Skip to main content

Grigore Cartianu se joacă de-a Farsele lui Buzdugan cu ziariştii de la Adevărul

 

Joaca de-a programul cu Grigore Cartianu, redactor-şef Adevărul şi ziariştii trustului deţinut de Dinu Patriciu. Duminică seara, ziariştii au fost anunţaţi printr-o notă internă care va fi noul program de lucru: zece ore pe zi, de la 9.30 la 19.30.

Publicitate

A doua zi, luni, Grigore Cartianu trimite un alt mail, cu "precizări definitive". Programul de lucru începe tot la 9.30, dar nu mai apare precizată ziua de lucru de zece ore.

De ce a trimis al doilea mesaj? Explică chiar Cartianu, la început: "Urmare a orei târzii din noapte la care v-am trimis precizările organizatorice şi a faptului că eram cu un ochi la făină (calculator) şi cu unul la slănină (meciul Dinamo – Rapid)."

Cele două mesaje, în continuare:

Mesajul 1: Ziua de lucru de zece ore

Primul mesaj al lui Grigore Cartianu detalia programul de lucru de zece ore. În mod normal, ziua de lucru începe la 9,30 şi se termină la 19,30. Pentru cei care participă la şedinţe, orele sunt diferite.

  • Cei care vin la şedinţa de dimineaţă: 7.50-18.00.
  • Cei care participă la şedinta de seară: 11.30-21.30.

Acelaşi mesaj preciza că la fiecare 28 de zile se vor da şapte zile libere (cel puţin trei sâmbete şi cel mult două duminici).

Grigore Cartianu, mesajul numărul 1:

Găsiţi mai jos câteva precizări în legătură cu fluxul editorial valabil începând de luni, 19 septembrie 2011, când trecem la programul integrat. Am stabilit acest program împreună cu directorul editorial Răzvan Ionescu şi având suportul tehnic al Luizei Tudor, aşa că puteţi fi siguri de perfecţiunea lui. (...)

Şi acum, precizările pe care vi le promiteam.

Regulă generală: 7 zile libere la fiecare 4 săptămâni (28 de zile). În acest interval, fiecare angajat din zona editorială de la Adevărul-AdS-Click trebuie să aibă:

- cel puţin trei sâmbete libere

- cel mult două duminici libere

La asta se vor adăuga reguli specifice: de exemplu, în structura AdS nu sunt permise zile libere lunea şi marţea decât în cazuri aexcepţionale.

Programul general de lucru este 9.30-19.30 (sunt incluşi “timpii morţi” pentru masa de prânz şi/sau “o ţigară”). Cei care nu au treabă pe teren la prima oră trebuie să fie prezenţi în redacţie la 9.30.

- Program pentru cei care vin la şedinţa de dimineaţă: 7.50-18.00.

- Program pentru cei care participă la şedinta de seară: 11.30-21.30.

- Program pentru cei care stau la ediţia a doua: 13:00-23:00.

Se introduce o şedinţă săptămânală de plan editorial pe fiecare departament editorial. Recomandare: şedinţa să fie în fiecare zi de marţi, când departamentele sunt în efectiv complet (inclusive redactorii-şefi adjuncţi şi editorii).

Aceste şedinţe, de 20-30 de minute, vor avea loc sub înaltul patronaj al redactorilor-şefi adjuncţi.

Programările la şedinţe şi servicii sunt sfinte. Nu sunt acceptate absenţe, ci doar rocade anunţate din timp.

Grigore Cartianu

Mesajul al doilea: ştim când începe, nu şi când se termină

Al doilea mail începe cu scuzele lui Cartianu: "Urmare a orei târzii din noapte la care v-am trimis precizările organizatorice şi a faptului că eram cu un ochi la făină (calculator) şi cu unul la slănină (meciul Dinamo – Rapid), în mailul de aseară s-au strecurat câteva mici erori."

Mesajul nu diferă foarte mult de primul. Ce a dispărut? Ora de terminare a programului. A dispărut ziua de muncă de zece ore. "Programul începe la 9,30, indiferent că angajaţii lucrează în redacţie sau pe teren", scrie Cartianu, fără a mai preciza (ca în primul mail) ora la care se termină ziua de lucru. Totodată, apare compensarea cu zile libere din timpul săptămânii pentru sâmbetele şi duminicile lucrate.

Grigore Cartianu, mesajul numărul 2:

Urmare a orei târzii din noapte la care v-am trimis precizările organizatorice şi a faptului că eram cu un ochi la făină (calculator) şi cu unul la slănină (meciul Dinamo – Rapid), în mailul de aseară s-au strecurat câteva mici erori, inclusiv de corectură (o literă în minus, alta în plus…). Acum, că am găsit şi ţap ispăşitor (fotbalul, nicidecum eu, căci şefii nu greşesc niciodată!), revin cu corecturile de rigoare.

Găsiţi mai jos câteva precizări definitive în legătură cu fluxul editorial valabil începând de azi, 19 septembrie 2011, când trecem la programul integrat. Am stabilit acest program împreună cu directorul editorial Răzvan Ionescu, deci mulţumirile voastre le merităm în egală măsură(!). (...)

Şi acum, precizările pe care vi le promiteam.

Într-un interval de patru săptămâni, fiecare angajat din zona editorială de la Adevărul-AdS-Click trebuie să aibă:

- cel puţin trei sâmbete libere
- cel mult două duminici libere

La asta se vor adăuga reguli specifice: de exemplu, în structura AdS nu sunt permise zile libere lunea şi marţea decât în cazuri excepţionale.

