Skip to main content

Dragoş Stanca despre stenogramele cu Vîntu: "am multe stenograme mentale mult mai grave, cu alţi actori"

 

"E firesc într-o relaţie manager - finanţator. Ne mai certăm, contrazicem, discutăm pe contre", spune într-un interviu acordat paginademedia.ro Dragoş Stanca, despre stenogramele în care apare discutând cu Sorin Ovidiu Vîntu, patronul Realitatea Caţavencu.

Publicitate

"Astfel de discuţii apar în relaţia manager-investitor media peste tot, în toate grupurile. Cel puţin eu am multe "€œstenograme” mentale mult mai grave, cu alţi actori", continuă el.

"Chiar dacă eşti prost, ai trecut la categoria "eşti prostul meu", îi spune Vîntu lui Stanca. "Măi băiatule, n-am de gând să fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta. Şi trec în regimentele noastre", arată aceleaşi stenograme, publicate de Adevărul.

"Am vrut să familiarizez un om cu bani şi idei cu un mediu pe care nu îl cunoaşte suficient şi cu un fenomen pe care nu îl înţelege mereu corect", spune Stanca în interviul acordat paginademedia.ro.

Dragoş Stanca, în exclusivitate pentru paginademedia.ro:

"Din afară e greu de înţeles cum trebuie, uneori, să faci balet pe gheaţa subţire formată din interese patronale, principii jurnalistice, idei şi principii personale, obiective de business, presiuni economice, relaţia cu oamenii, morală, etică etc. E uşor să fii "moral”, declarativ, când de răbufnirile tale de orgoliu nu depinde nimeni [colegi, oameni, familii, salarii] şi nimic [proiecte, business, companii]."

"Oricum, din cauza faptului că viziunea mea nu a mai corespuns nici cu a lui nici cu a celor cu care l-am pus în contact, m-am retras imediat după această discuţie şi am renunţat la proiect."

"Să familiarizez un om cu bani şi idei cu un mediu pe care nu îl cunoaşte suficient şi cu un fenomen pe care nu îl înţelege mereu corect. Ce a înţeles fiecare parte, de fapt, ulterior, nu mai ţine de mine."

Interviul cu Dragoş Stanca şi stenogramele, pe larg:

Strategia mea a fost să îl fac să comunice cu bloggerii

Petrişor Obae: Cînd îi spui de posibilitatea să depăşiţi Neogen, Vîntu ţi-o retează scurt. De ce? Credea că încerci să îl duci cu vorba?
Dragoş Stanca: Cred că trebuie să răspundă el la asta, oricum nu îmi amintesc exact discuţia, am zeci de discuţii cu dl. Vîntu şi nu numai cu el a€“ şi mă limitez aici doar la categoria "€œmoguli”. Discut cu toată lumea. În principiu, era vorba de oportunitatea de a lansa un proiect de reţea socială românească a€“ despre care a scris şi Bobby Voicu pe blogul lui. Iar, din câte îmi amintesc, informativ i-am spus că avem deja una, care performează bine. El avea însă probabil alt fir al discuţiei în minte. Gradul de autonomie de management în Realitatea-Caţavencu a fost foarte mare, motiv pentru care multe dintre proiectele online lansate de echipele cu care am lucrat nu erau cunoscute de dl. Vîntu. Discutam doar pe cifre.

Vîntu îţi reproşa că ignori strategia legată de blogeri. Care era această strategie?
Privind retrospectiv, se pare că a fost vorba, de fapt, nu de una, ci de 3 strategii: a mea, a lui şi a bloggerilor. Strategia mea a fost să îl fac să comunice cu bloggerii, să înţeleagă şi să respecte acest fenomen. Am considerat de bun augur să îl pun faţă în faţă cu 10 oameni pe care eu îi consider ok pe zona asta, în sprijinul business-ului de online, în general şi, evident, al companiei pe care o conduc în special. Nu văd niciun lucru rău în asta, e normal să pun oamenii în legătură, să se cunoască, să schimbe idei. Strategia lui s-a modificat, se pare, văzând ulterior în acestor întâlniri, a€“ în opinia mea, - o oportunitate de mărire a sferei de influenţă, pe de o parte, şi de lansarea unor business-uri noi, pe de altă parte. Strategia bloggerilor a fost una singură: să îi ia banii, să lanseze proiecte comune, să devină parteneri. Nu mă refer la Bobby Voicu şi nici la Vali Petcu. Dar, oricum, din cauza faptului că viziunea mea nu a mai corespuns nici cu a lui nici cu a celor cu care l-am pus în contact, m-am retras imediat după această discuţie şi am renunţat la proiect.

