Skip to main content

Turcescu despre Vîntu: “După anul 2008, părerea mea e că a înnebunit brusc” (…) O bună parte din eşecul Realităţii TV nu îi este atribuibil lui SOV.

 

După anul 2008, părerea mea e că a înnebunit brusc”, a spus Robert Turcescu despre Sorin Ovidiu Vîntu, la PaginademediaTV.

Publicitate

Despre Realitatea TV: “O bună parte din eşecul Realităţii TV nu îi este atribuibil lui SOV. El a avut doza lui de nebunie, dar în jurul lui au fost şi alţii care i-au făcut capul mare sau l-au minţit pur si simplu, făcându-l să o ia razna şi ducându-l spre cheltuieli absolut colosale”.

Robert Turcescu despre Sorin Ovidiu Vîntu

Despre Sorin Enache: “Este un tiriplic”. Mai multe fragmente, în continuare:

Sorin Enache din punctul meu de vedere este un tiriplic care n-a fost în stare să gestioneze lucrurile la Realitatea TV o lungă perioadă de timp, din nefericire. Băiatul obişnuit să facă lucruri mari împreună cu alţii de pe acolo doar când aveau bani la dispoziţie. În momentul în care au dispărut banii, au început să dea în bâlbâială.”

Robert Turcescu despre Sorin Enache

Despre relaţia cu Vîntu:

"Vîntu a fost un personaj extrem de civilizat ca patron, în relaţia cu mine, până undeva la începutul anului 2008.

După anul 2008, parerea mea e că a înnebunit brusc. Nu ştiu de la ce i s-a tras. De la dorinţa de a avea pe lângă bani şi influenţă, de a avea şi influenţă politică. Poate a avut niste datorii, nu vorbesc de bani aici. Dar cert este că a înnceput să dea cu toporul, ca un nebun care se ridică brusc de pe canapea, ia toporul şi te apuci să dai în televizor. Cam asta a făcut Vîntu cu propriul produs."

Turcescu despre atitudinea Realităţii faţă de Băsescu

Despre banii câştigaţi la Realitatea:

"Fosta şefă a publicităţii a spus clar că în perioada în care Turcescu a avut contractul pentru emisiunea 100% veniturile din publicitate au fost de 2 sau poate chiar de 3 ori mai mari decât costurile respectivei emisiuni în costuri intrand şi salariul subsemnatului.

Vreau să le mai aduc aminte un lucru tuturor celor care mor de grija banilor pe care i-am câştigat eu din colaborarea cu Realitatea TV. Pai după 2003, cand am intrat la Realitatea TV, dacă eu am crescut un produs jurnalistic, dacă într-o televiziune sumele care se vehiculeaza sunt de ordinul milioanelor de euro în fiecare lună şi vorbim aici de venituri, de cheltuieli, de poveşti de genul acesta, care ar fi fost problema dacă eu în perioada 2003-2010, deci vreme de 7 ani, aş fi câştigat, să spunem, un milion de dolari?"

Turcescu despre veniturile sale la Realitatea TV

Despre intrarea la Realitatea:

"Oferta pe care mi-a făcut-o Dan Andronic bătea orice pe piaţa media. Câştigam 500 de dolari, ca redactor-şef la Europa FM, şi mi-a propus Andronic un salariu de 1500 de dolari ca să fac o emisiune de luni până joi.

Era fabulos, abia divorţasem, aveam nevoie de casă, de maşină. Nu-ţi închipui că m-am dus la televiziune pentru că visul meu a fost să fac televiziune. Ştiam bine de ce nu vreau să fac televiziune. Pentru că este o chestiune extrem de superficială, în care jurnalismul de calitate este foarte greu de făcut. Dintr-un motiv foarte simplu: costă mult şi patronul trebuie să aibă răbdare."

Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii.

Discuţia despre Realitatea TV de la PaginademediaTV, în continuare:

Vîntu ce interes avea în momentul în care lucrai tu acolo, de exemplu?
Vîntu a fost un personaj extrem de civilizat ca patron, în relaţia cu mine, până undeva la începutul anului 2008. Deci perioada 2004, când el a apărut în Realitatea TV, până în 2008 a fost o perioada bună. S-a şi văzut, de altfel, şi în produsul pe care l-am realizat acolo, şi în felul în care a crescut Realitatea. A fost o construcţie media extrem de bine aşezată.

După anul 2008, parerea mea e că a înnebunit brusc. Nu ştiu de la ce i s-a tras. De la dorinţa de a avea pe lângă bani şi influenţă, de a avea şi influenţă politică. Poate a avut niste datorii, nu vorbesc de bani aici. Dar cert este că a înnceput să dea cu toporul, ca un nebun care se ridică brusc de pe canapea, ia toporul şi te apuci să dai în televizor. Cam asta a făcut Vîntu cu propriul produs.

Şi în relaţia cu tine cum s-a manifestat această schimbare a lui?
Eu n-am acceptat niciodată in povestea asta influenţe venind de la Vîntu. Am stat de vorbă cu el, am discutat... I-am explicat de foarte multe ori că greşeşte. I-am spus de foarte multe ori că e furat. Pentru că vedeam nişte chestiuni absolut aberante întânplându-se în televiziunea respectivă. N-am deţinut funcţii de conducere în Realitatea, cu excepţia directoratului editorial pe care l-am avut la Realitatea FM – un an şi un pic. Deci n-aveam acces să văd date în de contabilitate.

Bref, relaţia mea cu el s-a stricat la un moment dat, tocmai pentru că şi-a dat seama că nu pot să fiu un buton pe care să apeşi şi miaună sau latră în funcţie de cum a apăsat patronul pe buton mai încet sau mai tare. Vă aduc aminte că emisiunea 100% a dispărut din grila Realităţii TV la un moment dat. Vă aduc aminte de certurile chiar cu Cătălin Popa care au fost la un moment dat publice, adică au ajuns şi în presă. Şi vă aduc aminte că la un moment dat am ajuns să am o emisiune pe săptămână undeva sâmbăta.

Aveam emisiunea 100% undeva sâmbăta de la ora 22.00 la ora 23.00, când nu se uita nimeni la televizor, toată lumea e cu spriţul în nas şi prin parcuri dacă e vară. Şi că după aceea, o lungă perioadă de timp apăream sporadic în emisiuni la Realitatea, pe post de analist, comentator, poveşti de genul ăsta. Şi ca m-am retras într-o zona salubră, un loc civilizat , e vorba de Realitatea FM, care a devenit la un moment dat un furnizor important de ştiri pentru trustul Realitatea.

Vă aduceţi aminte că Realitatea FM a fost singurul produs din trustul Realitatea la care a admis să vină Traian Băsescu, care era în conflict deschis cu Realitatea TV. Dar în aceeaşi zonă au fost toţi ceilalţi candidaţi la preşedinţie, de la Geoană la Antonescu. Deci era singurul în care se menţinea o chestiune echilibrată în contextul acela atat de incordat al campaniei electorale. Oamenilor care au lucrat cu mine la Realitatea FM nu li s-a spus de catre subsemnatul decât un singurul lucru: “Vă rog să va faceţi meseria în condiţii decente. Să nu deveniţii trompetele nimănui şi să încercaţi să faceti un produs jurnalistic de care să nu vă fie ruşine peste ani.”

Banii pe care i-am încasat de la Realitatea TV sunt o chestiune cât se poate de transparentă

Dar Sorin Ovidiu Vîntu sau oamenii din jurul lui ţi-au reprosat vreodată sau te-au pus la punct spunându-ţi că ai câştigat o gramadă de bani cu noi aşa că mai trebuie să inchizi ochii?
Răspunsul a fost dat la un moment dat de fosta şefă a publicităţii de la Realitatea TV. Doamna respectiva a spus clar că în perioada în care Turcescu a avut contractul pentru emisiunea 100% veniturile din publicitate au fost de 2 sau poate chiar de 3 ori mai mari decât costurile respectivei emisiuni în costuri intrand şi salariul subsemnatului.

Vreau să le mai aduc aminte un lucru tuturor celor care mor de grija banilor pe care i-am câştigat eu din colaborarea cu Realitatea TV. Pai după 2003, cand am intrat la Realitatea TV, dacă eu am crescut un produs jurnalistic, dacă într-o televiziune sumele care se vehiculeaza sunt de ordinul milioanelor de euro în fiecare lună şi vorbim aici de venituri, de cheltuieli, de poveşti de genul acesta, care ar fi fost problema dacă eu în perioada 2003-2010, deci vreme de 7 ani, aş fi câştigat, să spunem, un milion de dolari?

