Skip to main content

“Lucian Mândruţă spunea, în 1992, că el vrea să fie un nume în presa românească“. Se descurca mai bine la scris, decât pe ecran

 

Publicitate

În urmă cu 20 de ani, Lucian Mândruţă era foarte hotărât să facă televiziune, a povestit în interviul prezentat în exclusivitate de PaginademediaTV luni, 14 noiembrie, Virgil Popescu, unul dintre fondatorii SOTI - primul post de televizune independent din România.

Şi în urmă cu 20 de ani, Mândruţă făcea bâlbe. "Se descurca mai bine la scris, decât pe ecran", a spus elegant Virgil Popescu despre cunoscutul jurnalist.

Ce a povestit despre începuturile carierei de jurnalist a lui Lucian Mândruţă, în continuare:

În 1991, Lucian Mândruţă era în al treilea an de facultate, se pricepea foarte bine la calculatoare şi îşi dorea să facă presă, a povestit Virgil Popescu.

“La el a fost o dorinţă, pur şi simplu, de a face televiziune. Mi-aduc aminte că el a spus, la greva studenţească din 1992, seara, când am plecat, în tramvaiul 16, că vrea să fie un nume în presa românească. Noi ne-am uitat al el şi l-am întrebat: chiar crezi? Şi el a zis da. Era în anul al treilea de facultate”, spune Virgil Popescu.

Lucian Mândruţă a venit la SOTI în primăvara lui 1992, pe vremea aceea lucra la agenţia de presă A.M. Press şi era purtătorul de cuvânt al Ligii Studenţilor din Facultatea de Construcţii.

Virgil Popescu a mai povestit, pentru PaginademediaTV, că Mândruţă prezenta ştiri, era foarte activ în şedinţele de redacţie, ca şi Andreea Esca, dar se descurca mai bine în scris, decât pe ecran. Pentru că în direct se grăbea şi făcea greşeli – de unde şi porecla dată, ulterior, de Cârcotaşi: Lucian Bâlbuţă.

Vezi interviul video cu Virgil Popescu, AICI.

Din interviu:

Petrişor Obae: Lucian Mândruţă când a apărut în peisajul SOTI?
Virgil Popescu: El a venit în martie sau aprilie 1992. Era la A.M. Press şi era purtător de cuvând la Liga Studenţilor din Universitatea de Construcţii.

Şi cum a ajuns la SOTI?
La el a fost o dorinţă, pur şi simplu, de a face televiziune. Mi-aduc aminte că el a spus, la greva studenţească din 1991, seara, când am plecat, în tramvaiul 16, că el vrea să fie un nume în presa românească. Noi ne-am uitat al el şi l-am întrebat chiar crezi? Şi el a zis da. Era în anul al treilea de facultate.

Deci era foarte hotărât să facă televiziune.
Da.

Şi când a venit la SOTI ce a făcut?
Prezenta ştiri.

Cum era la începuturi Lucian Mândruţă?
În primul rând, el cunoştea foarte bine calculatorul. Întotdeauna Lucian a fost un om care, din punctul meu de vedere, s-a exprimat mai bine în scris, decât pe ecran. Pentru el - şi nu numai pentru el – a fost un stres când am trecut la direct. Noi emiteam înregistrat.

De ce se exprima mai bine în scris?
Pentru că el pe direct se grăbeşte şi automat face greşeli. De aici probabil şi nick name-ul lui.

Da. Lucian Bâlbuţă, numele dat de Cârcotaşi lui Lucian, din cauza acestor greşeli.
Da. E greu să faci direct. Gândiţi-vă că TVR-ul nu avea direct până în 1989, decât la Telejurnal.

Şi SOTI când a trecut la direct, în ce an?
1993. (...)

Cine era cel mai activ în sedinţele de redacţie?

Lucian şi cu Andreea.

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com
viewscnt

Comentarii

  • Geo Geo
    Si, intr-adevar, Lucian Mandruta a ajuns un adevarat om de televiziune! Il apreciez pentru faptul ca, desi a fost criticat pentru greselile comise, niciodata nu si-a plecat capul, a continuat sa afiseze aceeasi postura de barbat serios, destept si amuzant.

Trimite un comentariu

sus