Nu am dus pe nimeni cu forţa la el, nu am avut nici cum şi nici de ce să manipulez vreun blogger

“Măi băiatule, n-am de gând să fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta. Şi trec în regimentele noastre.” Asta era strategia?
Nu ştiu şi nu e problema mea. Eu am intermediat aceste discuţii, le-am iniţiat şi propus, nu am participat la ele. Am răspuns anterior şi care a fost ideea mea iniţială şi ce, presupun, a devenit această idee după primele discuţii.

"Nu vreau să fac business cu ăştia, vreau să-i cumpar”, spune Vîntu. Le-ai spus şi lor de intenţiile lui?
Nu aveam cum să le spun intenţiile lui, câtă vreme a fost decizia lui cum să abordeze fiecare întâlnire. Eu i-am spus şi lui, şi lor, ce aş vrea de la aceste discuţii. Nimic ocult. Pur şi simplu, să familiarizez un om cu bani şi idei cu un mediu pe care nu îl cunoaşte suficient şi cu un fenomen pe care nu îl înţelege mereu corect. Ce a înţeles fiecare parte, de fapt, ulterior, nu mai ţine de mine. După cum se şi vede în discuţie, eu am sunat pentru că era vorba de o cerere pentru o noua întâlnire. Nu am dus pe nimeni cu forţa la el, nu am avut nici cum şi nici de ce să manipulez vreun blogger. Nici nu aveam cum. Nu vorbim de nişte imbecili care nu gândesc cu propriul cap.

Cu Zoso s-a întâlnit?
Din câte ştiu eu, da. Însă Vali poate să confirme sau nu, nu pot să fac eu asta în numele lui.

E uşor să fii "moral", declarativ, când de răbufnirile tale de orgoliu nu depinde nimeni

Ai trecut la categoria "eşti prostul meu". "€œBai desteptule”, "ce ai în cap, rahat?” Vîntu face o serie de afirmaţii prin care te pune la perete. Îţi convenea acest tip de relaţie?
Nu o să spun că, evident, pe alocuri a fost folosit un ton glumeţ - a€“ asta e mai greu de redat în stenograme... Dar, în primul rând, aş vrea să îl cunosc personal pe dl. comisar-şef Vasile Viorel, care "semnează” interceptarea convorbirii cu mine, din cel puţin trei motive.

Primul ar fi să aflu dacă e acelaşi Vasile Viorel anchetat pentru multiple abateri şi chiar un accident mortal cu victimă, pe fondul consumului de alcool, despre care a relatat presa în anii trecuţi. Informaţia are exact aceeaşi relevanţă în cazul dat cât are şi discuţia mea cu dl Vîntu în relaţie cu cazul în care e anchetat dânsul. De fapt, are o relevanţă mai mare.

Pentru că al doilea motiv este unul practic, şi anume să îi explic diferenţa dintre banală expresie care ţine de specializarea mea, reţea socială, şi strania transcriere care ţine probabil de specializarea dânsului, răceală socială - aşa cum apare în raport, eronat [probabil nu singura eroare].

În al treilea rând, aş fi curios pe baza căror principii jurnalistice a făcut dl. comisar-şef selecţia dintre cele câteva zeci de convorbiri telefonice pe care le am lunar cu Sorin Ovidiu Vîntu pe diverse teme. Pentru că, dacă ar fi făcut o selecţie mai atentă, ar fi receptat şi discuţii în care rolurile erau, oarecum, inversate. Aşa cum e firesc într-o relaţie manager - finanţator. Ne mai certăm, contrazicem, discutăm pe contre. Firesc.

Astfel de discuţii apar în relaţia manager-investitor media peste tot, în toate grupurile. Cel puţin eu am multe "€œstenograme” mentale mult mai grave, cu alţi actori. Din afară e greu de înţeles cum trebuie, uneori, să faci balet pe gheaţa subţire formată din interese patronale, principii jurnalistice, idei şi principii personale, obiective de business, presiuni economice, relaţia cu oamenii, morală, etică etc. E uşor să fii "moral”, declarativ, când de răbufnirile tale de orgoliu nu depinde nimeni [colegi, oameni, familii, salarii] şi nimic [proiecte, business, companii].

