, unde, cum si cu ce beneficii. si ai dreptate cand spui ca sunt multi turci in kanal d care toaca banii degeaba, numai ca vezi tu, pe ei nu i-a pus bulgarul pe lista de disponibilizari( se aude ca toti stau pe salarii de la 3 mii de euro in sus) si daca tot e criza si vro sa reduca costurile cu cine sa inceapa restructurarea? cu reporterii? cu operatorii? cu asistentii? cu managerii care freaca menta? cu cine?

    nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, repet nu sunt implicat direct in problemele din kanal d, dar discutand cu oameni de acolo mi-am dat seama ca odata cu plecarea irinei radu vor aparea multi angajati care vor spune lucruri pe care nu le-am auzit pana acum.
  • Operator platou Operator platou
    @Darius 1974, Maritza:
    Nu mai dati vina, baieti, pe CEO-ul bulgar, ca Pavel Stancev a facut treaba buna la Kanal D. Voi nu v-ati prins ca Irina Radu n-a facut altceva decat sa-si aduca gasca de la televiziunea falimentara de stat unde a frecat menta 13 ani? Cum crezi ca poti bate ProTV-ul, ca asta isi propuneau turcii, cu loaze de la TVR? E ca si cum pui pe Steaua lui Becali tricourile lui Barcelona, dar asta nu inseamna ca vei lua Liga Campionilor.
    Mai mult, si turcii sunt pe langa meserie pe aici. Au adus numai aiuriti in pozitii de management, care toaca banii aiurea, n-au nicio treaba cu ceea ce se intampla pe piata noastra.
  • darius1974 darius1974
    Maritza are dreptate...am discutat mai devreme cu cineva din kanal(despre irina si nu numai) si am aflat cateva informatii interesante...se pregatesc schimbari majore in structura postului, ceo-ul bulgar vrea sa mai scape de cativa oameni si se pare ca incearca sa faca disponibilizari...la fel ca cele dinainte se incearca semnarea de demisii contra unei sume de bani, fara scandaluri, procese sau implicarea itm-ului. stiu ca unul dintre sefii de departament din kanal vrea sa se judece cu ei, nu intru in detalii ca nu cred ca intereseaza pe cineva aspectele acestea. cert este ca si kanal d face exact ce au facut si alte institutii din romania, da afara oameni, numai ca incearca sa o faca pe tacute ca sa nu i se afecteze imaginea in piata.
    revenind la irina radu: divergentele pe care le-a avut cu ceo-ul bulgar au dus la aceasta ruptura si, asa cum spune si irina mai sus, "orice om are preţul lui". culmea este, si audientele o arata, ca de cand a venit acest ceo la kanal d postul a cazut de pe locul 4 pe 8 sau 9...si ma gandesc ca turcii sunt orbi sau prosti daca permit unui om sa strice in cateva luni ce s-au chinuit ei sa cladeasca in 3 ani de cand sunt pe piata din romania. pacat, mare pacat!
  • grig grig
    Darius ai dreptate! Au fost ajutati sa plece! Turcii se poarta ca la bazar cu oamenii care i-au ajutat sa ajunga pe locul 4 in audinte. Ma intreb insa cand o sa le spuna cineva si lor si bulgarului care dicteaza acum la Kanal D au un business in Uniunea Europeana si ca nici in vremea lui Stefan cel Mare n-au reusit sa ne transforme in sclavi, iar acum cu atat mai putin!
  • Maritza Maritza
    Daca va imaginati ca o decizie precum un program sau un prezentator apartine in exclusivitate unei persoane, sunteti naivi. Daca ati citi cu atentie printre randuri, ati prutea privi lucrurile si din alta perspectiva: plecarea ei sa aiba legatura cu faptul ca e un on cu coloana vertebrala si care nu accepta orice. Si hai sa fim seriosi, cati dintre noi nu cunoastem cazuri in care profesionisti au fost fortati sau li s-a sugerat sa plece pentru ca ideile lor stricau alte planuri?! :) Multa bafta, d-na Irina Radu!
  • darius1974 darius1974
    in ultima vreme multi oameni au plecat din kanal d, majoritatea fiind fortati sa-si dea demisia si sa plece...nu m-ar mira sa fie si cazul irinei radu.
  • Cosmin Cosmin
    Nu, nu era "producatoarea lui Lazarus". Lazarus a fost un episod trecator in trustul Dogan si, in opinia mea, cea mai proasta alegere facuta vreodata.
    S-a vrut audienta cu orice pret, dar nu si-au imaginat care va fi intr-adevar pretul. O gramada de bani in productia show-ului si o alt gramada pe amenzi. Plus publicitate negativa pentru statie in urma scandalului dintre Lazarus si Diaconescu.
    Oricum, un personaj ca Lazarus nu are ce cauta in televiziune. Cel putin nu in fata. Poate undeva la butoane, unde nu il vede nimeni, sa stearga tastaturile de praf.
  • silviu silviu
    IRINA RADU DIN CATE STIIU ERA PRODUCATOAREA LUI LAZARUS ,AVAND IN VEDERE CA GARDIANUL A ANUNTAT CA ESTE OFICIALA DEMITEREA LUI LAZARUSH ERA INTRUN FEL NORMALA SI EJECTAREA IRINEI RADU
  • Cosmin Cosmin
    Sincer sa fiu nu ma asteptam sa plece de la ei, dar... asta este o afacere: ai rezultate - ramai, nu ai nici dupa trei ani - pleci. Audienta postului este in continua scadere, mai ales dupa ce in ultima luna postul a fost pe locul 9 in clasamentul audientelor.
    S-ar putea sa fi contribuit la chestia asta si scandalurile din ultimele luni din cadrul postului (cel cu Lazarus, cel cu Oana Zavoranu).
    Oricum ar fi, Irina Radu este un om cu greutate in media si sigur va mai avea de spus ceva in domeniu. Succes pe viitor!

Trimite un comentariu

sus