Skip to main content

Proiect masiv pentru studenţi: cinci milioane de euro pentru viitorii jurnalişti

 

Peste 5 milioane de euro vor fi investiţi prin intermediul programului VEHMED (Vehicule media pentru formarea abilităţilor practice, televiziuni şi ziare operate de studenţi pentru studenţi) pentru pregătirea a 400 de studenţi la jurnalism, în vederea integrării lor în piaţa muncii.

Publicitate

Banii provin, în proporţie de peste 90%, din fonduri structurale nerambursabile şi vor fi folosiţi, în principal, pentru achiziţionarea aparaturii necesare construirii unor “întreprinderi de presă simulate” (redacţii de ziare şi studiouri de televiziune). Proiectul VEHMED se va desfăşura timp de trei ani în universităţile “Hyperion” ( Bucureşti), “Babes-Bolyai”( Cluj) şi “Danubius” (Galaţi).

Detalii despre proiect, într-un interviu acordat paginademedia.ro de către Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR)- una dintre principalele organizaţii care se ocupă de proiectul VEHMED.

“Proiectul aceasta încearcă să rezolve o problemă pe care universităţile nu reuşesc să o ducă la o corectă soluţionare. E vorba despre deprinderea studenţilor cu lucrul sub presiunea deadline-ului, asta este ceea ce vrem şi asta nu se poate întâmpla decât dacă scoţi un produs real pe piaţă, nu doar dacă te prefaci că faci ceva, pentru că dacă te prefaci n-ai responsabilitatea produsului final, nu simţi fiorul acesta al meseriei”, a declarat într-un interviu pentru paginademedia.ro Cezar Ion, preşedintele AJR.

De ce sunt implicate în proiect doar aceste trei universităţi, cum îşi vor desfăsura studenţii activităţile în cadrul AHMED şi cum vor funcţiona redacţiile simulate aflaţi din următorul interviu.

Carmen Andronache: Când va începe proiectul?
Cezar Ion: Proiectul a început în luna august, propriu-zis, din punct de vedere al scriptelor, dar începând cu 1 octombrie, din momentul în care vin studenţii la cursuri, se constituie grupele aferente proiectului. Aşadar putem spune că proiectul a început zilele acestea.

Cum au fost selectaţi studenţii?
Studenţii acum se selectează. Proiectul are o durată de trei ani. De preferat, mare lor majoritate sunt selectaţi din anul I, bineînţeles pe bază de voluntariat. Nu este un proiect obligatoriu.

Totuşi există un număr limitat de locuri...
Sunt doar 400 de locuri. 100 pe zona nord-est, 100 pe zona nord-vest şi 200 pe zona de sud-sud-est pentru că aici intră Bucureştiul, care are un centru universitar mare.

De ce în proiect sunt implicate doar universităţile “Hyperion” (Bucureşti), “Babes-Bolyai”( Cluj) şi “Danubius” ( Galaţi)? De ce nu şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti?
Partenerii în proiect au fost selectaţi într-un an şi jumătate. A existat o discuţie cu Universitatea din Bucureşti, dar probabil Universitatea din Bucureşti fiind angrenată în alte proiecte cu finanţare europeană nu a putut fi parteneră în acest proiect pentru că nu poţi fi partener, simultan, în mai multe proiecte care au acelaşi subiect de activitate. Deci este posibil ca Universitatea din Bucureşti, nu ştiu exact detaliile, să fi fost angrenată deja în proiecte finanţate european.

Cum se va desfăşura propriu-zis acest proiect?
Sub formă de activităţi practice, nu sub formă de cursuri. Dacă vreţi ca un calendar, în perioada octombrie-decembrie se desfăşoară configurarea grupelor angrenate în proiect, vor avea loc întâlniri între studenţi şi potenţiali angajatori (case de producţie, case editoare, redacţii de ziare), întâlniri cu autorităţile de reglementare (CNA – n.r) sau autoreglementare în cazul presei scrise s.a.

