Skip to main content

CNA a introdus termene pentru televiziuni şi cablişti privind principiul must-carry

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a actualizat Decizia privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizulului de retreansmisie cu o serie de termene pe care televiziunile şi societăţile de cablu sunt obligate să le respecte pentru aplicarea principiului must-carry.

Publicitate

“Această decizie stabileşte o procedură clară şi transparentă, bazată pe criterii obiective şi termene precise de aplicare a regimului must-carry. Publicul va avea astfel acces garantat la o mare diversitate de programe TV, asigurându-se o informare din cât mai multe surse şi un divertisment care să acopere toate gusturile”, a declarat Răsvan Popescu, preşedinte CNA.

În continuare principalele modificări aduse Deciziei 12 pe 2003:

  • Fiecare distribuitor de servicii de programe trebuie să asigure, pentru fiecare serviciu de programe cu regim must carry, aceeaşi calitate a semnalului retransmis în respectiva reţea de comunicaţii electronice, raportată la condiţiile tehnice similare ale semnalului pus la dispoziţie de radiodifuzor, conform acceptului acordat.

S-a introdus o procedură de aplicare a principiului must-carry. S-au stabilit termenele:

  • 1 februarie – data limită până la care CNA trebuie să publice pe site lista cu posturile care s-au declarat libere la retransmisie, în ordine descrescătoare în funcţie de indicele anual de audienţă, furnizat de ARMA.
  • Televiziunile se pot declara libere la retransmisie până pe data de 15 ianuarie, cu amendamentul că se pot renunţa oricând la statul de must-carry.

Acordul tacit între radiodifuzori şi operatorii de cablu se face în doi paşi succesivi.

  • În 7 zile de la publicarea listei cu posturile care sunt în must-carry, distribuitorii au obligaţia să solicite radiodifuzorilor acceptul de retransmisie.
  • Pe de altă parte, dacă în 15 zile de la publicarea aceleiaşi liste radiodifuzorii nu îşi dau acceptul să fie retransmişi, se consideră un acord tacit.
  • În termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry.
  • Radiodifuzorii au obligaţia să asigure distribuitorilor de servicii de programe accesul gratuit şi necondiţionat la semnal necodat/ necriptat, în condiţiile dispoziţiilor articolului 82 din Legea audiovizualului.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Drag an Iulian Drag an Iulian
    Asta este facuta de omul lui Voiculescu, ala care a fost la antene, Alexandrescu. Daca nu era asta nu mai avea Voiculescu niciun post in grila RCS RDS. Acum s'au blindat si prin lege ca sa nu'i mai scoata nimeni
  • Gheorghe Gigel Gheorghe Gigel
    Asta e facuta pentru ca RCS RDS a acceptat pana la urma introducerea GSPTV in grila, dar calitatea semnalului era foarte proasta. Probabil asta a aparut dupa protestele celor de la GSP.
  • Costin Costin
    Nu se poate. Pentru ca nu figurezi la must carry DECAT daca declari ca VREI sa fii retransmis. Deci, toti cei care figureaza in lista au declarat ca vor acest lucru, iar legea ii obliga pe cablisti sa ii preia, deci solicitarea unui acord din partea lor este aberant.
  • Carmen Maria Andronache Carmen Maria Andronache
    Gasesti aici lista cu posturile care se califica din punct de vedere al indicelui anual de audienta pentru a fi retransmise conform principiului must-carry. Tot aici gasesti si ce inseamna acest "must-carry" http://www.paginademedia.ro/2012/01/posturile-pe-care-cablistii-sunt-obligsti-sa-le-aiba-in-grila/
  • pontanacu pontanacu
    Chiar daca articolul este scris cu picioarele sau din picoare (eventual cei de la CNA sa-l inteleaga sau avocatii specializati), cred ca explicatia este simpla: poti sa te califici la must carry dar sa nu vrei sa fii transmis gratis, ci sa ceri o taxa (cum faceau cei de la Intact cu diverse posturi). Atunci raspunzi cablistilor ca, desi ar trebui sa te accepte gratis, tu vrei bani. Cu alte cuvinte, anumite posturi pot renunta la must carry si de aceea exista aceasta prevedere legala.
    Am spus ca este scris cu picioarele deoarece ar fi fost interesant sa citim: ce inseamna must carry, cine si cate se califica,pe ce criterii samd.
    de ex: nu-i suficient ca un post sa se declare liber la retransmisie ca existe obligatia cablitilor de a-l prelua, trebuie sa mai indeplinesti si alte criterii (specific, audienta).
  • bucovina bucovina
    Tipic Romaniei ... chiar daca distribuitorii au obligatia sa retransmita acele posturi, trebuie ca inainte sa ceara acordul acestora :)))))
    Iar daca aia nu accepta, se considera accept tacit. Hilar!
    De ce nu se poate considera accept tacit din start, din moment ce exista o obligatie de a le retransmite??
    Nu se poate sa scapam de birocratie ... da' deloc!

Trimite un comentariu

sus