Skip to main content

Televiziunile fac tot posibilul să-şi apere ştirile de la ora 17.00

 

Televiziunile încearcă din răsputeri să-şi păstreze în grilă ştirile cu crime, sinucideri şi mutilări.  Posturile au cerut CNA-ului explicaţii cu privire la noua prevedere legală, apărută pe 28 iulie în Monitorul Oficial, care interzice difuzarea de imagini de la locul crimelor, sinuciderilor şi mutilărilor, între orele 6.00 şi 22.00.

Publicitate

Noua prevedere a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) mai interzice şi imaginile cu bocete. Mai exact, în aceste cazuri nu este posibilă "difuzarea de imagini cu rudele aflate în suferinţă ca urmare a tragediilor".

Televiziunile nu sunt de acord cu interzicerea şi cer nuanţarea deciziei, astfel ca anumite "imagini cu caracter informativ" să poată fi difuzate pe post.

Ce vor televiziunile, dar şi ce spun membrii CNA, în continuare:

Cererile televiziunilor reies dintr-o poziţie depusă la Consiliul Naţional al Audiovizualului de către ARCA (Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale) - organizaţie care reuneşte jucătorii din piaţa TV.

Posturile TV nu vor interdicţie şi cer "o excepţie". Mai exact, ele consideră că, prin decizia CNA, "se elimină posibilitatea de a difuza imagini cu caracter informativ, care ţin de specificul comunicării audiovizuale". Televiziunile vor şi o dezbatere publică pe acest subiect.

Din documentul depus de ARCA la CNA:

"Interdicţia difuzării, în intervalul orar menţionat (6.00-22.00 n. red), a oricăror imagini de la locul tragediei elimină posibilitatea de a difuza imagini cu caracter informativ, care ţin de specificul comunicării audiovizuale în programele informative ale televiziunilor, imagini care contribuie la corecta informare a publicului prin localizarea şi identificarea cazului ca atare.

Ca urmare, considerăm că ar fi binevenită o circumstanţiere a reglementării care constituie obiectul proiectului de modificare a art. 17 prin exceptarea de la restricţie a imaginilor cu caracter informativ.

Reamintim totodată că este binevenită, în sensul prevederilor legii transparenţei decizionale, o dezbatere publică pe tema modificării reglementative avute în vedere de Consiliu."

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, spune că forul va lua în discuţie cererea televiziunilor.

Răsvan Popescu, pentru paginademedia.ro:

“ARCA ne-a făcut o propunere de detaliere şi circumstanţiere a acestor prevederi astfel încât să fie mai clar pentru radiodifuzori ce imagini pot difuza şi ce imagini nu pot difuza. Această propunere va putea fi discutată în următoarea şedinţă care va avea loc în această lună”.

Preşedintele CNA a mai spus că va detalia această prevedere printr-o instrucţiune. (proiectul instrucţiunii, la finalul articolului).

Răsvan Popescu a mai spus că posturile de televiziune nu vor fi sancţionate până nu va fi clarificată această prevedere de lege.

Vicepreşedintele CNA:"Nu este demn să faci rating speculând suferinţa unor oameni"

"Nu este demn de condiţia de jurnalist să faci rating cu suferinţa unui om", spune Onisei.

Ioan Onisei:

"În momentul în care faci rating speculând prin imagini şi comentarii suferinţa unor oameni (indiferent de împrejurările din cauza cărora aceşti oameni suferă) nu eşti demn de numele de jurnalist şi, mai grav, de condiţia de om.

Dacă aşa-zişii jurnalişti vor să facem o listă, ca la medicament, de ce este voie şi de ce nu este voie, înseamnă că pe ei nu-i interesează, de fapt, decât ratingul şi nu interesul public şi respectul faţă de om. Iar lista pe care o cer nu va putea fi niciodată exhaustivă."

Ioan Onisei (vicepreşedintele CNA) a declarat pentru paginademedia.ro că nu este de acord ca CNA să realizeze un ghid pentru aplicarea acestui noi prevederi şi că acest lucru se va întâmpla doar dacă propunere va primi vot pozitiv din partea forului.

Vicepreşedintele nu este pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele Răsvan Popescu: "este foarte sensibil la ce vrea media", spune Onisei despre Popescu.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

ARCA a făcut o solicitare în care avea o propunere de aplatizare a aliniatului II (art. 17 din Codul Audiovizualui). Domnul Răsvan Popescu este foarte sensibil la ce vrea media. E absolut ridicol să discutăm acum această prevedere care a apărut deja în Monitorul oficial. Acest lucru se va face doar dacă propunerea va primi cel puţin şase voturi. Eu sunt total împotrivă”.

Onisei:

“Este aşa de multă agresivitatevulgaritate şi dezinformare pe posturile de televiziune încât nu numai că modificarea articolului 17 era necesară, dar ar fi necesare prevederi legale mai dure şi o atitudine mult mai fermă şi consecventă a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Aceste speculaţii pe care le face radiodifuzorul nu reprezintă decât interesul faţă de rating împotriva interesului faţă de protecţia minorilor şi a protecţiei bunului simţ, bunei cuviinţe şi a respectului faţă de suferinţa altcuiva."

