Skip to main content

TVR: Fără taxa TV, televiziunea publică e moartă

 

Televiziunea Română atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că lipsa obligativătăţii taxei TV “ar avea drept consecinţă imposibilitatea SRTv de a mai funcţiona”.

Publicitate

Declaraţia vine în contextul unei declaraţii făcute de Victor Ponta, preşedintele PSD, în cadrul adunării Biroului Permanent cu privire la modificare legii de funcţionare a Societăţii Române de Radio şi Televiziune (SRTv).

Acesta a anunţat astăzi că iniţiativa social-democraţilor de a elimina obligativitatea taxei TV a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi va ajunge la Senat, scrie HotNews, care citează Agerpres.

"Obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică", se arată în poziţia Televiziunii Române.

Reprezentanţii postului public subliniază faptul că valoarea taxei TV “este oricum cea mai scăzută la nivelul UE (sub 1 euro pe lună, pe familie").

În cadrul aceleiaşi întâlniri de partid, liderul PSD a acuzat postul public de televiziune că niciodată după 1989 nu a mai fost “atât de mult o televiziune de partid”, mai scrie HotNews.

În replică, TVR califică afirmaţiile lui Ponta drept "neadevărate" şi invocă timpii alocaţi în ianuarie principalilor actori politici.

Astfel,  în comunicatul de presă se arată că în luna ianuarie 2011, de când datează ultimele informaţii complete disponibile, s-au alocat următorii timpi principalilor actori politici din România:

  • 34,5% - preşedinţie;
  • 29,4% - guvern;
  • 9,2% - majoritatea parlamentara;
  • 17,8% - opoziţie;
  • 5,4% - independenţi;
  • 3,7% - partide neparlamentare.

Procentele sunt aferente secundelor alocate exprimării politice pe toate canalele SRTv în luna ianuarie 2011, în programele de ştiri.

"În consecinţă, acuzaţiile la adresa televiziunii publice, potrivit cărora TVR a devenit o televiziune de partid, prin faptul că 85% din ştiri sunt despre actualul preşedinte şi guvern sunt neadevarate", precizează reprezentanţii Televiziunii Române.

Ce prevede legislaţia audiovizulă în privinţa timpilor de antenă alocaţi exprimării oamenilor politici?

"în programele de ştiri, inclusiv ştirile sportive, din timpul total destinat exprimării oamenilor politici radiodifuzorii vor aloca un procent de 60% reprezentanţilor puterii (senatori, deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale) şi, respectiv, un procent de 40% opoziţiei parlamentare, parlamentarilor independenţi şi partidelor politice neparlamentare, precum şi reprezentanţilor locali ai acestora" (art. 74 din decizia nr. 187/2006 - CNA).

Pentru preşedinţie nu se precizează ponderea timpului care trebuie alocat în
programele de ştiri.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • TV Maniak TV Maniak
    Taxa e necesara, sa admitem asta! Orice tara trebuie sa-si permita o televiziune de stat, e clar, care sa ofere si emisiuni necomerciale. Ce nu e in regula e numarul urias de angajati, dintre care 80 % freaca menta, total nejustificat fata de prabusirea audientelor. Cum va explicati ca armata de sefi de marketing, comercial si editorial a reusit sa faca praf un program precum Liga Campionilor, care are audiente la jumatate cat pe vremea ProTV.
    Atatia hartogari, birocrati, plimbatori de hartii cat are TVR nu are nimeni. Stiati ca numarul de angajati ai TVR este mai mare cu 25 % decat suma tuturor angajatilor din toate televiziunile si mass media nationale la un loc? Iar astia rezista cum pot, fara sa primeasca un cent moca de la stat!
  • Gheorghe Gheorghe
    @Neo. Bai frustratule celelate televiziuni fac jocurile unor mafioti de aia traiesc. Traiesc sa spele bani. Televiziunea publica sustinuta de populatie e singura care-si permite sa informeze corect polpulatia fara inclinatii mafiote. Ca pe alorcuri deviaza si trage cu puterea din momentul respectiv, asta a facut-o dintotdeauna, dar in rest TVR trebuie sustinauta daca vrei sa mai speram sa avem o tara mai civlizata, ca de animale suntem cu totii satuli.
  • eu eu
    TVR era buna pentru fiecare partid care era la guvernare si care si-a reusit sa impuna conducerea.
    Indiferent cine a fost la putere in ultimii 20 de ani, acolo a fost si "inima" TVR-ului.
    La fel cum era scarboasa pe vremea lui Nastase asa e acum odioasa pe vremea lui Basescu.
    Aici subscriu, nu mi se pare normal sa platesc asa ceva. Insa, pe acelasi sistem, nu sunt de acord nici sa platesc taxe si impozite si banii mei sa se fure. Nu sunt de acord nici sa platesc o multime de inculti care stau si ridica mana la comanda in parlament.
  • marius marius
    TVR era buna pt PSD numai cand a fost Sassu presedinte
  • Cornel Cornel
    bun, au monitorizat doar stirile (si asa, raportul este dezechilibrat). dar dezbaterile, invitatii? "analistii" pro-basescu? temele de discutii care vin in intampinarea celor guvernamentale?
    daca ar fi televiziune privata, asta e...nu m-as plange. dar de ce sa dau 1 euro pe luna ca tov. comisar Culcer sa ne impuie creierul cu Basescu si ai lui???
  • dumitru dumitru
    •34,5% – preşedinţie;
    •29,4% – guvern;
    •9,2% – majoritatea parlamentara+
    5,4 independenti...= 78.1 pentru ca si independentii...tot presedinte si guvern inseamna....
    asa...e, au "dreptatate" 80% nu inseamna...televiziune de partid...nu le-ar fi rusine....cum te uiti...basescu si boc...numai la tvr sunt...
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Pai daca reduc la jumatate cei 3.400 de angajati, daca renunta la niste posturi, astfel incit, caz unic in lume, sa nu-si mai faca promovare in timpul unei emisiuni pe tvr 1 la o emisiune care are loc ACUM pe tvr 2, ca sa imparta saracia de telespectatori se descurca minunat si fara taxa!
  • Neo Neo
    Intradevar nu e 85 la suta, daca aduni presedintie+guvern+majoritate parlamentara este "doar" 73.1% din timp, de ce sa dau eu 1 euro pe luna ca sa imi vorbeasca astia? E economie de piata, asa cum celelalte televiziuni traiesc fara taxa tv sa o faca si tvr-ul, oricum act de informare nu mai fac demult, sunt o trompeta ceva mai spalata decat B1TV.
  • Andrei Andrei
    Presedintia+Guvernul+Majoritate parlamentara=televiziune de partid
    Oricum, nu este singura.

    Totusi, se plang degeaba cei de la TVR. Vor fi in stare sa adune mai multi bani din publicitate. Clar grila poate fi modificata, iar multe emisiuni pot fi integral platite, plus ca pot intra reclame si in timpul emisiunilor.

    ,,,,,
  • adi adi
    saracului ponta nu-i mai ajunge antena si realitatea...pe vremea lui sassu nu se gandea la nevoia schimbarii legii SRR si SRTV.

Trimite un comentariu

sus