Skip to main content

Tatulici, tras de urechi din cauza Roşia Montană

 

O emisiunea a lui Mihai Tatulici i-a adus o somaţie postului Realitatea TV. Programul Patrimoniul nimănui, difuzat pe 5 februarie, a avut ca subiect proiectul de la Roşia Montană (de unde a fost transmisă emisiunea).

Publicitate

Decizia CNA-ului a venit două două ore de dezbateri din care aproximativ o oră a fost dedicată difuzării emisiunii de la Realitatea TV.

În continuare dezbaterea de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. La şedinţă a participat şi Mihai Tatulici, realizator la Realitatea TV.

"Îmi face mare plăcere că am făcut aşa o emisiune, cu toate riscurile", a spus Tatulici.

Dan Grigore, membru CNA:

„Eu sunt perfect de acord pe fond cu dumneavoastră, eu sunt perfect de acord cu proiectul RMGC. Acum ne-am trezit cu toţii, problema este că în virtutea celor pe care le ştiţi despre dedesubturile acestei afaceri, dumneavoastră luaţi nişte atitudini.
Dumneavoastră nu trebuie să vă trădati punctele dumneavoastră de vedere, nu trebuie să începeţi să luaţi atitudini diferenţiate faţă de punctele de vedere aflate în opoziţie. N-aţi fost imparţial, asta va reproşez.

Christian Mititelu, membru CNA:

„E prudent să alegeţi un fundal care nu exprimă o preferinţă. Împărtăşesc punctele de vedere ale celor care s-au plâns. Aceste chestiuni nu pot fi discutate cu istorici, arhitecţi, nu mai spun că majoritatea erau de la Cluj.
Şase au fost pentru şi doi împotrivă, nu aveţi poziţia oficială a Academiei Române.

Cristina Trepcea:

„Este normal ca şi dumneavoastră în sinea dumneavoastră sa fiţi părtinitor, dacă ne dăm cu părerea în nume personal. Nu întotdeauna este corectă.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“De ce n-aţi intervenit în momentul în care domnul Piso făcea nişte acuzaţii. potrivit domnului Piso toţi ceilalţi erau mituiţi, cei care erau pentru proiect?
Am încercat la început. N-am pregătit foarte bine emisiunea, ăsta este adevărul."

Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie. Credeţi că aţi respectat acest lucru, să duceţi cître o egalitate care să permită publicului să-şi formeze punctul de vedere. Am incercat sa aduc spăecialişti, în proporţii . La mine pe sumar erau patru contra patru, că apoi s-au adăugat încă doi ziarişti. Am ajuns să cred că CNA-ul este atât de util că ar trebui să avem şi o lege a presei.
Niciun jurnalist nu ar curajul sa realizeze o emisiune despre RMGC, asta este specializarea mea. Sunt un băiat care rupe cu capul gardul."

Mihai Tatulici, realizator Realitatea TV:

“Mi-aţi făcut o mare neplăcere difuzând emisiunea, mi-am dat seama că mai am puţin timp de a îmi îmbunătăţi emisiunea. Acolo a fost un vârtej de întâmplari, la care n-am putut să fac faţă. Eu am chemat poliţia şi jandarmeria, adversarii proiectului fiind mai puţini au trebuit să părăsească piaţa.

N-a fost nicio bătaie, unii voiau in fata caminului cultural, altii in piata centrala. Am făcut vreme de 4 luni de zile presiuni la membrii comisiei prezidenţiale."

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Despre exprimarea opiniei dumneavoastră în emisiune, mi se pare foarte potrivită, libertatea de expresie este recunoscută în toate emisiunile care este recunoscută în toate emisiunile care nu au o aşa miză. Faptul că afirmi public ca eşti pentru un proiect, sau conduci discuţiile într-o direcţie. Câte emsiuni despre RMGC aţi realizat dumneavoastră?

Mihai Tatulici:

"În ultimii şapte ani, am făcut nouă emisiuni."

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

"Scopul principal urmarit de realizator a fost in bunamasura atins. Observaţiile făcute în reclamaţii nu sunt corecte."

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

"Este o problemă faptul că se organizează foarte puţine dezbateri în legătură cu acest subiect şi foarte multă publicitate pe acest subiect. E important ca dezbaterea să fie echilibrata, echidistantă astfel ca publicul să-şi poată forma singur o opinie."

Christian Mititelu, membru CNA:

„Mi se pare o emisune părtinitoare, mascată cu tot felul de lucruri irelevante în raport cu ce s-a întâmplat pe ecran. Regret că ne despart aşa de mult opinii în ceea ce priveşte jurnalismul.”

