Skip to main content

GRILA DE AMENZI A CNA: 50.000 de lei pentru Taraf, Etno, Antena 3 şi OTV. Nimic pentru Realitatea.

 

silviu-prigoana-cotidianul3Realitatea TV a scăpat neamendată, ieri, la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Cele mai "lovite" au fost canalele TV ale lui Silviu Prigoană, Taraf TV şi Etno TV, care împreună au luat 25.000 de lei pentru promovarea lui Băsescu.

Publicitate

Tot pentru atitudinea pro Băsescu a fost penalizat şi Dan Diaconescu, cu 12.500 de lei. Dezechilibrul în direcţia anti Băsescu a fost amendat la Antena 3 – 12.500 de lei. TVR 2, care a transmis mitingul PNL – PSD de la Adamclisi, a scăpat doar cu o somaţie.

Carmen Andronache a fost la şedinţă şi trece în revistă argumentaţia membrilor CNA:

Antena 3 – prea mult pro Geoană

Postul de ştiri al lui Dan Voiculescu şi-a luat partea lui de amendă (12.500 de lei) pentru că în prima săptămână de campanie al celui de-al doilea tur de scrutin au fost prezenţi pe post îndeosebi susţinătorii lui Mircea Geoană.

Cât priveşte promovarea electorală pe acest post, s-a înregistrat un dezechilibru semnificativ: 612 secunde de promovare pentru actualul preşedinte şi 2.200 secunde de promovare pentru contracandidatul său.

OTV – totul pentru Băsescu

Postul de televiziune al lui Dan Diaconescu a luat şi el o amendă în valoare de 12.500 pentru că l-a favorizat pe Traian Băsescu prin difuzarea a 7.245 de secunde de promovare. Mircea Geoană nu a beneficiat de nicio secundă de promovare în cadrul emisiunilor de la OTV. La nivelul prezenţei în emisiunile OTV a susţinătorilor celor doi candidaţi la preşedinţie nu s-a identificat un dezechilibru semnificativ: Traian Băsescu a fost prezent o singură dată şi a avut şase susţinători, în timp ce Mircea Geoană a fost reprezentat de cinci persoane din partidul său.

Taraf TV şi Etno cântă pentru Băsescu

Fiecare dintre cele două posturi de televiziune, Taraf TV şi Etno TV s-au ales cu câte-o amendă de 12.500 pentru grave dezechilibre în promovarea celor doi candiaţi angajaţi în cursa prezidenţială. Traian Băsescu a fost singurul promovat în emisiunile postului Taraf TV (29.236 secunde de promovare) şi în emisiunile postului Etno TV (13.717 secunde de promovare).

În contabilizarea secundelor de promovare s-a luat în calcul şi maneaua electorală.

Mitingul de la Adamclisi s-a lăsat doar cu somaţie pentru TVR 2

Membrii CNA au considerat că postul TVR 2 ar trebui amendat pentru transmiterea în direct pe 1 decembrie a unei manifestări, care a avut loc la Adamclisi şi care s-a transformat în miting electoral. La acest eveniment a participat şi candidatul la preşedinţie Mircea Geoană. Acest miting electoral este, de altfel, şi primul transmis de acest post de televiziune.

Pentru această abatere postul TVR 2 s-a ales doar cu o somaţie, pentru faptul că a fost prima abatere de acest fel din campania electorală.

Cum a scăpat Realitatea TV

Postul lui Sorin Ovidiu Vîntu a scăpat pentru că dezechilibrele au fost “destul de mici”.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

„În legătură cu dezechilibrele destul de mici în comparaţie cu postul de ştiri Antena 3, s-a considerat că radiodifuzorul a făcut eforturi dovedite să invite reprezentanţii tuturor partidelor politice care sunt angajate în cursa pentru scaunul prezidenţial.”

Au fost propuneri de amenzi şi pentru Realitatea. Una dintre propuneri, cea de 10.000, a fost făcută de Ioan Onisei, iar cea de-a doua, în valoare de 5.000 de lei i-a aparţinut lui Christian Mititelu. Au căzut la vot.

Un CNA ferm ar fi evitat derapajele de pe TV. O spun chiar membrii forului.

Narcisa Iorga:

„Dacă noi aplicam amenzi mai mari de la prima abatere, posturile de televiziune nu şi-ar fi permis să plătească amenzi de sute de mii de lei în fiecare săptămâna. În acest fel, nici OTV, nici Realitatea, nici Antena 3 sau Taraf nu şi-ar fi permis să persiste în astfel de dezechilibre. S-a întâmplat asta pentru că noi am fost foarte toleranţi.”

Foto: Cotidianul

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Laurentiu Laurentiu
    uau, dar chiar ma uimeste inca o data atitudinea lor fata de manelele electorale, dar ma bucur ca sunt corecti.

Trimite un comentariu

sus