Skip to main content

VIDEO: Reclame de legendă, într-un film care a atras sute de publicitari români

 

Una din cele mai reuşite reclame ale tuturor timpurilor a rulat o singură dată, în pauza de la Super Bowl. Spotul 1984, pentru Apple, este de antologie. A fost regizat de Ridley Scott.

Publicitate

Este doar unul dintre spoturile legendare cuprinse în filmul documentar Art&Copy, care a atras joi seară, la vizionare, peste 600 de publicitari români. Un film din care nu lipsesc şi alte reclame şi sloganuri antologice, precum Think different (creat de Lee Clow, TBWA/Chiat/Day) sau Just do it (campania care a lansat brandul Nike).

Înainte de alte detalii, iată două reclame de excepţie din film: spotul Apple 1984, care anunţa lansarea calculatoarelor Macintosh şi reclama Think different, tot pentru Apple.

Reclama Apple care a făcut istorie

Ce este Art&Copy?

Jimmy Greenway, producător general Art & Copy, prezent la vizionarea din România:

“Este în primul rând o pledoarie pentru creativitate, atât din punctul de vedere al agenţiei, cât şi cel al clientului, în beneficiul brandurilor. 98% din publicitatea care ne înconjoară este considerată de consumatori ca fiind poluare, ne vorbeşte de sus, nu comunică cu noi consumatorii, nu ne impresionează, ci ne agasează.”

“Acest film ne provoacă să încercăm să curăţăm publicitatea – pe cât posibil - de gunoaiele care o poluează, printr-o metodă simplă: prin creşterea procentului de publicitate creativă.”

Reporterul paginademedia.ro Carmen Andronache a fost la vizionare şi a extras din documentar câteva dintre cele mai creative campaniile publicitare ale tuturor timpurilor. Reclame care merită văzute şi pe care le găsiţi în continuare. Din păcate, filmul nu este disponibil pe piaţa românească. Vizionarea a fost prilejuită de prima aniversare a agenţiei de publicitate Eventures.

Reclame care au făcut istorie şi creatorii lor

La începutul anilor '80, Dan Wieden şi David Kennedy au înfiinţat Wieden+Kennedy, una dintre cele mai mari agenţii independente din lume. Wieden+Kennedy este agenţia care a transformat o marcă anonimă de încălţăminte pentru atleţi (Nike) într-un fenomen cultural cu sloganul Just do it.

Mary Wells este prima femeie care a deţinut şi condus o agenţie de publicitate. Împreună cu Charlie Moss, un director de creaţie al ageţiei Wells Rich Greene, au creat arhicunoscuta campanie “I Love New York”. Imposibil să nu fi văzut un tricou sau o şapcă cu acest slogan.

Cu stilul lui rustic şi vocea sa liniştitoare, pe care şi-a împrumutat-o de multe ori în reclame, Hal Riney a creat unele dintre cele mai emoţionante campanii ale anilor ‘70 şi ‘80 pentru branduri ca Bartles & Jaymes, Saturn (General Motors) şi Perrier. El este cel care a stat în spatele reclamei electorale "Morning in America", o campanie care l-a ajutat pe Ronald Reagan să fie reales în funcţia de preşedinte al SUA în 1984.

George Lois este cunoscut pentru reclamele lui şocante de tipul "in-your-face", cum ar spune americanii. El este cel care a cucerit generaţia MTV cu campania "I Want My MTV" .

Cu doar două cuvinte simple —"Got Milk?"—Rich Silverstein şi Jeff Goodby au revitalizat industria de lapte şi au făcut istorie în domeniul publicităţii.

Despre filmul Art & Copy: A avut premiera pe 16 ianuarie, la Sundance Film Festival 2009 şi este câştigătorul unor premii precum “Best Director for Documentary” la festivalul de film de la Atlanta şi “Official Selection Hot Docs” în cadrul festivalului de la Toronto.

Jimmy Greenway, unul dintre producătorii filmului Art&Copy, la vizionarea din România: "Am vrut să spunem o poveste despre creativitate, despre idei bune şi cum le vin în minte oamenilor, am vrut să-i atingem cu acest documentar pe toţi cei care se folosesc de creativitatea lor".

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • fish fish
    shtii ca "big brother"-ul pe care-l ataca apple in "1984" e IBM-ul? :D

Trimite un comentariu

sus