Skip to main content

CorectNews, ultimatum pentru jurnalişti: ori acceptă salarii mai mici, ori pleacă

 

Proiectul CorectNews este în pană, după ce Dinu Patriciu s-a retras din afacere, la doar cateva luni după lansare. Rămas proprietar împreună cu soţia, Sorin Roşca Stănescu a trimis în ultimele zile scrisori tuturor jurnaliştilor care lucrează la proiect.

Publicitate

Ziariştii au de ales: ori acceptă salariu tăiat la jumătate, ori demisionează sau pleacă în concediu fără plată.

Paginademedia.ro vă prezintă o scrisoare trimisă jurnaliştilor:

"In eventualitatea in care nu doresti sau nu poti sa-ti restrangi veniturile, exista fie calea demisiei, fie calea desfacerii contractului de munca prin intelegerea partilor, desfacerea contractului de munca prin restructurarea societatii sau ai posibilitatea, in speranta unor vremuri mai bune, sa optezi pentru un concediu fara plata de trei luni."

La începutul săptămânii, unul dintre redactorii şefi ai CorectNews, Miruna Munteanu, a decis să plece. La scurt timp, a demisionat şi Oana Stănciulescu, tot redactor şef la proiectul de site de ştiri.

Scrisoarea, integral:

"Presupun ca ai aflat din continutul comunicatului pe care l-am publicat inclusiv pe site-ul nostru ca, impreuna cu sotia mea, ma aflu intr-o situatie speciala. In sensul ca am devenit actionar suta la suta dar suntem siliti sa transformam societatea in holding, pentru a identifica parteneri pentru fiecare centru de profit in parte. Pentru ca, altfel, nu facem fata costurilor presupuse de investitia in dezvoltarea fiecarui proiect in parte si de intretinerea site-urilor care exista in acest moment. Cele mai mari costuri le are, asa cum este si firesc, CorectNews.

In acest sens, mi se pare corect sa iti prezint situatia in mod direct si o fac prin intermediul acestui mesaj. Ar fi neonest din partea mea sa ajung in situatia in care, pentru munca depusa de un ziarist, sa nu mai am banii necesari pentru a plati leafa si impozitele. Nu m-am aflat niciodata in aceasta situatie si nici nu vreau sa fiu in viitor.

In consecinta, pentru ca am nevoie de un ragaz de cateva luni, pana cand voi dispune de finantarea necesara, sunt nevoit sa inchei sau sa suspend sau colaborarea noastra, in conditiile prevazute de Codul Muncii, in eventualitatea in care nu accepti o diminuare a salariului. Diminuarea salariului ar insemna, in cazul tau, un salariu de reporter diminuat la jumatate, respectiv 1.050 lei brut. Incep cu aceasta oferta, pornind de la considerentul ca alti colegi au propus ei insisi aceasta modalitate de colaborare pe termen mediu.

In eventualitatea in care nu doresti sau nu poti sa-ti restrangi veniturile, exista fie calea demisiei, fie calea desfacerii contractului de munca prin intelegerea partilor, desfacerea contractului de munca prin restructurarea societatii sau ai posibilitatea, in speranta unor vremuri mai bune, sa optezi pentru un concediu fara plata de trei luni.

Rugamintea mea este ca, in cursul zilei de azi, sa-mi transmiti ferm decizia pe care ai luat-o."

Cu parere de rau dar si cu speranta,

Director General

Sorin Rosca Stanescu

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gigi gigi
    zi rosca stanescu si trage apa... ma mir ca mai exista fraieri care merg pe mina lui stanescu, nistorescu, apostol sau buscu... sunt rahati, nu oameni si habar nu au ce inseamna jurnalismul.
  • Florin Florin
    Curat corect, moncher! Cititi faimosul manual de proceduri corecte, parca e scris de un plutonier politruc care se chinuie sa stea acoperit in rolul de sef de resurse umane. Iata numai ultimele 3 puncte:
    - Ziaristii vor scrie cu nerv, concis, colocvial, fara dulcegarii. Vor evita limbajul de lemn.
    - In abordarea subiectelor ziaristii vor avea in minte ca Romania nu este o insula. Se vor oferi alternativele, iar cititorul va trage singur concluziile.
    - Prin raportare la principiile generale de la punctele 1-7, ziaristii CorectNews vor lua atitudine!

    Sa ajungi sa scrii in limbaj de lemn ca "procedura corecta" e sa eviti limbajul de lemn, cere o lipsa de talent monstruoasa. Din perspectiva asta atit atitudinea cit si scrisoarea lui SRS sint de-a dreptul academice. Si, cu toata parerea de rau pentru cei umiliti, cind accepti sa lucrezi intr-o chestie (ca afacere nu e) care are un astfel de manual de proceduri corecte ca regulament intern, nu cred ca poti sa te astepti la ceva bun.
  • Anka Anka
    1. Acesta este un model publicat pentru a se inspira și alți antrepenori?