Mi se pare amuzant şi că la dosar apăr doar oameni cheie din Realitatea-Caţavencu şi persoane din zona politică "potrivită"

"Am închis subiectele astea. Nu mă mai bate atâta la cap cu prostiile tale!" Ce vrea Vîntu să spună? Nu era interesat de online?
Se pare că în acel moment, în acea discuţie, nu neapărat. Interesul meu era clar, pe zona de business de care mă ocup, interesul lui, în acea discuţie nu a fost neapărat acelaşi. Motiv pentru care am şi discutat în contradictoriu. Aşa cum discutăm des. Au mai fost în ziua cu pricină cel puţin alte două convorbiri pe teme similare, din câte îmi aduc aminte, deci încă o data e vorba şi de selecţia "jurnalistică” a discuţiilor private care au fost "lasate” spre publicare.

În rest, nu pot să spun decât că în afară de selecţia ciudată a tipurilor de dialoguri mi se pare amuzant şi că la dosar apar doar oameni cheie din Realitatea-Caţavencu şi persoane din zona politică “potrivită”. Eu, personal, am asistat întâmplător în perioada cu pricină la discuţii avute de dl. Vîntu inclusiv cu oameni apropiaţi actualei Puteri. Unde sunt acelea? Doar o întrebare. Retorică.

În continuare, dialogul dintre S.O.Vîntu şi Dragoş Stanca, directorul F5 - divizia new media a grupului Realitatea Caţavencu, (8 martie 2010,ora 11.32) - redat ieri în paginile ziarului Adevărul.

Dragoş Stanca: Alo!
S.O. Vîntu: Te pup, Dragoş.

D. Stanca: Râdeam, că sunt pe ăla după central.
S.O. Vîntu: Ce voce melodioasă?

D. Stanca: Da.
S.O. Vîntu: Gold_FM.

D. Stanca: Vroiam să-ţi zic că vrea Bobby să se mai vadă o dată cu tine, dacă poţi.
S.O. Vîntu: Care Bobby?

D. Stanca: Bobby Voicu, ăla cu răceală (n.r. - reţeaua) socială.
S.O. Vîntu: Hai să spunem 2 şi jumătate pe Paris ar fi OK?

D. Stanca: Da, da, când vrei tu.
S.O. Vîntu: Dar pe Paris, la mine acasă, nu la birou.

D. Stanca: Bine, OK.

"Pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta"

S.O. Vîntu: Că mai am o întâlnire acolo cu un prieten şi mă întâlnesc şi cu el.
D. Stanca: La 2 şi jumătate, da?

S.O. Vîntu: 14.30 fix.
D. Stanca: Bine. Şi, în paranteză fie spus, ca să ştii, noi avem, apropos de răceala socială românească, pe zona asta există Neogen, care e veche şi e liderul, şi noi am lansat "Toţi pentru unul" se cheamă, care acuma mi-au venit rezultatul pe luna trecută, cred că într-o lună îi batem pe Neogen că n-au...

S.O. Vîntu: Măi Dragoş Stanca...
D. Stanca: Nu, zic ca idee.

S.O. Vîntu: Ce-ai tu în cap? Rahat?
D. Stanca: Nu, că sunt de acord să mai facem, nu zic că nu e bine, doar...

S.O. Vîntu: Nu, tu mi-i trimiţi dar eu nu iau nicio decizie. Tu îmi trimiţi nişte...noi avem o strategie, am impresia că în permanenţă ignori care este, de ce mă întâlnesc eu cu labagiii ăştia.
D. Stanca: N-am de ce să ignor, pentru că eu ţi-am propus asta.

S.O. Vîntu: Şi atunci? Nu, dar...Măi băiatule, n-am de gând să fac nimic nici cu Zoso, nici cu Bobby Voicu, pot să le dau o şpagă, şi cu asta, basta. Şi trec în regimentele noastre. E o tehnologie de a atrage lumea lângă tine.
D. Stanca: Nu, că Bobby e OK. Nu te fac să-şi pierzi timpul cu tot felul de...

S.O. Vîntu: Poate fi şi un cretin, mă doare fix în fund, nu mă interesează aceşti băieţaşi decât din perspective acelei operaţiuni pe care o facem.
D. Stanca: Bine, deci la 2 jumătate pe Paris.