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“Există unele mici dezechilibre în a vorbi despre el, despre imparţialitatea, echilibru încerc să ţin cont de importanţa subiectului şi de cât de multe patimi a născut subiectul acesta.
“Cred că foarte multe dintre aspectele reclamate sunt exagerări faţă de ceea ce am văzut.

Narcisa Iorga, membru CNA:

“Atunci când am spus că noi acceptăm libertatea de expresie în alte emisiuni. Legea permite acest lucru, CNA-.ul nu sancţionează acest lucru, chiar face apel la respectarea acestui drept. Legea este una, radiodifuzorul trebuie să o respecte, iar CNA-ul, trebuie să aplice aceeaşi măsură la toate televiziunile. Nu mi se pare normal să o facem pe lupii moralişti când noi semnăm proteste. Trebuie să ne referim la o singură lege. Sunt de acord că a exagerat pentru că nu a permis unui invitat să-şi exprime punctul de vedere.

Dan Grigore, membru CNA:

„Si el recunoaşte că a derapat.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ion ionut ion ionut
    sunt impotriva proiectului rosia montana.cine il sustine nu este "roman" este un prost care vrea sa ia parte la distrugerea patrimonului.o sa fie bine o perioada pentru cei din zona o sa aiba de lucru o perioada o sa aiba bani o sa fie fericiti dar numai pentru putin.sa se gandeasca la copiii lor ca ei o sa fie mai saraci si noi toti la fel.
  • C C
    N-ai vazut si comunicatul de presa care preciza exact invers fata de ceea ce declarase Tatulici fara sa clipeasca, nu? :)
    Echipamentele TV erau tinute in sediul RMGC, cercetatorilor le era finantata ”neutralitatea academica” de RMGC, excursia de ”documentare” a fost fabuloasa, dar la noi detalii de genul asta nu sunt considerate coruptie, indiferent ce forma iau. Nici de ”seriozitate” si ”profesionalism” n-a murit nimeni din Romania. Banii n-au miros.
  • Tristan Tristan
    i-a deranjat pe cei de la CNA ca s-a pus punctul pe i si a aflat toata lumea ca doar RMGC are in plan restaurarea si conservarea patrimoniului.
  • Liliana Marin Liliana Marin
    Tatulici chiar a fost impartial, dar opozantii vor sa monopolizeze orice emisiune! Asta e parerea mea.
  • Andrei Florea Andrei Florea
    Emisiunea a fost facuta pentru a discuta problema patrimoniului. s-a vorbit de investitia de 70 mil $ a RMGC-ului, de zonele care vor fi protejate, chiar daca se incepe exploatarea, de cercetarile care s-au facut. Oricum, amenda CNA e aberanta.
  • Ionut Ionut
    Eu nu sunt de acord cu tine, Gheorghe. Inca din primele minute ale emisiei, fiecare invitat si-a exprimat pozitia (pro si contra) si fiecare invitat a avut ocazia sa-si spuna parerea.Ba chiar cei contra au acaparat discutia, fiindca aveau gura mai mare. Probabil te-a deranjat si pe tine ca nu numai cei contra au vorbit.
  • Ionut Ionut
    Ai dreptate, Diana. Opozantii vor ca doar vocea lor sa fie auzita. atata timp cat au fost invitate ambele tabere si fiecare a avut ocazia sa-si spuna cuvantul, nu vad cum emisiunea nu a fost obiectiva.Sunt destui oameni care sunt de acord cu proiectul, nu trebuie sa fie auzita doar vocea celor care-s contra. asta ar insemna manipulare, dar probabil si CNA-ul vrea ca doar parerea celor care-s contra sa fie auzita!
  • Iancu Iancu
    Emisiunea Andreei Cretulescu si a lui Adrian Cioroianu e una dintre cele mai bune emisiuni difuzate de Realitatea TV! Uneori depaseste cu mult in calitate emisiunile de pe posturile concurente. Nu stiu ce audienta are, dar, daca este una scazuta, nu e vina moderatorilor. Cauza este politica postului, perceput de telespectatori ca fiind pro-putere. Mai ales in zilele noastre cand increderea in presedinte, guvern si PDL au atins un minimum istoric. Dar daca Elan Schwartzenberg vrea sa-si piarda inutil banii, e treaba lui...
  • Gogo Man Gogo Man
