Skip to main content

10 septembrie: Prigoană vrea să bage presa tipărită şi online în curtea CNA-ului

 

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor, notează HotNews şi Mediafax. Conform iniţiativei legislative, "Consiliul exercită autoritate în domeniul presă scrisă (ziare şi reviste) şi presă online, numai în cazurile expres prevăzute de prezenta lege", în acest sens urmând să fie completat articolul 10 al actualei reglementări.

Publicitate

"Este absurd să ceri unui organism a cărui vocaţie este monitorizarea audiovizualului să-şi asume sarcini pentru care nu e nici pregătit, nici dotat", a declarat pentru HotNews Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI.

Iar Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA, a declarat pentru HotNews: "Iniţiativa domnului deputat Silviu Prigoană mi se pare - cu ghilimele - simpatică".


Printre schimbările propuse de Silviu Prigoana:

  • completarea legii 504 ca, în situaţia în care, "la cererea persoanei vătămate şi dacă publicaţia nu produce proba verităţii în termen de zece zile de la sesizare, Consiliul poate suspenda licenţa publicaţiei pentru o perioadă de 1, 3 sau şase luni".
  • licenţa este obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă pe teritoriul României şi pentru găzduirea de publicaţii online pe servere, obligaţia verificării licenţei revenind proprietarului serverului.
  • valabilitatatea unei licenţe pentru presă scrisă sau online să fie de şapte ani. Licenţa poate fi concesionată numai cu aprobarea Consiliului.

Propunerea legislativă, înregistrată la Camera Deputaţilor la 1septembrie, are ca termen pentru dezbatere şi vot final în prima Cameră sesizată 45 zile, după care va fi trimisă Senatului. Despre acest subiect a scris iniţial cotidianul Puterea.

Andrei Gheorghe va realiza, toamna aceasta, o emisiune de tip talk-show la postul de televiziune Prime din Republica Moldova, relatează HotNews şi Adevărul. Gheorghe a declarat, joi, pentru HotNews că este vorba despre un talk-show social, ce va fi difuzat la sfârşit de săptămână şi intitulat "Salutare, naţiune! Cu Andrei Gheorghe". Iulian Comănescu publică pe blogul său un comunicat Prime potrivit căruia emisiunea este produsă de compania românească Indie Studio în colaborare cu casa de producţie Media Production din Republica Moldova. Andrei Gheorghe nu a precizat data când va începe această emisiune. El a spus pentru HotNews.ro că în acest talk-show vor exista două tabere, care îşi vor expune punctele de vedere "asupra a ceea ce în Moldova este important pentru moment. Temele vor fi alese din realitate şi voi lucra cu o echipă de consultanţi care vor creiona aceste teme".

Anul aceasta, Festivalul European de Jurnalism se ţine între 9-12 septembrie, în România, la Târgu Jiu, scrie România liberă. Evenimentul va reuni peste 500 de jurnalişti din cele 27 de state membre, dar şi din ţările vecine. Printre temele dezbătute se vor număra rolul presei locale şi regionale, stereotipuri în mass media, jurnalismul cetăţenesc, new media, new business în media, jurnalismul de ştiinţă şi cel cultural, dar şi probleme precum finanţarea şi protejarea drepturilor jurnaliştilor locali şi regionali. Printre speakerii români care vor participa la eveniment sunt Dan Turturică, redactorul şef al ziarului România Liberă, care va vorbi despre libertatea presei în ani de criză, Vlad Ionescu care va ţine un workshop despre televiziune şi mulţi alţi jurnalişti locali din televiziune, radio şi presă scrisă şi specialişti în comunicare.
Târgu Jiu găzduieşte Festivalul European de Jurnalism

Emisiunea lui Măruţă, în care Petru Mircea prezenta scrisoarea de adio a cântăreţei, a fost mai urmărită decât concurenta "Acces Direct", în care părinţii artistei făceau noi dezvăluiri şocante. În etapa de miercuri a "războiul pentru rating" dintre Pro TV şi Antena 1, având moartea Mădălinei Manole drept subiect, postul de televiziune al lui Adrian Sârbu a ieşit învingător, scrie Evenimentul Zilei. Lupta dintre Petru Mircea, soţul Mădălinei Manole, şi părinţii acesteia a atins un punct culminant când părţile aflate în conflict şi-au spus punctul de vedere în acelaşi timp, la posturi de televiziune concurente.
Soţul Mădălinei Manole a câştigat războiul audienţelor

Jurnalistul britanic Piers Morgan va ocupa postul lăsat vacant de realizatorul TV Larry King la CNN, după 25 de ani, din luna ianuarie a anului viitor, potrivit televiziunii americane. Piers Morgan, în vârstă de 45 de ani, a căpătat o oarecare notorietate în Statele Unite ale Americii, ca membru al juriului emisiunii "America's Got Talent", dar şi datorită interviurilor realizate cu diferite personalităţi, scrie Mediafax.
Larry King va fi înlocuit de Piers Morgan în luna ianuarie 2011

Marile grupuri forestiere producătoare de hârtie de ziar sunt în impas, dovadă fiind rezultatele financiare pentru S1 2010, ce anunţa scăderea veniturilor cu până la 13%, scrie Financiarul într-o analiză. Excepţia de la regulă este grupul suedez Stora Enso, care a anunţat o creştere de 13% a veniturilor în prima jumătate a anului. În încercarea de a stopa declinul industriei hârtiei de ziar şi de a pune monopol pe piaţa europeană, grupul forestier Norske Skog ia în calcul fuzionarea cu grupurile rivale.
Marii producători de hârtie de ziar din Europa au pierdut în S1 13% din cifra de afaceri

Arthur Sulzberger Jr., preşedintele The New York Times Company, a declarat că este posibil ca în viitor să renunţe la versiunea print a publicaţiei The New York Times, notează Jurnalul Naţional şi Mediafax, care citează businessinsider.com. Se estimează că The New York Times are cheltuieli anuale de circa 200 de milioane de dolari şi venituri din online de circa 150 de milioane de dolari.

Obiceiurile de vizionare TV din Franţa au început să se schimbe, pe măsură ce consumatorii apelează la noi tehnologii din sfera digitalului, scrie Financiarul. Potrivit companiei de cercetare Mediametrie, 98% din populaţia franceză cu o vârstă de peste 15 ani încă vizionează conţinut TV în varianta tradiţională, însă 51,7% din audienţa potenţială, respectiv 26,1 mil. oameni, vizionează conţinut TV pe alte platforme.
Francezii preferă conţinutul TV pe platforme online

Sursă foto: Cotidianul

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ghita Iulian Marcel Ghita Iulian Marcel
    Prigoana s-a cretinizat,el si Olguta Vasilescu si alti ca ei ,inteleg ca mai sunt! ar trebui pusi la loc sigur,ptr ca nu e posibil sa lasi tot felul de timpiti de capul lor!in sensul ca oameni astia au cap doar ca sa nu ii ploua in git!

Trimite un comentariu

sus