Skip to main content

Cătălin Tolontan: Fenomenul postacilor atinge cote ridicole. Câteva exemple de "colecţie" selectate de Paginademedia

 

Ce efect poate avea o părere “la comandă”. Cătălin Tolontan abordează direct una dintre anomaliile exprimării pe net: postacii. “Închiderea ediţiilor de print ale săptămînalului Săptămîna Financiară şi revistei Felicia, deţinute de trustul Intact, a stîrnit pe siteurile şi blogurile de media binecunoscuta năvală a postacilor”, scrie Cătălin Tolontan.

Publicitate

E un fenomen întîlnit de mai multă vreme, dar care deja atinge cote ridicole”, observă jurnalistul.

Dintre postaci, se remarcă cei ai Intactului. “Ăştia par cei mai obedienţi şi lipsiţi de imaginaţie dintre toţi!”, spune jurnalistul.

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare o selecţie de comentarii (unele amuzante prin formularea forţată) postate pe site (dar neaprobate, din cauza suspiciunii de “postac”):

Discursul este identic, diferă doar formularea. Sunt câteva IP-uri care se rulează, la fel nickname-urile cu care încearcă să posteze mesajele. De multe ori, au acelaşi tipar, după cum se va vedea în cele ce urmează.

Înainte de comentarii, ce spune Tolontan:

"Firme sau oameni plătiţi special, de partide, trusturi de media sau companii diverse, de la fmcg-uri la tehnologie, reacţionează la orice ştire unde li se pare lor că angajatorul poate să obţină avantaj de imagine."

"Efectul? O luptă a sloganelor, un duel al stereotipurilor, imaginat de aceşti ”netrăiţi cu opinii despre orice(Andrei Pleşu), pe care un scriitor american îi descria ca fiind ”omologii digitali ai lui Pol Pot, care postează comentarii anonime din pivniţe neaerisite”.

"Ele se derulează cam aşa. Postacii favorabili grupului Intact scriu, indiferent de temă, că ”trustul Intact este o organizaţie profesionistă” (aştia par cei mai obedienţi şi lipsiţi de imaginaţie dintre toţi!), afirmaţie pe care şi-o copiază probabil dintr-un caiet de sarcini şi pe care o vor adăuga probabil şi topicului despre sfîrşitul lumii. Cei complezenţi cu Pro-ul exclamă, decerebraţi!, ”foarte bine că s-a închis Gândul pe print”, dar sînt monumente de exigenţă cînd e vorba de tăierea costurilor rivalilor de pe piaţă. La fel se întîmplă între Realitatea TV şi RTV, care-şi vestesc ritmic dispariţia reciprocă. Sau, de ce nu, arestarea."

Comentarii “încercate” pe Paginademedia.ro

Ăştia par cei mai obedienţi şi lipsiţi de imaginaţie dintre toţi!” scrie Tolontan despre postacii Intactului. De altfel, sunt cei mai uşor de identificat (după IP, nickname şi, mai ales, conţinut), după cum se observă în comentariile de mai jos.

Când Intact a închis Săptămâna financiară:

  • "Adevarul este ca orice trust media care se respecta, trebuie sa tina pasul cu timpurile. Intact a inteles asta cel mai bine."
  • "In curand toata presa se va muta in online! Trebuie sa tinem pasul cu tehnologia! Foarte buna decizia celor din Intact!"
  • "Eu cred ca e o idee buna fiindca 90% din populatie citeste presa pe internet. Saptamana financiara este una dintre putinele publicatii serioase, corecte, destepte, iar Felicia e o revista pentru femei, nu cred ca nu va fi la mare cautare. Si nu inteleg cum vine asta cu “hai sa vad cum da faliment intact-ul”? On-line-ul este mult mai profitabil decat varianta tiparita."

Bătălia X Factor a încins spiritele. Câteva comentarii ale “necredincioşilor” care contestau audienţele TV (remarcaţi numărul exclamaţiilor):

  • "Am chemat cativa prieteni aseara pe la mine si ne-am uitat impreuna la x factor. Inainte nu era chiar foarte buna emisiunea, dar acum, de cand o difuzeaza si ei live, e foarte tare si concurentii sunt pe masura!"
  • "Nu cred in audientele voastre. X Factor este no.1!!!!"
  • "Am ramas pe Antena 1….show-urile pro-ului sunt expirate!!!"
  • "Eu prefer X Factor. Trebuie sa recunoastem ca cei de la Antena 1 macar au curaj sa faca un show live!"
  • "Cei de la Vocea Romaniei nici macar nu sunt capabili sa faca un show live! X Factor este cel mai bun show! Are toate ingredientele."
  • "Sincer, nu cred in audientele voastre. X Factor este un format mult prea bun ca sa fie pe pozitia a doua!"
  • "Antena 1 este no. 1!!!!!"

