Skip to main content

"Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului". Acum, mai lent!

 

Vocile care turuie recomandări neinteligibile la finalul spoturilor pentru medicamente au intrat în atenţia CNA. "Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului". Cam aşa sună, spuse într-o viteză aiuritoare (pentru că spaţiul TV e scump) recomandările obligatorii.

Publicitate

[flashvideo filename=video/nurofen.flv /]

Pentru că că nu se înţelege mai nimic din mitralierea cuvintelor, CNA a decis să oprească reclamele. Spoturile publicitare pentru medicamente şi suplimente alimentare, ale căror mesaj verbal de avertizare din final nu este inteligibil, nu vor mai putea fi difuzate de radiodifuzori începând de luni.

Reclamele trebuie refăcute, a stabilit CNA. Spoturile la medicamente vor prezenta verbal, în cel puţin 6 secunde, mesajul: “Acest medicament se eliberează fără prescripţie medicală. Citiţi cu atenţie prospectul” .

Vechiul mesaj, “Acest medicament se poate eliberera fără prescripţie medicală. Citiţi cu atenţie prospectul şi informaţiile de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute consultaţi de urgenţă medicul sau farmacistul” va fi difuzat sub formă de text pe parcursul spotului.

Autoritatea Naţională a Medicamentelor obligă producătorii de medicamente ca toate comunicările comerciale ale acestora să prezinte integral mesajul citat mai sus. Nu se specifică, însă, forma, mesajul putând fi prezentat şi sub formă de text, nu doar verbal, cum a fost difuzat până în prezent.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat această decizie pentru o mai bună informare a telespectatorilor, pentru că felul în care era citit vechiul mesaj nu era inteligibil.

Membrii Consiliului au votat somaţia cu intrare în legalitate în urma unei atente monitorizări făcute, în perioada 03-09 mai, asupra spoturilor publicitare pentru medicamente şi suplimente alimentare, difuzate pe posturile: TVR1, Antena2, Antena1, Antena3, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, Naţional TV, Kanal D, OTV, B1TV.

Vibrocil, Procto-Glyvenol, Nurofen, Espumisan L, MIG-400, Nurofen pentru copii, Parasinus, Proculin şi Acutil sunt medicamentele şi suplimentele alimentare ale căror spoturi au fost monitorizate la cele 11 posturi de televiziune.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus