Skip to main content

Ziarişti şi artişti împotriva ANAF: Nistorescu, Roşca Stănescu, Chiriac şi Bendeac

 

Mai mulţi jurnalişti şi artişti s-au constituit într-un grup de protest împotriva măsurii ANAF de a încasa TVA de la persoane fizice.

Publicitate

Printre aceştia se numără: jurnaliştii Cornel Nistorescu, Sorin Roşca Stănescu, Mihai Gâdea, Dana Grecu, Oana Stancu şi actorii Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan şi Maia Morgenstern.

Mai multe detalii, in continuare:

"Comunicat privind apărarea drepturilor de autor

Noi, semnatarii prezentului comunicat, ne-am asociat pentru a semnala abuzul grav pe care îl face ANAF în materia drepturilor de autor. Acest abuz afectează sute de scriitori, artişti, arhitecţi, jurnalişti, precum şi reprezentanţi ai altor categorii socioprofesionale care au obţinut venituri în schimbul activităţii lor de creaţie.

În mod eronat, ANAF susţine că pentru veniturile obţinute avem obligaţia de a plăti TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalităţile aferente. Aceste penalităţi depăşesc cu mult debitul, ajungându-se asfel la sume colosale, care au început deja să fie oferite opiniei publice într-o campanie menită să ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase.

În realitate, niciunul dintre noi nu a facturat şi nu a încasat TVA de la beneficiarii operelor noastre şi, ca atare, statul nu avea cum să fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum să ne însuşim vreun venit necuvenit. Dovadă că, în fiecare an, in urma analizei declaraţiilor de venit, Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmează să le plătim, noi le-am plătit şi am obţinut în scris descărcarea de la Fisc. Dacă urma să fim supuşi şi altor taxe, Fiscul avea obligaţia să ne încunoştinţeze.

În fiecare an, societăţile care ne-au plătit drepturile de autor au fost verificate de aceeaşi instituţie şi, în fiecare an, instituţia Fiscului nu a constatat niciun fel de nereguli. Chiar şi în momentul declarării ca plătitor de TVA statul nu ar încasa sumele pretinse, întrucât societăţile beneficiare ale operelor noastre au posibilitatea de a deduce cuantumul taxei.

Mai mult, demersul ANAF este ilegal, întrucât contravine dreptului comunitar european şi jurisprudenţei CEDO, potrivit cărora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuală de către autor angajatorului său nu este un contract de prestări de servicii, ci un contract de realizare a operei.

Ca atare, sub nicio formă nu putem fi supuşi plăţii TVA şi, cu atât mai puţin, unor plăţi retroactive şi unor penalităţi.

Avem convingerea că, prin intermediul ANAF, Guvernul încearcă în mod deliberat să-i intimideze şi să-i discrediteze pe jurnalişti, celelalte categorii socioprofesionale, care astăzi sunt somate să plătească TVA, fiind doar victime colaterale.

Înţelegem să acţionăm sub toate formele permise de Constituţia României, de celelalte acte normative, precum şi de legislaţia europeană, pentru a ne apăra de acest abuz. Ne-am adresat deja mai multor case de avocatură şi mai multor experţi fiscali pentru a ne asista în toate demersurile juridice pe care le vom declanşa.
Lista de semnături rămâne deschisă pentru a permite tuturor celor împotriva cărora ANAF face abuzuri legate de drepturile de autor să se asocieze cu noi.

Semnează:

actorii:

Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Mircea Diaconu, Mihai Bendeac, Cireşica Litinschi, Lia Bugnar,
Creola Condurache(consultant financiar),

regizorul Dan Chişu,
muzicianul Florin Chilian,

artiştii plastici:

Nicolae Aurel Alexi, membru UAPPR, Conf. Univ. Dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Adrian Pîrvu, membru U.A.P. Bucureşti , conf. univ. dr. la U.N.A. din Bucureşti, secţia de sculptură

jurnaliştii:

Cornel Nistorescu, Sorin Roşca Stănescu, Petre Mihai Băcanu, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Preda, Victor Ciutacu, Răzvan Dumitrescu, Dan Constantin, Oana Stănciulescu, Lelia Munteanu, Marius Niţu, Bogdan Chirieac, Ionel Dancă, Rareş Bogdan (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj), Octavian Hoandră (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj)

economistul Ilie Şerbănescu, preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică
realizatorii TV/radio Mircea Badea, Daniel Buzdugan

