Skip to main content

Robert Turcescu este doctorand. Tema: presa postdecembristă

 

Jurnalistul Robert Turcescu este doctorand în Ştiinţele Comunicării, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul Universităţii “Babeş - Bolyai” din Cluj – Napoca.

Publicitate

Realizatorul emisiunii 100%, de pe B1 TV, şi-a ales ca temă pentru teza de doctorat "Presa românească postdecembristă, înainte şi după apariţia internetului", pe care o va realiza sub îndrumarea prof. univ. dr. Ilie Rad.

De de la Cluj şi nu la Bucureşti?
Robert Turcescu a ales Clujul pentru cei trei ani de doctorat, datorită faptului că “mă leagă amintiri foarte frumoase de mediul academic clujean, iar faţă de domnul Rad am un deosebit respect profesional.

Turcescu despre viitoare sa lucrare de doctorat

“În 17 ani de presă, am trăit, din punct de vedere profesional, în două lumi jurnalistice radical diferite. Prima perioadă este cea de dinainte de apariţia internetului în redacţii, iar cea de-a doua e legată de momentul în care, după anul 2000, a devenit aproape de neconceput să faci presă fără să fii conectat la net. Dintr-un anumit punct de vedere, apariţia internetului în redacţii a produs o schimbare dramatică în rău a mediului jurnalistic. Înainte, ziariştii luptau pentru a fi primii care să difuzeze o informaţie şi, în ultimii zece ani, performanţa jurnalistului a ajuns să fie sinonimă doar cu reuşita lui de a fi primul.

Parafrazând un avertisment al Poliţiei Rutiere care spune că “viteza ucide”, cred că şi în jurnalism multe dintre reflexele necesare unui ziarist performant au fost “ucise” de viteza pe care a impus-o, în practicarea acestei meserii, apariţia internetului.

Intenţionez ca lucrarea mea de doctorat să vorbească tocmai despre aceste schimbări dramatice din interiorul breslei atât în ceea ce priveşte cultura organizaţională a industriei mass-media, cât şi în privinţa performanţei jurnaliştilor la intersecţia cu mediul online.

Accentul, în mod evident, va fi pus pe starea presei din România aşa cum am cunoscut-o eu din ’93 şi până astăzi”, a explicat Robert Turcescu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Maria Maria
    Simplu: Clujul a fost si ramane o zona a studiului si meditatiei adevarate!
  • Adam Adam
    "eu" a scris : Tema: presa basista?
    Daca tara asta ar fi plina doar de "eu"-uri (E-uri) ca tine, am ajunge din nou la DICTATURA!
    Pentru mine esti un troglodit!
  • eu eu
    Tema: presa basista ?
  • Silviu Silviu
    Cluj is the new Oradea?
  • Horea Horea
    Si totusi; de ce la CLUJ?
  • Tavi Tavi
    Un adevarat profesionist,care a facut si face treaba pe oriunde merge.

Trimite un comentariu

sus