Skip to main content

27 decembrie: Socaciu vrea să interzică în reclame bunuri de patrimoniu. OTV şi Kanal D, cele mai amendate posturi

 

Deputatul PSD Victor Socaciu vrea să interzică în reclame folosirea bunurilor de patrimoniu, cum ar fi Ateneul Român, statuia poetului Mihai Eminescu sau vechi colinde,  scrie Mediafax.

Publicitate

El susţine că interzicerea folosirii acestora în spoturile publicitare ar contribui la protejarea patrimoniului cultural naţional. Victor Socaciu a fost cel care a susţinut şi o altă iniţiativă, fără succes, de dublare a filmelor străine, după cum paginademedia.ro a scris aici.

În expunerea de motive, Victor Socaciu apreciază că elemente ale patrimoniului cultural sunt folosite în mod "abuziv" în spoturile publicitare, el dând drept exemplu clădirea Ateneului Român, statuia poetului Mihai Eminescu sau un vechi colind românesc.

Iniţiativa legislativă a lui Socaciu vizează modificarea Legii audiovizualului, respectiv introducerea acestei condiţii între cele prevăzute la articolul 29 şi pe care trebuie să le respecte comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale. Socaciu vrea să interzică în reclame bunuri din patrimoniu, ca Ateneul Român şi statuia lui Eminescu

Televiziunile OTV, Kanal D şi Antena 3 au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în anul 2011, când, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale, Consiliul a aplicat un total de 112 amenzi, în cuantum peste 2 milioane de lei, scrie Mediafax.

Pentru încălcarea prevederilor legale în anul 2011, CNA a aplicat televiziunilor şi radiourilor (centrale şi locale) şi operatorilor de cablu un număr total de 249 de sancţiuni, din care: 112 amenzi, în cuantum de 2.170.500 de lei, 137 de somaţii publice, o decizie de întrerupere a emisiei timp de câte zece minute (decizii privind obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, n.r.) şi o decizie prin care s-a dispus acordarea dreptului la replică. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.
OTV, Kanal D şi Antena 3 - cele mai mari sancţiuni de la CNA, în 2011

Noua lege privind publicitatea exterioară, adoptată săptămâna trecută de deputaţi, este contestată de social-democraţi la Curtea Constituţională şi este criticată de companiile care administrează spaţiile publicitare stradale, scrie HotNews.

Legea, concepută să dea coerenţă cadrului legislativ în domeniu şi să evite "ocuparea excesivă şi haotică a spaţiului public cu mijloace publicitare", a fost iniţiată de Ministerul Dezvoltării şi Turismului în urma cu un an şi a trecut de Camera Deputaţilor - camera decizională - după ce a fost respinsă, în primăvară, de Senat.

Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate introduce o serie de restricţii privind publicitatea stradală, precum dimensiunile suporturilor publicitare permise, interzicerea publicităţii pe arbori, pe monumente, pe cladirile instituţiilor publice sau în intersecţii, atribuirea spaţiilor prin licitaţie publică. Legea mai menţionează că "mijloacele de publicitate autorizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi menţinute pe amplasamentele autorizate până la data expirării contractelor de publicitate în curs, dar nu mai tarziu de 1 ianuarie 2012".
Legea publicităţii stradale este criticată de asociaţia companiilor de outdoor şi reclamată de PSD la Curtea Constituţională

Ioana Mureşan a câştigat concursul organizat de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de redactor-şef al Redacţiei Actualităţi Culturale din TVR, potrivit unui anunţ al Televiziunii Române, scrie Adevărul, care citează Mediafax.

Durata contractului noului redactor-şef va fi de trei ani, potrivit anunţului făcut public la momentul respectiv de Societatea Română de Televiziune (SRTv).
În urma concursului pentru ocuparea acestui post a fost declarată admisă Ioana Mureşan. Postul era ocupat interimar tot de Ioana Mureşan, în urma concursului organizat de TVR aceasta devenind redactor-şef „cu acte în regulă“.
Ioana Mureşan a câştigat concursul de redactor-şef al Redacţiei Actualităţi Culturale din TVR

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aidan aidan
    va mai aduceti aminte de socaciu cu dublarea filmelor artistice?dar cand a uitat ca el propusese legea si se sumetea ca e o prostie dupa care isi cerea scuze? e o ciuca bataii socaciu de cand crede 'mnealui ca face politica si ca e,vezi doamne, o voce a ratiunii! reclamele, pana una alta, oricat de idioate ar fi sunt dese si asa mai vede romanul ce repere culturale, arhitectonice are, ca altfel ar putea crede ca coloana infinitului e o tepusa stramba. care e problema? sunt inregistrate de guvern la osim,le-au creat astia de acum?sunt ale romaniei si daca o sa le vedem mai rar sau DELOC copiii nostri cei neiubitori de carte vor crede ca budapesta e bucuresti peste 10-20 de ani.sa vad toooata ziua simboluri romanesti, peste tot si pe garduri,si la wc nu ma deranjeaza! si asa se screm sa ne rada trecutul si demnitatea nationala macar in reclame sa ne amintim ca suntem romani si ca am creat si noi chestii minunate. jos socaciu ca-i idiot!
  • reporter reporter
    socaciu e un (cow)
    el nu stie care sunt bunurile de patrimoniu... oare știe cineva? exista o listă a lor? poate acolo, la direcția de patrimoniu, nu?
    :)
  • publicitarul publicitarul
    @victor: am spus eu asa ceva, ca-s platiti din buget?!?! Nu, am spus ca au salarii nesimtite si nemeritate, ca nu fac nimic pt banii aia, au doar fitze si aere de mari artisti da-s gaunosi pe dinauntru.
  • Victor Victor
    @Publicitarul, si salariile nesimtite ale "creativilor" sunt din bani publici? Eu as zice ca nu...
  • publicitarul publicitarul
    @Alex D. CORECT! va place aberatia aia de reclama cu ROM ROM Telecom?! sau cealalta, tot cu romtelecom si cu fetita antipatica?! Hai sa fim seriosi, "creativii" plini de fitze si cu salarii nesimtite nu sunt deloc cretivi si, in pana de inspiratie (ce deobicei) recurg la simbolurile Craciunului ca-i succesul garanta. mai adaugam si un copil, ca-i reteta clasica animale+copil= reclama reusita. creativilor, uitati-va la ce produc altii prin strainataturi si bagati la cap!
  • Alex.D Alex.D
    Culmea dar aici sunt de acord cu mister Socaciu
  • Horea Horea
    Măi Mihai!

    Eu nu mai cred in legi. Sau cel putin in aplicarea lor.

    Si daca tot s-a admis unei televiziuni oarecare sa se numeasca "Romania TV", de ce m-ar deranja poza lui Eminescu de pe un afis cultural?!

    Intelegi acum domnu' Mihai care-i treaba mea?
  • mariana mariana
    socaciu asta a mai dat o data cu mucii in fasole acum iar vrea sa se faca de tot risul?vai mama lui asta nu are nici-o legatura cu politica sincer este un lingau a bunicii ilici cu nevastasa aia care sta la tv. de 100 de ani.
  • Mihai Mihai
    Care e treaba mai Horea ?

    De cand modificarea unei legi este mai putin importanta decat un show tv?
  • Horea Horea
    Alo? Pagina de media? V-ati sculat (trezit)?

    Toate gazetele au pe prima pagina relatari referitoare la mega-show-ul-concurs VOCEA ROMANIEI.
    Voi,dupa 3 zile de pauza, incepeti cu ... Victor Socaciu!
    Desteptarea!

Trimite un comentariu

sus