Skip to main content

Controlul ANAF la Caţavencu: posibil prejudiciu de 5 milioane de euro

 

sorin-ovidiu-vintu9După trei luni şi jumătate de control la Caţavencu, ANAF a formulat posibilitatea unui prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, potrivit informaţiilor paginademedia.ro. Calculul ANAF a pornit de la taxele pe care le-ar fi încasat companiile controlate dacă în loc de drepturi de autor firmele îşi plăteau ziariştii integral pe cărţi de muncă.

Publicitate

Controlul ANAF în grupul deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu a început la 9 decembrie, iar trustul a reacţionat public la începutul anului, spunând că la mijloc este o comandă politică. Miza politică ar porni de la implicarea partizană a postului Realitatea TV în campania electorală.

ANAF a calculat posibilul prejudiciu pe ultimii trei ani. Din informaţiile paginademedia.ro, inspectorii ANAF au reproşat că plata pe drepturi de autor (întâlnită în toată presa) prejudiciază statul de încasarea taxelor aferente unui contract de muncă. Controlul de faţă a urmărit companiile care s-au ocupat de tot segmentul de presă tipărită din grupul Realitatea Caţavencu în ultimii ani.

Oficialii Caţavencu se abţin de la comentarii. Dragoş Stanca, director general şi administrator Caţavencu SA, nu a confirmat suma avansată de ANAF, doar că este vorba de “o estimare a unui posibil prejudiciu”.

Dragoş Stanca, pentru paginademedia.ro:

dragos-stancaEste prematur să avem orice fel de poziţie publică pe acest subiect. În ceea ce priveste Caţavencu SA, a existat un control inopinat ANAF, în perioada 9 decembrie 2009 – 25 martie 2010, care nu a determinat un prejudiciu cert, ci a făcut doar o estimare a unui posibil prejudiciu. Urmează, în următoarele luni, o inspecţie fiscală care va lămuri lucrurile.”

Foto Sorin Ovidiu Vîntu: EVZ

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gogo gogo
    Atunci sa-si ia si Basescu salariul minim pe cartea de munca si restul pe firma. Si Boc. Si Geoana la fel, toata lumea daca nu e evaziune fiscala
  • Jane Doe Jane Doe
    cu alte cuvinte, sa dam jos toti managerii de presa, sa-i aruncam in puscarie pentru ca au salarii mari, nenorocitii, si, noi, restul sa ne primim salariile pe cartea de munca, de unde platim impozit mai mult si la sfarsit ne alegem cu o pensie jenanta oricum.

    S-au inventat si pensiile private. Iar banii luati pe firma sunt si ei impozitati, din cate stiu eu.

    Repet, nu e nimeni sarac si cinstit in presa romana. Doar sarac si fraier.
  • le le
    Nu ar fi mai simplu sa spuna Stanca, Vulpe, Vasiliu etc cati bani au luat ei si in ce forma? Poate au luat 15000 de euro pe firma si 10 milioane vechi pe cartea de munca. Daca nici asta nu e evaziune fiscala, atunci ce e avaziune? Ma tem ca legea nu ii avantajeaza nici in cazurile (sutele sau miile de cazuri, ei stiu cati angajati au avut acolo) carti de munca + drepturi autor, e aceeasi poveste
  • andu andu
    @ganimede,se vede portocaliu pe tine.ai facut tu cercetari la toate agentiile de publicitate si stii tu perfect cum sta treaba acolo.eu zic sa mai cercetezi :)),nu de alta da vremurile sunt grele si vorba aia statul are nevoie de dusmani ca sa-si acopere porcariile.presa nu are pozitie privilegiata,presa uzeaza de nsite metode care nu incalca legea,dar presa ar trb sa aiba o pozitie privilegiata,ar trb ajutata si stimulata pt ca asa buna,rea cum e, acopera o arie larga de opinii si ma face sa gandesc si nu saiau de bun tot ce-mi ofera guvernantii
  • Ganimede Ganimede
    Vai, biata presa! Poate ca soferii de la Catavencu sint angajati pe pozitia de "creator de calatorii" si femeile de servici pe postul de "designer de curatenie interioara". De ce ar avea presa o pozitie privilegiata? De ce in agentiile de publicitate oamenii sint platiti pe contract de munca iar la un ziar asta ar fi o crima? Cam multa ipocrizie pentru "victimele dictaturii".
  • lidia lidia
    @aurel,aici nu au fost acuzatii din partea ANAF care sa specifice ca soferii,femeile de serviciu etc au fost platite pe drepturi de autor.deci hai sa punem presa la zid pt ceva in leg cu care nu exista dovezi,nu confunda RTV cu Catavencu.presa are dreptul la drepturile de autor, fie ca le convine unora sau nu,recompenseaza si stimuleaza actul creativ,pe langa faptul ca fereste de reproduceri si preluari.si au fost mii de cazuri,mai ales de cand cu aparitia zone online.
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Dramatic, in toata povestea, este ca mortii de foame, viitorii pensionari cu pensie minima iau apararea unui sistem care le pune viitorul sub amanet, incurajind o simulatie clara! Drepturi de autor ca angajat permanent este simulatie, anume ascunde un contract de munca, pentru a face evaziune fiscala! Ce poate fi mai clar de atit? Cind platesti un sofer pe drepturi de autor cum e? Ca sa nu mai maninc din spatiu, o intrebare de bun simt: la cite din operele platite pe drepturi de autor se asteapta creatorii sa mai primeasca bani de reeditare, de pilda? Hai sa nu fim penibili!
  • andy andy
    oficialii catavencu se abtin de la comentarii? adica alde buscu,celebrul vulpe,vasiliu etc nu dau replica intr-o situatie care cere asta,care ataca insasi presa?mai sa fie.imi face mie impresia ca astia vor sa scoata vreun tap ispasitor si ca le convine de fapt situatia.cat de hahalera poti fi sa taci acum? rusine.un contraexemplu pt media,aflata oricum intr-o situatie grea si fara ca unii de la ANAF sa-i gaseasca hibe
  • aurel aurel
    pentru a putea plati pe cineva pe drepturi de autor trebuie sa existe o munca de profil, adica de „autor”, creatie proprie. departamentul de resurse umane, de conta, portarii, femeile de servici etc. nu pot fi platite pe drepturi de autor. de aici si „posibilul prejudiciu”. nu acuz RC si nici nu iau partea ANAF, dar cand vad ca pe legitimatia celor de la curatenie scrie „presa” ma cam ia durerea de cap.
  • Jane Doe Jane Doe
    in ciuda faptului ca rc nu sunt usi de biserici, e deja un abuz cam batator la ochi si ca celelalte grupuri media care platesc fix la fel ar trebui sa se solidarizeze. Oricare dintre ele ar putea urma.

    "ziarist, lucrez de n ani in presa, am lucrat la 4 trusturi, peste tot am fost platit pe DA si CM, uneori doar pe DA..."

    Ohooo. Obae e si el printre noi... :)))
  • ALINA ALINA
    HM.CINE URMEAZA?SA FIE UN SEMNAL PENTRU TOATA PRESA?CARE E DEDESUBTUL LUPTEI PE DREPTURILE DE AUTOR?
  • george george
    Oare nu cumva Realitatea Catavencu a avut un management finaciar de doi lei? Sarbu nu i-a dat afara pentru ca erau prea buni pentru Romania? Lasand gluma in toata media de la noi drepturile de autor sunt cum sunt.
    Agentii, Tv, radiouri, net si presa scrisa se folosesc de acest lucru. E o normalitate. Altfel am ramane doar cu Scanteia si cu Azi.
    Cu toate acestea tampenia celor de la financiar-contabilitate asociata cu razbunarea politica au pus acest grup pe butuci.
    Incompetenta manageriala a unor Vasiliu, Dragnea sau Vulpe au dus la situatia aceasta.
    Vantule baga-i langa Vlas ca merita !
  • romi romi
    nenea vantu e pus la presat :D
  • vivi vivi
    problema drepturilor de autor mereu ia mancat pe guvernanti.faza e ca n-au reusit nimic si vad ca au trecut la alte metode.e dubios ca pana acum n-am auzit de controale care sa aiba rezultat evziune pe drepturi de autor.si te face sa te intrebi de ce naiba acum?pot sa inteleg ca offshor-urile lui vantu sunt in vizor,da sa fim seriosi ca nu erau astia asa cretini.dovada ca invova ANAF doar drepturile de autor.deci care ar fi miza?
  • mihnea mihnea
    tare asta cu un posibil prejudiciu.adica testeaza terenul :)).si mai tare e ca s-au dus la RC dupa ce a iesit basescu ca sa le dea apa la moara astora ca e actiune politica.nici macar atata minte n-au avut sa astepte.

Trimite un comentariu

sus