Skip to main content

Istoria acţionarilor de la Caţavencu, în cifre şi fapte. Mihaiu, Buşcu şi Vulpe, în 90 în aceeaşi cameră de cămin, azi în direcţii diferite.

 

Brusc, Caţavencu a devenit un fenomen. Care, ca orice fenomen, se va duce dracului într-o zi. Însă ziua aceea o vom ţine cât mai departe de noi şi de voi.”

Publicitate

Citatul de mai sus a apărut în prima ediţie a Almanahului Academia Caţavencu, în 1995. Nu e semnat, dar îi aparţine lui Liviu Mihaiu. De atunci (dar şi până atunci) ziarul a trecut prin mai multe schimbări de acţionariat.

În 90, Doru Buşcu, Liviu Mihaiu şi Sorin Vulpe, studenţi la Politehnică şi colegi de cameră, au fost primii Caţavenci. Nu aveau acţiuni.

Paginademedia.ro trece în revistă istoria acţionariatului de la Caţavencu (în fotografia din 1991, de la stânga la dreapta: Doru Buşcu, Eugen Istodor, Ioan Groşan şi fotograful Emil Berdeli):

Februarie 1990

Caţavencu a fost pornită în februarie 1990, de un student – Ovidiu Nacu. Doru Buşcu, Liviu Mihaiu şi Sorin Vulpe erau studenţi la Politehnică şi împărţeau aceeaşi cameră la cămin. Au fost primii caţavenci, la publicaţia care se numea simplu: Caţavencu – săptămânal incomod.

Acţionarul revistei era, 100%, Ovidiu Nacu.

Ce fac azi cei trei colegi de cameră: Sorin Vulpe conduce, ca publisher, compania Liberis. Mihaiu se ocupă de Radio Guerrilla. Doru Buşcu este redactor-şef la Caţavencii.

Octombrie 1991

Ovidiu Nacu lansează şi alte reviste, printre care câteva titluri erotice. Caţavencii sunt soclicitaţi să scrie la aceste reviste. Nu sunt de acord şi decid să plece.

Echipa de la Caţavencu lansează Academia Caţavencu, împreună cu regretatul Mihai Cârciog. Caţavencu lui Nacu mai rezistă câteva luni.

Structura de acţionariat a noii reviste Academia Caţavencu:

  • Mihai Cîrciog – 80%
  • Mircea Dinescu – 20%

1996

Caţavencii preiau acţiunile de la Mihai Cârciog. Practic, fostul proprietar le cedează părţile, la preţuri simbolice.

În noua formulă, Mircea Dinescu are 30%, iar zece Caţavenci primesc cote între 8 şi 10%.

Caţavencii acţionari:

Doru Buşcu
Mircea Toma
Liviu Mihaiu
Cornel Ivanciuc
Ioan T. Morar
Patrick Andre de Hillerin
Viorel Moţoc
Octav Mardale
Sorin Vulpe
Eugen Istodor

1997

Mircea Dinescu îi vinde acţiunile lui Sorin Ovidiu Vîntu. Preţul vehiculat: aproximativ 300.000 de dolari. Vânzarea se votează în Senatul Academiei Caţavencu. Rezultatul: egalitate. Eugen Istodor îşi reevaluează votul şi parte din revistă devine proprietatea lui Vîntu.

1999

Caţavencii răscumpără de la Sorin Ovidiu Vîntu (cu aceeaşi sumă) partea de 30% şi devin acţionari 100%.

2001-2002

Sorin Marin, fost acţionar la Rompetrol, cumpără 50% din revistă. Cealaltă jumătate se redistribuie între Caţavenci.

O parte din banii încasaţi de caţavenci se investeşte în dezvoltare. Caţavencu începe să lanseze şi alte tilturi.

2006

Sorin Ovidiu Vîntu preia Caţavencu, companie care între timp ajunsese la circa zece titluri, un post de radio şi o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro. Printre acestea: Academia Caţavencu, Radio Guerrilla, Cotidianul, B 24 Fun.