Documentul depus de ARCA:

"Referitor la proiectul de decizie de completare a art. 17 al codului audiovizualului, proiect care a fost în discuţia Consiliului în şedinţa sa din 28 iunie 2011, vă supunem atenţiei urmatoarele:

Considerăm că ultima versiune a proiectului de decizie nu are în vedere necesitatea unei distincţii între caracterul informativ al relatărilor despre cazuri precum cele prevăzute la art. 17 şi caracterul descriptiv sau de reconstituire al programelor în care se relatează cazurile respective. Interdicţia difuzării, în intervalul orar menţionat, a oricăror imagini de la locul tragediei elimină posibilitatea de a difuza imagini cu caracter informativ, care ţin de specificul comunicării audiovizuale în programele informative ale televiziunilor, imagini care contribuie la corecta informare a publicului prin localizarea şi identificarea cazului ca atare.

Ca urmare, considerăm că ar fi binevenită o circumstanţiere a reglementării care constituie obiectul proiectului de modificare a art. 17 prin exceptarea de la restricţie a imaginilor cu caracter informativ.

Reamintim totodată că este binevenită, în sensul prevederilor legii transparenţei decizionale, o dezbatere publică pe tema modificării reglementative avute în vedere de Consiliu."

Propunerea de Instrucţiune a CNA, după solicitarea ARCA:

"Instrucţiune alin. 2 al art. 17 al codului audiovizualului trebuie interpretat în sensul că , prin circumscriere la restricţia relativă la difuzarea de reconstitutiri şi descrieri prevăzute la alin1, nu se pot difuza imagini de tip descriptiv sau de tip reconstituire. Aceasta nu înseamnă însă că, pentru corecta informare a publicului, nu pot fi difuzate imagini de tip informativ care au ca scop localizarea şi identificarea cazului ca atare.

Propunere modificare alin (2) :

În cazul acestor drame radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei cu caracter descriptiv sau având caracter de reconstituire sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia."

Cum arată articolul 17 din codul audiovizualului după publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial?

Art. 17

1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.

2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • lilly lilly
    Care "stiri" ?!!! Cele contrafacute, mixate in studio care pot "da bine prostimiii"?!!! Evident in functie de platitor cotizant(partidic sau nu).
  • Mihai Mihai
    Nimic nu se pierde. Totul se transforma :)
  • reporter reporter
    e, e doar o glumă...
    peter l imre are cuvânt - când zice ceva, atunci așa ie
    :P
  • adrian adrian
    La ADEVARUL, pe reteaua interna, a aparut astazi un anunt conform caruia toti angajatii vor primi doar 50% din salariul pe iulie in data de 5 august, cand se dadeau in mod normal toti banii aferenti lunii iulie. Restul, de bani.... NU SE STIE!. "Managementul" motiveaza ca ii este greu economic. Reporterii au scris comentarii pe reteaua interna, in care il faceau praf pe Imre, dar apoi comentariile AU FOST CENZURATE! Libertatea cuvantului la ADEVARUL se opreste cand spui de rau de Imre.
  • adi adi
    La ADEVARUL, pe reteaua interna, a aparut astazi un anunt conform caruia toti angajatii vor primi doar 50% din salariul pe iulie in data de 5 august, cand se dadeau in mod normal toti banii aferenti lunii iulie. Restul, de bani.... NU SE STIE!. "Managementul" motiveaza ca ii este greu economic. Reporterii au scris comentarii pe reteaua interna, in care il faceau praf pe Imre, dar apoi comentariile AU FOST CENZURATE! Libertatea cuvantului la ADEVARUL se opreste cand spui de rau de Imre.
  • eu eu
    Aici e PRO-ul cap de lista si tot ei sunt cei care se lupta din rasputeri sa nu se puna in aplicare aceasta reglementare.
    De-abia astept stiri care sa nu mai inceapa cu crime, violuri sau accidente ci cu ceea ce s-a intamplat in ziua respectiva si care ne afecteaza pe toti.
    Stirile despre crime nu intereseaza dar socheaza.
  • andrei andrei
    bravo CNA. sa-si dea cu tesla in...si antena si realitatea si pro-ul si kanal wcd. jurnalele de stiri, in majoritate sunt infecte si jenante pentru meseria de jurnalist de televiziune(pe satelit, online, terestra). eu unul m-am saturat de stiri cretine si pentru indobitocirea acestui popor. astept si reglementari privind materialele despre pitzipoance, violuri, fufe, cocalari, prost-gust. doamne ajuta.
  • Alexandru-Mihail Alexandru-Mihail
    O decizie buna a CNA, in acest fel sa se mai curete mediul audio-vizual de aceste emisiuni mizerabile.
  • Web Combat Soldier Web Combat Soldier
    Felicitari dle Onisei. Bravo CNA. Mai putina indobitocire in numele ratingului nu strica!
  • touretul touretul
    Aoleu! PRO Tv pierde jumătate din audiență cu prevederea asta.
  • marc marc
    In sfarsit o atitudine de aplaudat a CNA. Este atata violenta in jurnalele de stiri incat nu mai pot sa le urmaresc alaturi de copilul meu pentru ca nu stiu cand poate sa urmeze o stire cu un viol rural, o toporisca infipta intr-o mama samd Mai ales ca jurnalele sunt "paginate" total aiurea, dupa o stire politica, hop un viol, apoi o stire economica urmata de o crima oribila... Nu stiu cum s-a ajuns la aranajrea stirilor in halul asta, macar de ar avea niste "coperti" pentru stirile oribile ca sa putem sa trecem pe alt canal.

Trimite un comentariu

sus