Skip to main content

Amenzi în valoare de jumătate de miliard de lei pentru sinucideri pe TV

 

Avalanşa de materiale despre sinuciderile unor tineri lasă găuri în bugetele televiziunilor.

Publicitate

Kanal D, Antena 1 şi Pro TV au fost amendate cu câte 10.000 de lei, iar Prima TV, B1 TV, Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 5.000 de lei.

Ce au făcut posturile TV?

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

"CNA a stabilit o serie de sancţiuni în cazul difuzării unei serii de materiale pe aproape toate posturile, materiale care se refereau la sinuciderile în rândul minorilor înregistrate în ultima perioadă. Diferenţierea care s-a făcut pleacă de la sancţiunile precedente în cazul Mădălina Manole în care tot aşa s-au difuzat detalii legate de tehnica de sinucidere. (...) Data viitoare va exista o dezbatere în jurul unei propuneri de modificare a Codului care ar putea înăspri condiţiile de difuzare a ştirilor privind sinuciderile în rândul minorilor".

Preşedintele CNA a mai spus că prin aceste sancţiuni Consiliul a dorit să tragă un semnal asupra acestui mod de mediatizare a acestor cazuri de sinucidere care pot da idei şi altor adolescenţi care au aceleaşi probleme.

Cristina Trepcea, membru CNA:

"Eu propun dezbatere publică, eu cred că am putea avea succes să strângem împreună (...) toţi oamenii care ar avea ceva de spus inclusiv părinţi de la asociaţii de părinţi (...), psihologi, sociologi, oameni care ar avea ceva de spus de la Ministerul Sănătăţii.
"Eu propun ca în interesul superior al copilului sinuciderile minorilor eu aş spune sinuciderile în general să nu fie prezentate ca ştiri cu imagini filmate, nu vor fi prezentate detalii de niciun fel în programele de ştiri, detaliile privind modul de inucidere, modul de operare nu vor fi făcute publice în programele de ştiri".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cornel cornel
    propun sa fie interzis cuvantul Basescu la televizor :p

    cred ca s-ar desfiinta vreo 4-5 "televiziuni"
  • Daniel Daniel
    Sfinte Sisoe! Bine ca-si dau cu parerea toti mancatorii de seminte despre cum trebuie presa sa relateze cazurile de sinucidere.

    Modul in care presa relateaza astfel de cazuri trebuie tratat cat se poate de serios (vedeti ce-i cu efectul Werther si cum exista in multe tari civilizate reguli si un cod pe care orice jurnalist ar trebui sa-l respecte), nu in goana dupa rating si pentru a satisface placerile morbide ale unor oameni ca si unii dintre cei ce au comentat mai sus.
  • Laso balta Laso balta
    E de datoria ta, in calitate de parinte, sa-i explici copilului/iilor la ce anume si la ca au voie sa se uite la TV (care e valabil pentru toti antevorbitorii). TV nu a fost si nici nu este un mijloc de educare. Televiziunile sunt doar mijloacele de informare, ca de altfel si ziarele. Ziarele de ce nu sunt considerate mijloace de educare a puradeilor? Stiu, suna foarte prost.
  • iulian iulian
    Ba chaiar propun sa nu se mai difuzeze nici accidente auto, nici soferi bauti, nici despre consumul de etnobotanice sa nu mai vb si astfel Romania va arata la fel ca inainte de 1989, adica perfecta, fara probleme si tot asa. Sa avem un telejurnal perpetuu.
  • tesiu tesiu
    Perfect de acord. Pustii imita. Ii vad pe unii ca sunt in atentia tuturor. Ca sunt sunt vedete la TV. Cei mai slabi vor vrea si ei.

    Televiziunile mari din lumea asta au decia asemanator intr-o speta mult mai simpla. La meciurile de fotbal nu-i mai prezinta pe "fanii" care intra pe teren. Sa nu-i inspre pe altii
  • Fuscus Fuscus
    Pune-ti tu copiii sa se uite la stirile de la ora 5 si eventual pe rotten si ogrish, ca tot realitate e si acolo.
  • eric eric
    la ce-ti foloseste sa stii ca sa sinucis x sau y? de ce trebuie facut atata circ la tv?
  • Vyk Vyk
    Da, da, da. Hai sa ascundem realitatea... inteligenti oameni... de parca daca nu o sa mai fie stiri despre asta niciun copil n-o sa-si mai puna streangul de gat ca a luat 4 la mate sau ca l-a parasit iubita... c'mon... cate sinucideri au avut la baza materialele date la stiri? De fapt tot astia au cenzurat reclama cu Vitali... ce sa mai spui?

Trimite un comentariu

sus