    2. Și de ce o asemenea scrisoare e formulată la persoana a II-a singular? Că pe tonul ăsta, îl lua de mânecă pe culoar și îi aducea la cunoștință opțiunile. Așa se adresează de regulă managementul viitorilor foști angajați, asta este eticheta? Indiferent de câte beri au băut împreună, mi se pare jenant. Auzi tu.... primesc de la șefu în care mi se adresează cu ”tu”, cum că sunt liber să plec ...

    3. în rest, ce să mai fie de comentat? Multe și nimic. Chestia cu demisia nu o înțeleg, așa, la prima citire. Între a-ți da demisia ”prin acordul părților” și a lăsa să ți se facă formele de restructurare, oare ce alegi? Doar dacă îmi dau demisia, dar primesc salariul întreg pe următoarele minimum 6 luni. Altfel, de ce mi-aș da demisia, fără să am măcar posibilitatea să intru măcar într-un șomaj, fie el cât de simbolic ca și valoare, tot e mai mic decât nimic. Ceva lipsește din oferta angajatorului, nu? Că doar în afaceri cam așa se discută lucrurile.
  • Bfc Bfc
    2000 de ron e un salariu terbil de mare pt un angajat la un site precum Badnews asta.. Din surse sigure va spun ca un angajat cu experienta de la un site din top 5 abia ajunge la 20 de mil. M=am uitat pe trafic .. site-ul asta e undeva pe locul 800...pai angajatul ala sa zica mersi ca primeste si la jumatate.
  • stiu stiu
    stiu si cine-i rosca stanescu si de ce s-a facut corectnews, cum stiti si voi. chestiunea a fost deja dezbatuta,nu insist, insa de ce va adresati acesti raluca popa? pentru ca, de fapt, director online marketing
    corect.com, nu-i nici raluca, nici steluta, ci chiar rosca stanescu.
  • Chiu Chiu
    Normal ca sunt si asa zisi jurnalisti care au frecat menta pe mii de lei sau euro, dar nu cred ca 95%. Cred in schimb ca 100% s-au complacut in ultimii 10 ani in a face doar ce li se dicta. Si se mai mira lumea pe aici de ce nu sunt uniti. Pai cine?
    4. In jungla creata vor supravietui hienele si cei cu noroc. Nu-mi ziceti ca unii si-l fac singuri ca macane, asta inseamna, in aceasta breasla, lins de popou. Noua generatie in schimb nu va sti ce inseamna sa te duci pe teren, caci s-a obisnuit prea mult cu calculatorul in fata si comunicatele de presa.
    5. Popa, ia mergi ma tu si fa o ancheta pe 1050 lei brut! Cand stii ca nu ai spatele acoperit, ca oricand ti-o poti fura si nimeni nu te ajuta, iar sefu iti spune ca subiectul nu intra, desi e beton, ca nu se pupa cu politica ziarului, te gandesti de noua ori inainte sa mai faci asa ceva. Nimeni nu e nascut pentru jurnalism, dar ca sa iti faci meseria cum trebuie ai nevoie resurse.
    6. Jurnalistii ce au mers la SRS au semnat contracte clare. Negru pe alb. Stiau unde se duc. Si am ajuns din nou la punctul 1.
  • Vasilica Tastaman Vasilica Tastaman
    Draga Raluca Popa,
    In primul rand, minti cu nerusinare, sunt oameni la acest site care au depasit norma pe care o aveau stabilita.
    In al doilea rand, respectivul manual este folosit de tine si de srs atunci cand va convine, adica atunci cand vorbiti de norma, el este obligatoriu. Ce uitati voi este ca, mai pe la inceput, scrie, in acelasi manual, ca SALARIILE ACESTEA SUNT MINIME, orice ajustare se face in sus! Ce zici de treaba asta, mai bagi repede vreun comunicat, sa-ti iei miile de euro salariu?
    In plus, te informez ca au ramas in jur de 10 oameni, prin urmare, nu mai minti!
  • popa popa
    1050 de lei brut ptr ce? ma uit la sirul lung de planssete de mai sus si imi dau seama ca nu am gresit cand am catalogat jurnalistii romani drept niste fripturisti nemancati. pai cum sa dai salarii mari cand siteul nu produce nimic, sau v-ati invatat toti sa faceti copy paste si sa asteptati 2000-3000 de lei in mana. s-au dus vremurile alea si o sa vina momentul in care o sa mancati din ce produceti. si vai, ce vor mai urla 95% dintre voi.
  • Bogu' Bogu'
    Ce se mai plang toti aici...mi se face greata. Daca omu a ramas fara investitor cam care ar fi solutia aici? Macar a fost sincer si le-a spus tuturor inainte sa se acumuleze datorii.
  • greenisthenewred greenisthenewred
    Draga Raluca Popa.
    Mi-ar fi fost sila sa-ti raspund:
    "nu se poate compara cu masuri abuzive precum reducerile salariale din sectorul bugetar sau cu alte incalcari flagrante ale drepturilor omului."
    Adica statul reduce abuziv cu 25%, iar voi le faceti o ditamai favoarea ca le reduceti cu 50%.
    Iar aia cu drepturile omului sa le-o zici turnatorilor la Securitate, care au distrus familii intregi.
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Raluca, eu am învăţat că se trimite reacţia formulată ca un comunicat de presă jurnalistului, nu i se comentează pe site acestuia. Dreptul la replică se aplică numai în presa tradiţională. Publicarea unui comentariu de tip PR e o noutate pentru mine.
  • Nicu Marinescu Nicu Marinescu
    ati stat voi si ati cautat reactiile..pai obae scrie despre mizeriile pe care le faceti voi, mai PR-ule, ca nu e platit de niciun mogul din presa...degeaba vreti voi sa aruncati capra moarta in curtea vecinului...cumva manualul ala de care spui tu este anexa la contractul de munca? si care este norma aia? 50 de stiri de om? ia scrie tu 50 de stiri de calitate, in 8-9 ore? fara sa faci copy paste? ia vezi, poti? asa cum se vede si in scrisoarea aia, nu este invocat manualul de proceduri si neindeplinirea normei de stiri...
  • Nicu Marinescu Nicu Marinescu
    "Ar trebui sa aveti in vedere faptul ca in redactia CorectNews.com exista si se pune accent pe un manual de proceduri Corecte, unde se stipuleaza clar norma zilnica de materiale pe care trebuie sa le furnizeze un jurnalist. Dintre oamenii vizati de comunicarea la care va referiti dvs, niciunul nu si-a indeplinit aceasta norma in decursul ultimelor luni. La nevoie va pot pune la dispozitie atat manualul cat si numarul de articole zilnice per om"....nu v-ar fi rusineee, tot pe oamenii astia ii scoateti vinovati??? pai vrei sa-l scoti p-asta basma curata? pai sa inghitim pr-ismele tale?
  • Raluca Popa Raluca Popa
    Buna ziua,

