Skip to main content

Cătălin Tolontan: Rămânem fără ziare ­fiindcă nu mai suntem în stare să producem informaţie credibilă

 

"Rămânem fără ziare ­fiindcă nu mai suntem în stare să producem informaţie credibilă, nu pentru că am fi vizionari şi mutăm informaţia pe digital", a declarat Cătălin Tolontan, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

Publicitate

"România riscă să devină prima ţară din Europa fără ziare, şi asta nu înseamnă că suntem postmoderni - cum ne-am imagina -, anticipativi, avangardişti. Suntem rudimentari", mai spune Tolontan.

Din interviu:

"Problema mea e că în ultimele luni au dispărut o parte dintre oamenii de presă care conduceau companiile. Nu e nimic personal în ce spun. Noii conducători au o teorie care este comică pentru oricine a funcţionat ani buni într-o redacţie. Vorbesc despre convergenţa dintre A şi B, ca să rezulte C. A este presa scrisă, B - digitalul, C - viitorul pe care nu-l cunoaştem. Ei n-au făcut nici A, nici B, dar explică cum o să rezulte ceea ce nimeni în lume n-a rezolvat.

Nu există în acest moment un model profitabil pentru jurnalistul universal, respectiv ziarul digital. În internet, ­dacă nu te ­numeşti Google, ­Yahoo sau Facebook, nu prea câştigi bani. România riscă să devină prima ţară din Europa fără ziare, şi asta nu înseamnă că suntem postmoderni - cum ne-am imagina -, anticipativi, avangardişti. Suntem rudimentari. Rămânem fără ziare ­fiindcă nu mai suntem în stare să producem informaţie credibilă, nu pentru că am fi vizionari şi mutăm informaţia pe digital."

Ce principii ai, ca jurnalist?

"Cel mai important: să nu mă tem. Nu doar de cei despre care scriu, sau de subiectele dificile, ci şi să nu mă tem să greşesc, să revin şi să recunosc că am greşit, să accept o idee mai bună a unui coleg, să caut şi celălalt punct de vedere - chiar dacă mă va leza."

"Proba integrităţii se dă permanent, şi când câştigi 50 de euro - cum câştigam la începutul anilor '90 -, şi când câştigi mai mult. Ce m-a ajutat a fost că am trăit în ceea ce nu vreau să se oprească niciodată: într-un vis, într-o utopie. Una construită din primul manual de jurnalism publicat în România, din cărţile lui John Grisham, din filmele americane despre presă. Generaţia mea aşa a învăţat meseria asta, alte repere n-am avut", mai spune Tolontan în interviul acordat pentru Adevărul.

Ai primit o lecţie importantă despre presă de la tatăl tău, pe vremea când încă nu erai jurnalist. Cum s-a întâmplat?

"După Revoluţie, tata era şef de punct de frontieră la Otopeni, când Regele a venit în ţară. Şeful de tură l-a sunat spunând că a venit Regele. Tata i-a zis să verifice dacă poate intra în ţară. A primit confirmarea. După câteva ore, l-au întors pe Rege din drum. Guvernul Roman trebuia să explice cumva situaţia şi-au spus că Regele ar fi forţat graniţa. Pentru asta, trebuiau să dea nişte oameni afară. I-au propus tatei, a refuzat şi l-au trecut în rezervă. Lucram la ziarul „Azi", eram, pe atunci, unul dintre inginerii de sistem. I-am zis tatei dacă nu vrea să vorbesc cu cineva să intervină. Mi-a dat o palmă. Mi-a spus să-mi văd de meseria mea. "

Poţi să-mi dai un exemplu de situaţie în care ţi-ai respectat principiile oricât de dificil a fost?

"Când vorbim despre principii, nu discutăm despre etică, ci despre funcţionalitate. Unul dintre momentele astea s-a întâmplat când Codruţ Sereş a fost anunţat în interior ca şef al grupului Intact. Ca administrator al companiei care editează „Gazeta Sporturilor" urma să accept să fie preşedintele Consilului de Administraţie. Am spus: „Nu cu mine aici!".

