Skip to main content

Poziţia CNA în războiul GSP TV - cablişti: scrisoare de atenţionare către distribuitori

 

CNA va atenţiona printr-o scrisoare toate companiile de cablu că postul GSP TV a fost declarat liber la retransmisie. Decizia de astăzi a fost justificată de preşedintele CNA Răsvan Popescu prin  "numeroaselor reclamaţii venite din partea telespectatorilor cu privire la lipsa canalului GSP Tv din pachetul de bază al RCS&RDS".

Publicitate

În ultima perioadă, posturile TV din grupul Intact au dus o campanie puternică pe toate posturile din grup, prin care îndemnau telespectatorii să reclame dacă postul GSP TV nu este în pachetul de cablu.

Consiliul trimite această adresă de atenţionare la o lună după ce pe  site-ul instituţiei a apărut o informare că GSP TV face parte din categoria televiziunilor pe care operatorii de cablu sunt obligaţi să le retransmită, conform principiului "must carry".

Cum ajunge un post de pe lista “must carry” în grila cabliştilor?

Procedura spune că după ce un post este declarat liber la retransmisie (cabliştii îl pot pune în grilă fără condiţionări tehnice sau financiare), operatorii de cablu sunt obligaţi să informeze şi să obţină aprobarea CNA-ul cu 15 zile înainte de a include canalul respectiv în oferta de programe.

Cu toate acestea, în legea CNA nu există nicio prevedere care să impună un anumit termen până la care companiile de cablu să-şi modifice grilele astfel încât să includă şi noua televiziune trecută pe lista “must carry”.

Prin urmare, operatorii de cablu pot introduce postul GSP TV doar cu acordul Consiliului.

Ce spune preşedintele CNA, Răsva Popescu?

"În legatura cu primul punct de pe ordinea de zi (cazul RCS&RDS - GSP) nu cred că sunt multe de spus. Există o măsurătoare anuală, un indice anual de audienţe, care plasează postul GSP TV în pozitia 28 şi în momentul în care se dau la o parte posturile străine şi cele care nu sunt libere la retransmisie, ajunge pe pozitia 13.

Cred că trebuie să atenţionăm societăţile care înca nu s-au conformat să respecte art. 82. Dacă nu sunt obiectii. În acest fel avem şi raspunsul către cei care au făcut plângeri către CNA şi cred că din aproape în aproape această problemă se va rezolva".

Răsvan Popescu a spus că pe lângă reclamaţiile cu privire la RCS&RDS au existat plângeri şi cu privire şi la alte companii de cablu mai mici, din ţară.

Pe de altă parte, acesta a precizat că CNA-ul a primit şi solicitări de difuzare a postului GSP TV din partea unor operatori de cablu care nu sunt obligaţi de "must carry".

"Vom trimite această atenţionare către toate companiile de cablu, dar în primul rand către RCS, pentru că acolo sunt cele mai multe plângeri. Am făcut un calcul la nivelul biroului licenţe din care a rezultat că postul GSP TV ar trebui inclus în ofertă de toţi cabliştii care au un număr de cel puţin 52 de canale în oferta de bază", a spus Răsvan Popescu.

Întrebat dacă există un termen limită până la care cabliştii trebuie să preia un post care s-a declarat liber la retransmisie, Popescu a spus: “Legea nu prevede un termen, dar ne aşteptăm ca RCS-ul să respecte legislaţia”.

Reporter: Dacă legea nu prevede un termen, atunci cum puteţi să amendaţi RCS&RDS?

Răsvan Popescu, preşedinte CNA: "Gândiţi-vă că există şi această presiune a publicului, care este, în primul rând, pe ei. Contăm pe faptul că, pe de o parte, vor respecta atenţionarea CNA, pe de altă parte, vor încerca să dea şi satisfacţie acestor oameni, care sunt beneficiarii lor".

Cum este descris principiul must carry în legea audiovizualului?

