Skip to main content

Revista presei media – 2 decembrie

 

Publicitate

Campania electorală şi comportamentul posturilor de televiziune dau astăzi cele mai multe materiale de media. Înainte de a detalia derapajele posturilor TV, dar şi celelalte ştiri media (printre care un nou canal TV în grupul Pro) iată câteva idei:

Evenimentul zilei: Jurnaliştii de la Realitatea TV şi Antena 3 au primit ordin ca mediatizarea lui Traian Băsescu să fie redusă la minimum

Hotnews: Cum au manipulat televiziunile. Cele mai importante televiziuni şi agenţii de ştiri au relatat că la manifestaţia de la Timişoara au fost prezenţi 3.000-4.000 de simpatizanţi PSD şi 100 sau 200 de timişoreni care protestau. Martori oculari au declarat pentru HotNews că a fost invers: maxim 400 de activişti PSD şi 3.000 de timişoreni care au protestat.

Cătălin Tolontan: Geoană la Adamclisi BTL faraonic cu TVR 2 în genunchi. TVR 2 a transmis un miting PSD-PNL.

Sorin Ioniţă: Jurnalismul poate să moară, căci jurnaliştii vor trăi.

POSTURILE TV ŞI CAMPANIA ELECTORALĂ ÎN PRESĂ

Evenimentul Zilei

basescu-geoana-evz2Jurnaliştii de la Realitatea TV şi Antena 3 au primit ordin ca, până pe 6 decembrie, mediatizarea lui Traian Băsescu să fie redusă la minimum, susţin surse din cele două televiziuni. Boicotul politic al televizunilor patronate de Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu, cei doi susţinători ai lui Mircea Geoană, a fost vizibilă în ultimele zile. Ambele posturi au evitat să mai transmită declaraţiile lui Băsescu, dar au mediatizat pe larg evenimentele lui Mircea Geoană.

Boicotarea lui Băsescu a început de săptămâna trecută. Conferinţa de presă de miercuri nu a fost transmisă de Antena 3, iar Realitatea TV a întrerupt emisia după câteva minute, până să apuce Băsescu să vorbească despre „rechiniiVîntu, Voiculescu şi Patriciu.
Traian Băsescu, interzis la Realitatea TV şi Antena 3

Sorin Ioniţă, despre presă şi ziarişti, în Evenimentul zilei

sorin-ionitaAcest final de campanie marchează eşecul moral şi profesional al jurnalismului de actualitate în România. (...) Dacă presa s-a cartelizat şi cântă toată pe aceeaşi coardă, că aşa vrea patronatul autohton, de ce n-o laşi naibii baltă când vezi că s-a depăşit orice limită a bunului-simţ, ca să te iei de o altă profesie mai onorabilă?

N-am însă nicio iluzie: chiar dacă Băsescu, victima lor de azi, câştigă, tot cu ei va face până la urmă pact, va bea, va mânca şi va hăhăi, folosindu-se unii de alţii. Uite, de aia cred eu că dorm ei acum foarte liniştiţi: pentru că ştiu şi ei asta. Jurnalismul poate să moară, căci jurnaliştii vor trăi.
SENATUL EVZ: Sfârşitul jurnalismului şi sulul de hârtie igienică

Cătălin Tolontan

catalin-tolontan4În direct pe TVR 2. Te ia cu leşin. Geoană a ajuns la Adamclisi, unde PSD şi PNL au organizat un miting în care câteva mii de oameni stau în faţa monumentului luminat ca la Bucur Obor, cu tricolorul proiectat alături de flori luminoase. Un soi de clubbing istoric. Vorbeşte Nicuşor Constantinescu, de la Constanţa, despre importanţa grozavă a momentului, înconjurat de figuranţi îmbrăcaţi în soldaţi romani, care-şi trag de pe ochi coifurile. Băieţi îmbrăcaţi în treninguri albastre ţin torţele antice. E suprarealist.
TVR 2 e în genunchi.
Geoana la Adamclisi – BTL faraonic cu TVR2 în genunchi

Hotnews

Cele mai importante televiziuni şi agenţii de ştiri au relatat că la manifestaţia de la Timişoara au fost prezenţi 3.000-4.000 de simpatizanţi PSD şi 100 sau 200 de timişoreni care protestau împotriva partidului şi a lui Mircea Geoană. Televiziunile au arătat că timişorenii anti-Geoană erau aduşi de PDL şi au insistat că au avut loc violenţe. În schimb, Poliţia şi Jandarmeria au declarat pentru HotNews că n-au fost violenţe, ci câteva incidente minore. Martori oculari au declarat pentru HotNews că activiştii PSD erau maxim 400 şi că timişorenii care au protestat erau în jur de 3.000.
Martori oculari: 3.000 de timişoreni i-au huiduit pe Geoană şi Antonescu. Cum au manipulat televiziunile manifestaţia din Piaţa Operei

