Skip to main content

100.000 de euro - premiu de la Realitatea TV, 15.000 de lei - amendă de la CNA

 

Postul Realitatea TV a fost amendat de CNA cu 15.000 de lei pentru un concurs lansat ieri, care a avut ca premiu un apartament şi bani cash, în total 100.000 de euro.

Publicitate

Pentru a intra în concurs, telespecatorii trebuiau să răspundă la întrebări precum: “Trebuie să plece Guvernul Boc? De ce?” sau “Care este motivul principal pentru care guvernul Boc trebuie să plece?”.

“E o găselniţă de-a lor pentru a-şi creşte audienţa”, a spus Narcisa Iorga, membru CNA, în timpul şedinţei.


Consiliul
a considerat că Realitatea TV nu a respectat principiul informării corecte prin faptul că regulamentul prezentat pe post a fost diferit de cel de pe site.

Astfel, începând cu ora 9.00, Adriana Mareş a spus în cadrul emisiunii de ştiri pe care o prezintă că desemnarea câştigătorului se va face prin tragere la sorţi, după votul moţiunii.

Pe site, în schimb, se spune că răspunsul câştigător va fi ales de echipa editorială a emisiunii Bursa pariurilor.

Ulterior, la Bursa pariurilor, Corina Drăgotescu a spus “În câteva minute o să anunţăm şi câştigătorul. Avem o echipă care analizează mesajele şi care ne va anunţa cine a câştigat premiul”.

În sancţionarea postului membrii Consiliului au luat în considerare şi faptul că Realitatea TV nu a respectat noile reglementări privind organizarea de concursuri.

Noul Cod al CNA precizează că aceste concursuri pot fi inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs.

Ce au spus membrii CNA?

Gelu Trandafir:

"Întrebarea îi selecta, din start, pe cei care erau de acord cu plecarea Guvernului Boc."

Christian Mititelu:

"Felul în care se formulează aceste întrebari, ţine de imparţialitatea şi obiectivitatea postului."

Narcisa Iorga:

"Prima întrebare este manipulatorie: “Care este motivul pentru care Guvernul Boc ar trebui să plece acasă?”

Roxana Niculesc, reprezentant Realitatea TV:

"Pe cine am fi putut noi manipula, Parlamentul României?"

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

"Opinia publică."

Roxana Niculescu:

"Opinia publica s-a uitat la ce se întâmpla în Parlament de unde am transmis noi."

Christian Mititelu:

"E un haos total la acest post de Televiziune. Pentru mine e mai mult o manipulare commercială. Acolo sunt mai multi poli de putere."

Cum s-a apărat Realitatea TV?

Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV:

"Acest concurs a fost gândit cu o seară înainte (de ziua de 16 martie n.r.) în ideea să dăm posibilitatea cetăţeanului să-şi spună opinia.

Nu a fost o incitare la niciun fel de acţiune, drept dovadă am primit 50.000 de mesaje. Nu ne permitem, ca televiziune de nişă, să aruncăm la coş opinia a 50.000 de oameni"

“Vorbim despre un premiu în valoare de 100 de mii de euro. Este vorba de un apartament şi de o bursă pentru susţinerea până la vârasta majoratului a unui copil autist.

E foarte clar că multă lume va citi într-o cheie politică acest concurs. Cred ca întrebarea deranjează nu premiul.”

În urmă cu două săptămâni, Realitatea TV a încasat o amendă de 20.000 de lei tot pentru un concurs difuzat în cadrul emisiunii Bursa pariurilor, difuzată în 21 februarie.

La momentul respectiv premiul era în valoare de 10.000 de lei, iar întrebarea era “Cine e regina?”, referitor la cazul de corupţie din vămi.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Apropo Apropo
    Pai sa vina Enache si Ghita pe post si sa explice de ce nu intra salariile angajatilor, iar ei sunt in stare sa dea 100000 de euro premiu.
    Explicatia pentru angajati e ce s-au blocat conturile,
    dar fix dupa ce au primit banii "stiristii".
    Tehnicu ciuciu ! Niciun ban.
  • Tititrezu Tititrezu
    Care 100.000 euro, vrajeala! Prezentatoare spunea ca se va trage la sorti si brusc au adus-o pe asa-zisa castigatoare. Cat de repede puteau s-o aduca? E clar ca a fost manevra.
    Si hai sa zicem ca ar fi dat banii astia, salariile angajatilor de ce nu le dau?
    Iar au inceput sa intarzie salariile!
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Nimeni nu a observat ca asa-zisa cistigatoare, care, zice, ingrijeste copii cu dificultati, in afara de faptul ca a insirat 10 cuvinte banale, foloseste "autism" pentru a vorbi de guvernul Boc. Adica, acest guvern este demn de dispret. Adica, un om care pretinde ca se ocupa cu copii autisti considera ca autism este un cuvint infamant, ceea ce inseamna ca autistul copil de care are grija este o nenorocire! Daca cucoana asta nu este inventata de la cap la coada inseamna ca ne-am pierdut noi mintile. In afara de asta, daca postul are datorii la stat 1 milion de euro cum poate organiza concursuri de 100.000 de euro? N-am vazut o aiureala mai mare... Si nici o jignire, pentru ca, evident, ne cred prosti!
  • Alexander Alexander
    De ce nu se văruiește în portocaliu clădirea CNA? S-ar potrivi nemaipomenit.
  • Vlad Vlad
    Adevarul n-are nici o legatura cu Realitatea si vițăvercea.
  • Marian Marian
    La ora 18.00 erau 12000 de mesaje (comentarii on-line si telefonice) dupa cum spunea Adriana Nedelea. Pe la ora 19.30 Cretuleasca urla ca sunt 28000 de mesaje. La Jurnalul de la ora 20.00 se revine la cifra de 18000 de mesaje. Intra exaltatul de Soviani care urla ca sunt peste 50000 de mesaje. Asta pe la ora 21.05. La nici 5 minute pe crawl ca sunt 45.000 de mesaje!
    E practic imposibil ca sa ai 38000 de mesaje in 3 ore, cand in ai avut doar 12000 pana la ora 18.00, adica intr-un interval de aproape 24 de ora cand a aparut oferta pentru milogii Romaniei!
  • bch bch
    Oare cat va dura pana se va pune un pret de x euro pe capul cuiva? Chiar e corect un asemenea concurs?

Trimite un comentariu

sus