Art. 81
1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • SIMONA SIMONA
    cna obliga rcs ignora.Nu l-a bagat nici pana acum
  • nuzau? nuzau?
    Eu'le, tu nu ai inteles nimic. Sau poate nu esti informat. A1 si A3 sunt libere la retransmisie, dar Impactul nu le da voie sa fie retransmise decat la pachet cu Euforia si A2, pentru care trebuie platit. Altfel spus, ne intoarcem cu 25 de ani inainte, cand daca vroiai cafea solubila, trebuia sa cumperi si creveti prajiti din vietnam. Dar ce sa te astepti de la trustul unui securist ordinar?
  • George George
    Petrica, da-i pe GSPTV! :D
  • cata cata
    Sunt abonata RCS & RDS in Alexandria si nu am postul gsptv in grila de programe iar astazi (24.04.2011)cand le-am cerut sa bage postul mi-au spus ca nu mai au contract cu gsptv. Va rog sa rezolvati cat mai repede aceasta problema. Multumesc
  • geo geo
    pai poti sa pleci de acum, nu te tine nimeni cu forta, asa cum nimeni nu te-a obligat sa te abonezi la astia si sa semnezi contractul...
  • Vasi Vasi
    Prefer falimentul Programelor gen GSp - Tv , program de 2 Lei , care NU merita retransmisia in grila RDS ! Grupul Intact sunt un fel de camatari care se cred buricul pamantului..... Felicitari Conducerii RDS-Rcs pentru Excluderea unui program de cacao... Astept in grila programe ca Eurosport Hd si alte asemenea programe ce merita introduse in grila......
  • gigi gigi
    referitor la rcs-gsp, o intrebare care se adreseaza tuturor oamenilor: aveti o casa si vreti sa o inchiriati, insa chiriasul vine cu urmatoarele conditii: stau la tine in casa dar nu iti platesc chiria, intretinerea, factura de la electrica si alte datorii, daca vrei le platesti tu ca proprietar, eventual imi dai si bani ca iti stau in casa, cam asa este si cu rcs-gsp, Rds-ul a dat o suma foarte mare de bani ca sa transmita liga 1 de fotbal in urma cu 3 ani, insa ce a facut GSP-ul a venit cu conditii si a cerut si bani la rds ca sa transmita in continuare gsp. sincer eu as face cum face acum rcs-rds.
  • eugen eugen
    vai tu ce curat esti tu
  • maria maria
    nici eu nu am gsptv si sunt abonata la rds insa abea astept ca sa mi se incheie contractul cu ei si plec cit vad cu ochii cablistii de la rds sunn cei mai tepri.
  • popa popa
    gsp tv este un post care se adreseaza oamenilor ca tine. in afara de urletele de maimutoi ale lui becali, iancu, mititelu nu au nimic. sunt varza, iar moderatorii sunt semi-analfabeti.
  • Sportiv Sportiv
    Are cele mai bune talk-showuri cu cei mai buni comentatori invitati. Curios e de ce-l mai tin pe prafuitul Ioanitoaia, a carui emisiune e ff slaba.
  • MARIUS MARIUS
    DECI IN CONCLUZIE SA SE I-A MASURI PENTRU A FI INTRODUS GSP TV ,IN TOATE GRILELE DIN TARA RDS -RCS.
  • ARTIN MARIUS ARTIN MARIUS
    GSP TV,TRANSMITE UN MECI DIN CAMPIONATUL INTERN,IAR LA EMISIUNILE DE COMENTARII SANT CEI MAI BUNI...VREM GSP TV IN GRILA RDS-RCS (DIGI TV.) DECAT TVR 3 SAU TVRM ,MAI BINE GSP TV.
  • cornel cornel
    nu inteleg ce vor sa vada "telespectatorii" la GSP TV

    GSP TV nu transmite niciun campionat, niciun meci in direct, nimic, au doar cateva emisiuni "sportive" penbile cu imagini preluate de la televiziunile de sport, care au platit zeci de milioane de euro pe drepturi exclusive de transmisie
  • iezuit iezuit
    A1 si A3 sunt libere la retransmisie asa cum spui. intrebarea mea este: atunci de ce le conditioneaza grupul Intact de preluarea Antenei 2 si Euforia?

Trimite un comentariu

sus