Skip to main content

Asociaţiile media: Existenţa TVR este în pericol, dacă se elimină taxa

 

Eliminarea taxei pentru televiziunea publică este inacceptabilă”, spun organizaţiile media.

Publicitate

Dacă taxa este desfiinţată, se “pune în pericol existenţa de facto a televiziunii publice şi prin aceasta afectează grav dreptul constituţional la informare al oricărui cetăţean.

Din poziţia comună a Centrului pentru Jurnalism independent (CJI), ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind:

  • Cele trei organizaţii protestează faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a propunerii legislative prin care se elimină obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice şi solicită Senatului, în calitate de cameră decizională, să respingă proiectul de lege.
  • Proiectul de lege prin care se elimină taxa a fost considerat aprobat tacit de Camera Deputaţilor şi urmează a fi înaintat Senatului.
  • Această intiativă legislativă pune în pericol existenţa de facto a televiziunii publice şi prin aceasta afectează grav dreptul constituţional la informare al oricărui cetăţean.
  • Motivele invocate de iniţiatorii proiectului de lege nu se susţin şi induc în eroare atât publicul, cât şi Parlamentul.
  • În expunerea de motive se arată că SRTV primeşte bani de la bugetul de stat, astfel încât taxa TV ar constitui o “taxă dublă”. Conform legii sale de funcţionare, SRTV primeşte de la bugetul de stat fonduri a căror destinaţie este strict limitată, fiind alocate aproape exclusiv “utilizării staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice”. Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR).
  • TVR depinde de veniturile din taxa TV pentru producţia programelor sale. De altfel, şi în cazul Societăţii Române de Radio funcţionează acelaşi mecanism, pe care iniţiatorii îl menţin în textul legii, fără a-l considera dublă taxare.
  • Iniţiatorii proiectului de lege susţin totodată că numărul posesorilor de receptoare de televiziune s-a “redus considerabil” ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor staţiilor de televiziune. Datele privind consumul de televiziune contrazic această afirmaţie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea în România, numărul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane în 2008 la 18,6 milioane în 2009 şi la 19,4 milioane în primul semestru al anului 2010.
  • Orice discuţie privind finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune trebuie să se poarte în doar în contextul asigurării resurselor necesare pentru îndeplinirea mandatului lor public.
  • Reamintim clasei politice că România are angajamente internaţionale în privinţa sprijinirii serviciilor publice audiovizuale şi a garantării independenţei lor, inclusiv la nivel financiar.
  • Cerem clasei politice româneşti să acţioneze responsabil şi cu respect faţă de public şi faţă de valori necontestabile, cum ar fi adevărul şi libertatea de informare.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Florin Artene Florin Artene
    Propun o taxa, eventual taxa pe oranjgutan, din care sa fie platiti alde pora, patrasconiu, patapievici, neamtu, culcer, gasca de labe 1 si toti posesorii de limbi umede din tvr.
  • kool mogul kool mogul
    Asa cum in U.S.A. nu exista tv de stat de ce nu ar fi si in Romania asa? Pai de exemplu eu prefer sa platesc pentru HBO care chiar ofera calitate decat sa finantez mizeria unde isi face veacul Pora, Culcer si alte balarii de acest gen. Asa ca draga teverica pune si mata mana si lupta de la egal la egal cu concurenta!
  • neculce neculce
    mad, mama, inainte de a te lansa in explicatii savante, invata limba romana. lasa-ne cu "aibe" al tau
  • Alexa Alexa
    TVR nu va ajunge tv de top deoarece cei care conduc acolo fac politica puterii.Au adus jurnalisti mediocri, obedienti puterii precum Livia Dila,la fel comentatori pro putere etc.