A fost cea mai bună afacere pentru caţavenci, care au primit sute de mii de euro (între 500.000 şi 800.000 euro) fiecare.

Doar doi Caţavenci nu au fost de acord cu vânzarea: Liviu Mihaiu şi Mircea Toma. În următorii ani vor părăsi redacţia.

O parte mare din bani a fost investită în companie. Aproape jumătate din suma totală a tranzacţiei.

2010

Caţavencu mai are în portofoliu Academia Caţavencu şi Radio Guerrilla. Alte titluri s-au închis (cum ar fi Cotidianul), altele au fost vândute sau preluate de foştii manageri (Tabu, Aventuri la pescuit, Superbebe, 24 Fun).

Academia Caţavencu se scindează. Mircea Toma şi o parte din redacţia Academia Caţavencu pleacă şi lansează o nouă publicaţie: Kamikaze.

Caţavencu SA intră în faliment.

2011

Instanţa pronunţă falimentul Caţavencu SA. Brandul Academia Caţavencu este scos la licitaţie. La prima licitaţie, este câştigat de Doru Buşcu, pentru 1,6 milioane de euro. Buşcu nu strânge banii, iar licitaţia se reia.

La a doua licitaţie apare un al doilea jucător surpriză – Orlando Nicoară, managerul Mediafax Group (deţinut de Adrian Sârbu). Câştigă Dan Grigore Adamescu, prin jurnalistul Claudiu Pădurean (cal înscris oficial la licitaţie).

Adamescu nu convinge echipa de la Academia Caţavencu. Echipa lui Doru Buşcu pleacă la Dinu Patriciu, pentru săptămânalul Caţavencii.

Denis Dinulescu este numit de Adamescu redactor şef al Academiei Caţavencu. Redactor şef adjunct este poetul Paul Vinicius.

29 iunie 2011

Trei reviste de satiră, cu trei editori diferiţi, apar pe piaţă: Academia Caţavencu, Kamikaze şi Caţavencii.

Foto: Academia Caţavencu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Corson Corson
    Domnul IT Morar a optat pentru o cariera lucrativa in diplomatie. Da vize la tot poporul la Marsilia.

    De ce au optat pentru Marsilia cei care l-au intronizat? Eu cred ca au vrut sa-l disidenteze, de fapt. Ca daca vroiau sa-i deie o sinecura, il numea consul pe linga Patrick.