    Am cateva precizari referitoare la articolul dumneavoastra, precizari pe care le fac in numele adevarului pe care il serviti ca jurnalist si in numele dreptului la replica:

    - Informatia din emailul trimis de Sorin Rosca Stanescu este publica si asumata ca atare. In caz contrar comunicarea nu se facea in scris, intr-o forma lipsita de confidentialitate precum emailul. Daca informatia din email nu se dorea a fi publica, existau foarte multe mijloace de a proteja confidentialitatea unui asemenea demers.

    - In al doilea rand, epoca digitala si mediul online permit si incurajeaza dezvoltarea si utilizarea de aplicatii care pot prelua o parte semnificativa din sarcinile distribuite intr-o echipa redactionala. Este de datoria oricarui manager sa identifice oportunitati si sa automatizeze procesele care se pot eficientiza in cadrul unui proiect.

    - Ar trebui sa aveti in vedere faptul ca in redactia CorectNews.com exista si se pune accent pe un manual de proceduri Corecte, unde se stipuleaza clar norma zilnica de materiale pe care trebuie sa le furnizeze un jurnalist. Dintre oamenii vizati de comunicarea la care va referiti dvs, niciunul nu si-a indeplinit aceasta norma in decursul ultimelor luni. La nevoie va pot pune la dispozitie atat manualul cat si numarul de articole zilnice per om.

    - Un site de stiri este in primul rand o entitate din sectorul privat, asadar o afacere, iar un business online care apeleaza, pentru a se redresa, la restructurari in limita conditiilor prevazute de lege si de contractele individuale de munca, nu se poate compara cu masuri abuzive precum reducerile salariale din sectorul bugetar sau cu alte incalcari flagrante ale drepturilor omului.

    - In ultimul rand va pot informa ca dintre jurnalistii vizati de demersul de restructurare doar 10 au ales sa paraseasca redactia, in timp ce 20 au ales sa ramana in continuare alaturi de echipa CorectNews.com. Se incearca in permanent protejarea interesele oamenilor care deservesc platforma Corect, in masura in care conditiile actuale o permit.

    Va multumesc,

    Raluca Popa
    Director de Online Marketing
    Corect.com
  • Nicu Marinescu Nicu Marinescu
    Din pacate, astia sunt angajatorii din presa...azi muncesti, maine te trezesti cu o astfel de scrisoare minunata din partea unui individ ca SRS. Ceea ce a facut el este exact un santaj.si-a santajat oamenii care au muncit, care au tras sa-i ridice lui proiectul..
    ori 1050 de lei brut, ori la revedere..astia au fost mai nesimtiti decat ce s-a intamplat la tablodiul libertatea a lui ringier..acolo macar le taiau maxuimum 25% din salariu, nu 75%...dar intrebarea mea este: parca se lauda ca este o investitie de milioane de euro..unde s-au dus toti banii astia? pai la cati drirectori si directorasi isi luase...plus ca anunta la lansare ca directorul de creatie este chiar sotia, steluta stanescu..oare ce salariu avea steluta stanescu? 2000 de lei brut, sau 3-4000 de euro??!!! intreb si eu..

Trimite un comentariu

sus