Într-unul din cazuri, acelaşi comentator intra în dialog (sub nume diferite) cu …el însuşi:

"))) nu cunosc bine metodele de calculare a audientelor, dar e penibil sa spui ca jackie chan ar fi peste x factor. ori se fac manevre dintre cele mai urate, ori ati inceput sa vedeti incrucisat", spune el.

Tot el revine (cu un al nickname):

"Buna emisiunea de aseara! Mi-a placut foarte mult, pacat de incidentul petrecut. Foarte tari concurentii ramasi, imi place mult de tot Alin Vaduva!"

Dialogul cu el însuşi continuă, evident cu alt nume:

"Mai bun este Ovidiu, de mii de ori mai bun."

Categoria “cifrele vorbeşte”. Şablonul “o dovedeşte audienţa”

Remarcaţi vreo asemănare între comentariile de mai jos?

  • "Gadea este un profesionist in adevaratul sens al cuvantului, un om de televiziune care stie cum sa iti retina atentia. Audientele pe care le realizeaza stau marturie in acest sens."
  • "Imi place Gadea! Audientele emisiunii lui sunt uriase, nu degeaba, acesta fiind un profesionist."
  • "Gadea si Badea au evoluat frumos, in timp remarcandu-se ca fiind niste profesionisti desavarsiti!"
  • "Antena 1 este lider incontestabil de audienta de cand au inceput galele live! Cifrele vorbesc de la sine!"
  • "Cei care profeseaza in Intact sunt jurnalisti cu o experienta vasta si avand totodata foarte multe premii in domeniu. Profesionalismul acestora se reflecta zilnic in vanzari sau in rating-ul urias. Faptul ca CNN-ul s-a asociat cu cei din Intact spune totul despre calitatea acestui trust."
  • "Ce se intampla in trustul Intact? Telespectatorii fideli acestui trust cresc la numar de la o zi la alta si evident audientele urmeaza aceeasi traiectorie. Asta este tot ce conteaza."
  • "Antena 1 este mereu in topul audientelor! Calitatea si profesionalismul emisiunilor de pe Antene isi spun cuvantul"
  • "Antena 1 este in topul audientelor. Kanal D nu va avea niciodata vreo sansa in fata profesionalismului celor din Antena 1."
  • X Factor a fost un show cu adevarat incendiar! Audientele vorbesc de la sine!

Şi cireaşa de pe tort:

Astia” de la Intact sunt niste profesionisti. Se aliniaza standardelor Uniunii Europene.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • radu radu
    Foarte tare ala cu "90% din populatia Romaniei citeste presa pe net"! :) Eu as completa: mai ales aia de la tara!
  • catalin.tolontan catalin.tolontan
    costel: am fost primii care am scris acum 8 ani despre rizea
    ai explicatiile aici, am reluat de curind pentru ca sintem constienti ca nu toata lumea citea ce scriam acum 8 sau 10 sau 15 ani
    http://www.tolo.ro/2011/06/15/gaura-lui-rizea-in-bugetul-mts/

    astept scuzele tale
    multumesc
    catalin
  • laur22 laur22
    fenomenul postacilor e ridicol pur si simplu

    nu doar cel ar postacilor contra cum se screme balbait sa ne convinga tolontan .

    pur si simplu faptul ca cineva defecheaza cu aprobarea web-masterului ceva pe un forum asa cum sper ca fac eu aici nu are nici-i relevantza.

    Cineva zice ceva (mai mult sau mai putzin spontan sau co-intersat in ceva-ul respectiv) Ei si ce ?

    Parerea lui capul meu, ce nu mai pot si eu sa gandesc singur cu el.

    De ce fanatismul cu spume la gura a cuiva platit sau liber consimtzit ar trebui sa insemne ceva pentru mine ?
    Ce nu am si eu capul meu ca sa gandesc cu el?

