Skip to main content

Doru Buşcu, despre cei plecaţi pentru noul Caţavencu: Ce va ieşi va fi o imitaţie

 

doru-buscu1Noul Caţavencu va fi o imiţaţie a Academiei Caţavencu, spune Doru Buşcu, Director editorial al săptămânalului satiric. Despre cei plecaţi, pentru o nouă publicaţie, Buşcu spune că “sunt produsul mediului Academia Caţavencu. Scoşi din acest mediu steril, sunt incapabili să se adapteze”.

Publicitate

Din interviu:

  • În urmă cu câteva zile, am anunţat o reducere a salariilor cu 15% în următoarele luni. Pentru mine, unul dintre motivele plecării este orizontul unor venituri mai mici în următoarea perioadă.
  • Pentru Caţavencu, cei plecaţi sunt o fluctuaţie de personal.
  • Au fost scoase uneori materiale, dar pe criterii care ţineau de stilistică.
  • Despre Roşia Montana: Uneori am oprit materiale în care bănuiam o agendă ONG-istă.

Iată interviul, pe larg:

Petrişor Obae: Echipa care pleacă acuză presiuni editoriale din partea conducerii. Cum comentaţi?
Doru Buşcu:
Editorul unei publicaţii are răspunderea editorială a produsului. Nu au fost presiuni. Au fost scoase uneori materiale, dar pe criterii care ţineau de stilistică, nu erau corespunzătoare stilistic.

Mircea Toma spune că subiectul Roşia Montana nu a mai avut loc în pagină.
Roşia Montana este un subiect despre care Academia Caţavencu a scris foarte mult. Uneori am oprit materiale în care bănuiam o agendă ONG-istă. Eu am trimis oamenii pe teren, să se documenteze, să vadă despre ce e vorba. Nu poţi să-ţi exprimi părerea la nivel de opinie într-un astfel de caz. Asta a fost tot.

Se reproşează proasta adiministrare şi faptul că Academia Caţavencu susţinea şi alte titluri, care aveau pierderi.
Adiministrarea ziarului a fost şi este în regulă. Asta este decizia managementului. Managementul este cel care administrează o societate şi decide ce să facă şi cum se împart banii. Noi suntem oamenii care se ocupă de partea editorială şi, eventual, de marketing şi promovare, dar nu de administrare.

Nu se poate plânge nimeni din cei care au plecat că au avut probleme cu banii. Caţavencu e un ziar cu un trecut financiar foarte bun, cu un an prost – 2009 – de criză şi cu oameni foarte bine plătiţi în raport cu volumul de muncă şi cu nivelul pieţei.

Dar de ce această ruptură?
În urmă cu câteva zile, am anunţat o reducere a salariilor cu 15% în următoarele luni. Şi anul trecut, redacţia a mai trecut printr-o reducere de salarii dar nu au plecat. Pentru mine, unul dintre motivele plecării este orizontul unor venituri mai mici în următoarea perioadă.

Ei au invocat presiunile editoriale, nu s-au referit la salarii.
Sigur că este mai convenabil un astfel de pretext când trebuie să explici un motiv de a pleca. Legat de presiunile editoriale ce pot să răspund? Academia Caţavencu e de departe cea mai deschisă publicaţie.

Dar s-au mai redus salariile şi nu au plecat.
Poate că acum sunt bani mai puţini şi poate au vrut să câştige bani mai mulţi.

Pentru Caţavencu, cei plecaţi sunt o fluctuaţie de personal

În locul celor plecaţi, angajaţi pe altcineva?
Nu. Au fost vremuri în care ziarul s-a făcut şi cu 4-5oameni şi erau vremuri în care ziarul avea umor. Acum eram 35 de oameni, am primit 13-14 demisii, rămân 21.

Cei care au rămas, vor lucra mai mult, pentru salarii scăzute?
În aceste condiţii, salariile nu se mai reduc. Vor munci mai mult, dar pentru mai mulţi bani.

Cum vezi viitoarea concurenţă?
Cred că Academia Caţavencu nu va avea niciodată concurenţă. Cred că au făcut o mutare neinspirată plecând acum. E un an prost să ieşi cu ceva nou pe piaţă şi, lucru care va fi fatalmente inevitabil, ca să mă exprim pleonastic, ce va ieşi va fi o imitaţie.

Oamenii care au plecat sunt produsul mediului Academia Caţavencu. Scoşi din acest mediu steril, sunt incapabili să se adapteze. Pentru Caţavencu, cei plecaţi sunt o fluctuaţie de personal.

Click a imitat Libertatea şi a prins.
Acolo a fost o căsătorie între o imitaţie şi câteva zeci de milioane ale unui nebun.

