Skip to main content

După 20 de ani: A fost odată UniFun Radio

 

"Bună ziua, Bucureşti! Ascultaţi UniFun Radio pe 69,9 MHz. Acestea au fost cuvintele spuse, în urmă cu 20 de ani, exact în acest loc, la ora 12. Aşa a fost de la început: studenţii, universitatea şi radioul”. Astfel şi-a început discursul Codruţa Marinescu, una dintre vocile UniFun Radio, la întâlnirea de azi, la Facultatea de Geografie, trei etaje mai sus de faimosul balcon al Universităţii.

Publicitate

La 11 ianuarie 1990, de la etajul patru al Facultăţii de Geografie,  emitea primul post de radio independent: UniFun: "Uni" - de la Universitate şi "Fun Radio" după numele reţelei din Franţa care s-a încumetat să deschidă un post în România, la doar 15 zile de la Revoluţie.

O mână de studenţi români erau la butoanele postului. Doar din pasiune, fără să se gândească la bani. Astăzi, mulţi lucrează în media. Au povestit despre entuziasmul începutului, despre vremea în care postul era păzit de Poliţie. "S-au gândit că dacă TVR şi Radioul erau păzite, şi la noi trebuie să fie la fel. Eram radio, nu?", îşi aminteşte Daniel Klinger.

Daniel Klinger era student la electronică în 1990 şi dorea, din tot sufletul, să facă un post de televiziune. Întâmplător a aflat că "nişte francezi" fac o selecţie la Facultatea de Geografie. A ajuns DJ la UniFun şi apoi şeful staţiei.

Klinger:

daniel-klinger„Povestea începe pe 4 ianuarie, când împreună cu doi colegi umblam să înfiinţăm un post TV. Aveam camere, videoproiectoare şi ne imaginam că nu e mare filosofie să punem pe picioare un post de televiziune.

Tatăl unuia dintre colegi, Stelian Pintelie era fost ministru al telecomunicaţiilor Am mers la el pe 4, 5 ianuarie să ne consultăm cu el. El ne-a spus clar: "Vedeţi-vă de facultatea voastră!" şi ne-a mai spus că au venit nişte francezi la Universitate cu echipamente pentru un post de radio.

"M-am dus la Universitate, în continuare interesat de proiectul cu televiziunea. Am întrebat în stânga şi-n dreapta cum să fac rost de un emiţător TV, nimeni nu avea nici cea mai mică idee. Ştiam că ne deloc ieftin. Pe o uşă, aici, la etajul patru (Facultatea de Geografie n.r) se afla un anunţ “ La ora 15 concurs pentru postul de prezentator radio”. Era ora 13. Am ajuns să dau concurs şi la ora 17.00 mă aflam pe lista cu cei care fuseseră selectaţi.

Când am văzut grilele, am realizat că trebuie să fiu şi acolo şi acolo şi că am o responsabilitate destul de mare. Trebuia să stau uneori noaptea până târziu şi alte ori să fiu la şase în studio”.

Colegii spun despre Klinger că este aproape neschimbat, deşi au trecut 20 de ani de atunci. Acum, conduce operaţiunile tehnice ale SBS în România, adică Prima TV, Magic FM, Kiss FM.

Toti Marinescu a fost printre primii ştirişti.

toti-marinescu"A fost un concurs, prin aprilie-mai 1990. Căutau jurnalişti. Din 200 de oameni, au selectat numai zece. A fost o şcoală de jurnalism extraordinară. Am acoperit din plin fenomenul Piaţa Universităţii, Mineriadele, transmiteam cu microfoanele scoase pe geam."

Acum, Toti Marinescu lucrează la Ştirile Pro TV. Cinci ani a fost şeful postului de radio Info Pro.

Oana Popa a fost mezina echipei de la UniFun: avea 13 ani când a venit la radio.

oana-popa"Eram elevă în clasa a VII-a. Ştiu că am venit la 13 februarie. Eram cea mai mică, mi-au spus Pitic şi aşa mi-a rămas porecla. Eram ascultător fidel. Am venit din curiozitate şi am bătut la uşă. Am făcut pregătire un an, înainte să am prima emisiune. Am lucrat la matinal, dar am făcut şi prima emisiune pentru copii dintr-un radio privat".

