Skip to main content

Un spot anti Băsescu a intrat pe post la Radio România în ziua alegerilor. Postul public se apără: "a fost un sabotaj"

 

Un spot anti Băsescu a intrat pe post, la Radio România, chiar de ziua alegerilor. CNA a sancţionat radioul public cu somaţie publică. Reprezentanţii postului Radio România spun însă că reclama a intrat pe post fraudulos, printr-un sabotaj şi că este vorba de “secvenţe audio pirat”.

Publicitate

Reportera de la Paginademedia.ro, Carmen Andronache, a fost la CNA şi vine cu detalii.

Iată cum sună colajul anti Băsescu (sursa: HotNews):

[audio:rra.mp3|autostart=no]

Secvenţa audio a fost difuzată la ora 6.14 dimineaţa în cadrul emisiunii “Iarba verde de acasă”. Materialul anti Băsescu este un montaj de voci parodiate ale preşedintelui Traian Băsescu, fragmente din declaraţii mai vechi, scoase din context şi un fond musical de manea.

Radio România se apără şi spune că nu îşi explică modul în care materialul a ajuns pe post. Postul a declanşat deja o anchetă internă care să elucideze “atacul informatic”.

Potrivit reprezentantului postului Radio România Actualităţi, Daniela Ciobanu (coorodonator campanie electorală), materialul avea cinci minute, dintre care, pe post au putut fi auzite 50 de secunde.

“După 50 de secunde am întrerupt emisia şi am dat drumul CD-ului original care nu conţinea materialul electoral”, a explicat la CNA Daniela Ciobanu.

Postul public de radio a venit şi cu un comunicat de presă în care îşi reia poziţia (comunicatul integral, la finalul articolului):

“Conţinutul original al emisiunii „Iarba Verde de Acasă ” a fost alterat prin intercalarea unor secvenţe audio pirat cu conţinut denigrator la adresa unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale.”

„Intervenţia promptă a operatorilor de emisie a blocat continuarea difuzării materialului pirat, fiind pusă în undă varianta originală aflată în cabina de emisie pe un CD-martor.”

Transcrierea colajului anti Băsescu:

Voce ce îl imită pe Traian Băsescu: "Ho, ho, ho, am păcălit, am ţepuit"

Declaraţie Traian Băsescu scoasă din context: vă informez că am promulgat Legea
salarizării profesorilor; am considerat că această lege este oportună...

Aceşi voce care îl parodiază pe Băsescu: Ho, ho, ho, am păcălit, am ţepuit, ho, ho, ho….

Declaraţie mai veche, scoasă din context: în maxim 5 minute de la vot voi demisiona din funcţie...

Voce Traian Băsescu: m(UE) ţi-am spus...m(UE) ţi-am spus...era aşa agresivă ţiganca asta împuţită (urmează un fragment dintr-o manea)...mai ales că-i vorba de un copil...

Voce Ion Iliescu: …de aceea îl recomandăm cu căldură, votaţi-l pe Mircea Geoană.

Comunicatul de presă al Radio România:

"Consiliul de Administratie si Comitetul Director ale Societatii Romane de Radiodifuziune, reunite astazi, 6 decembrie 2009 in sedinta extraordinara au luat masurile ce se impun si au declansat o ancheta interna pentru a verifica circumstantele a ceea ce se banuieste a fi un atac informatic extern asupra productiilor radiofonice ale Radio Romania Actualitati.

Continutul original al emisiunii „Iarba Verde de Acasa” a fost alterat prin intercalarea unor secvente audio pirat cu continut denigrator la adresa unuia dintre candidatii la alegerile prezidentiale.

Interventia prompta a operatorilor de emisie a blocat continuarea difuzarii materialului pirat, fiind pusa in unda varianta originala aflata in cabina de emisie pe un CD-martor.

Conducerea SRR a informat Consiliul National al Audiovizualului precum si staff-urile celor doi candidati de producerea acestui incident.

Ancheta declansata are in vedere inclusiv apelarea la institutiile specializate ale statului in vederea clarificarii si luarii masurilor ce se impun fata de acest sabotaj la adresa postului public de radio."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • prof.dr.Mihai Miron , presedinte UZP prof.dr.Mihai Miron , presedinte UZP
    Montajul este , clar , facut de specialisti din staff-ul oricarui candidat , pentru ca poate folosi direct pentru Geoana si indirect pentru Basescu , la nivelul "vai ce i-au facut!" Difuzarea pe post a putut fi intercalata numai la emisie , sau mai rau de la Masa Victoria.Eu ma intreb : De ce nu se difuzeaza de obicei materialul original (martor)? Astept raspuns de la directorul general tehnic al SRR .
  • mihail nicolae mihail nicolae
    Sunt specialist in domeniul combateri fraudelor informationale si fac parte indirect din comisia de anchetare a acestui sabotaj. Dupa parerea mea problema nu este venita din exterior ci mai grav ,din interior,in contextul in care la sectorul EMISIE, accesul la servere se face prin utilizarea unor parole,acestea fiind detinute ,din pacate,de un numar prea mare de angajati, micsorandu-se astfel nivelul de siguranta impotriva sabotajelor asupra materialelor emise in eter.Este relevant faptul ca o contributie insemnata o are si realizatorul tehnic sau ,mai precis,operatorul de cabina care monitorizeaza activitatea si care ,fara indoiala,poarta o responsabilitate uriasa.In concluzie ,stiind evenimentele fir cu fir am constat ca s-a impletit foarte bine sabotajul cu neglijenta in serviciu.
  • Nae Nae
    exista buton de stop, sau de Turn OFF la UPS-uri... exista foarfece pentru a taia alimentarea computerului/cd player-ului. 50 de secunde nu arata rapiditatea tehnicienilor prezenti la acea ora in perimetru...

Trimite un comentariu

sus