Doi la mână, banii pe care i-am încasat de la Realitatea TV sunt o chestiune cât se poate de transparentă. Toţi ăştia care mă muşcă de fund vorbind despre sumele pe care le-am castigat, dacă au parinţi acasă pensioari ar trebui să ştie că poate cateva luni de zile părinţii lor şi-au luat o parte din pensie şi din taxele şi impozitele pe care le-am plătit eu cu firma mea de producţie de televiziune, care nu era doar o firmă care lucra pentru Realitatea TV. Da? Eu nu am avut in viata mea un offshore. N-am avut în viaţa mea bani luaţi la sacoşă sau mai ştiu eu cum.

Contabilitatea mea este disponibila pentru oricine vrea sa o verifice, mi-am platit taxele la stat . N-am incercat sa fac optimizari fiscale. Tocmai pentru ca i-am spus contabilului meu sunt o persoana publica. Omul de buna credinta sigur mi-a spus: Domnul Turcescu stiti am mai putea sa optimizam fiscal niste chestiuni. Cam cum? Uite exact chestiunea asta imi spunea drepturile de autor sa va mai scoateti pe drepturile de autor. I-am spus: tu, contabil al aceste firme, trebuie sa faci lucrurile cat se poate de corecte tocmai pentru ca unu: sunt persoana publica şi doi: pentru ca vreau sa dorm linistit.

Cand te apuci sa platesti taxe la stat, stii ce inseamna asta. La un moment dat, te doare mintea. Nu vorbim de TVA, ca ala il iei şi il dai. Dar vorbim de ce inseamna impozitul de 16%. În momentul ala chiar ca iti vine sa zici “ma, dar n-as putea si eu sa fac niste optimizari fiscale?” Nu le-am facut.

Sorin Enache e un tiriplic. O buna parte din esecul Realitatii TV nu îi este atribuibil lui SOV

Ti s-au batut vreodata apropouri de genul cand s-a schimbat in 2008 cand ai spus ca parca a innebunit , atunci s-a spus dar totusi esti foarte bine platit, nu direct dar sa ti se sugereze si atunci ar trebuit sa urmezi si tu noua linie?
Nu! Dar stiu niste insi in frunte cu Sorin Enache de pe Realitatea TV care au facut scapat un contract in presa de al meu incercand sa acrediteze ideea ca Turcescu a primit foarte multi bani de la Realitatea TV.

Sorin Enache din punctul meu de vedere este un tiriplic care n-a fost in stare sa gestioneze lucrurile la Realitatea TV o lunga perioada de timp, din nefericire. Baiatul obisnuit sa faca lucruri mari impreuna cu altii de pe acolo doar cand aveau bani la dispozitie si in momentul in care au disparut banii au inceput sa dea in balbaiala.

Din pacate o buna parte din esecul Realitatii TV nu îi este atribuibil lui SOV el a avut doza lui de nebunie dar in jurul lui au fost si altii care i-au facut capul mare sau l-au mintit pur si simplu facandu-l sa o ia razna si ducandu-l spre cheltuieli absolut colosale. Tu iti aduci aminte de dementele alea. Cu ridicat elicopterul cand n-aveam ce baga in program si ridicau elicopterul sa filmeze coada de masini de pe DN1. Pai aia deja era o banalitate.

Bun, ridici o dată elicopterul! Fiecare ridicare de elicopter costa mii bune de euro poate chiar zeci de mii la un moment dat, in functie de cat era de filmat. Era o dementa intreaga! Te intrebai la un moment dat de unde sint banii astia. Era o demente intreaga in legatura cu ce se intampla cu Realitatea.

Cum putea fi evitata ? Erai acolo.
Habar n-am, pentru ca eu n-am vrut sa intru. Nici nu vreau sa imi aduc aminte de perioada aceea, era chiar jenanta. Momentul in care era un razboi declarat impotriva a tot cea ce insemna Basescu, PDL si asa mai departe.
Nu era o chestiune de a-l sustine pe Basescu, in ceea ce ma priveste. Dar mi se parea insa anormal felul in care se proceda. Totul era incarcat pur si simplu cu sa-i gasim un nod in papura lui Basescu cu orice pret ca-i sasiu ca e chel ca merge stramb ca are o scama pe costum.

