Skip to main content

DERAPAJ GRAV: Libertatea îl vinde pe Cristian Tabără cu un presupus citat pe prima pagină, în care îşi recunoaşte vina!

 

Cazul lui Cristian Tabără a scăpat total de sub control. Astăzi, în încercarea de a atrage cititori, tabloidul Libertatea iese pe prima pagină cu un citat uluitor, alături de poza lui Cristian Tabără: “Da, mi-a alunecat degetul în vaginul fetiţei”. A zis el aşa ceva? Explicaţia este în supratitlu şi în subtitlu (evident, mult mai mici). Mama fetei spune că Tabără i-ar fi spus…

Publicitate

Subiectul Cristian Tabără ridică însă mari probleme legate de responsabilitatea jurnaliştilor. Avidă de subiecte, presa a derapat încă de la apariţia primului material.

Scandalul a fost declanşat de Evenimentul zilei, un ziar quality, cel puţin prin definiţie. “Cristian Tabără, cercetat de procurori pentru viol”, a titrat ziarul mare, pe prima pagină. Faptul că o vedetă are un dosar penal în cercetare este, evident, o ştire. Problema apare la gestionarea unui astfel de subiect, de mare impact asupra imaginii publice. Da, o vedetă alăturată cuvântului "viol" vinde bine, dar cine mai poate spăla pata de pe imaginea vedetei, dacă ancheta dovedeşte contrariul? Mai ales că tocmai mama fetiţei spune că "nu a fost chiar viol". În aceeaşi primă zi, site-ul EVZ a lăsat comentariile la liber, iar vulgaritatea şi injuriile directe, fără perdea, au cuprins forumul ziarului.

Subiectul a fost amplificat şi în doar două zile a fost în toate tabloidele. Dezbrăcând haina jurnalismului, tabloidele au uitat de prezumţia de nevinovăţie şi au marşat pe acuzele aduse de o fetiţă de 12 ani şi de o fostă iubită. Din ziare a lipsit doar verdictul. Cancan a publicat în "exclusivitate" o poză cu fetiţa. Fotografia avea o bandă neagră pe ochi, dar fata putea fi uşor recunoscută.

Doar un alt exemplu. Alături de un articol despre Cristian Tabără, Click a pus, pe o coloană, câteva cazuri de celebrităţi acuzate de pedofilie: Michael Jackson, Marian Dârţă, Roman Polanski. Pe aceeaşi pagină, o supoziţie legată de potenţa vedetei, dar şi un articol despre impotenţa la români şi o ilustraţie care nu mai are nevoie de nicio explicaţie. Cu mult înainte ca justiţia să îşi spună cuvântul, Tabără este pur şi simplu "executat", la nivel de imagine publică.

Să lăsăm deoparte faptele. Este treaba autorităţilor să arate ce s-a întâmplat în realitate. Dar privind din punct de vedere strict al jurnalismului, cazul Cristian Tabără arată o lipsă totală de responsabilitate într-o situaţie extrem de sensibilă. Este valabil nu numai pentru tabloide (care consideră, total fals, că a fi tabloid înseamnă a călca meseria şi normele în picioare), dar şi pentru Evenimentul zilei (cotidianul quality care nu a avut nicio reţinere în a pune, din start, ştampila de viol pe imaginea lui Cristian Tabără).

Calitatea unui jurnalist se vede tocmai la gestionarea unor subiecte sensibile, cum este şi cazul de faţă, cu posibile repercusiuni în cariera şi imaginea unui om de televiziune. Dar ce mai contează responsabilitatea, deontologia? În vreme de criză, e permis orice... în numele tirajului!