Pentru zilele lucrate sâmbăta şi duminica, angajaţii vor primi zile libere, în compensaţie, conform legii, în cursul săptămânii.

Programul general de lucru începe la 9.30, indiferent că angajaţii lucrează în redacţie sau pe teren.

Programul pentru cei care vin la şedinţa de dimineaţă începe la 7.50.

Programul pentru cei care participă la şedinta de seară începe la 11.30.

Programul pentru cei care stau la ediţia a doua începe la 13.00.

Se introduce o şedinţă săptămânală de plan editorial pe fiecare departament editorial. Recomandare: şedinţa să fie în fiecare zi de marţi, când departamentele sunt în efectiv complet (inclusiv redactorii-şefi adjuncţi şi editorii). Aceste şedinţe, de 20-30 de minute, vor avea loc sub înaltul patronaj al redactorilor-şefi adjuncţi.

Programările la şedinţe şi servicii sunt sfinte. Nu sunt acceptate absenţe, ci doar rocade anunţate din timp.

Grigore Cartianu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sile sile
    a fost buna asta...
    cucui, tu esti? nu ride ca poate vine tsunamiul si la voi...
  • sindicat sindicat
    @denis: ITM-ul, daca nu cumva e bine "uns", s-ar putea sa se sesizeze, sa faca si vreun control, sa dea si o amenda (pe care cu ce s-o plateasca Holdingu', cand conturile-s goale), apoi dispune/recomanda. SI ATAT! nu se intimpla nimic... asa ca de ce sa se mai sesizeze sau, ferit-a safantu'!, sa se deplaseze?!
  • vasile vasile
    @sindicat in primul rand legea [sper sa nu ma insel] te obliga sa ai o forma de reprezentare a salariatilor in functie de nr acestora. de ex daca ai pana in 20 de salariati exista doar un reprezentant in relatia cu managementul, peste 20 e musai sa zicem sa ai sindicat.
    daca nu ma insel AH are peste 200 de angajati si daca nu se organizeaza mai repede astfel incat sa faca fata acestor porcarii lumea va suferi in continuare.
  • sindicat sindicat
    @geo: exact.

    http://www.codul-muncii.home.ro/
    Repausul saptamanal

    SECTIUNEA 2
    Repausul saptamanal
    ART. 137
    (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
    (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
    (4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
    (5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
  • stagiar stagiar
    au fost citiva, dar au plecat cind au vazut cu cine au de-aface. Astefel ca va meritati soarta
  • denis denis
    a revenit gibonul ca sa nu-l calareasca ITM-ul. Adica sa bage reporterul si sambete si duminici si sa munceasca si 10 ore pe zi, e culmea ilegalitatii. Astia de la ITM nu mai fac controale, nu se sesizeaza. Ce dracu'? E sclavia lui Ecrivain asta?
  • Agenturi la pescuit Agenturi la pescuit
    Misto. Sa-ti ceri scuze de la gutzumani, ca erai atent la meci. Nici la Click in redactie nu cred ca gandea cineva un mail mai cretin. Sa ma ierte paparatii.
  • sindicat sindicat
    reprezentare in management?!?!?! ce e alea?
    nu exista sindicat, pentru ca nu e nimeni cu atata sange in instalatie si caruia sa-i pese de ceilalti. fiecare pentru el, ca sa supravietuiasca.
  • touretul touretul
    tot ce am reținut din tâmpenia asta e "înaltul patronaj al redactorilor șefi adjuncți”. asta sună perfect ca izvorând din pana celebrului poet Gregoire Ecrivan.
  • BOG BOG
    Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu
  • ela ela
    se explica ca nu stie legea. si dupa primu mail s-a sesizat unu mai istet ca nu-i legal asa ca incepem la 9 si terminam cand terminam. e incredibil cum ajung unii in functii de astea cand, intr-o lume normala, ar fi cel mult soferi( ai sefilor evident ca pina si intr-o lume normala exista lingaii si fanii lor)
  • Ce salarii sunt astea? Ce salarii sunt astea?
    Cei care au facut programul asta/ adica telenovelistul Ionescu si marele scriitor de sub ziar Cartianu nu stiu sau, dupa caz, au uitat ca Adevarul a sustinut voios Codul Muncii. ?ionescu atata stie sa faca: sa stea toata ziua in sedinte si sa faca ocnhi dulci femeilor de prin redactie, nimic mai mult, dar penmtru asta ii trebuie un program de 24/24. asta e adevarul verde in fata
  • reporter reporter
    i-a răspuns aici, cineva :)
    http://www.adevarul.ro/petre_barbu_-_editorial/Sa_traiti-sefu_7_559214076.html
  • geo geo
    din cite stiu eu, programul de lucru saptaminal stabilit prin lege este de 40 de ore pe saptamina. se respecta la Adevarul Holding ?, orele suplimentare se platesc ?, zilele libere se platesc? euu cred ca Inspectia Muncii ar trebi sa ajunga si la Adevarul Holding...parca prea e bataie de joc cu palmasii...
  • vasile vasile
    @sclav nu inteleg un lucru. de ce nu aveti reprezentare in management prin sindicat? de ce nu va implicati in acest sens si stati sa va calce in picioare aceste persoane?

Trimite un comentariu

sus