Era directiva clara?
Cred ca da, pentru ca altfel nu-mi explic inversunarea.

Am asistat la o discutie in care a incercat sa sugereze ca politica editoriala a Realitatii TV trebuie sa fie impotriva actualei puteri

Tie ti-a spus personal Vîntu ca a cotit in felul asta? Sau si ca trebuie sa cotesti si tu in felul asta?
N-as spune personal ca mi-a spus chestiunea asta, dar stiu ca am asistat la o discutie la care eram de fata, in care a incercat sa sugereze ca politica editoriala a Realitatii TV, la un moment dat, trebuie sa fie impotriva actualei puteri. Pe ideea ca nu pentru ca ar avea ceva personal cu Traian Basescu sau cu restul personajelor politice, ci pentru ca, spunea el, o televiziune presa in general de fapt incerc sa imi aduc aminte, presa in general este impotriva puterii.

Până la un punct, poţi să admiţi lucrul acesta, ca jurnalist nu te apuci să pupi puterea, dar de aici şi până la a considera că tot ceea ce face puterea este catastrofal şi trebuie demonizat, asta nu mai este un demers jurnalistic. Este o luptă în care fiecare scoate armele şi faptul că tu ai mai multe la dispoziţie, pentru că tu ai un post de televiziune şi poţi să torni lături în capul adversarului, de dimineaţă până seara, o faci cu asudat de măsură.

Acum cum ţi se pare Realitatea?
Cred că este într-un proces de formare, într-un proces de curăţare. E ca un pacient care a făcut cancer după ce a fumat o lungă perioadă de timp, a avut metastază şi, printr-un noroc, în urma operaţiei lucrurile arată că pacientul ar avea ceva şanse de vindecare.

Studiouri noi, interesante decorurile, aş spune totuşi că-i lipseşte ceva. N-are un soi de strălucire, fără de care o televiziune nu poate să reziste. Cred că a pierdut ceva din nucleul dur, dar important, de telespectatori. Sunt telespectatorii care stau lângă tine în multe momente, dar şi când ajung să te părăsească, e foarte greu să-i mai recuperezi.

Primul salariu la Realitatea TV: 1.500 de dolari

Tu ai lucrat şi cu Prigoană şi cu Sorin Ovidiu Vîntu, care e diferenţa dintre ei?
Nu, cu Prigoană n-am lucrat. Propunerea de a lucra în Realitatea TV a venit din partea lui Dan Andronic. Atunci am început lucrul la Realitatea FM, în toamna lui 2003.

Atunci era încă patron Silviu Prigoană.
Nu mi-a fost niciodată clar ce s-a întâmplat atunci. Nu ştiu ce fel de combinaţie ocultă, pentru că televiziunea asta a fost urmărită...

Lui Prigoană, cred că la momentul acela, nu-i mai ieşeau nişte afaceri cu contractele de adunatul gunoaielor de prin diverse locuri din ţara asta. Cred că începuse s-o lanseze dintr-un joc, el a zis că e uşor. După ce o ţinuse vreo doi ani, începuse să-i consume foarte mulţi bani, că mânca bani şi nici nu era un produs care să se vândă.

Când a fost lansat postul, toată lumea făcea mişto de el. “Cine, mă, gunoierul de la Rosal şi-a făcut televiziune?” Când spunea în 2001-2002 că lucrezi la Realitatea TV, ne bufnea râsul pe ăştialalţi, care lucram la alte televizini.” Aveau nişte cuburi la microfoane, toţi erau îmbrăcaţi la costum... Îi punea Prigoană să se îmbrace la costum. Eu când am intrat acolo, mă dusesem la o emisiune de-a lui Gâdea, în perioada în care era patron Prigoană acolo. Şi când am intrat şi am văzut o armată de oameni la costum, eu am zis că sunt la restaurant cu chelneri îmbrăcaţi la costum. Toţi erau la cravată, indiferent ce făceau. Mi se părea o chestiune absolut dementă să pui accent pe felul în care se îmbrăcau jurnaliştii.

Cred că Prigoană a avut nişte chestiuni legate de afacerea lui cu gunoaiele şi a zis “luaţi-mi televiziunea de pe cap, dar lăsaţi-mi gunoaiele”. Cred că a fost un troc de-al lui pentru a scăpa de presiunea financiară a respectivului post. Andronic, care era consilierul lui Năstase, cred că a simţit că e un moment bun, şi a preluat televiziunea.

