Skip to main content

Realitatea TV vrea o şedinţă CNA în direct, cu Valeriu Turcan invitat

 

Sorin Enache, directorul general Realitatea Media, a trimis Consiliului Naţional al Audiovizului o scrisoare deschisă în care îşi exprimă dorinţa de a participa la şedinţa de mâine. Motivul? Consiliul va discuta o reclamaţie formulată de Valeriu Turcan la adresa postului de ştiri.

Publicitate

“Vă rugăm ca la această şedinţă publică, pe care dorim să o transmitem în direct, să solicitaţi prezenţa ca invitat special a Domnului Valeriu Turcan”, se arată în documentul semnat de Sorin Enache.

Răsvan Popescu, preşdintele CNA, a explicat că regimul de filmare al instituţiei pe care o conduce nu permite transmiterea în direct a şedinţelor.

"Regimul de filmare este acelaşi pentru toată lumea, adică se poate filma, la început, în primele minute, pentru ilustrare, după care reporterii pot rămâne să-şi adune informaţiile, dar filmarea nu poate continua pentru că nu putem lucra sub camerele de luat vederi", a declarat Răsvan Popescu pentru paginademedia.ro.

Scrisoarea vine ca urmare a unei sesizări trimise la CNA de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Românie, pe 20 ianuarie. În reclamaţie se spunea că în emisiunea Ora de foc, din 19 ianuarie, difuzată de Realitatea TV, numele şefului statului a fost asociat cu decesul unui fost cadru militar fără a fi prezentate dovezi privind o legătură cauzală şi fără a verifica elemente precum contextul şi cauzele decesului.

Credem că este foarte util să ne prezentăm în faţa Consiliului cu zecile de mii de mailuri şi scrisori prin care rezerviştii ne cer să luăm atitudine împotriva prigoanei la care sunt supusi, fiind lăsaţi practic fără 60% din pensii în luna în care atât întreţinerea, cât şi preţul alimentelor s-au majorat“, mai scrie Sorin Enache.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat pentru paginademedia.ro că reprezentanţii postului de ştiri îşi pot exprima punctul de vedere în şedinţa de mâine.

"Din punctul de vedere al CNA se ascultă părţile, părţile însemnând partea care reclamă şi partea care este reclamată", a declarat oficialul CNA.

Sorin Enache mai spune în scrisoare că vrea să vină la şedinţa CNA şi cu “rudele zecilor de familii care ne-au semnalat, în ultimele 4 zile, decese ale unor pensionari militari”. În replică, Răsvan Popescu a spus: "Nu cred că e cazul să facem aici o mare adunare populară".

În reclamaţia trimisă de Preşedinţie forului audiovizual, Valeriu Turcan îi cerea lui Răsvan Popescu (preşedintele CNA) să “analizeze” dacă nu cumva“girează personal derapajele şi degradarea din domeniul audiovizual”.

În replică, Răsvan Popescu a declarat pentru Mediafax:

"CNA este un organism colegial, în care deciziile se iau prin votul celor 11 membri. Sesizarea Administraţiei Pretidenţiale va fi analizată în acest cadru, în prima şedinţă de săptămâna viitoare (şedinţa de mâine -n.r)".

Iată scrisoare postului Realitatea TV către CNA:

"Stimate Domnule Preşedinte,

Consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a făcut proba că actuala Putere nu priveşte CNA ca pe o instituţie autonomă, ci drept o armă împotriva presei independente, prin scrisoarea în care solicita practic sancţionarea postului Realitatea TV pentru emisiunea Ora de foc.
Domnului Turcan i se pare inadmisibil ca vaduva a unui rezervist, decedat în mijlocul nebuniei generate de recalcularea pensiilor militare după ce a dorit să trimită o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, are îndrăzneala să pună moartea soţului sau în legătură cu şeful statului.
Domnului Turcan i se pare nedemocratic şi manipulatoriu ca Realitatea TV să îi pună câteva întrebări acestei văduve la emisiunea Ora de foc şi să pună drept titlu un citat din scrisoarea soţului decedat către şeful statului. Ni se pare inutil, Domnule Preşedinte, să îi amintim Domnului Turcan despre protestele familiilor unor militari americani ucişi în Irak, extrem de virulente la adresa preşedintelui ţării pe care îl numeau asasin al copiilor lor, pe larg dezbatute la talk-showurile din media americane.

Credem, însă, că este foarte util, Domnule Preşedinte, ca, în extrem de probabila programare la CNA a plângerii Domnului Turcan, să ne prezentăm în faţa Consiliului cu zecile de mii de mailuri şi scrisori prin care rezerviştii ne cer să luăm atitudine împotriva prigoanei la care sunt supusi, fiind lăsaţi practic fără 60% din pensii în luna în care atât întreţinerea, cât şi preţul alimentelor s-au majorat.
De asemenea, intenţionăm să aducem în faţa Consiliului rudele zecilor de familii care ne-au semnalat, în ultimele 4 zile, decese ale unor pensionari militari. Dorim ca membrii CNA să audă de la acesti oameni simpli faptul că pun moartea acestora în legatură directă cu tăierea dramatică a pensiilor printr-o recalculare pe care justiţia a declarat-o ilegală, Guvernul a considerat-o în continuare legitimă, iar şeful statului a decis practic să fie stopată.
Vă rugăm ca la această şedinţă publică, pe care dorim să o transmitem în direct, să solicitaţi prezenţa ca invitat special a Domnului Valeriu Turcan. În acest mod, Domnule Preşedinte, suntem convinşi că opinia publică se va convinge că CNA este o instituţie echidistantă, care doreşte ca în acest climat social extrem de tensionat să fie un garant al libertăţii de exprimare.

Cu stimă, Sorin Enache, Director General Realitatea Media"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • seba seba
    Dupa ce i-a facut la buzunare cu FNI-ul acum le plage pe umar!!! Babacii astia isi merita soarta. Cat despre tentativa asta de intimidare a CNA-ului....E penibila!
  • Radu Radu
    Dar ce a devenit iRealitatea TV? S-a transformat dintr-o televiziune de stiri intr-un sindicat care are transmisie TV? S-o spuna asa atunci, macar asa stim ca nu ne mai uitam la iRealitatea TV ci la Sindicatul TV...
    Realitatea TV nu mai este demult o televiziune de stiri...a devenit doar un show antiguvern, antipresedinte, ANTIROMANIA!!! Sa va fie rusine "jurnalistii lui peste"!!!

Trimite un comentariu

sus