Skip to main content

Amenzi pentru cazul Blejnar: Antena 3 şi Realitatea TV - 12.000 de lei fiecare

 

Posturile Antena3 şi Realitatea TV au fost amendate cu câte 12.000 de lei pentru mai multe emisiuni de dezbatere, din 14 martie,  în care s-a vorbit despre o presupusa scrisoare prin care Radu Mărginean (fostul şef ANAF) ar fi spus că  Sorin Blejnar este "regina" corupţiei din vămi.

Publicitate

Sancţiunea vine ca urmare a unei reclamaţii primite de CNA din partea lui Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Acesta a sesizat Consiliul că cele două posturi de ştiri au condus o campanie împotriva sa şi institutiei pe care o conduce.

“Constatăm că opiniei publice i-au fost prezentate, în mod deliberat şi distorsionat, informaţii privind activitatea instituţiei, prin crearea unei imagini generale corupte a instituţiilor aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, se arată în sesizarea semnată de Sorin Blejnar.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că posturile Antena3 şi Realitatea TV au încălcat legislaţia audiovizuală privind informarea corectă şi dreptul la propria imagine. De asemenea, forul audiovizual a considerat că cele două canale de ştiri i-au adus acuze lui Sorin Blejnar fără să prezinte dovezi care să le susţină.

CNA a monitorizat emisiunile difuzate de Antena3 şi Realitatea TV, în perioada 14-28 februarie şi pe 14 martie - ziua în care a apărut presupusa scrisoare a lui Mărginean.

La ordinea zilei (din 14 martie) este una dintre emisiunile pentru care postul Antena3 a fost sancţionat de CNA.

În emisiunea moderată de Dana Grecu a fost abordat subiectul unei presupuse scrisori primită de Victor Ciutacu (redactor-şef Jurnalul Naţional) prin care fostul şef ANAF, Radu Mărginean, i-ar fi adus o serie de acuzaţii lui Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

Din sesizarea trimisă de Sorin Blejnar la CNA:

  • Constatăm că opiniei publice i-au fost prezentate, în mod deliberat şi distorsionat, informaţii privind activitatea instituţiei, prin crearea unei imagini generale corupte a instituţiilor aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. (...)
  • În emisiunile prezentate publicului s-au făcut afirmaţii prin care a fost afectată grav imaginea corpului funcţionarilor publici, asupra cărorar s-a indus prezumţia de corupţie şi lipsa de profesionalism în activitatea desfăşurată.
  • Posturile de televiziune menţionate (Antena3 şi Realitatea TV – n.r.) au creat în faţa opiniei publice o imagine denaturată, prin emisiuni succesive, cel puţin în ultimele 2 săptămâni, cu tendinţa de a induce o falsă reprezentare a acţiunilor şi atribuţiilor acestei instituţii, cu consecinţa unei false realităţi, fără a fi asigurată o minimă informare şi documentare în legătură cu cele relatate ăn respectivele emisiuni.
  • Astfel, în mod obsesiv, se reiau aceleaşi acuze grave la adresa instituţiei, fără a se aduce vreo dovadă în sensul celor afirmate, fiind în mod evident încălcate principiile obiectivităţii, profesionalismului şi imparţialităţii."

Emisiunile reclamate de Sorin Blejnar:

  • Antena3 (14-25 februarie): Se întâmplă în România, Esenţial, 100 de minute, Subiectiv, Sinteza zilei, La ordinea zilei, Punctul de întâlnire (20, 27 februarie), Emisiunile de ştiri (1-28 februarie).
  • Realitatea TV: Deschide lumea (14-25 februarie), Ediţie specială (14-25 feb), Ora de foc (1-15 feb), Zona de impact (16-25 feb), Bursa pariurilor (16-27 feb), Emisiunile de ştiri (1-28 feb).

Cum au decurs discuţiile din şedinţa CNA?

Narcisa Iorga:

“Din primul moment, trebuia să puneţi sub semnul întrebării veridicitatea informaţiilor din scrisoare.”

Mirela Bomboe, reprezentantul trustului Intact:

"Chiar în emisiune (din 14 martie -n.r.) sunt pasaje întregi în care Victor Ciutacu a pus sub semnul întrebării veridicitatea informaţiilor."

Narcisa Iorga:

"Gabriela Vrânceanu Firea a avut inspiraţia să pună sub semnul întrebării scrisoarea, asta este diferenţa dintre experienţa mai veche şi cea mai nouă."