Nu vreau să fac business cu ăştia, vreau să-i cumpăr

S.O. Vîntu: Deci n-am de gând să-mi aduc şef pe F5. N-am de gând să aduc şmecheri pe F5, care să-ţi arate ţie ce prost eşti.
D. Stanca: A, mă doare-n cot.

S.O. Vîntu: Pentru că tu, chiar dacă eşti prost, ai trecut la categoria "eşti prostul meu". Am închis subiectele astea. Nu mă mai bate atâta la cap cu prostiile tale!
D. Stanca: Ţi-am zis ca să ştii.

S.O. Vîntu: Nu vreau să fac business cu ăştia, vreau să-i cumpăr. Uite, acum e clar şi pentru Coldea. Eşti mulţumit?
D. Stanca: Eram mulţumit oricum.

S.O. Vîntu: Băi deşteptule, d-aia ţi-i pasez. Ţi-i pasez ţie şi după aia îi temporizăm, le mai dăm un franc acolo, ca să se simtă bine, ne împrietenim.
D. Stanca: Da, OK, bine.

S.O. Vîntu: Că toţi labagiii ăştia sunt pentru bani, nu vin de dragul meu sau cred ei în nişte principii generoase. Vor pace pe pământ. Vor bani!
D. Stanca: Bine, hai, nu mă mai certa atât.

S.O. Vîntu: Nu, dar chiar mă irit cu toate prostiile. Habar n-am ce ai tu în divizia aia, mă doare-n cot ce faci tu acolo, eu cumpăr nişte oameni pentru proiectul meu personal.
D. Stanca: Bine, gata, gata, pa, pa.
S.O. Vîntu: La revedere.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • tibi f tibi f
    aici e esenta conflictului, e bine punctat!

    "“Din afară e greu de înţeles cum trebuie, uneori, să faci balet pe gheaţa subţire formată din interese patronale, principii jurnalistice, idei şi principii personale, obiective de business, presiuni economice, relaţia cu oamenii, morală, etică etc. E uşor să fii “moral”, declarativ, când de răbufnirile tale de orgoliu nu depinde nimeni [colegi, oameni, familii, salarii] şi nimic [proiecte, business, companii].”

    bun textul lui d stanca. iar ideile lui sunt f ok, pt biznisul f5
  • fa_un_bine fa_un_bine
    jenant, sa mi se adreseze asa un patron, tot timpul, mi-as fi dat demisia...halal Romanie, ce oameni te conduc...
  • andrei andrei
    corect. se spectacol ar fi stenrogramele cu base si alti politicieni. stenogramele astea sunt un spectacol pentru tampiti. in orice tara de pe planeta exista moguli de presa care sustin o anume forta politica si dirijeaza activitatea editoriala in concordanta cu interesele politice proprii. In orice tara, exista oameni de afaceri care finanteaza partide politice si obtin beneficii de pe urma acestor finantari.iar faptul ca niste stenrograme care n-au legatura cu cazul au fost incluse in dosar e pentru a le da o nota de legalitate. jalnic pentru cei care au facut-o. si nu, nu sunt relevante decat pentru un stat dictatura, in care legea e doar pentru unii.
  • dStanca dStanca
    @duda: stiu, din pacate nu sunt genul. sunt intrebat, raspund. sunt atacat, ripostez. multumesc pt comentariu.
  • dStanca dStanca
    Multumesc.
  • duda duda
    dstanca,de bun simt ce spui. din pacate romanului ii place cancanul si rastalmacirile si are predilectie pentru a specula si a induce o anumita imagine, rupte din context. pana la urma discutiile dintre doi oameni tin de an anumit context, de o stare, de mijtourile de rigoare intre doi tipi care se cunosc de ceva timp. se stie cum e vantu, de asta eu nici nu m-as fi obosit sa raspund celor care ti-au sarit la gat. unii abia asteptau asta. atat.
  • Theoreticianu' Theoreticianu'
    Zi mersi, Dragos, ca dl. comisar a selectat doar discutii in care nu iti scoteai batista. Pe care desigur le-ai avut berechet. Stii tu. Asa ai iesit binisor.
    Dar lasa ca de acuma esti pe picioarele tale si nu trebuie sa mai pui batista la nici un mogul. Succes!

Trimite un comentariu

sus