Oferta pe care mi-a făcut-o el bătea orice pe piaţa media. Câştigam 500 de dolari, ca redactor-şef la Europa FM, şi mi-a propus Andronic un salariu de 1500 de dolari ca să fac o emisiune de luni până joi. Era fabulos, abia divorţasem, aveam nevoie de casă, de maşină. Nu-ţi închipui că m-am dus la televiziune pentru că visul meu a fost să fac televiziune. Ştiam bine de ce nu vreau să fac televiziune. Pentru că este o chestiune extrem de superficială, în care jurnalismul de calitate este foarte greu de făcut. Dintr-un motiv foarte simplu: costă mult şi patronul trebuie să aibă răbdare.

Foto: Mircea Radu

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Mulțumesc pentru urări! Sărbători fericite și ție!

    Scuze pentru problemă, am rezolvat în ambele locuri. Am mai folosit fotografiile și, de obicei, precizam că tu ești autorul. În cele două mi-a scăpat, dar nu o să se mai repete.
  • Mircea Radu Mircea Radu
    Craciun Fericit, Petrisor!
    Te felicit pentru munca pe care o faci aici pe ”pagina de media” si care se vede (intr-adevar, se vede!).
    As vrea totusi sa te fac atent ca atunci cand preiei fotografii sa intrebi cine le semneaza. Ale cui sunt?..
    Concret, fotografia alb-negru pe care ai atasat-o acestui articol cu Robert Turcescu e facuta de mine si ar trebui sa mentionezi asta undeva. Asa e corect si civilizat.
    Multumesc si te asigur de respectul meu.
    PS: Aceeasi problema e aici:
    http://www.paginademedia.ro/2011/09/27-septembrie-mircea-badea-a-facut-75-milioane-de-euro-pentru-antene/
  • cornel cornel
    Turcescu a avut emisiuni de care lumea isi aduce aminte, de Sinteza Zilei si alte emisiuni de propaganda nu-si aminteste nimeni
  • Adrian Adrian
    Turcescu a luat cum ar fi luat oricine. Da a luat bani multi dar a meritat. El era blocat de ani de zile la radioul lui Nistorescu, mă rog este o poveste lunga. Dar ca si Sergiu Toader este un om care a marcat presa, fff bun şi un caracter OK. În rest este economie de piaţă. Fiecare se descurcă!
  • proxenetu proxenetu
    Adela, daca tu faci parte din trupa Negoita&Banicoiu si ai luat multe (de) la Anl, te rog sa ne dai mai multe amanunte.
  • Adrian Adrian
    eu il mai cred. Stiu, sunt singurul, tara e precum esti tu, pomanagiu cu speranta in hoti, ca poate astia fura si pentru el, precum Vintu pentru clasa politica.
  • adela adela
    E o gluma interviul, baiatul asta a luat gratis o vila Anl de la Videanu, asa ca sa ne lase cu raspunsuri prefabricate.
  • vali vali
    turcescu, baiat corect... hai sa fim seriosi... cind a fost turcescu vreodata corect? cind a obtinut vila de la anl pentru ca era tinar defavorizat? sau cind incasa zeci de mii de euro pe rt media services sau cum se numea? normal ca nu lua bani pe drepturi de autor, ca fenta statul prin contracte de prestari servicii...
  • seba seba
    Da mai, suntem niste Basisti perfecti, care e problema? Scoateti voi in fata politicieni de calitate si n-o sa mai fim.
  • DamDam DamDam
    Sunteti niste basisti PERFECTI.
  • steven steven
    Oricum,la B1 este mult mai echilibrat decat sunt ”cocosatii” de la Antene.
  • seba seba
    Da de ce sa nu-l creada lumea? Mai sunt si oameni care cantaresc lucrurile cu propia minte nu ca asistatii mintal care se uita la Antena 3. Realitatea n-ar fi fost ceea ce este daca n-ar fi avut o "locomotiva", care a fost emisiunea 100% cu Turcescu. Poa' sa-mi bage mie acum Realitatea si "naked news" ca pentru mine tot "deep throat" ramane.
  • traian traian
    Da, ideea e sa-l mai si creada cineva.Labe unu cine-l plateste si ce venituri aduce din ratingurile subunitare ? Oancea sau Videanu ?

Trimite un comentariu

sus