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adam marian daniel adam marian daniel
    Daca se dovedeste nevinovatia omului,as fi de acord sa intre la puscarie toti care au ancuvintat scrierea articolelor+plus o suma despagubire[platibila] si interzicerea de a mai publica ceva un timp.Sunt destui oameni care ar putea scrie si nu pot de ei.
  • Sol Sol
    Din pacate,unii cred."Prosti,da' multi",vorba lui Lapusneanu.Daca citesti pe forumul din alta hazna de ziar"www.evz.ro",vei ramane mut de uimire cat de urat comenteaza romanii...
  • Sol Sol
    Nu mai au ce scrie si fac desen pe sfert de pagina cu organul genital masculin.Mi-e scarba de cel care a postat articolul acela!
  • io io
    daca poporul nostru scump si drag nu ar mai cumpara asa ceva atunci nu am avea scarbosenii dintr-astea, dar cand la chiosti asisti mut de uimire cand un singur om cumpara intr-zi: libertatea, cancan, click, ciao, story .... de ce sa te mai miri... avem conducatorii, presa, traficul, vecinii, infrastructura... pe care le meritam... respecte
  • cititor avizat cititor avizat
    Ce ne mira ca in tabloide apar asemenea aberatii cand redactorii sefi si adjunctii lor sint niste nulitati. A auzit cineva de Madalina Patra, Orlando Valache (CanCan) Cristian Stancu, Calin Stroila, Elena Alexe, Rodica LAzar (Click), Ana Nita, Irinel Antoniu (Libertatea). Ce au scris astia in viata lor? Poate ma contrazice cineva. Singurul care face exceptie e dl Bechir, care nu se stie de ce a ajuns in asemenea hazna.
  • Gabriela Gabriela
    Ceea ce i-au facut "jurnalistii" lui Cristian Tabara este incredibil! Ati ajuns sa va devorati intre voi!
    Avantajul lui Cristian Tabara este acela ca in presa sunt mai multi oameni lipsiti de credibilitate peste 90%. Prin urmare eu nu cred ca imaginea lui este afectata pentru ca oamenii nu cred.
    Nici nu ai cum sa crezi cand se debiteaza asemenea ineptii despre un om special cum este Cristian Tabara.
  • Ionescu Ionescu
    Draga Marius, daca te impiedica notiunile de drept, iti explic eu ca cercetarea nu inseamna altceva decat ca politistul si/sau porcurorul verifica unele reclamatii, plangeri, indicii. Daca de exemplu eu vad ceva ce mi se pare suspect pe geamul tau de la casa, pot face o plangere penala la Parchet ca tu ti-ai violat mama intr-o seara. TU VEI FI CERCETAT PENAL PENTRU CA TI-AI VIOLAT MAMA! Ce spui daca vecinii tai ar vorbi despre asta? Peste cateva zile, procurorii si-ar da seama ca mie mi s-a parut si ar inchide dosarul. Poti sa te plangi si tu impotriva mea pentru denunt calomnios. Daca ai chef sau te pricepi la asta. Cam asta este cu cercetarea. In alte tari este interzisa prezentarea de informatii despre actiuni prealabile unui proces. Si chiar si atunci trebuie sa fii precaut cu ceea ce scrii, ca ziarist. Solutia adoptata in unele state, pentru protectie, a fost o legislatie care incurajeaza procesele civile pentru calomnie. Se acorda daune mari pentru asa ceva. Atat de mari incat redactorul-sef se gandeste de 3 ori inainte de a aproba publicarea.
  • Marius Marius
    Si tu cazi in extrema deontologiei, in care ai vrea, sa folosim un limbaj sec, mort, arid, de prea multa frica si piosenie. Daca omul chiar era cercetat pt viol, ce naiba ar fi putut EVZ sa titreze mai corect de atat? Ca jurnalist nu sunt PR-ul lui sa ma asigur ca informatiile care i-ar prejudicia imaginea publica nu ajung in presa. Doar pt ca e vorba de Tabara cel Blajin si nu de vreun macho al industrie TV? EVZ a fost mai mult decat pertinent, obiectiv si asumat. Zic.
  • Paul Muresan Paul Muresan
    cu aceasta ocazie am luat decizia sa renunt la a mai cumpara EvZ. Voi mai citi pe net unele articole de la rubrica opinii, dar print-ul a iesit din discutie. Asta e, o sa ma descurc mai greu cu Romania Libera prin metrou, da' altceva nu mi-a mai ramas...
  • publicitarul publicitarul
    cel mai intelept lucru in astefel de situatii ar fi ca nimeni sa nu cumpere asemenea maculatura. Dar romanului ii place sa zgirme in gunoiul vecinului, sa stie ce-a mincat aseara, sa traga cu ochiul pe gaura cheii, sa-si spele rufele murdare in public. Iar ziarele de doi bani alimenteaza furibund aceste inclinatii. Proprietari tabloidelor ar trebui sa sa mai traga cu ochiul (ca tot le place) si in ograda altor ziare de acest gen din lume. Acolo tabloidele au fost date in judecata pentru asemenea aberatii. Citeva procese care le-ar lasa contul subtiat considerabil poate ca i-ar mai calma si si-ar aduce aminte de codul deontologic.
  • gaga the third gaga the third
    mi-e scarba ! ce se intampla cu tara asta ?
  • gaga the third gaga the third
    mi-e scarba ! ce dracu se intampla cu tara asta ?
  • andy andy
    chiar nu ma mir de derapajul din presa romaneasca in special ce tabloid.este atata mizerie,cum pot oamenii cumpara asemenea mizerii care injosc omul in halul asta.da cine conduce acest ziar?
  • Danny Danny
    Stiu, presa se degradeaza din ce in ce mai tare, in cautare de cititori!

Trimite un comentariu

sus