Skip to main content

APRILIE 2010. Coreeana, a doua limbă a TVR 1. Dae Jang Geum se ia la trântă cu Telejurnalul

 

secretele-de-la-palatDacă cineva îi spunea lui Alexandru Sassu anul trecut că Telejurnalul va fi depăşit de un serial coreean, preşedintele TVR ar fi fost pus în încurcătură. Ce să facă, să concedieze echipa de la ştiri sau să-i dea o primă celui care a cumpărat filmele? Pentru că românii, care în anii 70-80 umpleau sălile la Fata care vinde flori, au prins din nou gustul cinematografiei coreene.

Publicitate

TVR 1 este la al treilea serial coreean despre viaţa la Palat. Toate au scos audienţe surprinzătoare, după cum vom vedea în continuare.

În luna aprilie, Secretele de la Palat au fost mai tari decât Telejurnalul de la ora 20.00. Peste 442.000 de telespectatori se uitau la fiecare episod. Doar Odată-n viaţă şi meciurile din UEFA Champions League au depăşit telenovela coreeană.

La ora difuzării, serialul coreean s-a bătut cu Happy Hour (Pro TV) şi Acces Direct (Antena 1). Dacă în aprilie Secretele de la Palat erau urmărite, în medie, de 442.000 de persoane, la Cătălin Măruţă se uitau aproximativ  561.000 de persoane, iar la Mădălin Ionescu - 536.000.

Serialul s-a terminat în mai, iar ultimul episod a fost văzut de 459.000 de persoane! Doar Odată-n viaţă a fost peste Secretele de la Palat în luna mai.

Succesul filmelor a motivat TVR să reia primul serial coreean difuzat în vara anului trecut. Acum, pe postul public rulează Dae Jang-Geum, adică Giuvaierul Palatului. Acţiunea se petrece (cum altfel?) la Palat. Până acum, TVR 1 a difuzat opt episoade în mai, dar semnele sunt bune: 293.000 audienţă medie pe episod, adică 2,6 rating. O performanţă peste Dănutz SRL şi mai bună decât rubrica de meteo a Telejurnalului de seară.

Audienţa programelor TVR în luna aprilie

Mii telespectatori Rtg% Nr. Difuzari
O data-n viata 657 5.7 4
UEFA Champions League 656 5.7 6
Secretele de la Palat 442 3.9 22
Telejurnal 20 367 3.2 30
La masa de Pasti 357 3.1 3
Danutz SRL 350 3.1 6
Film marti Prime Time 1 344 3.0 1
Film marti dupa amiaza 302 2.6 1
Meteo - Telejurnal 20 284 2.5 30

Audienţa programelor TVR în luna mai

Mii telespectatori Rtg% Nr. Difuzari
O data-n viata 612 5.4 2
Secretele de la Palat 459 4.0 1
Film duminica Prime Time 1 369 3.2 3
Telejurnal 20 357 3.1 17
Editie speciala 348 3.0 1
Arena publica 330 2.9 2
Oslo, venim! 318 2.8 1
Giuvaierul Palatului/Dae Jang Geum 293 2.6 8

Primul serial coreean a fost difuzat de TVR 1 anul trecut, începând din vară. Acţiunea din Giuvaierul Palatului s-a întins până în luna octombrie, cu o audienţă modestă – puţin peste 200.000 de telespectatori.

TVR 1 a continuat seria de la Palat şi telespectatorii au început să guste genul. Furtună la Palat a avut o audienţă dublă faţă de prima serie coreeană, iar Secretele de la Palat s-au dus până aproape de 450.000 de telespectatori.

Audienţa serialelor coreene difuzate de TVR 1 în ultimul an

Giuvaierul Palatului: 54 de episoade, 218.000 telespectatori (1,9 rating)
Furtună la Palat: 77 de episoade, 394.000 de telespectatori (3,4)
Secretele de la Palat: 62 de episoade, audienţă medie 441.000 de telespectatori (3,8 rating)

