Skip to main content

VIDEO: Povestea legendei Gregoire, ecrivain, spusă de Grigore Cartianu

 

Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a povestit în exclusivitate la PaginademediaTV de unde i se trage porecla Gregoire, l’ecrivain.

Publicitate

Nu m-am prezentat niciodată Gregoire, ecrivain”, spune el. Despre porecla născută în urmă cu şase ani în redacţia de la Evenimentul zilei, Cartianu spune “mi se pare simpatică şi nu mă dezavantajează”.

Porecla este o combinaţie între cum s-a prezentat Cartianu în faţa lui Paulo Coelho -  "Grigore, Gregorio, Gregoir" şi o glumă făcută de scriitorul brazilian la un schimb de autografe: "Entre nous, les ecrivains..."

În continuare, povestea poreclei Gregoire ecrivain, povestită de Grigore Cartianu:

În imagine: Grigore Cartianu şi Paulo Coelho, la întâlnirea din redacţia Evenimentului zilei.

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare.

Totul a pornit de la o discuţie pe care actualul redactor-şef de la Adevărul a avut-o, în 2005, cu scriitorul brazilian Paulo Coelho, în redacţia Evenimentului zilei. Pe atunci, Grigore Cartianu era redactor-şef adjunct la Evenimentul zilei.

Grigore Cartianu: A venit în anul de graţie 2005 în redacţie la Evenimentul Zilei Paulo Coelho. (...) L-au aşteptat nişte oameni la intrarea în companie, eu l-am întâmpinat în redacţie. Sigur că mă documentasem în privinţa lui, ce limbi vorbeşte, ce cărţi citeşte, ce hobby-uri are s.a.

Petrisor Obae: Legenda spune ca te-ai recomandat Gregoire l'Ecrivain.
Da, asta este minciuna. M-am recomandat către el aşa: Grigore Cartianu, redacteur en chef adjoint, ca am vazut ca vorbeste franceza. (...) Si el cand a auzit, “cum? Grigo... ?”, şi cum Grigore nu e un nume cu rezonanţă internaţională, eu, ca să fac o glumă, i-am zis Grigore, Gregory, Gregoire, Gregorio. Am zis vreo 3-4 din astea.

La discuţia mea cu el, când m-am prezentat, au fost de faţă Simona Kessler, precum şi alţi 7-8 colegi. Deci niciodată nu m-am prezentat ca l'ecrivain, şi nici scriitor, şi nici writer sau altceva. M-am prezentat doar atât, Grigore Cartianu, prim redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei.

Cum s-a ajuns totuşi la Gregoire l’ecrivain?
După câteva discuţii pe care le-a avut cu colegii mei în redacţie, Paulo Coelho a trecut la autografe. El dădea autografe colegilor, iar eu l-am întrebat discret Pele, Garincha, Vava, ştiu eu ce? Şi ştia. Deci un mare hobby al lui era fotbalul. Şi l-am întrebat, dar de Hagi aţi auzit? “Hagi, mare fotbalist, a fost la Mondiale în ‘94, ce frumos a jucat”.

Şi atunci, după ce el îmi acordase mie autografe pe vreo două carţi de-ale lui, am scos şi eu cartea Hagi, scrisă de mine şi publicată în 2000, şi i-am dat un autograf lui Paolo Coelho.

Apoi a făcut el o glumă: “aşa, ca între noi, scriitorii...”. Eu niciodată nu mă recomand ca scriitor. nici acum, după ce am vreo 6 cărţi...

Şi de acolo a venit l'Ecrivain?
Iulian Comanescu era în redacţie. El a speculat şi a folosit incorect treaba asta. Era o minciunică. El dacă e cinstit în faţă lui Dumnezeu  şi în faţa colegilor care au fost acolo de faţă, el nu poate să pretindă că eu am zis Gregoire l'Ecrivain.

Pentru că atenţie, eu niciodată în limba romană, sau în orice altă limbă nu m-am recomandat ca scriitor. Şi ştii de ce, pentru că nu mă consider scriitor. Eu spun mereu: sunt ziarist şi autor de carte.

Scriitor e acela care nu face nişte cărţi documentare, ce am făcut eu până acuma, scriitor e ăla care face, din punctul meu de vedere, literatură, dar literatură însemnând ficţiune, un roman.

Şi atunci, partea cu l'ecrivain vine din traducerea în franceză a glumei lui Paolo Coelho? Cam cum sună, dacă îţi mai aduci aminte, gluma făcută de Coelho?

Paolo Coelho a spus: "A, aşa, că-ntre noi scriitorii".

În franceză sunând...
Entre nous, les ecrivains...