Am vorbit cu Camelia Voiculescu, n-a fost de acord cu refuzul meu. După două luni în care a fost un meci al argumentelor - dacă ar fi găsit un înlocuitor, nu mai lucram astăzi aici -, a renunţat. De ce nu l-am acceptat pe Sereş? M-a interesat să nu ajungem în situaţia de a leza în vreun fel credibilitatea, principalul patrimoniu pe care îl are un ziar. "

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • QED QED
    E corect ce spune dl. Tolontan pana la un punct. Considera el ca „Suntem rudimentari. Rămânem fără ziare ­fiindcă nu mai suntem în stare să producem informaţie credibilă, nu pentru că am fi vizionari şi mutăm informaţia pe digital”. Oare de unde vine acest „rudimentarism”? Ce inseamna „informatie credibila” intr-o tara in care, orice ai scrie sau spune din postura de jurnalist esti catalogat fie ca apartenent al unui partid, fie ca spagar, fie ca imbecil. In marea majoritate, cititori romani de net, pentru ca ziarele deja nu mai exista, sunt convinsi ca „stiu ei mai bine”. E un efect clar al lipsei de educatie. Chiar daca ala care scrie are trei facultati, vreo doua MBA-uri si lucreaza de vreo 10 ani in presa ceea ce scrie el este „gunoi”. De ce? Pentru ca cititorul „stie intotdeauna mai bine”. Iar faptul ca cititorul roman de net a ajuns in acest stadiu este cauzat de goana dupa trafic. Presa, in marea majoritate, traieste din publicitate. Publicitarii stiu sa dea bani doar celor cu „multe vizite”. Nimeni nu face studii de impact, nimeni nu incearca sa vada ce target are o publicatie. Ideea e doar sa ai trafic. Ce daca ala care citeste Libertatea nu are nici o sansa sa isi ia Ferrari. Dam reclama la Ferrari celor care au trafic. Clientul agentiei e pacalit tot cu „traficul”. Si da bani degeaba.
    E un cerc inchis. Doar platitorii de publicitate pot rupe acest lant. Doar sa vrea sa o faca si sa inteleaga ceva din „studiile” facute de agentiile care le „gestioneaza” banii.
  • QED QED
    O concluzie logica daca nu ai trai in Romania. Din nefericire, in tara asta exact ce blamezi tu se citeste. Cum altfel explici ca cele mai mari tiraje sunt ale Click, Libertatea, etc? In plus, un ziar sau o sectie de investigatii presupune bani. Bani multi. De unde daca cetitorul roman vrea totul gratis? De unde daca publicitarii se lupta doar pentru spatiile din ziarele de mare tiraj (adica tot Libertatea sau Click, etc).
    Va dati cu parerea fara sa ganditi.
  • touretul touretul
    Presa scrisa moare deoarece niciun ziar nu a reusit sa dea comunitatii sentimentul ca existenta lui e necesara. Acest lucru se datoreaza partial publicului care e incult, indiferent si ignorant, dar si patronilor de presa care, la fel ca politicienii, in loc sa fie interesati de construirea unei reputatii, de servirea interesului public, nu sunt nimic altceva decat niste gainari meschini care prin trocuri cu puterea politica doresc sa parvina. Si pentru ca gainariile lor sa nu suporte opozitie in interiorul organismelor de presa este cultivata mediocritatea, profesionala si morala deopotriva, in timp ce valorile, chiar si doar incipiente, sunt eliminate preventiv. La inceputul anului am realizat un proiect "Conditia jurnalistului..." care poate fi vizionat pe inmures.ro, dar poate fi accesat si pe UN BULGARE DE VOMA la sectiunea blogroll, care de-a lungul a 13 episoade reflecta exact aceasta sumbra realitate. Presa romaneasca merita sa moara. La fel ca si viata politica romaneasca. Viata politica nu va muri pentru ca fara ea nu se poate. Aparent, fara presa se poate.
  • mariana mariana
    domnule tolontat atita vreme cit felix turnatorul va da lectii la toti cum si ce sa scrieti despre fiecare politician pe care felix nu il agreaza ziarele si ziaristii in mod deosebit se duc naibii de ripa asa ca renunta la felix si poate mai aveti ci decit credibilitate.la brasov dumneatanu ai facut niciodata investigatii despre consiliul judetean si presedintele acestuia adica aristotel cancescu oae de ce?
  • Dan Gheorghe Dan Gheorghe
    domnul Tolontan face parte din categoria sefilor de ziare. mi se pare ciudat ca un sef sa spuna ca presa scrisa merge rau. pai, din cauza cui merge rau? ar fi mai bine ca acesti sefi sa nu mai vorbeasca la general, ci sa-si asume propriile decizii in legatura cu politica editoriala a ziarelor.
  • Ron Jeremy Ron Jeremy
    @Cristian Lipan - nu la presa de print face referire Tolontan, ci la cititori! Adica la popor.
  • Cristian Lipan Cristian Lipan
    “România riscă să devină prima ţară din Europa fără ziare, şi asta nu înseamnă că suntem postmoderni – cum ne-am imagina -, anticipativi, avangardişti. Suntem rudimentari“, mai spune Tolontan