În paralel, se desfăşoară procedurile de achiziţie pentru tot ce înseamnă aparatura necesară constituirii acestor înreprinderi simulate (redacţiile de ziar şi studiourile de televiziune), şi estimăm că undeva în primăvară (martie-aprilie), va începe lucrul în aceste întreprinderi simulate. Grupele de studenţi vor fi programte după un anumit orar să activeze în cadrul redacţiilor pe posturile care constituie în mod uzual o redacţie de ziar, şi respectiv un studiou de televiziune.

Cum se va materializa munca studenţilor în aceste redacţii simulate?
Redacţiile de ziar, de la Cluj, Galaţi şi Bucureşti, vor edita în condiţii reale un săptămânal generalist de 16 pagini. Pur şi simplu va apărea pe piaţă, bine, nu va fi comercializat, va fi distribuit sub formă gratuită. Săptămânalul va fi realizat şi coordonat de studenţi, bineînţeles, sub supravegherea şi îndrumarea experţilor jurnalişti pe care îi va furniza Asociaţia Jurnaliştilor din România. Iar studiourile de televiziune vor emite sâmbăta şi duminica online, între ore 10.00 şi 12.00. Asta pentru studiourile simulate nu pot fi licenţiate ca radiodifuzori, cu toate acestea ele sunt proiectate ca studiouri în toată puterea cuvântului.

Am înţeles că proiectul este cofinanţat din fonduri europene. Cine a mai finanţat acest proiect?

În cea mai mare parte este finanţat din fonduri nerambursabile. Bine, poate fi spus că este confinanţat pentru că există o parte de finanţare, simbolică, din partea partenerilor de 1.5% din proiect. Partenerii acestui proiect vor finanţa partea de resurse umane.

Care este suma totală învestită în proiect?
Aproximativ 5 milioane de euro este valoarea totală a proiectului.Finanţarea nerambursabilă este de aproximati 18 milioane de lei, fără TVA, iar finanţarea partenerilor este diferenţa până la 19 milioane de lei.

Studenţii care vor intra în primul an de facultate în acest proiect, vor fi implicaţi pe toată durata studiilor?
Poate şi pe parcursul masteratului. Perioada proiectului este de 36 de luni, începând din 1 octombrie. Practic, dacă ei vor abandona, pentru că nu îi poţi ţine cu forţa, grupele se vor reconfigura pe parcursul anilor şi e posibil să intre şi pe anul de masterat. Nu ştim cum vor evolua în activitate studenţii. E greu de anticipat.

Există posibilitatea ca în acest proiect să se implice şi studenţi ai altor universităţi?
Nu, din păcate, nu. S-ar putea doar dacă se transferă la una dintre facultăţile partenere în proiect. Din păcate, astea sunt condiţionări foarte stricte, îmi pare rău.

Este un proiect de care ar fi avut nevoie poate şi studenţii altor facultăţi de journalism, nu credeţi?
Da, mult mai mulţi. Din păcate, din punct de vedere al documentelor şi al procedurii nu se poate apela la studenţi ai altor universităţi decât cele implicate în proiect. Repet, fenomenul care s-ar putea produce, bineînţeles dacă proiectul va avea un astfel de impact, va fi probabil că vor încerca să se transfere. Nu vreau să anticipez aşa ceva şi nu vreau să supăr pe nimeni, aici s-ar putea isca şi conflicte între universităţi şi n-are rost.

Ştii, proiectul în sine este un model. El poate fi amplificat de alţi parteneri. E adevărat, a durat ceva, un an şi jumătate de muncă şi nu este joacă să te deprinzi cu hăţişul birocraţiei de tip european. Dar merită, chiar merită! Este un exemplu că se poate. Există fonduri europene care pot fi accesate, e o invitaţie pentru toţi.

Ce se va întâmpla cu aparatura achiziţionată odată cu acest proiect după finalizarea VEHMED?
Este proprietatea partenerilor din acest proiect, în găzduirea universităţilor pentru că aici este vorba despre locul unde va fi amplasată. Şi locul va fi în cadrul universităţilor, dintr-un motiv foarte simplu. Este foarte aproape de studenţi. N-are rost să încercăm să punem în altă locaţie, plus mai este şi o discuţie legată şi de plata chiriei. Ori un studio de televiziune, odată asamblat, este ineficient să-l dezasamblezi şi să-l muţi în altă parte. Iată că soluţia a venit de la sine. La redacţie e mai simplu, să zicem. Acolo nu sunt decât calculatoare şi astea pot fi uşor mutate, dar pentru studioul de televiziune poate fi o mare problemă.