Poate şi aici e la fel.
Dacă e aşa, sursa acelor milioane de euro nu e foarte raţională. Trebuie să fii nebun ca să nu-ţi pese. E naiv cine îşi închipuie că poate rezolva problema presei cu nişte milioane de euro. Poate dacă banii ar fi de la stat sau din altă sursă. În presă îţi trebuie nervi tari şi buzunare foarte adânci.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sorin Paul Barbu Sorin Paul Barbu
    Inca ceva, poate raspunde dl Mircea Toma, din care onestitatea si deontologia dau abia acum pe de laturi: Maestre ONG-ist, Sorin Ovidiu Vandu nu era "tepar de la FNI" si cand i-ai luat banii pe actiunile cedate de la revista?! De ce atunci cand ai mancat cascavalul nu ti-ai inaintat si demisia, daca tot dai lectii de demnitate prin ziare?!
  • Sorin Paul Barbu Sorin Paul Barbu
    O vreme am sa cumpar ambele publicatii, asa cum am facut cu Libertatea si Click, dar pana la urma am ramas la Click. De ce? Are mai multe utilitati si e facut cu mai mult bun simt, nu tine pagina intai cu toate obsesiile sexuale ale unora. Acum e cel mai ieftin, dar si cel mai gros ziar.
    Catavencu a avut condeie bune, il are pe Istodor care e genial, dar personal estimez ca macar jumatate dintre cei plecati vor plange pe la usa dlui Buscu in curand, dupa ce instinctul de gloata, omniprezent in presa romaneasca, li se va fi estompat cand matele le vor chiorai de foame. Ce doreau baietii aia sa faca managementul? Sa le dea lor toti banii? Treaba lor era sa faca un produs bun pentru care, se pare, si-au primit lefurile la timp de la mogulul Vantu.
  • Andreea Andreea
    Replica lui Buscu e lipsita de eleganta; miroase a frustrare. Afirmand ca oamenii reprezinta exclusiv produsul locului de munca, Buscu tradeaza o mentalitate de manager si mai putin de intelectual... Oricum, va avea ocazia acum sa dovedeasca cat este de puternic "mediul Catavencu" - daca va putea sa scoata in continuare revista la acelasi nivel cu oameni noi. La fel si cei plecati, au ocazia sa arate de partea cui a ramas talentul.
    Si inca o observatie: se pare ca Buscu confirma involuntar motivatia celor plecati atunci cand vorbeste de "mediul steril de la Catavencu". Pai, intr-un mediu steril nimeni si nimic nu se poate dezvolta. Asa ca nu ma mira ca oamenii pleaca "sa creasca" in alta parte :))
  • cabal cabal
    pentru ninel
    Ivanciuc a fost dat afara pentru ca a făcut poliţie politică. Grosan a plecat pe neasteptate,ca si Patrik, Hîncu s-a dus la BBC, Mihaiu s-a făcut Guvernator (semneaza la fel si acum!), Tudor Octavian s-a pensionat, dar mai trece pe la redactie. Care e bilanţul? Deci, cine a scris comentariul? :)
  • span span
    flacaul asta vorbeste de parca el ar avea vreo legatura cu performanta realizata in trecut de Catavencu.la fel ca multi alti sefi din trustul respectiv, distinsul intelectual de duminica avea unicul merit de a fi mereu la birou in ziua de leafa.
  • Monica Monica
    E evident ca pleaca de pe o pozitie de forta si ca incearca sa-si impuna orgoliul si nu etica ziaristica pe piata media. Daca era fair play nu arunca cu noroi cum a facut cu Rosia Montana. Esti bun demonstreaz-o, nu-i discredita pe ceilalti!!
  • ninel ninel
    Acest baiat cu buzunare foarte adanci spune doar jumatate din adevar. Jumatatea nespusa este ca baietii aia care faceau ca ziarul sa aibe umor sunt plecati mai de dinainte: Patrik, Grosan, Cucui, Mihaiu, Ducu Hancu, Tudor Octavian, Ivanciuc si altii. Buscu reusise in ultimii ani sa faca o "inovatie" de Catavencu. Proasta. Roaga-te Facalet sa nu se adune batranii cu tinerii plecati la un loc ca atunci tu o sa faci "imitatia"!
  • aletheu aletheu
    Mircea Toma pleca de la Catavencu pentru ca nu putea scrie despre Rosia Montana. Probabil noua publicatie pe care vrea s-o scoata va fi una cu umor despre legume: http://www.timesnewroman.ro/life-death/mircea-toma-pleaca-de-la-catavencu-ca-sa-faca-o-revista-de-legume

Trimite un comentariu

sus