TVR 2 a transmis pe larg, în direct, un miting electoral PSD-PNL desfăşurat marţi seara în judeţul Constanţa. Mitingul a fost transmis - doar parţial - şi de Antena 3, care a precizat ca Mircea Geoană a luat parte la "ceremonia de comemorare a 1900 de ani de la bătălia de la Adamclisi". Între timp, singurul post care transmitea imagini de la protestul desfăşurat în Piaţa Universităţii din Bucureşti era OTV.
Mircea Geoană a fost în direct pe TVR 2 şi Antena 3, de la Adamclisi. OTV - singurul post care a difuzat imagini din Piata Universităţii

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei solicită CNA să analizeze dacă au existat presiuni editoriale la TVR pentru menţionarea numelui unui candidat la preşedinţie în timpul unui meci - caz semnalat iniţial de Cătălin Tolontan. AMP cere, totodată, CNA să analizeze dacă difuzarea insistentă şi fără verificare, de către Realitatea TV şi Antena 3, a imaginilor în care Traian Băsescu pare să loveasca un copil a constituit sau nu o încălcare a legislaţiei în vigoare.
CNA - sesizat în trei cazuri electorale

ALTE ŞTIRI MEDIA

costi-mocanuPro TV intenţionează să lanseze anul viitor un nou canal TV - Acasă Clasic - şi va continua să investească puternic în internet, scrie Ziarul Financiar. Acasă Clasic va difuza telenovele şi va fi "un fel de Pro Cinema al Pro TV-ului", după spusele lui Costi Mocanu, director general Pro TV SA.

Costi Mocanu: "Există o ofertă bogată de telenovele care au un cost de achiziţie şi amortizare decent şi posibilitatea de a genera audienţe şi venituri mulţumitoare. De aceea ne-am gândit la această lansare şi vom asista la naşterea postului în 2010." (Foto: Răzvan Vălcăneanţu, EVZ)
„Peste cinci ani vad PRO TV-ul lider, cum este si acum”. Anul viitor, Pro TV va lansa un nou canal

vlad-ionescuVlad Ionescu, în Adevărul: “Mi-a zis cineva de curând că în televiziune au existat trei mişcări mari: prima îi aparţine lui Adrian Sârbu în momentul în care a pornit Pro TV. (...) A doua mişcare a fost momentul Prigoană, el a fost primul care a avut curajul să se îndrepte către o televiziune de nişă când toată lumea făcea mişto de el. A fost primul om care a făcut un post TV de sport, pe care Pro-ul l-a cumpărat ulterior. Ei, şi a treia mişcare ar fi asta, a noastră. Ideea este bună, dar lumea încă are reţineri.”

Fostul prezentator al Antenei 1 vorbeşte despre proiectul Local TV Network, dezvoltat pentru posturile locale împreună cu Teo Trandafir.
Vlad Ionescu: „Nu ştiam cum e să munceşti pentru tine“

dragos-stanca-managing-director-f5-realitatea-catavencu2Dragoş Stanca, managing director F5, compania de new media din grupul Realitatea-Caţavencu, spune că, în 2010, piaţa de publicitate online va creşte cu cel puţin 15%. Mai optimist este Orlando Nicoară, managing director MediaPro Interactiv. Potrivit acestuia, piaţa de publicitate online va înregistra, anul viitor, o creştere de 25-30%, de la circa 15-16 milioane de euro, anul acesta.

Stanca, în Business Standard: “Anul acesta, piaţa are o valoare de aproximativ 13-15 milioane de euro, însă cred că se apropie mai mult de 13 milioane de euro, la care se adaugă circa şapte-opt milioane de euro, generaţi de jucători precum Google sau Yahoo”.
Mediul online: Piaţă cu potenţial, caut advertiseri cu încredere

bogdan-prajisteanu-hotnewsInstabilitatea politică existentă astăzi şi care are drept rezultat lipsa de reforme economice face ca nici anul 2010 să nu fie uşor predictibil pentru piaţa de publicitate, ca barometru al economiei, spune Bogdan Prăjişteanu, director general al agenţiei de media Mediaedge:cia România. Pentru anul viitor, "noi sperăm totuşi să ne încadrăm în minus 10%, în ideea că se va trezi în cele din urmă mediul politic şi reformele economice nu vor întârzia să apară", spune el într-un scurt interviu acordat HotNews.ro-webPR.ro.
Bogdan Prăjişteanu, MEC: Dacă mediul politic se trezeşte şi reformele nu întârzie, sperăm să ne încadrăm într-o scădere a pieţei de publicitate de doar 10% în 2010

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • paul S paul S
    Am citit Catavencu din scoarta-n scoarta, de cand a aparut si pana in perioada razboiului din Iugoslavia, cand au bagat bine si atent organizat niste treburi mai cu schepsis. Si din momentul ala, gata. Tot asa mi se pare si materialul asta cu derapaje vazute de... Mircea Mihaies.
    Stii cine e asta, Petrisor? Sau Sorin Ionita... Daca te uiti dupa derapaje derapezi. In cazul in care nu e derapaj controlat, cum fac meseriasii volanului.
    Mai uita-te dupa IP-ul meu pe paginademedia azi inainte...

Trimite un comentariu

sus