Sursa foto: Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Leo Leo
    Ipocrizie: plata TVA pentru contractul pe drepturi de autor a fost inca din vremea lui Nastase, doar ca suma de la care erai automat inregistrat platitor de TVA era foarte mare. Suma care e azi valabila a fost redusa de Guvernul Tariceanu. La avocati e la fel, daca depasesc o anumita suma anuala, platesc TVA.
    Vedeti si cum e in celelalte tari UE.
    Fiecare cetatean trebuie tratat la fel, nu inteleg de ce anumite categorii trebuie sa aiba regim special.
    Asa ca platiti TVA-ul, platiti-va taxele si lasati protestele penibile, nu sunteti vreo specie de delfini care trebuie protejata.
  • Laura Laura
    Vom vedea peste un an, doi, legi speciale pentru cei ce si-au facut "datoria" cu mult zel? Vor primi un statut privilegiat? Vor fi scutiti de taxe? Pe asta se bazeaza, oricum. Tergiverseaza, asteapta alegerile si pe noii castigatori. Vor primi intr-adevar ce cer? Nu ar fi asta sfarsitul democratiei? - ma rog, a pojghitei de democratie in care traim?
  • cos cos
    ma mir sa nu existe in tot teatrul evreiesc nicun contabil pe care sa-l fi intrebat maia cum sta treaba cu drepturile de autor si platirea taxelor, prieteneste, fara sa o coste nimic. pe mine ma uimeste cat de mare e plafonul, 35k EUR pe an este un trai mai mult decat mediu in romania. vi se pare normal ca un om sa castige approx 150k RON pe an dar sa plateasca contributii sociale pentru doar 500 RON sau cat e salariul minim pe luna? e revoltator faptul ca nimeni nu semnaleaza asta!!!!
  • Vasile Vasile
    Necunoasterea legii nu te fereste de sanctiunile nerespectarii ei.
    Asa ca oricit de multa admiratie am pentru artistii mai sus amintiti, nu cred ca pot sa le dau dreptate. Am patit la fel in alta situatie legata de plata asigurarilor de sanatate si clar ca am apelat la avocat pentru a scapa de penalitati, dar in rest nici o sansa sa scapi.
    Vina este si a altora care au fost la putere in 2006 la finante, vezi colegoi lui Mircea Diaconu si care au uitat sa aplice legea ca aveau bani destui. Acum cind nu sunt bani astia de la PDL aplica legea sa scoata toti banutii.
    Asta este realitatea si nu convine , dar stiti bine ca de moarte si taxe nu scapa nimeni ;)
  • vlad vlad
    si te mai miri ca basescu zice ca regele Mihai a fost un tradator. Pai la asa fani, ca toti lingaii astia ( neplatiti ) de comenteaza, asa presedinte.
    faza tare e ca romanul nu poate sa recunoasca nicoidata ca e prost , prin urmare de basescu si de antiregalista elena n o sa scapam curand.( o sa-i votati voi din nou ) ca niste caini. ( cainii se ling in... )
  • Mihai Mihai
    oau ce argument naprasnic Lauricaa, simt ca mi s-au innodat circomvolutiunile ca spaghetele lu' nevasta-ma cand le mesteca prea mult in oala. S-au flecit de atata timp de gand ma gandesc la ce-ai spus. Fantastik, cum nu mi-a dat prin cap ca Maia=Salam la capitolul platit taxe si impozite si legea e lege numa pentru fraieri dar pentru jmekeri nu? Baa, sa dam o lege speciala pentru ei, baa, m-ati auzit? O scutire maa, ca pentru handicapati!
  • Laura Nureldin Laura Nureldin
    Vomitive comentarii. Dar e normal ca o tara condusa de o persoana lipsita de orice urma de bun simt si de o vaga spoiala de cultura (o fi terminat cartea lui Cartarescu, sau mai citeste si acum la ea?) e normal, zic, ca o astfel de tara sa aiba o scara de valori rasturnata. Mai bine sa plateasca retroactiv (ilegal, a pro pos) Rebengiuc, Beligan si Morgenstern, decat sa plateasca impozit pe venit (legal) Florin Salam si Vali Vijelie, nu? Pe astia i-ati apara pana in panzele albe, ca pe ei ii intelegeti. Of, Romanie, vai de tine!
  • Mirciulica Mirciulica
    m-am intors sa va spun o faza foarte tare. S-a intors nevasta-mea de la magazinul din colt si mi-a zis ca au bagat niste sapunuri ... d-alea de spala ORICE miros, ORICE jeg, ORICE marsavie. Sunt editie limitata. Baa, noi ne-am luat vreo 3 baxuri, sa avem sa dam si la rude. A, cum le zice. Ba, au nume din astea, parca le-am mai auzit undeva: alea pentru femei se cheama "Maia", "Mariana" pentru barbati sunt mai multe varinte in functie de tipul de jeg pe care vrei sa-l dai jos: "Rebengiuc", "Beligan", din astea. Sunt mai multe da nu mai tin minte cum le cheama pe restu. Ba, cred ca ma duc sa mai iau vro doo baxuri. Le pun pe balcon ca miroase frumos, mai prind si rufele alea puse la uscat ceva parfum. Si cand s-or termina, sa vezi cu cat le dau. Hai pa, imi pare rau ca v-am spus. Mai bine le luam eu pe toate. Voi ce mi-ati dat mie pe gratis, ma? Sa vina cineva sa-mi dea si mie ceva pe gratis, m-ati auzit
  • Gaby Gaby
    Tonomatele felixiste de la Latrine au atins culmile nesimtirii pocesti. La mintea lor aia putina , legile sunt doar pt fraierii care muncesc pt salarii.
  • mariusf mariusf
    mai jos mesajul postat de un user pe un alt site pe acelasi subiect. legea spune ca tTU trebuie sa declari cand depasesti limita de 35K euro, asa cum constitutia garanteaza prezumtia de licit :)

