Skip to main content

Asociaţia Jurnaliştilor din România cere explicaţii de la Parchet şi de la Realitatea Caţavencu

 

Discuţii între jurnalişti şi sursele lor au devenit probe în dosar afectând confidenţialitatea sursei şi felul în care presa îşi face meseria, spune Asociaţia Jurnaliştilor din România într-un comunicat prin care cere explicaţii, în conferinţe de presă, de la Parchetul General şi de la conducerea editorial a grupului Realitatea Caţavencu.

Publicitate

Asociaţia Jurnaliştilor din România cere explicaţii conducerii editoriale a trustului Realitatea –Catavencu în faţa numeroaselor afirmaţii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, rezumate în expresia, “e televiziunea mea răspunde la ordinele mele”.

AJR cere Parchetului Generalsă explice public procedura legală care stă la baza realizării înregistrărilor în cazurile penale” dar şi includerea unor discuţii exclusiv profesionale, cum e cazul dialogului Petrişor Obae – Sorin Ovidiu Vîntu.

Detalii, în comunicatul următor:

AJR solicita “Realitatea Catavencu” si Parchetului
explicatii in conferinte de presa

Fata de stenogramele aparute in media, care vizeaza jurnalisti sau institutii media si care sunt continute in dosarul penal al lui Sorin Ovidiu Vantu, Asociatia Jurnalistilor din Romania solicita imperativ urmatoarele:

1. Cu acceasi conduita ferma cu care n-a ezitat sa-i considere in afara breslei pe Bogdan Chireac si pe Sorin Rosca Stanescu, organizatia noastra solicita explicatii conducerii editoriale a trustului “Realitatea –Catavencu” in fata numeroaselor afirmatii ale lui Sorin Ovidiu Vantu, rezumate in expresia, “e televiziunea mea raspunde la ordinele mele”. Acest stil de a gindi si de a actiona este nedemn pentru un patron de presa si dezonorant pentru jurnalistii care il accepta. E fundamental pentru oamenii vizati, dar si pentru colegii lor din grup si de breasla, sa-si clarifice urgent pozitia fata de aceste chestiuni devenite publice.

2. In acelasi timp, cerem procurorului general sa explice public procedura legala care sta la baza realizarii inregistrarilor in cazurile penale, criteriile de selectie cu care opereaza procurorii in administrarea inregistrarilor telefonice si includerea acestora ca probe si dovezi in dosarele penale. Constatam ca discutii exclusiv profesionale (cazul dialogului Petrisor Obae – Sorin Ovidiu Vantu) intre jurnalisti si sursele lor au devenit probe in dosar afectand confidentialitatea sursei si felul in care presa isi face meseria. Chiar daca nu se poate discuta un caz pe rol, opinia publica si jurnalistii trebuie sa primeasca explicatii privitoare la procedurile generale aplicate de la cei care transforma inregistrarile in probe. Este datoria Parchetului General sa lamureasca imediat aceste aspecte.

Atragem atentia asupra faptului ca, in calitate de jurnalisti, vom urmari cu mare atentie desfasurarea ulterioara a “cazului SOV” in speranta ca vom afla care este relevanta acestor probe in dosar. Nu putem sa nu remarcam "coincidenta" prin care aceste stenograme care ataca grav credibilitatea unor jurnalisti si a unor institutii media au aparut exact in zilelele in care ele pot servi ca munitie in dezbaterea politica din cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului privind includerea unor actiuni de presa in cadrul Strategiei Nationale de Aparare, subiect care a provocat deja criticile celor mai multe organizatii din mass-media, inclusiv AJR.

Credem ca, avind in vedere amploarea cazului stenogramelor, evidentul interes public si impactul negativ asupra credibilitatii presei, modalitatea cea mai buna de a da explicatiile necesare este organizarea in cel mai scurt timp a unor conferinte de presa atit de catre grupul “Realitatea-Catavencu”, cit si de catre Parchetul General.

Colegiul Director al AJR

Cezar Ion
Ovidiu Nahoi
Dan Horatiu Popa
Cristian Tudor Popescu
Stefan Radeanu
Ciprian Stoianovici
Catalin Tolontan

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vintu vintu
    nahoi? popa? aidi, bre... ce asociatie e asta
  • liviu liviu
    Asta e tare! Ma intreb unde naiba traim si ce se incearca de fapt prin tot scandalul asta. Repet si subscriu ce a spus un comentator aici "in orice tara de pe planeta exista moguli de presa care sustin o anume forta politica si dirijeaza activitatea editoriala in concordanta cu interesele politice proprii. In orice tara, exista oameni de afaceri care finanteaza partide politice si obtin beneficii de pe urma acestor finantari". si acest lucru o stiu si jurnalistii care se angajeaza la un ziar sau altul in toata lumea. daca de ex au un material cu ceva desptre cineva si vrea neaprat sa l dea dar lezeaza interesele patronale, il publica in alta parte sau se consulta cu patronatul si fac in asa fel ca pierderile lor a fie minime.ce se incearca acum in ro e penibil si mai penibil ca asta vine de la asociatia jurnalistilor. deodata unii se dau fete mari.

Trimite un comentariu

sus