Să înţeleg că în felul acesta dotaţi şi universităţile respective...
Ele aveau nişte laboratoare, însă de data aceasta e mai mult decât un laborator, este o întreprindere simulată. După datele proiectului sunt studiouri locale care nu au dotarea unei astfel de întreprinderi simulate. Practic, în fiecare universitate din cele trei va exista o redacţie de ziar şi un studiou de televiziune, care vor scoate produse reale. Asta de fapt este şi clue-ul acestui proiect.

Studenţii vor fi notaţi în funcţie de prestaţia lor în acest proiect?
N-are nicio legătură cu notarea. Singurul lor avantaj din punct de vedere al curiculei şcolare este faptul că activitatea lor în proiect va ţine loc şi de practică. În rest, nu au niciun fel de constrângeri de natură universitară. Trebuie să fie interesul lor şi să producă un fel de emulaţie vizavi de viitorul lor profesional.

Proiectul aceasta încearcă să rezolve o problemă pe care universităţile nu reuşesc să o ducă la o corectă soluţionare. E vorba despre deprinderea studenţilor, cu lucrul sub presiunea deadline-ului, asta este ceea ce vrem şi asta nu se poate întâmpla decât dacă scoţi un produs real pe piaţă, nu doar dacă te prefaci că faci ceva, pentru că dacă te prefaci n-ai responsabilitatea produsului final, nu simţi fiorul acesta al meseriei. Ai ratat momentul, e ratat, la revedere!

Parteneri în acest proiect mai sunt: „AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, Asociaţia Jurnaliştilor din România, Revista 22, Asociaţia Română pentru Managementul Proiectelor, Bucureşti, SC “Filmnotic” şi „Media Consulting Group”, Paris – Franţa.

Sursă foto: Mediafax

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • corect corect
    corect, jean valjean are mare dreptate. pentru ce atatia bani bagati? ii invata fix nimic, nu au unde sa lucreze dupa. ce tampenie:)) investeti 5 milioane de euro ca sa se duca sa stea in genunchi la un mogul. fain asa. in loc sa investeasca in viitorii ingineri si medici... vai! la acelasi rezultat (ba chiar mult mai realist) ar ajunge daca ar obliga la o practica de 3-4 luni. ma rog..
  • jean valjean jean valjean
    E o prostie imensa.
    E nevoie de jurnalisti pe piata muncii din Romania?
    NU! NU! NU!
    Cati produc anual facultatile de jurnalism, inclusiv particularele?
    Unde se vor duce oamenii astia, cine ii va plati, cu ce?
    Ce stie sa faca un absolvent de jurnalism?
    NIMIC!
    E cu ceva mai performant decat un absolvent de Poli sau ASE?
    NU!
    Atunci?
    Va bateti joc de naivitatea si visele adolescentine ale sarmanilor liceeni/studenti.
    Nu e nevoie de ei pe piata muncii din Romania.
  • Nicolae Nicolae
    Masiv?
  • Sandu Sandu
    Universitatea din Bucuresti nu are astfel de programe, or avea ceva cu fonduri europene, dar nu asa ceva. Si ei nu se baga pentru ca sunt prea cu nasul pe sus.
  • udi alan udi alan
    imi place cum a zis "maestrul" : "fiorul meseriei"...
    na, sic!
    trebuie sa fie un fior...sublim sa i iei interviu lui ghise, sau lui prigoana, sau lui PANDELE!
    cu 5 mil de euro faci un cnn! dar ai cu cine?!
    stai, da! acu inteleg dc si au dat demisia din realitate liana patras si melania medeleanu! sa implementeze noul management de la noua cnn de dambovitza!!!!!!!
  • Carmen Maria Andronache Carmen Maria Andronache
    n-am vazut ce scrie pe Realitatea.net, dar suma din articol este cat se poate de reala.
  • sile sile
    Cinci milioane de EURO?! Pe site-ul iRealitatea scrie 5 milioane de LEI!!!

Trimite un comentariu

sus