Narcisa Iorga:

"În situaţia cu domnul Blejnar avem pentru prima oară un caz de campanie dusă, de cel mult o lună, prin toate mijloacele de comunicare sunt aduse acuze unei persoane. Această persoană a intervenit de multe ori, la cele doua posturi, pe o perioadă lungă de timp, iar noi ce ar trebui să înţelegem, că e rau?

Faptul că un om a intervenit în anumite emisiuni nu însemnă că acea emisiune a fost echilibrată, că postul şi-a făcut datoria. Faptul că domnul Blejnar a avut disponibilitatea de a interveni nu cred că ar trebui să absolve radiodifuzorul de orice vină."

Roxana Niculescu, director de programe Realitatea TV:

“Jurnaliştii nu au fost interesaţi de persoana domnului Blejnar. Era normal ca domnul Blejnar să răspundă, pentru că dumnealui este preşedintele ANAF.
Evident că focul atenţiei era îndreptat către această zonă."

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Chiar dacă ar fi stat tot timpul în faţa televizorului, e aproape imposibil să intervii pentru fiecare acuzaţie."

Mirela Bomboe:

“Discutăm de un interes public, în modul în care a fost realatat un subiect.”

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Un interes public poate fi satisfăcut prin prezentarea corectă a faptelor, lucru pe care nu l-aţi făcut, este părerea mea."

Christian Mititelu, membru CNA:

“Se foloseşte poate cu uşurinţă cuvântul acuzaţie. Acest cuvânt înseamnă ceva mai précis, de cele mai multe ori e vorba de nişte pareri, nu de acuzaţii. A spune că cineva este regina este o părere, nu este tocmai o acuzaţie.

Sub aspectul informării corecte, cred că situaţia cu scrisoarea prezentată, care în câteva minute se discreditează total, aici este o greşeală sancţionabilă în baza art. 3.”

Narcisa Iorga:

"Din punctul dumneavoastră de vedere imaginea domnului Blejnar nu a fost afectată?"

Christian Mititelu:

"Eu cred că imaginea domnului Blejnar este afectată de arestarea atâtor vameşi. Tocmai am spus ca nu este o acuza concretă.

Narcisa Iorga:

"Eu mă gândesc că este o acuză, nu o opinie."

