Skip to main content

ZIARELE ÎN 2009: Sub semnul crizei - un an negru, cu tăieri de salarii, concedieri şi închideri

 

Cele mai pesimiste previziuni au fost date peste cap în 2009. Scăderea pieţei de publicitate a atras măsuri dure în presa scrisă.

Publicitate

A fost un an negru pentru presa scrisă: tăieri de salarii (Intact, Realitatea Caţavencu), restructurări (Evenimentul zilei, România liberă) sau închideri de titluri (Compact, Business Standard, Cotidianul).

Paginademedia.ro trece în revistă, în sinteza care urmează, momentele cele mai importante din presa scrisă a anului 2009.

Iată evenimentele care au marcat ziarele anul trecut:

IANUARIE, poziţii în faţa crizei

  • La începutul lui 2009, trustul Intact anunţa că urmează să reducă cu 20% salariile tuturor angajaţilor. Cătălin Tolontan declara la acel moment pentru paginademedia.ro că această măsură nu va afecta Gazeta Sporturilor. Din grupul de presă condus de familia Voiculescu mai fac parte ziarele: Jurnalul Naţional, Săptămâna financiară şi Financiarul.
  • Tot în luna ianuarie, Publimedia îi lăsa pe angajaţii de la Gândul fără bonuri de masă şi le reducea salariul cu 5%. Când toate instituţiile de presă căutau măsuri de combatere a crizei, trustul Realitatea-Caţavencu sfida "legile recesiunii" şi mărea salariile cu 11%. Motivul? "Să protejeze resursa umană a companiei", după cum se arăta într-un comunicat intern. Odată cu indexarea angajaţii primeau şi un avertisment "orice prestaţie profesională necorespunzătoare sau orice act de indisciplină la locul de muncă vor fi sancţionate".

FEBRUARIE - Ringier închide gratuitul Compact. Cele mai mari compensaţii.

  • Cei 22 de angajaţi ai cotidianului gratuit au fost anunţaţi pe 26 februarievor fi disponibilizaţi. Înfiinţat în mai 2006, Compact a fost primul ziar distribuit gratuit din Bucureşti. Angajaţii primesc şase salarii, cele mai mari compensaţii care au fost date în presă până acum.

MARTIE vine cu restructurări la Gardianul şi Evenimentul zilei

  • În luna martie, ziarul Gardianul a concediat 22 de oameni, din care peste jumătate erau jurnalişti “din absolut toate secţiile“, după cum declara pentru directorul publicaţiei, Alecu Racoviceanu, pentru HotNews. O altă măsură a fost reducerea tirajului.
  • Deşi la începutul anului Ringier îşi liniştea angajaţii cu integritatea salariilor, luna martie a venit cu restructurări masive la Evenimentul Zilei. Aproximativ 40 de angajaţi au fost restructuraţi.

APRILIE - România liberă restructurează aproximativ 20 de oameni

  • O lună mai târziu, a venit rândul angajaţilor de la România liberă. Aproximativ 20 de angajaţi şi-au făcut bagajul şi au plecat acasă în luna aprilie. Ziarul număra la momentul respectiv în jur de 80 de angajaţi.

IUNIE - România liberă renunţă la ediţia de sâmbătă

  • Pe 9 iunie, Publimedia, divizia de print a Media Pro a anunţat redacţiile Bihoreanul, Ieşeanul, Hunedoreanul şi Clujeanul vor fi închise.
  • Pe 29 iunie, săptămânalele Clujeanul, Ieşeanul şi Bihoreanul au apărut pentru ultima dată în varianta tiparită, iar pentru Hunedoreanul 30 iunie a fost ultima zi pe hârtie. Publicaţiile locale au rămas pe online deşi, în prealabil, se discutase şi desfiinţarea lor.
    În urma deciziei luate de Publimedia, jurnaliştii de la Clujeanul au decis să părăsească ziarul şi au pus pe picioare, din fonduri proprii, săptămânalul Viata Clujeanului.

IULIE - Minunea de la Realitatea-Caţavencu a ţinut şase luni

  • În luna iulie a început să se simtă criza şi pentru angajaţii lui Vîntu. După creşterea slariilor de 11%, anunţată în ianuarie, angajaţii trustului Realitatea-Caţavencu au fost informaţi în iulie că leafa lor va scădea cu procente cuprinse între 10 şi 50%.
  • Efectele reducerilor salariale anunţate de trust se materializează repede la Cotidianul. Aproximativ avea să rămână cu un salariu de 10 milioane de lei vechi. Această măsură a afectat în jur de 23 de jurnalişti, dintr-o echipă de 70.
  • Grupul EMI (European Media Investment), parte a grupului ARBOmedia, a vândut acţiunile pe care le deţinea la Compania de Media, editorul publicaţiilor Monitorul de Cluj,, Monitorul de Mediaş şi Monitorul de Alba.

