Skip to main content

Ciocăzanu, despre revenirea lui Cartianu: era nevoie de el pentru a linişti apele acolo. Eu dacă am zis ceva, aşa rămâne!

 

laurentiu-ciocazanuEu dacă am zis ceva, aşa rămâne”, spune într-un interviu acordat paginademedia.ro Laurenţiu Ciocăzanu, fost director editorial Adevărul. Laurenţiu Ciocăzanu rămâne singurul demisionar din redacţia Adevărul, după ce Grigore Cartianu a revenit asupra deciziei şi rămâne redactor şef al ziarului.

Publicitate

Laurenţiu Ciocăzanu, despre revenirea lui Cartianu:

"Plecarea lui Grigore ar fi lăsat un sentiment de absenţă mai mare şi era nevoie de el pentru a linişti apele acolo."

"Grigore nici atunci (săptămâna trecută) nu a fost rău cu ei şi probabil şi din cauză că avea un sentiment de regret că pleacă.

"Ce nu înţeleg este cum rămâne cu convingerea lui Grigore de la momentul demisiei că ziarul va fi implicat în gherila politică mai ales că el ştie că noi doi şi Răzvan Corneţeanu am fost supuşi unor presiuni editoriale urâte din partea lui Dinu Patriciu."

Interviul, pe larg:

Carmen Andronache: Cum comentaţi decizia lui Grigore Cartianu de a rămâne la Adevărul?
Laurenţiu Ciocăzanu: Am aflat adineauri, e decizia lui, îl priveşte personal. Ştiu, însă, că are un proiect legat de o carte cu Revoluţia pe care voia să o distribuie cu ziarul şi prin plecarea lui acest proiect nu mai era realizabil decât într-o formă fără ziar,care nu ar fi avut, însă, acelaşi impact. Ştiu că ţine foarte mult la acest proiect. Printre motivele care l-au determinat să rămână au mai fost probabil dorinţa redacţiei, insistenţa conducerii care are nevoie de o imagine bună şi nu una proastă plus chestiunea de supravieţuire, de venit.

Hotărârea lui Grigore Cartianu de a rămâne la Adevărul vă determină în vreun fel să reveniţi asupra deciziei iniţiale?
Laurenţiu Ciocăzanu: Eu dacă am zis ceva, aşa rămâne! Nu ştiu clar care sunt motivele pentru care Grigore a hotărât să rămână. Probabil că acestea ţin de rutina de zi cu zi şi de insistenţele noii conduceri pentru că plecarea lui Grigore ar fi lăsat un sentiment de absenţă mai mare şi era nevoie de el pentru a linişti apele acolo. Pentru mine sunt lucruri mult mai importante decât banii şi poziţia de conducere.

Dumneavoastră nu ati avut parte de aceleaşi insistenţe din partea conducerii?
Am fost rugat să rămân în perioada fierbinte, dar au văzut că sunt hotărât şi că nu are sens să mai insiste. Grigore nici atunci nu a fost virulent împotriva lor şi probabil şi din cauza că avea un sentiment de regret că pleacă. Ce nu înţeleg este cum rămâne cu convingerea lui Grigore de la momentul demisiei că ziarul va fi implicat în guerrilla politică mai ales că el ştie că noi doi şi Răzvan Corneţeanu am fost supuşi unor presiuni editoriale urâte din partea lui Dinu Patriciu.

Ce fel de presiuni politice?
În toate părţine unde Dinu Patriciu avea prieteni politici.

Când au avut loc aceste presiuni?
S-a întâmplat în perioada alegerilor parlamentare din 2008, dar în general cam tot timpul. Dinu Patriciu i-a reproşat pe un ton enervat lui Grigore Cartianu editorialul scris imediat după ce Băsescu a câştigat alegerile. Pentru noi, Razvan Corneţeanu era o garanţie că astfel de presiuni nu se vor regăsi în paginile ziarului si eu rămân cu această convingere.

Totuşi, cum se manifestau aceste presiuni?
Erau doar reproşuri şi supărări din partea lui Dinu Patriciu faţă de anumite lucruri apărute în ziar, faţă de tonul uşor liberal şi uneori uşor pro Băsescu. Au fost mai multe momente, dar câtă vreme ele au rămas doar discuţii, chiar şi pe un ton ridicat, şi nu au apărut în ziar puteam să rămânem în continuare acolo. Corneţeanu s-a lovit de şi mai multe presiuni din partea lui Dinu Patriciu.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alexandru Alexandru
    A zis ca ramane ce atata zarva!
  • Petrisor Petrisor
    Off, pacat ca Grigore Cartianul n-a plecat la EVZ, acolo ii este locul, si asa sta mai toata ziua pe la Nasul
  • Coco Chanel Coco Chanel
    Laurentiu, nu mai emite tu judecati de valoare despre Dinu Patriciu. Ai timp sa continui acum cu Cornete plimbarile prin America de Sud din cauza carora ai chiulit fara jena in primele doua luni de la munca in 2010. Sau poate te apuci de scris ghiduri turistice, sa mai faci un ban, ca dupa ce se vor consuma economiile facute pe vremea cand pacaleai presa la mogul nu o sa te mai angajeze nimeni. Nu-ti duce nimeni dorul in redactie, iar postul tau din care motaiai zilnic si turnai totul s-a desfiintat. Si pachetul tau de angajare (300 milioane pe luna, VW Passat cu 300 l motorina free plus Blackberry cu minute incluse de 50 de euro) poate il imparte Peter Imre la niste ziaristi tineri. Ai fost un vis urat, dar asta nu ma impiedica sa-ti urez succes in alte domenii de activitate.

Trimite un comentariu

sus