Foto: cinemagia

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Karla Conti Karla Conti
    Este minunata ideea de a introduce in programul TVR seriale coreene. In primul rand pentru a mai "servi" si alt gen de cultura telespectatorilor, in afara de pseudo-cultura de consum ieftin americana - servita pe toate canalele si de care ne-am saturat pana peste cap: crime, infractori, droguri, prostitutie... efecte explozive pe computer... Intr-un cuvant: povesti si realitati fabricate, false, prea tehnologizate, exagerat de mult indepartate de natura, de patriarhal, de onoare, umilinta, bun simt, respect, munca, devotament... Aceste ultime valori le regasim cu sete in aceste drame coreene care ne readuc sufletul in limitele umanismului, poate cu speranta de a ne salva de indiferenta, raceala si duritatea vietii in jungla secolului 21 american... pe care il copiem si noi la greu in detrimentul caldurii sufletesti si a demnitatii umane demult pierdute.
    Personal, am descoperit intamplator frumusetea dramelor coreene, atat de uman realizate si atat de benefic lipsite de vulgaritate si sex si sex si sex....Dupa ce am vizionat cu nesat Dae Jang Geum (Giuvaierul palatului), am cautat sa aflu mai multe despre istoria si cultura coreeana, despre obiceiurile si traditiile lor. Si am citit mult, apoi am urmarit celelalte seriale transmise inspirat de TVR: Yi San (Furtuna la palat) , The Great Queen Seon Duk (Secretele de la palat) si Damo. Urmaresc acum in reluare primul serial cu aceeasi placere. Intre timp am urmarit multe alte seriale coreene pe internet si sunt din ce in ce mai fascinata si mai dornica sa continui aceasta experienta minunata atat de binefacatoare pentru suflet.
    Daca intentionati sa mai achizitionati si alte seriale coreene (si sper din tot sufletul sa faceti acest lucru), imi permit sa va recomand cateva titluri absolut fascinante pe care sunt convinsa (dupa extraordinara lor cautare pe internet si interesul exploziv al celor care le vizioneaza), sunt convinsa, zic, ca telespectatorii romani le-ar adora, iar audienta TVR ar depasi cu mult cele mai vizionate programe.
    Iata cele mai vizionate seriale coreene si cele mai bune, in ordine :
    1. Dong Yi, Jewel in the Crown, MBC 2010, 1683—1724 AD, concubina regelui Sukjong, mama celui de-al 21-lea rege al Joseon, Yeongjo (bunicul lui Yi San)
    2. Jumong, Prince of the Legend (MBC 2006), 37 BC - fondatorul dinastiei Goguryeo
    3. Hwang Jin Yi, Dust Storm "Furtuna de nisip" (KBS 2006)- viata celebrei dansatoare, poeta si muziciana din era Joseon, viata geiselor.
    4. Jejoongwon (SBS 2009) - fondarea primului spital din era Joseon 1885
    5. Chuno / The Slave Hunters "Vanatorii de sclavi" (KBS2 2010)
    6. Merchant Kim Man Deok (Geosang Kim Man Deok / The Great Merchant) (KBS1 2010)
    7. Conspiracy in the Court (KBS 2007) - povestea unui rege iubit de oameni care lupta sa le imbunatateasca viata
    8. The Great King Sejong / Sejong the Great (KBS 2008)- creatorul alfabetului Hongul
    9.The Reputable Family (KBS 2010)- povestea familiei nobiliare Choi
    10.Princess Ja-Myung (SBS 2009)
    11.Kingdom of the Winds, KBS 2008, povestea vietii nepotului lui Jumong, Daemusin
    ... si multe altele.

    Cu stima,
    Karla
  • Daniela Daniela
    Sunt nespus de fericita ca TVR 1 difuzeaza seriale coreene.Am auzit ca au cumparat un serial chinezesc,eu spre exemplu as vrea ca acest serial sa nu inlocuiasca pe cele coreene!!!
  • ana ana
    de ce analizezi tvr-ul in context doar de rating?
    sa nu uitam ca nu este doar o televiziune care traieste din advertising, ci si din buget si taxele romanilor.
    personal, petrisor, cred ca ai gresit comparand o telenovela cu un jurnal de stiri bine facut.
    e ok ca tu compari dupa audienta unui serial cu o emisiune precum danutz srl pentru ca sunt acelasi tip:entertaiment.

    ce ii lipseste tvr-ului sunt programe de calitate, dar nu cred ca problema lor e la stiri.
  • adi adi
    o audienta destul de buna pt cei de la tvr tinand cont ca acest serial intra si peste stirile de la ora 19 ale celorlalte posturi
  • gigi gigi
    Eu sunt unul din cei care se uita la serialele coreene. Din punctul meu de vedere e o jignire sa se spuna ca este sunt telenovele. Din simplul motiv ca se analizeaza lucruri mult mai complexe decat cele din telenovelele america latina. Apoi este chiar interesant sa vezi ceva despre cultura unei tari asa frumoase.
    Sunt drame. La ultimele 2 seriale protagonistii principali au murit extrem de tragic.
    Imi plac aceste seriale!
  • mad79 mad79
    ce m-a distrat inceputul articolului!oricum e mai bine decat cu seriale indiene si turcisme de 2 lei!!!
  • Idiotul cu Ochi Legati Idiotul cu Ochi Legati
    Totusi este bine ca nu vedem chinezarii, cu actori de doi YUANI zburand prin copaci :)
  • Aurica Aurica
    am vazut ca oamenii cauta mult seriale si pe internet, inclusiv din tari exotice.

Trimite un comentariu

sus