Grigore Cartianu, despre porecla Gregoir, ecrivain

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • tibi farcas tibi farcas
    Imi plac cartile lui Cartianu despre Revolutie, dar si "Hagi" si "Hora de la miezul noptii". Nu prea e simpatizat de colegi dar e ziarist bun.
  • Arhi Arhi
    auzi meh petrica, dar tu stii ca domnu comanescu a scris pe site la el ca ecrivan e tampitel, la ora respectiva, comanescu fiind plecat demult din redactie? sau pentru aia faci un material separat.
  • zippo zippo
    omu isi construieste legende singur. un citat de la comanescu: "preferă să bată câmpii prin târg... În octombrie 2005, când a venit Coelho, nu “eram în redacţie”, ci ieşisem din schemă ca să-mi fac o firmă, pe care am şi făcut-o"
    http://www.comanescu.ro/the-artist-formerly-known-as-cartianu-bate-campii.html
  • reporter reporter
    poate asta e ideea: de ce să vinzi o afacere dacă poți să-ți bați joc de ea?
    cred că e noul crez economic al arhitectului
  • Mihai Popa Mihai Popa
    Cartianu nu pute doar la "organism", ci si la minte si la caracter! Care o fi legea dupa care se conduce norocul jigodiilor in viata? Cartianu este un exemplu didactic de urat mirositor. De altfel, Patriciu a dat de gard toate "afacerile" pe care le-a initiat din banii castigati imoral si mai ales, nu se pricepe la oameni, ci doar la a selecta pe cei mai ipocriti indivizi, buni doar de gura si de lins!
  • GELU CRACANATU GELU CRACANATU
    @potulica

    S-a tiparit CLICK-UL, dar in numai 150.000 de exemplare, fata de 500.000, cat tipareau ei de obicei vinerea. Iar programul TV e tiparit de acum pe hartie ordinara de ziar.
  • Ziaristul Ziaristul
    Dau citire unui fragment Nistorescu: “Model ideal de cronicar agrar, Grigore Cartianu nu-i decat o mediocritate jurnalistica mascata în servitor politic. Latrau de paza la curtile maharilor, el scrie doar din pozitia cocosat. Pe cat de mare este acest prepeleag de carne, pe atat de putine sunt ideile care au înfrunzit din el. De cand scrie, Grigore Cî s-a marginit sa mazgaleasca hartia cu ale sale gânduri. Si de cand chinuieste celuloza, Grigore n-a izbutit nici o propozitie frumoasa sau macar una critica (pe cont propriu). Doar interjectii, balbe si înjuraturi. Acestea din urma lansate numai cand se poate ascunde în spatele unui stapan. Si atunci în stilul sau sportivo-marlanesc, sufla în trompeta fornaita de luptator sosit dupa sfarsitul luptei.”
  • reporter reporter
    na, tocmai ce cabotinul dinescu il face bou si papa-lapte pe cartianu la teve :)
    (i-a facut ziua frumoasa lui tanase, care se rupe de ris...)
    si cica il piraste duminica lui patriciu, ca l-a facut de ris cu revolutia :)

    ce mai 'telectuali... la fel ca jiji, nu e nici o diferenta intre ei
  • Gicu Gicu
    Petrisoareeee! Grigore Cartianu e pe siteul tau cam ce e Jiji Becali pe siteurile de sport. Te-a invadat cu totul, unde dai cu cursorul, hop si baietul certat cu apa si cu sapunul. Colea e un citat din marele taranus contemporan cu noi, dincolo o poza cu moaca aia de ganditor venit de la dat cu coasa, in alt colt poza cu Coelho... Te-ai tabloidizat omule, te-ai prins ca aici e audienta!
  • Gabriel Garcia Marquez Gabriel Garcia Marquez
    Carmen Maria Andronache, chiar ti-ai propus sa ne strici week-endul cu Cartianu? Nu mai ai alte subiecte? Tu nu te-ai prins ca acest "ziarist si autor de carte" e de fapt un profitor de pe munca altora, unul care azi isi da demisia de ochii lumii si maine renunta la ea?! Unul care ieri il barfea pe Imre in sedinta de sumar dupa ce acum un an juma'te ii ridica osanale in prefata de la prima carte?! Incepem sa banuim ca v-ati propus sa va bateti joc de el, avand in vedere ineptiile pe care le spune, omul neavand deloc simtul ridicolului.
  • potulica potulica
    Da de ce nu spui, Petrisor, ca astazi nu s-a tiparit ziarul click?
  • touretul touretul
    da' dă ce nu-l iubiți voi pă Cartianu, mhăăăăăăăă!
  • publicitarul publicitarul
    pai ziaristii care nu vor avea salariu de craciun nu fac nimic, nu cer socoteala nimanui. nicio speranta ca oamenii de la AH vor face ceva, azi se bucurau ca primesc bonurile pentru pomana de la restaurant, ciripeau zglobii si isi alegeau meniul, daca vor strachina de ciorba sau sandwich si-un mar gaunos… de-aia ii calca sleahta aia de nemernici in picioare, ca stiu ca romanu-i prost, tace, rabda si inghite. m-as simti ingrozitor de umilit sa ma duc sa maninc firimiturile aruncate de la “masa bogatilor”. va cumpara cu un blid de mincare… trist, foarte trist. in loc sa faceti greva si sa va cereti drepturile, acceptati mita aia de doi bani. promisiunile cu plata salariului sau salariilor pe 23 sau 26 decembrie e povestea cu cocosul rosu, voi n-o sa primiti nimic, sau poate vreo 500 lei, ca pina acum, iar ei vor fi fost de mult plecati n vacante, asa ca n-o sa aveti cui cere socoteala. DACA o veti face, pentru ca la ultima sedinta n-a spus nimeni nimic, cind de fapt ar fi trebuit sa-i crapati capul ospatarului chel si burtos.
  • mirrcea mirrcea
    Ii doare in pix pe ziaristii care nu vor avea salariu in mână de Crăciun si nici job după Revel că gregoar se pupa cu Coielo

Trimite un comentariu

sus