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

"Eu cred că este o situaţie care s-a corectat pe parcurs, nu a fost o campanie dusă de posturi."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alf Alf
    Razvan Popescu, spunand ca nu este o campanie dusa de posturi, ori nu a vazut emisiunile in care Blejnar era porcait din toate pozitiile sau educatia lui il face sa i se rupa daca unui om i se pun in carca tot felul de chestii negative si i se cere demisia din cinci in cinci minute de catre tot felul de ipchimeni care se dau mari ziaristi dar care sunt dirijati expres sa distruga oameni si un sistem!
  • yarina yarina
    In ce priveste sondajele fantasmagorice pe care le visezi tu, arata ca esti scapat de la un azil.., Basescu este cel mai urat om din Romania si cel mai urat presedinte din UE, eu muncesc, de aia imi permit tot ce-mi place, n-am de gand sa emigrez, in republica Banat unde traiesc imi este permis dreptul la opinie si n-o sa mi-l ia nici Base, nici catelusi lui Base care dau din coada pe aici. Chiar si cei de la PDL spun ca stau prost in sondaje, numai tu dai semne de obsesie.
  • yarina yarina
    Bai Marine, eu sunt unul din sutele de votanti ai PDL -ului care nu mai voteaza cu el, am cosmaruri pt cei 8 ani in care am tot votat acest partid si ca mine sunt multi. In ce-l priveste pe Ponta si Crin poate au vile in cel priveste pe Ponta el a fost si avocatinafara functiei publice, dar vila lui Blejnar n-o egaleaza decat pe cea a lui VIDEANU, am inteles ca plateste pt ea impozit de cateva e mii de euro pe an, iar Blejnar a fost si este functionar public, nu se stie sa fi fost vreodata om de afaceri, sunteti corupti pana-n maduva oaselor, pana si Ostaficiuc al nostru{sef PDL de Timis} care a furat mult la viata lui, trafic cu tigari etc, a spus ca niciodata nu s-a furat asa de mult ca pe vremea lui Boc, de aia a mers cu Blaga, iar noua nu ne-a mai cerut sa mergem cu PDL orbeste ca-n alti ani.
  • Marian Marian
    Care majoritate? Stii tu vreun fost votant PDL care acum vrea sa voteze cu alt partid decat PDL? Traian Basescu a castigat alegerile din 2009, tot acum suntem si acum si probabil ca PDL va castiga alegerile toate de acum incolo. Vezi ca e un nou sondaj pe piata pe care Realitatea si Antenele se feresc sa-l faca public, in care increderea in Traian Basescu si Emil Boc e in crestere iar in cele doua marionete in scadere. Practic Basescu a ajuns la 20%, Boc e la 16%, Ponta la 23%, Antonescu la 24% iar Isarescu la 30%. Ce-ai sa faci cand Basescu si Boc vor depasi marionetele? De emigrat in Occident ma indoiesc pentru ca nu-ti place sa muncesti ci doar sa furi.Poate in Rusia...
  • dreptate si fratie dreptate si fratie
    Au ajuns in sfarsit si postacii.
    Tarzior baieti, tarzior...
    Si mai grupati, va rog, mai grupati!
    Mi-ar placea mult ca ingineria genetica sa produca portocale albastre, ca sa mai pot manca asa ceva dupa anii astia de neimaginat.
    Vor veni zile foarte grele pentru toti colaborationistii.
  • naivu naivu
    yarina are dreptate! dar se opreste unde ii pica bine. pt ca vilele sunt la fel si la ponta, nastase, crin, tariceanu, oprea, verestoy, etc. pai cum facem? astia care nu credem ca raul absolut e basescu sau ponta&crin, ce ne facem? nu de alta, dar pare evident ca nu-s deosebiri prea mari!
  • yarina yarina
    sCUZE MAI SUS AM FACUT O GRESEALA, TREBUIA SA SCRIU IN CE-L PRIVESTE PE bLEJNAR ORICE VETI SPUNE VOI EL RAMANE HOTUL HOTILOR, REGELE REGILOR SI ACESTEA FIIND SPUSE VA DORESC ZILE PLACUTE IN REPUBLICA LUI BASE
  • yarina yarina
    Majoritatea din aceasta tara vor JOS BASESCU, mai Marine!!! Unde traiesti? intr-o lume paralela, in cel priveste pe Blejnar, uitati-va doar la uriasa vila care si-a ridicat-o in Bucuresti si apoi cei de pe aici mai vorbiti de cat este de curat si neprihanit Blejnar si ce mare nedreptate i s-a facut. Mai fratilor si surorilor portocalii, individul si-a facut-o in urma salariului primit din bani publici? Nu cumva cei de la REALITATEA SI ANTENA 3 AU DREPTATE? CAT DESPRE NARCISA IORGA DACA NU MA INSEL ESTE AIA CU MEDIA SI PROPAGANDA DE LA PDL, DECI CE SPUNE EA ARE VALOAREA CEPII DEGERATE PT CA ESTE SUBIECTIVA.
  • george george
    Pentru regizarea de catre realitatea,a lesinului de la urlati in care reportera o chema pe o protestatara sa lesine iar alta protestatara o indemna:cazi fa!(vedeti fimul pe hot news)ce amenda sau sanctiune ar trebui sa dea cna pentru dezinformare,fals,prostire ,minciuna etc pentru realitatea.cred ca ar trebui ca cna sa se autosesizeze.
  • Marian Marian
    Inca putin si o sa taci. Nu toti sunt ca tine, sa-si verse frustrarile personale gen "Jos Basescu!". Probabil, ca si pe cei care ii sustii, cei doi comici ai ecranului politic, Ponta si Antonescu, nu ai facut nimic la viata ta. De aici si frustrarile actuale.
    Te inteleg si mi-e mila de tine!
  • Madalin Ciortea Madalin Ciortea
    Si banii din amenda se duc la ANAF? :))
  • dreptate si fratie dreptate si fratie
    Cea mai mare amenda pentru Cazul Blejnar si-a luat-o Jurnalul National.
    Au inchis Taverna Sarbului pentru 3 luni pentru ca au gasit "evaziune fiscala" de 100 de lei!!! (1 milion de lei vechi!!!!)
    Vedeti ce scrieti de-acum inainte, ca dracu va ia!
    EBA e desteapta, Udrea e cinstita, Basescu e frumos!
  • vlad vlad
    Ieftin.
    As da si eu 3.000 euro sa-mi bat joc de cineva pe un post tv timp de o saptamana ... poate negociez o luna la pachet si ies ceva mai ieftin.
  • Valeriu Valeriu
    @Narcisa..bine zici !

Trimite un comentariu

sus