    Nu, aprent nu pentru cei care platesc (gazdurea forumului sperand ca noi o sa punem botul la propaganda lor sau ..... invers) pentru ca noi sa scriem pe forumurile lor noi de mult nu mai avemn dreptul sa avem parerile noastre Fanatismle si idiosincrazile noastre. Pentru respectivii respectivii stelismul rapidismul dinamovismul nu exista ca fenomene sociale ci sunt doar rezultatul cumpararii nostre de catre sefii de galerie.

    Ciudata optica la un comentator sportiv care se confruntza zilnic cu femomenul isteriilor colective o fi stiind el ceva ceea ce noua ne scapa.
  • costel costel
    Nu cred ca dl.Tolontan este cel mai indicat sa vorbeasca de jurnalism la comanda politica.Ar trebui intii sa ne explice de ce in scrierile sale s-a ocupat foarte mult de Ridzi si Scripcaru de la Brasov,iar de Rizea de la PSD nu ne-a scris un cuvint,desi paguba produsa de Rizea este de circa 1 milion de euro iar paguba produsa de Ridzi este 4.500 de euro.Rizea a comis acte de coruptie iar la Ridzi este vorba prostie.
  • genghinni genghinni
    Domnul Tolontan se da mare deontolog dar si pe blogul lui daca ai postat un comentariu absolut normal-referitor la programul Eurosport 2 din weekend care lipseste desi transmite Bundesliga-ai toate sansele sa fie cenzurat.Din decembrie 2010 am mai intrat o singura data pe gsp.ro,daca seful acestui ziar considera ca o propunere decenta trebuie cenzurata-halal sa-i fie-mergem si citim de exemplu anglofil.ro sau eurosport.ro! Ozi buna.
  • Observator Observator
    Lu7,
    tu dormi in papuci?
    Păi nu observi că ceea ce postezi tu a fost deja expus mai sus la ora 9:47 (de catre Horea)?
    Or tu nu citesti decat anumite comentarii?!
  • Catalin Catalin
    Daca este adevarat ce spune domnul Tolontan si Petrisor este un lucru foarte grav insa nu cred ca cei ai Intactului sunt cei mai cei, sa fim seriosi si Pro-ul are postacii lui care sunt si aceea foarte penibili mai ales in zona chix factor sau in zona Sport.ro si Pro Sport luptand cu GSP cu toate armele, razboiul online dus de Intact cu Pro fiind total. Intact duce un razboi cu toata lumea care nu stiu daca ii foloseste foarte mult, aparentele lor intentii bune sunt tradate de lipsa capacitatilor intelectuale uneori, insa exemple cu sutele pot fidate si la Pro pe site-ul sport.ro articolele de pe acest site sunt foarte slabe dar sunt acoperite din umbra de foarte multi postaci care cred ca stau toata ziua pe net sa umfle traficul si sa acopere penibilitatea articolelor. La chix factor este o problema mare postacii au dat in gat castigatorul in persoana lui Alin Vaduva, Morar vorbeste si tu cu "copii"tai sa nu scrie chiar tot ce le spui tu.
  • Lu7 Lu7
    Eruditule Alex, corect este "ca sa fii ironic"
  • Horea Horea
    @ Alex D
    Ce sa fac domu' Alex; asa e firea mea. Mereu am tendinta de a-i apara pe cei mai necajiti!

    P.S. "... sa fi ironic ..." SAU, sa fii ironic...?!
  • androidul cu sobolani androidul cu sobolani
    drace, in sfarsit! m-am ras de m-am pisat pe mine!!!
  • Alex.D Alex.D
    horica dashteptule cand vrei sa tastezi cuvintele doar cu litere mici ca sa fi ironic nu e mama nicio problema dar in momentul cand il aperi pe unu care nu stie sa puna o cratima sau nu stie sa dubleze o litera,"ca asa crede iel ca sa scrie", e o mare problema.
  • vali vali
    scuze... un postac obaez, acum am citit mai bine mesajul tau...
  • cornel cornel
    Dintre postaci, se remarcă cei ai Intactului. “Ăștia par cei mai obedienți și lipsiți de imaginație dintre toți!”

    asa e, aia sunt cei mai penibili
  • vali vali
    bai, dupa criteriile lui tolontan tu esti un postac tolontanez...
  • Petrica Tigaie Petrica Tigaie
    desigur ma petrisor, postarile tale sunt extrem de elegante si la obiect, nu esti doar o trompeta platita de unii si de altii. cum era aia, santajul si etajul?

Trimite un comentariu

sus