    Deci da. IT Morar nu a parasit Catavencii. E detasat tempolar cu locul de munca. Servesc Patria!
  • alexx alexx
    Stie cineva, daca IT Morar a parasit sau nu grupul Catavencii? Caricatura lui nu este afisata pe Facebook.
  • ElCucui ElCucui
    @nelu, @elounda, @dragos @kriciu și ceilalți @sclavi.
    1. Mi-am dat demisia de la AC la 1 Mai 2007;
    2. La Elounda am fost în 2008 ca șef de proiect (Bpt) și m-a convocat patronatul. Alții, poate. E drept că am deschis gura la o cafea și au zburat 3 directori. Zbura și al patrulea dacă nu pleca cu o zi înainte;
    3. Banii pe care i-am luat au fost EXCLUSIV pentru acțiunile vândute la Bpt. În afară de prima vânzare către Sorin Marin, cu celelalte nu am fost de acord. Eram prea mic acționar, însă;
    4. Zvârcoliți-vă limacșilor!
  • ariciu ariciu
    Ma plictisiti cu frustrarile voastre de doi bani. Kamikaze e prost scris si cu mari accente de amatorism. Cucui e la pubertate ! Duceti-l putin pre la femei ca o ia razna omul de la atata batista.
    E valabil si pentru ceilalti viermisori scapati la kamikaze. Mars la munca netotilor!
  • dragos dragos
    Ha ! Ha ! Ha ! Razvane te mai crede cineva? Scuipi in farfuria din care ai mancat ca un nesatul ani de zile. Cand era de pus osul la treaba ia-l pe Cucui de unde nu-i. Mare impostor mai esti batrane! Invidia nte va duce la balamuc.
  • Elounda Elounda
    @Ei Cucui
    Injuri si iar injuri dupa fiecare doza de xanax. Memorie scurta mon garcon.
    Ai papat destui bani nemeritati de la cei ce ii hulesti acum Uiti rapid cum te gudurai pe langa Vulpe si Buscu pana acum trei ani. Frustrarea ta furibunda mon garcon vine de la impartirea cascavalului. Uiti, e de inteles din motive de prozac, ca cei pe care ii injuri, fara sa aiba vreo obligatie legala, ti-au strecurat in cont 100 000 euro, doar din prietenie. Scuteste-ne de lectiile de moralitate pe care le tot dai. Nu cumva ai fost si tu cu batista deja pregatita la Elounda sa ciugulesti voios pomana lui Vantu?! Sa-ti fie rusine Razvan Cucui. La Elounda ai ajuns tot din mila celor doi (Buscu si Vulpe) pe care il tot injuri pe unde apuci. Hai fa un exercitiu de memorie si incearca sa te uiti in oglinda Domnule Batista !
  • touretul touretul
    Mihai Cârciog se pare că i-a făcut oameni pe mulți din presa românească.
  • Nelu Nelu
    Doamne, ce ati ajuns, mai ElCucui. Ai ajuns sa-ti faci reclama aici pe paginademedia.ro, ca altfel nici dracu nu te mai ia in seama, la cite ineptii ai scos de vreo luna incoace. Si asta e tot o maaare facatura , ca toate celelalte.
  • ElCucui ElCucui
    Cei cu nelămuriri să treacă și pe la:
    http://cucui.kamikazeonline.ro/2011/06/ce-va-mai-place-sa-va-criticati-mogulii-catavencilor/
  • ElCucui ElCucui
    Ce naiba?! Au amuțit comentacii?! Aloo!
  • mache mache
    @petrisor
    Liviu Mihaiu se face ca se ocupa de Guerrilla. Doar se face. Are o (una bucata) emisiune care nici macar nu mai are audienta. Cum spunea "script" mai sus sta ca o capusha la mila Husarului pe munca lui Dobrovolschi, Popescu, Craioveanu etc. Atarnache pe romaneste. Se lauda prin targ ca el conduce radioul si ca fara el s-ar inchide.
  • Corson Corson
    Misto poza. Premonitorie.
    Singurul care priveste destins, natural, barbateste in obiectiv e fotograful Emil Berdeli. Viitorii actionari, cu cit mai viitori, cu atit mai pe linga obiectiv, erau deja cocosati de grija biznisului.

    (PAH, multam! Am aflat ce baieti destepti au clocit grupul de firme I.Q. etc. SRL. Ace, brice si carice!)
  • xnotsocip xnotsocip
    doua la primarie, doua la scoala de fete :)
  • script script
    ''Mihaiu se ocupă de Radio Guerrilla''

    Petrisor tata,Mihaiu se 'ocupa' cu o emisune la gherila din mila husarului ,ca altfel salva delta si murea de foame.
    Se prezinta director la gherila prin targ, ca sa nu zica lumea ca-i somer.
    Husare,ti-am mai spus da' nu vrei sa inveti,pe cine nu lasi sa moara...
  • xnotsocip xnotsocip
    Sa citam din autor: "În noua formulă, Mircea Dinescu are 30%, iar zece Cațavenci primesc cote între 8 și 10%" Matematica elementara ne spune ca scazand actiunile lui Dinescu, raman 70%. zece catavenci care au intre 8 si 10% => 10 inmultit cu minimum 8% = 80%. Si cu 30% ale lui Dinescu avem exact 110%. Q.E.D. Maestre, ai legatura :)

Trimite un comentariu

sus