AUGUST - Vîntu nu se opreşte cu măsurile de criză

  • În luna august, Cornel Nistorescu preia conducerea ziarului Cotidianul. E greu de spus dacă această schimbare a fost tot o măsură de criză. Cert e că ea a declanşat o serie de schimbări majore în politica editorială a ziarului.
  • La scurt timp de la instalarea lui Nistorescu la conducerea ziarului, consiliul care asigura conducerea editorială a ziarului Cotidianul a fost desfiinţată. Rste vorba de forul care cuprindea editorialişti de renume precum: Adrian Ursu, Doru Buşcu, Emil Hurezeanu, Mircea Dinescu şi Robert Turcescu.
  • La jumătatea lunii august, directorul general al agenţiei de presă NewsIn (parte a Realitatea-Caţavencu) anunţa că va restructura aproximativ 20 de angajaţi, dintre care doar 10 sunt jurnalişti.

OCTOMBRIE - Evenimentul zilei taie colaboratorii

  • La jumătatea lunii octombrie, Evenimentul Zilei anunţa că renunţă la colaboratori, printre care se numără Christian Mititelu, Adrian Georgescu, Andrei Postelnicu, Nicolae Manolescu, Iulian Comănescu şi Rodica Culcer. Motivul? Acelaşi "context economic nefavorabil", după cum declarau pentru Mediafax surse din cadrul ziarului.

NOIEMBRIE - Ziua de luni apare numai online

  • Începând cu 9 noiembrie, ziarul Ziua renunţă la varianta tipărită în prima zi a săptămânii.

DECEMBRIE - Vântu renunţă la presa scrisă

  • Pe 8 decembrie, Sorin Ovidiu Vântu spunea într-un interviu pentru HotNews.ro că renunţă definitiv la presa scrisă.
  • Pe 9 decembrie, un comunicat intern al grupului Realitatea-Caţavencu, citat de HotNews, anunţă că de la 1 ianuarie 2010 trustul nu se va mai implica în editarea ziarelor Cotidianul şiBusiness Standard.
  • Tot la începtul lunii decembrie s-a vorbit şi despre posibilitatea ca agenţia de presă NewsIn să fie preluată de actualul director general, Cosmin Popa.“Am ajuns la un acord de principiu şi urmează să ne înţelegem”, declara Cosmin Popa la momentul respectiv pentru paginademedia.ro. Nici în momentul de faţă soarta agenţiei nu este mai clară.
  • Pe 21 decembrie, directorul ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu, şi-a anunţat demisia din funcţie începând cu 1 ianuarie 2010, informa Capital.
  • Pe 23 decembrie, au apărut ultimule numere din Cotidianul şi Business Standard.
    Cotidianul economic din grupul Realitatea – Caţavencu s-a închis la numărul 664. Aproximativ cinci oameni din vechea redacţie se ocupă acum de site-ul standard.ro.
    Ziarul Cotidianul a fost lansat în 1991 de Ion Raţiu şi a fost cumpărat de Realitatea-Caţavencu în 2004.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Florin Florin
    Petrisor,

    Un articol interesant ar fi o evaluare a pietei de televiziune locale. Ce se mai intampla acolo. S-au mai dat oameni afara?
    Teo de exemplu ce face cu noul ei proiect?
  • cititor de ziare cititor de ziare
    Cu Gandul ce se mai aude Petrisor? Mai rezista? Ca nu pare sa se simta nici el prea bine
  • Costel Costel
    Petrişor, ai uitat să vorbeşti de ProSport. În ianuarie 2009 au dat afară cam o treime din angajaţi, în două tranşe. S-a declanşat cel mai mare "Jihad" online din istoria presei.
    DETALII: http://bloguluinazare.wordpress.com/2009/01/10/prosport-16-oameni-dati-afara-editia-de-moldova-s-a-inchis/

    În mai-iunie PubliMedia a renunţat la ziarele locale, iar de la ProSport circa 15-persoane au migrat către Adevărul, declanşând un al doilea "Jihad" online.
    DETALII:
    http://www.nandos.ro/2009/05/18/prosport-a-ramas-azi-fara-trei-oameni/

    În fine, în octombrie a urmat cel de-al treilea val, au mai fost daţi afară încă 10 oameni, iar în decembrie s-a anunţat reducerea cu 10% a salariilor tuturor angajaţilor!

Trimite un comentariu

sus