    Cristi spune:
    24.03.2011 14:14 la 14:10
    Nu inteleg de ce ar trebui sa ii plang de mila Domnului Cristoiu. Este unul dintre jurnalistii mei preferati, il citesc cu placere si ii admir cultura, dar mi se pare penibila lamentarea asta.
    Sotul meu lucreaza ca freelancer printr-un PFA de 4-5 ani si tot de atatia ani stie ca daca nu vrea sa devina platitor de TVA trebuie sa nu atinga plafonul de 35mii de euro. In fiecare an depune declaratii inclusiv decl 392B care e pentru neplatitori de TVA pana la 35 mii euro. Este un om obisnuit al acestei tari dar incearca sa respecte legislatia si sa isi achite toate darile, pentru ca stie ca la un control nu o sa ii planga nimeni de mila. Nu are pile si relatii nu este membru in nici un partid si nu are ziare in care sa isi spuna oful . Faptul ca domnul Cristoiu nu a apelat macar la un contabil (daca nu e in stare sa se descurce singur) nu il scuza pentru eroare. Limita de 35 mii de euro este in codul fiscal si in directivele europene. Necunoasterea legii nu te scuteste de efectele ei. Nu este obligat statul sa ne trimita informari cu privire la orice. Esti obligat tu ca cetatean sa fii informat si sa respecti legea. Dar, in tara asta, prea putin conteaza asta si prea putin conteaza oamenii corecti.
  • ileana ileana
    Ceva nu pot pricepe ! Cand este vorba de bani chiar CIUTACU= BELIGAN , NISTORESCU= MAIA ..... etc. Ma rog ....ei de la Realitatea si Antene sa nu plateasca ce dracu sunt fraieri , legea este doar pt. unii .
  • Mirciulica Mirciulica
    muriti de ciuda ca Ciutacu s-anvartit de-un apartament social. Pe bune acuma, nu-i asa? Ba, daca faceti cum zicem noooi, va da tata nostru tot ce vreti ma, doo apartamente sociale da caciula. Uite, pe Gadea l-a-mprumutat, scrie si-n declaratia de avere. Bine, aia e vrajala, sa puna botu prostii astia de la putere, cred ca v-ati dat seama. Va da tata mare case ma, numa sa ziceti ca noi. Sa intrati la noi in haita. Si-n Pipera va da, ca nu s-a vandut alea deloc. Mai luati prima de instalare de la Geoana si mai ciupiti ceva de la Dan Diaconescu si v-ati aranjat jmecherilor, pa viata. Nu mai tre sa platiti taxe niciodata ma. O sa ne luam toti beamve ca Ciutacu, na, sa moara el de ciuda de data asta. Si poate asa se muta si Badea de acasa de la ma-sa. O mai lasa nitel sa respire, acu, la batranete. Hai ca am treaba, n-am timp sa stau toata ziua sa va-nvat cum se-nvarte treaba in viata. Si ma, e locurile limitate ma, n-avem oferte asa, pentru vesnicie. Bine. Hai c-am plecat, pa. Ma duc sa sparg o punga de seminte. Noroc frate, ca sanatatea-i mai buna decat toate, pe ce-am mai scump in parcare ...
  • george george
    cred ca se refera la analistii si jurnalistii trustului intact,realitatea,ziua.cum se face ca doar astia nu au platit,e o discutie lunga
  • spagatistu spagatistu
    Fiecare om trebuie sa-si asume consecintele faptelor lui. Cei care semneaza acest protest au incercat sa "fenteze"taxele si s-au fript. Alti ziaristi (inclusiv dintre cei de la Realitatea sau de la Antene), actori, artisti in general, nu au acceptat aceasta smecherie si au fost platiti pe contracte de colaborare/munca sau pe firma si nu au nicio problema cu fiscul in ziua de azi.
    Nedrept ar fi ca unii sa scape fara sa plateasca iar marea majoritate a celor care isi achita taxele sa fie luati de fraieri pentru ca au respectat legea. Cei care semneaza acum imi aduc aminte de "baietii destepti" din energie sau din alte domenii. Ei se cred mai presus de noi, cei care ne platim taxele. Faptul ca te cheama Beligan sau Badea, Morgenstern sau Nistorescu nu are nicio importanta in fata legii. Cu totii trebuie sa platim, indiferent de nume.