    Aceasta este fraza Adevarata despre presa de print din Romania.
  • george george
    pai cum sa nu va duceti la vale cand nu mai gasesti o investigatie ca lumea in ziare??? numai stiri scrise pe genunchi, pline de columbeni. zavorance etc.
  • profesor profesor
    Sa-i spuna Tolontan si lui Felix despre "presa credibila" pe care o produce grupul Intact ... poate asa ... presa ar mai avea o sansa ... restu' e cancan!!!!
  • stefan stefan
    daca am avea reporteri, poate am avea si media. majoritatea sunt fitosi si pitipoance care se dau mari jurnalisti. unui reporter ar trebui sa i se ceara si experienta de viata la angajare, nu doar "experienta chirurgicala"
  • Gogu PintenogLu Gogu PintenogLu
    problema e ca ziarele, in particular, si media in general au tendinta tot mai accentuata sa trateze consumatorul drept fraier sau cobai trepanat. feedbackul e nul sau zero. liniile editoriale par a fi decise de indivizi educati in spiritul tezei ca toata omenirea, mai putin ei insisi, e formata din idioti congenital. si nu e vorba doar de yellow journalism. la quality nu ai jartiere si buci dar ai atacuri la comanda si moralitatea e trimisa sa inlocuiasca hartia igienica. iar in tot tabloul acesta, publicului - cumparator sau doar privitor - i se rezerva rolul de masa tacuta, fara drept la replica, expusa fara protectie mesajelor de la advertiseri. probabil ca sefii de ziare si de statii TV se dau cu fundul de pamant ca nu dispun de un pistol magic, multi-target, cu care sa-i someze pe cititorii-telespectatori: "citeste. uita-te. nu schimba canalul sau....". ce fericiti ar fi sa vada efectele in GRP-uri si in datele BRAT! e o spirala blestemata, descendenta: publicitarii au nevoie de expunere, indiferent ce propaga editorial un vector media; ziarele si statiile TV incearca cu disperare sa-si creasca/mentina cota de piata prin orice mijloace, ignorand ce vrea cititorul/consumatorul; ordinul pe unitate este "daca e nevoie, stati si capra in fata celor care detin conturile media ale greilor din piata!"; iar consumatorul de presa, simtindu-se tradat sau luat in bataie de joc, migreaza intr-o zona (web, blog, afara din casa etc) unde gaseste macar iluzia ca are statutul de partener (web, blog) sau de fiinta umana (in parc, pe strada). Online-ul si criza doar au pus lopata de pamant peste ziare, cauza e mai veche si e in redactii. Sau mai bine zis, in anumite birouri din redactii.
  • Ed Ed
    Nu se leaga. Sa presupunem ca aia a lui Felix sunt mincinosi.Deci necredibili. Atunci de ce se duce dracului EVZ. Sau daca vina e alui Chioru' de ce nu se cuce dreacului EVZ si de ce Jurnalul (singurul de opozitie) nu infloreste? Adevarul (quality, neimplicat politic) s-a dus naibii cel mai tare. Cel mai putin au luat-o pe topogan tabloidele, dar nici ele nu se simt prea bine. Si sa nu imi spuneti mie ca tabloidele au continut "credibil". Dimpotriva.
    Asa ca Tolo nu are dreptate, nu e o problema de credibilitate. Este una de lupta impotriva credibilitatii ziarelor si una economica. Merg mana in mana si se completeaza.
  • Eugen Eugen
    Tolontane, a cui e vina ca sunteti necredibili? Nu cumva a unor patentati ai tranzitiei banilor nostri in buzunarele lor cum este si seful tau Felix?
  • mariusv mariusv
    Corect! Încă o dată, Tolontan pune punctul pe i.
  • geo geo
    tolo, mai ieftiniti, tata, si voi ziarele. voi, sefii, mai renuntati la o parte din veniturile pe care le aveti, mai apropiati-va de cititori si, poate, veti avea sansa sa supravietuiti...

Trimite un comentariu

sus