Oana Popa este acum producător TV la Antena 1 şi lucrează pe emisiuni de divertisment.

Ce resurse avea radioul?

Resurse umane şi emoţionale s-ar putea spune. Echipa iniţială a fost formată din aproximativ 10 tineri, la care, pe parcurs, s-au alăturat tot mai mulţi ajungând să fie 30-40 de oameni. Toţi au lucrat mai bine de un an fără să fie plătiţi. Prin 91 au început să intre primii bani din reclame, dar era vorba de sume simbolice.

Colegii, după 20 de ani

unifun-echipaEmoţionaţi, s-au adunat într-o încăpere mică, de la etajul patru al Facultăţii de Geografie, locul de unde a emis pentru prima oară Uni Fun Radio. Codruţa (Florescu) Marinescu a făcut introducerea, iar Ligia Marin a făcut prezentările. Ambele au ţinut parcă locul unor diriginte.  Pe rând, fiecare dintre cei care au lucrat la acest post de radio a spus câteva cuvinte. O parte dintre ei au rămas în presă, alţii s-au reorientat către alte profesii. Un lucru e sigur. Toţi au fost de acord că a fost o experinţă care le-a marcat existenţa.

Ligia Marin:

"Mie UniFun mi-a schimbat complet viaţa. Eram un inginer energetician stagiar, la Electromontaj, cu şubă, cu cizme de cauciuc s.a. A fost experienţa care mi-a schimbat viaţa şi care mi-a dat o linie, nu am mai ieşit din mass-media de atunci", a spus Ligia Marin, care lucrează de mai bine de zece ani la BBC.

Petre Roman şi-a pus amprenta pe soarta acestui radio, în perioada în care a fost Prim Ministru, prin faptul că a aprobat funcţionarea lui cu o singură condiţie: păstrarea independenţei.

"Radio Fun este unul dintre lucrurile cu care m-am decis să ma mândresc. La momentul acela, aveam sentimentul foarte presant că am nevoie de cât mai multe voci independente. Capacitatea de manipulare era foarte mare şi a mai fost mult timp de atunci."

Liviu Zamora (DJ la UniFun Radio, în 1991):

"Acolo am descoperit marea dragoste: radioul."

Radu Pârlog (DJ):

"Parcă s-a întâmplat ieri. Îmi amintesc cum urcam până la etajul patru cu magnetofonul în braţe."

Bogdan Tomulică:

"UniFun a fost pentru audiovizualul românesc cam ce a fost Timişoara pentru Revoluţie."

Andrei Dumitrescu (fost inginer):

"Îmi amintesc că aveam înregistrări pe casete şi la derulam cu creionul."

Octavian Diaconescu:

"Eu am fost cel care a deschis pentru prima oară microfoanele. Radioul a pornit la doar 15 zile după Revoluţie. Până atunci nu exista muzică la radio, nu exista muzică în România, aş putea spune. Nu exista muzică normală, alta în afară de cea simfonică de la Radioul Public."

Daniel Klinge:

"Nimic nu se compară cu plăcerea de a face radio atunci."

Bogdan Calu ( DJ la Uni Fun, în urmă cu 20 de ani)

"La radio aduceam tot ce era mai nou. Muzica era foarte greu de găsit. Era bine dacă vreunul dintre noi mai avea vreun prieten prin afară."

UniFun, un radio cu o istorie zbuciumată

Lansat iniţial ca UniFun Radio, postul a ajunsă să se despartă în două radiouri separate. O parte a ecipei a format UniPlus Radio, iar o alta Fun Radio.

