Skip to main content

Cei mai bogaţi patroni de presă în 2010: doar patru nume în Top 20

 

Între cei mai bogaţi 20 de români au intrat doar patru oameni de afaceri care au şi business-uri de media: Dinu Patriciu, fraţii Micula şi Familia Păunescu.

„Mogulii” Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu au afaceri de sute de milioane de euro, dar nu au prins primele 20 de locuri ale clasamentului general.

Dintre publicitari, cel mai avut este Zoltan Szigeti, proprietarul The Group.

Topul celor mai bogaţi oameni cu afaceri în media, conform Top Forbes 500 de miliardari:

1. Dinu Patriciu - 2,3 miliarde euro

Dinu Patriciu controlează Adevărul Holding care editează cotidianele Adevărul, Adevărul de seară, tabloidul Click!, revistele OK! România, Dilema veche, Dilemateca, Foreign Policy România, cotidianul Blik din Ucraina şi colecţiile de carte Adevărul. De asemenea, trustul de presă Adevărul editează publicaţia de business life Forbes România şi topul celor mai bogaţi români, "Forbes România 500 Miliardari". Cea mai recentă publicaţie intrată în portofoliul acestuia este revista pentru femei Tango.

2. Familia Adamescu - 0,9 - 1 miliarde euro

După ce grupul german de presă WAZ şi-a anunţat intenţia de a renunţa la operaţiunile din Europa de Est (inclusiv din România), Dan Adamescu a decis să cumpere partea acestuia (50%) din Medien Holding, companie de presă care editează, printre altele, cotidianul România liberă. Adamescu a devenit, în urma tranzacţiei din august 2010, unic proprietar al acesteia.

3. Fraţii Micula - 350 milioane euro

Fraţii Micula, Ioan şi Viorel, sunt absolvenţi de Politehnică şi au ales să fugă în Suedia, în anii' 80, unde au primit a doua cetăţenie. Cei doi deţin în portofoliul lor, printre altele, posturile de televiziune Naţional TV, Favorit şi N24, dar şi mai multe ziare locale şi o tipografie.

4. Familia Păunescu - 300 milioane euro

Anul acesta, în portofoliul familiei Păunescu, proprietarii televiziunilor Vox News şi B1TV, a cotidianului central “Curierul Naţional” şi a “Gazetelor”, ziare regionale, s-au adăugat ziarul “Evenimentul Zilei” şi revista de business “Capital.

5. Sorin Ovidiu Vîntu - 200-220 milioane euro

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care patronează trustul Realitatea Caţavencu, a declarat că, în prezent, toate proiectele sale din mass media sunt blocate. Anul trecut, afaceristul anunţa că renunţă la investiţiile în România şi va aloca sume importante de bani în media digitală din Republica Moldova, Ungaria şi Serbia. În prezent, a renunţat şi la aceste investiţii.

6. Familia Voiculescu – 175 -180 milioane euro

Trustul de presă Intact, fondat de Dan Voiculescu, cuprinde, printre altele, televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi GSP TV, radiourile Romantic şi ZU, ziarele Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, Financiarul, Săptămâna Financiară, dar şi mai multe reviste.

7. Adrian Sârbu - 120 milioane euro

Exitul din cadrul Pro TV SA nu reprezintă dispariţia lui Adrian Sârbu din presa românească, deşi nu mai deţine „perla coroanei”, Media Pro. Omul de afaceri mai controlează, în prezent, o serie de publicaţii şi site-uri la nivel local, cel mai importat nume din portofoliul său fiind „Ziarul Financiar” şi publicaţia economică Business Magazin.

Zoltan Szigeti, cel mai avut dintre publicitari

Proprietarul The Group, Zoltan Szigeti, conduce topul oamenilor din industria publicităţii, cu o avere estimată la 28 - 30 de milioane de euro. Este urmat de familia Iordache (Leo Burnett) şi de Veronica Savanciuc.

Topul celor mai bogaţi oameni din publicitate:

1 Zoltan Szigheti – 28-30 mil euro – The Group
3 Familia Iordache – 16-17 mil euro – Leo Burnett
4 Veronica Savanciuc – 15-16 mil euro – Lowe & Partners
5 Bogdan Enoiu – 13-14 mil euro – McCann Erickson România
6 Teddy Dumitrescu – 9-10 mil euro – Publicis
7 Radu Florescu – 8-9 mil euro – Saatchi&Saatchi

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sile sile
    a se citi: "ai", nu al. Am scris, intenţionat, cu majuscule articolul genitival AI,
  • sile sile
    Ar mai fi de corectat două dezacorduri, gravisime:

    "(proprietari) AI cotidianului central “Curierul Naţional” şi AI “Gazetelor”, ziare regionale ...
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    @ Razvan: Asa este, sunt patru. Am corectat.
    @ Analucia: Nu stiu a cui este greseala, cert este ca am comis-o :) Repar.
  • Razvan Razvan
    Pai cu Adamescu sint patru cu afaceri in presa1
  • andreea andreea
    si cum Cristi Burci ce s-a intamplat?
  • analucia analucia
    Petrisor, pe sefa Lowe o cheama Veronica, nu Violeta :) Nu stiu daca eroarea a pornit de la Forbes sau de la tine

Trimite un comentariu

sus