Skip to main content

Andrei Pleşu: "Moderatorul român nu moderează: ia la întrebări, dojeneşte, demonstrează şi condamnă"

 

"Dacă e să dau o definiţie globală a breslei aş spune că e vorba de o sumedenie de inşi cu trei caracteristici:

Publicitate

1. o suverană siguranţă (şi mulţumire) de sine,
2. un fond nevindecabil de proastă dispoziţie şi arţag şi


3. conştiinţa unei competenţe fără breşă, în toate domeniile, dublată de convingeri politice ferme."

Este vorba de moderatorii TV, iar citatul este scos dintr-un articol publicat de Andrei Pleşu în Adevărul. Un diagnostic argumentat cu toate faţetele semantice ale cuvântului moderator.

Moderatorii TV, prin ochii lui Andrei Pleşu:

  • Moderatorul român nu moderează: ia la întrebări, dojeneşte, demonstrează şi condamnă. Nu e o fire interogativă: are, încă dinaintea emisiunii, toate răspunsurile.
  • Moderatorul român e un domn sau o doamnă care are de spus ceva şi preferă să o facă recurgând la câţiva invitaţi, mai mult sau mai puţin decorativi.
  • Acest tip de comportament e la antipodul tuturor definiţiilor pe care termenul „moderator" le subînţelege.

Moderatorul e un „prezentator", adică cineva care facilitează prezenţa a ceva sau a cuiva, în beneficiul publicului. Evident, treaba lui nu e să se prezinte pe sine.

Mai departe: moderatorul e, structuralmente, „gazdă". El invită, primeşte şi se străduieşte să-şi slujească cu graţie musafirii, aşa încât toată lumea să se simtă bine: nu-i ceartă, nu le varsă vinul în poală, nu le dă lecţii. Când unii dintre invitaţi intră în contradicţie cu alţii, rolul moderatorului este să potolească asperităţile, să destindă atmosfera, să asigure tonul civilizat al discuţiei.

Moderatorul e, prin excelenţă, un „arbitru". Nu ţine partea nimănui, nu acceptă complicităţi cu o opinie împotriva alteia. Aliatul lui este telespectatorul care vrea să se lămurească, ascultând argumentele tuturor celor angajaţi în dispută.

Moderatorul e un „mediator": el încearcă să creeze o punte între exponenţii taberelor opuse, să întreţină şi să modeleze dialogul, astfel încât fiecare voce să se audă distinct, iar cei care ascultă să-şi facă o idee proprie despre subiectul aflat în dezbatere.

Până şi în fizică, se numeşte „moderator" o substanţă folosită în reactoarele nucleare pentru a tempera viteza neutronilor prea rapizi. E vorba, aşadar, tot de un agent regulator, de o instanţă care „încetineşte" pripelile, care ţine energiile disparate sau excesive sub control.

  • Mă întreb dacă moderatorii noştri s-au gândit vreodată la această semantică a posturii lor. Nu le-ar strica. Ar înţelege, poate, că nu trebuie să-şi ia aere de dresori severi, de gospodine nervoase sau de diriginţi nemulţumiţi. Şi că nu ne interesează foarte mult ce cred ei despre lume şi viaţă, pentru simplul motiv că, deocamdată, nu au de raportat nicio ispravă personală, în afara micilor lor bombăneli pe sticlă.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dan c dan c
    pai mai bine "Dl intelectual" ar trebui sa se ocupe de lucruri mai serioase cum ar fi clasa politica si cei care conduc tara,dar se pare ca prodblema lui coincide cu cea a guvernantilor : moderatorii,televiziunile ,mogulii....dute si lasa-ne dl intelectual cu definitiile tale de doi lei
  • leptopisetzu' renovat leptopisetzu' renovat
    ce se vede:d-ra coman,d-ra grecu=comportamente de tzatze din fatza blocului,fara charisma,dominat doar de ura dezvoltata la comanda-si ce e curios ?ca ajung foarte repede sa creada in ura lor,deci e lipsa de caracter;si cand mai ''modereaza''stelian tanase care vorbeste singur si nu-si lasa interlocutorul sa termine o propozitie macar-de frica ca ar zice ce nu vrea el sa auda,tov.radu tudor cunoscator de toate si vehementa rascoalei impotriva propriei existentze,vadit deranjat de existantza lumii inconjuratoare,etaleaza o lume trista si pesimista;pesimista,pentru ca ajungi la concluzia ca doar daca esti mujic si vandabil,ai o sansa la tv....
  • parvan parvan
    Semantic ne-am lamurit dar care-i legatura cu media?

    @Petrisor: care-i parerea ta pe subiect? Din selectie/ paginare intuiesc ceva dar parca simteam nevoia si de cuvinte explicite.