Fun Radio (pe unde au trecut Andi Moisescu, Teo Trandafir şi Mircea Radu) a funcţionat până spre sfârşitul anilor 90, când francezii s-au retras. UniPlus a continuat să emită, iar în 2002 a fost cumpărat de omul de afaceri Cristian Burci. Denumirea s-a schimbat în Star FM. Radioul şi-a mai schimbat odată proprietarul, iar acum, sub alt nume - Magic FM - este în portofoliul SBS România.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mark Mark
    Tinere...FUN a emis pana in 1994, apoi s-a transformat in UNIPLUS pt ca in 2002 sa devina STAR FM ! Documenteaza-te ! Eu dadeam frate dedicatii la Uniplus prin 94 si la Contact ! Presupun ca nici 2M+ nu ai prins ???? :))))
  • maria_antonie maria_antonie
    Ce mare producatoare esti si tu ca nu am auzit nimic de bine de tine , ce productii realizezi tu ? Mare producatoare de divertisment la Antena 1 esti si tu ! Rusine ca mai citeste si lumea din antene blogul asta.
  • Socrate Socrate
    Da, a fost un radio nemaipomenit il ascultam mereu. Cel mai mult mi-a placut de emisiunile Ligei Marin, topul de sambata, am fost in studio si eu la un moment dat. Codruta nota 10.

    Dar nu mai stiu nimic de Ligia, doar ca e la BBC.
  • max max
    Despre Boby nu ati spus nimic si programul pe care il facea noaptea.
  • Oana Popa Oana Popa
    Vreau sa multumesc si eu tuturor colegilor din presa care au fost alaturi de noi la Universitate,Chiar a fost impresionant sa vedem ca inca ne sunteti alaturi, chiar si dupa 20 de ani. Multumesc si colegilor mei din Antena1 ca m-au sprijinit in organizarea evenimentului...Jos palaria in fata voastra, a tuturor. Multumim frumos!
  • Radu Oprisan Radu Oprisan
    Ma alatur ideii Codrutei, m-a uimit interesul cu care a fost reflectat evenimentul de ieri si le multumesc colegilor din intreaga presa. Am fost chiar impresionat cind Silviu Tudor Samuila, in emisiunea Contraatac de ieri de la GSPTV, m-a provocat sa spun citeva cuvinte despre aniversarea UNIFAN, subiect fara nici cea mai mica legatura cu tema emisiunii.
  • mad79 mad79
    mie imi pare rau ca nu mai e radio contact,ce fain era!
  • alex alex
    @unul cu memorie: in 92 emiteau de mult si FUN si UNIPLUS. Eu am facut referire strict la FUN.
  • codruta marinescu codruta marinescu
    Vreau sa va multumesc, in numele tuturor colegilor mei din echipa Unifun, pentru interesul acordat evenimentului simbolic organizat de noi dupa 20 de ani. Vreau, de altfel, sa multumesc intregii bresle pentru felul in care a inteles ca solidaritatea este singura cale pentru a depasi momentele dificile.
  • Unul cu memorie Unul cu memorie
    @alex : UNIFAN s-a spart pe la jumatatea anilor 90 in UNIPLUS si FUN Radio ... imi amintesc ca era si un scandal intre cei 2 actionari de atunci ai postului :)
  • anton aurel anton aurel
    mi-ar placea sa reapara in peisajul audiovizual fun radio si uniplus ,eu pe atunci eram elev intr-a saptea am auzit de aceste radiouri in mai 1990 si mai era unul nova 22 de la un vecin din bucuresti ,dar nu prindeam ca n-aveam radio cu banda est .am ascultat fun radio de abia cand au emis in banda vest prin 1999 si 2000 adica uniplus si fun .aveau animatori care vorbeau asa cum trebuie la radio, adica era animatie non-stop asa cum este la raiourile din vest ca mai ascult din cand in cand fun belgia si contact belgia pe net.pacat ca nu mai sunt pionierii radioului din romania.
  • alex alex
    FUN Radio a emis pana in 2004 pana cand a fost transformat in radio guerilla, nu pana la sfarsitul anilor 90 dupa cum scrie in articol...
  • Silviul Silviul
    Old school...

Trimite un comentariu

sus