    Etc.etc......
    Sunt platitor de taxa tv si nu vreau sa vad atata politica pro putere la TVR.Plecati si lasati televiziunea libera.
  • mad79 mad79
    nu stiu de ce m-ati cenzurat mesajul.dar ma rog,asa intelegeti voi democratia si libertatea de exprimare!
    @tv maniak
    audientele sunt minuscule,pentru ca in programe nu vezimanelizare,tiganie,viaolenta care atrage publicul!Este mai degrava o problema a publicului,decat o problema a TVR,plus ca TVR-ul are si o reputatie proasta de atatia ani de zile.
    @cornel
    stii cate taxa tv de la BBC?500 de lire la o populatie de peste 70 de milioane de locuitori.Fa calculul si iti da o suma impresionanta,care face ca BBC-ul sa aibe programe de calitate,plus ca ei isi fac treaba de peste 79 de ani,pe cand noi abia avem 20 de ani!
  • TV Maniak TV Maniak
    Daca poporul roman e asa de super-interesat de informare si culturalizare de la TVr, de ce naiba audientele sunt minuscule? Taxa si alte combinatii tin in viata 3-4.000 de puturosi care freaca menta, manaresc deconturi si se plimba in strainataturi pe banii nostri. Acelasi lucru se petrece si la Radio. Unde mai pui ca foarte multi comentatori si analisti au joburi si prin alte parti simultan, ceea ce e o rusine si o incompatibilitate crasa!
  • Madalin Ciortea Madalin Ciortea
    Cum fac profit televiziunile private fara sa sustraga bani de la populatie din taxe obligatorii, asa cred ca se poate eficientiza TVR-ul si sa fie presat sa iasa din marasmul ratingului vecin cu solitudinea.
  • Sebulba Sebulba
    TVR ar trebui eliminata definitv cu tot cu taxe
  • ikon ikon
    cu alte cuvinte singurile posturi tv si radio frecventabile
  • ikon ikon
    parerea mea ca posturile tvr si radio romania sunt cele mai de calitate produse media din peisajul romanesc. Si cand spun calitate nu ma gandesc la "Dansez pt. tine"...
  • dan man dan man
    scandal urat aseara in antena
    cami voiculesu l a amenintat pe tuca ca l da afara daca nu e in stare sa scape de condurateanu
    condurateanu care de ieri face o emisiune la otv in timp ce e e angajat la urnalul. tuca a lasat coada jos si a promis ca face curat
  • sorin sorin
    eliminarea taxei inseamna concedierea a minim 3.000 de angajati TVR
  • Cornel Cornel
    daca TVR ar fi cu adevarat o televiziune profesionista, scoasa de sub papucul Puterii, cu programe proprii de calitate, cu personalul redus la cei care muncesc, as fi de acord sa platesc aceasta taxa, chiar mai mare. din pacate, pot enumera pe degetele de la o mana programele de calitate si chiar ma intreb ce fac cei 4000 de angajati...
    cand oi avea o televiziune de calibrul BBC, atunci cu drag voi plati aceasta taxa.
  • c.ulcer c.ulcer
    E prea putin! Taxa trebuie marita de 100 sau chiar de 1000 de ori! Nu de alta, dar asa actualii sefi ar putea sa-si faca salarii si mai mari si ar pleca si mai mult in strainatate, in "interes de serviciu". Tot asa poate ar cumpara programe si mai scumpe care, chiar daca n-ar aduce audienta/publicitate, n-ar mai conta, pentru ca ar plati pentru tot fraierii din tara asta. Unde esti tu, Tepes ?
  • mad79 mad79
    taxa tv,ar trebui dublata sau chiar triplata,iar subventia de la Parlament ar trebui eliminata!In plus s-ar putea face ca la BBC,sa fie plata pe fiecare televizor pe care il ai in casa.De la Parlament sa fie primita subventie,doar pentru TVR International!Cred ca taxa tv,plus pub;icitate,plus banii din retransmisia pe cablu,fara ajutor parlamentar,ar face loc ca si profesionistii sa apara in TVR!
    Daca nu se descurca cu acesti bani,atunci trebuie adus managment orivat,insa mie imi place cum se misca TVR-ul sub noul director general!
    ps.Imi puteti explica ce este cu textul colorat in roz sau galben?

Trimite un comentariu

sus