    Daca tot nu le-ai pus, as fi interesat de doua raspunsuri punctuale:
    1. Tu ai "moderat" articolul lui Plesu sau ai incercat sa scoti lucruri in evidenta, sa radicalizezi, sa schematizezi, sa te apropii de cititor etc ?
    2. ce sunt aia "moderatori tv" ? (eventual o lista cu cei care se intituleaza asa pe generice sau pe carti de vizita)
    aici as fi interesat sa ne spui despre cine crezi ca vorbea domnul Plesu si daca "ar putea sa te enerveze" :)certitudinea ca niste indivizi care nu sunt si nu se pretind moderatori ar trebui sa fie moderati.
  • Dorin Dorin
    "Moderatorii" de la ANUMITE televiziuni din Romania sunt platiti pt a avea pareri conforme cu "doctrina" postului TV


    La Realitatea TV niciodata nu va fi criticat un membru al PNL

    La Antena 3 niciodata nu va fi criticat un membru al PSD
  • Horea Horea
    @ udi alan,
    Ba da! Pot intreba orice. Dupa mine, SPIRITUL CIVIC si CARACTERUL au, in zilele noastre, cu totul alt inteles (decat cel NORMAL). De aceea intrebam.
    Cat priveste fenomenul "rasa", ar fi prea multe de explicat. Si nazizmul a avut parti bune. Curios, nu?
  • pic si poc pic si poc
    De la un punct incolo e deplasat sa dai lectii, stind confortabil pe margine. Daca n-ai chef sa te implici, vezi-ti de ale tale si taci din gura.
    Un om cu nivelul de intelegere al lui Plesu ar trebui sa se simta jenat ca trancaneste fara nici un rost (efect). Faptul ca oamenii il percep in impostura e o consecinta fireasca a acestui lucru.
  • udi alan udi alan
    horea, nu poti intreba ce inseamna MAI NOU spirit civic!
    asa cum nu poti intreba ce inseamna MAI NOU a avea...caracter!
    cat ds RASA...ea nu a fost niciodata fundamentul celor rasati ( ci cultura ).
    rasa insa a fost fundament pt nazism!
  • BlogdeProst BlogdeProst
    Oare Maruta sau Simona Gherghe or fi auzit in viata lor de Plesu...?Deh, ce sa-i faci, blonda lu' Plesu n-a aparut inca...
  • Horea Horea
    Asa e. Bezna domneste peste ochii si gandurile unora ca matale.
    Degeaba ti se solicita (politicos)unele explicatii. Nu le dai; fie ca nu le ai, fie din cauza "rasei" (fundament al celor "rasati"!).
  • udi alan udi alan
    dl plesu a avut la dispozitie 20 de ani...
    vestea buna pt dl plesu: inca mai aveti ani in fata dvs!
    vestea proasta pt mine: degeaba! deja vu!
    ...si din pacate nu i vorba doar de dl plesu.
    mai sunt si alti domni, la fel de "rasati" si de iluminati!
    si totusi domneste bezna!!!
  • Horea Horea
    Domnu ... udi!
    "...dana grecu are cu mult mai mult bagaj civic decat privitorul plesu!"
    Daca e asa, fii te rog bun si explica-mi si mie: ce inseamna (mai nou!?)"spirit civic"?
  • gicu din pipera gicu din pipera
    Asa si? Crede cineva ca de-aia nu mai pot ei trai ca le-a zis-o Plesu? Tupeu lor n-are limite. In schimb habar n-au de nimic dar isi dau cu parerea si se contrazic pe orice subiect sau daca vad ca li se-nfunda schimba subiectul. Astia sunt ca buruienile, se inmultesc repede si nu le trebuie conditii speciale. Nu mai vorbesc de autistii care-l critica pe Plesu si care o idolatrizeaza pe nevrotica de Grecu care ar trebui sa fie subiect la facultatea de psihanaliza din Viena, s-o studieze studentii acolo. Votati-l pe Ponta care da cu diaspora de pamant, romanii care baga miliarde de euro in tara. Traim in tara unde 1h in prime-time cu Plesu va face rating cat 1% fata de o emisiune cu Grecu la 2 noaptea. Astia suntem. De-aia n-o sa avem niciodata autostrazi.
  • Victor Victor
    Paul S - punct ochit, punct lovit. Absurd, NU?!

    Si...nu pot sa nu remarc rautatea comentariilor cam la orice articol despre (sau scris) de Plesu. Omul e pus la zid pentru ca gandeste prea mult :)

    Revolutie prin idei. Frumos.
  • udi alan udi alan
    ...si ce mai face dl andrei plesu?
    unde e sau mai bine zis unde a fost pana acum?
    a, da, a fost la televizor, s a uitat la tv in timp ce manca o costita afumata si concepea un nou sistem filozofic...
    dle plesu, ce mandru ar fi fost maestrul noica sa va stie azi pe front! or, dvs sedeti la televizor...
    nasol,nasol, de 3 ori nasol!
    veste proasta: din pacate pt dvs,"gospodina nervoasa" dana grecu are cu mult mai mult bagaj civic decat privitorul plesu!
  • Horea Horea
    Da. Plesu "e doar un telespectator".
    Oare cati asemenea telespectatori are Romania?

Trimite un comentariu

sus