    PS: ce-i drept, Ciutacu se incadreaza in categoria celor care au apartament sociale, ca atare ar trebui scutit, ca-i sarac! Va dati seama, daca mai platea si TVA la drepturile de autor, nu-i mai ramaneau bani sa mai care cu BMWu mobila pentru apartamentul destinat persoanelor defavorizate!:)
  • Mirciulica Mirciulica
    daca nu vreti sa va dati cu noi, ce sa va fac? cand o sa fim noi la putere, n-o sa mai trebuiasca sa platiti nici o taxa, de aia nu ne grabim nici noi sa platim acum. Mai asteptam putin ca vin ai nostri si ne iarta toate pacatele. O sa vindem posetele a lu tanti Udrea si o sa platim pensii, spitale, doctori si profesori din alea. Are destule. Daca nu ajung, le vindem si pe a lu Eba. Nimeni n-o sa mai munceasca. Seara, 5 ore obligatorii de televizor, un singur post, Antena 3, hai si Antena 1, n-are rost sa va incarcati mintea cu mai multe, mai multe pareri obosesc neuronu suprasolicitat; trebuie sa aplaudati la fiecare 15 minute ce spun Gadea, Badea, Ciutacu, Nistorescu, e bine si ca exercitiu fizic, il primim si pe Cristoiu inapoi daca se pocaieste. Baaa, daca vrem NOI il reabilitam si pe Rosca Stanescu, baaa. Fraieri mai sunteti, ba, sa mai munciti pana in 2012. Ai nostri nu muncesc de pe acum. Luati-l exemplu pe Antonescu, nu se duce aproape niciodata in parlament. Geoana o sa va dea la fiecare 20000 de euro, prima de instalare. Ponta se apuca de fotbal, ca sa ne poata reprezenta mai bine in lume. Ori el, ori Piturca, tot aia. Tot cu P de la P incepe. Deci ne-am inteles. Asa va spun. Nu mai platiti taxe, prostii din astea ca vi le mananca portocalii. Isi baga botox in buze Eba de ei. Asa vreti sa fie cheltuiti banii vostri? Fraierilor.

Trimite un comentariu

sus