    Primul mare defect al lui Mihai Tatulici e ca ii place sa se auda vorbind. Harul marilor oameni de televiziune este tocmai acela de a-i provoca pe interlocutori, de a-i face sa scoata maximum din ei, de a-i lasa sa-si expuna ideile fara sa bata campii. De aceea, Tatulici nu e un mare om de televiziune, nici macar un formator de opinie, ci un tip inteligent, smecher, care stie sa profite de credulitatea unor patroni si sefi de tv aburiti sistematic cu asa-zisa lui experienta. Nu e de condamnat ca, alaturi de alti fripturisti gen Floriana Jucan, Doru Buscu, Robert Turcescu, Roxana Voloseniuc etc, omul a pus botul la o deplasare in Noua Zeelanda cu RMGC. Nu e singura mocaciune din cariera lor, nici ultima. Astia nu-s insa "lideri de opinie" fratilor, terminati cu asta! Admitem ca a fost vb de documentare, dar de ce nu a mers niciun operator acolo? De ce, in afara de Buscu, nimeni nu a scris ceva despre ce a vazut acolo? Asadar, dl Tatulici a fost in paradisul de la capatul lumii, a fost tratat regeste si vrea apoi sa credem ca poate fi obiectiv intr-o emisiune in care aia care l-au cadorisit in acest fel pot fi criticati?! Emisiunea putea fi facuta de oricine, dar nu de Tatulici.
    Asta nu au in vedere, din pacate, sefii lui Tatulici: Elan Schwartzenberg, Sergiu Toader, Sorin Enache si care or mai fi: ca o institutie de presa, ca sa poata fi buna, valoroasa, trebuie sa genereze, inainte de orice, INCREDERE! Asta e averea cea mai de pret a oricarui om de media, CREDIBILITATEA! De aici pleaca totul. Nu poti fi o vreme consultant politic PSD, precum dna Andreea Cretulescu, si apoi sa te re-vopsesti in deontolog. Nu poti fi ministru de externe PNL, precum dl Cioroianu, si apoi sa devii moderator "obiectiv" al unei emisiuni politice. De aia si audientele nu cresc, pentru ca oameni candva inregimentati dau lectii pe ecran; n-ar avea nimeni ceva impotriva daca ar prezenta emisiuni de sport, de cumparaturi, de gatit etc.
  • Tihai Matulici Tihai Matulici
    Am vazut ca Realitatea Tv are reporteri tineri, dedicati, pasionati, buni profesionisti. De aceea nu inteleg de ce e mereu scos in fata acest Tatulici, un tip imbatranit in rele, cu un discurs care face cinste limbajului de lemn, anacronic, amendabil iata si de CNA. Nu insist, dar probabil leafa lui e cam cat suma tuturor salariilor reporterilor de live la un loc. Postul e unul de avangarda - foarte buna implicarea pentru sinistratii zapezilor, excelente promouri etc -, dar descurcareti ca Tatulici nu prea mai au ce cauta pe ecran, traim alte vremuri. Sa zicem ca targetul este 20 - 55 ani, pai cum ii convinge nea Mihai pe astia sa se uite la el duminica cand el comite in continuu o zeama lunga, fara subiect si predicat. La ceea ce scria cineva mai sus ar mai fi de adaugat un interviu recent cu Elena Udrea, facut de Tatulici in genunchi, o rusine maxima la adresa ideii de televiziune. E posibil ca omul sa fie unul de back-up, poate are relatii, idei geniale, dar atunci folositi-l la productie fratilor.
  • Tihai Matulici Tihai Matulici
    Am vazut ca Realitatea Tv are reporteri tineri, dedicati, pasionati
  • Iancu Iancu
    Perfect de acord. 1) In primul rand, participarea la emisiune a fost dispropotionata: de o parte, 6-7 sustinatori ai RMGC, plus moderatorul si publicul - localnici amagiti cu locuri de munca - si, de cealalta parte, doar 3 opozanti, toti 3 inchisi in studiourile de la Bucuresti si Cluj. Acestora li s-a dat dreptul la cuvant doar cand a binevoit dl Tatulici. In schimb, reprezentantul RMGC, bine plasat langa microfonul moderatorului, a intervenit incontinuu, acoperind cu vorbe goale - fara sa fie intrerupt - scurtele "drepturi la cuvant" ale opozantilor. 2) CNA nu e orb. Toti membrii care l-au aparat pe dl Tatulici au fost desemnati la CNA de PDL, Guvern sau presedintie. 3) Prin aceasta emisiune, dl Tatulici nu a urmarit numai sa-si plateasca excursia in Noua Zeelanda, ci a servit si Guvernul si pe T. Basescu, sustinatori declarati ai RMGC. 4) RMGC isi apara frenetic interesele, nu doar prin publicitatea agasanta (prin care a inchis gura presei), ci si prin postaci profesionisiti, inclusiv pe acest site. 5)Pentru astfel de deservicii aduse postului, Mihai Tatulici ar trebui sa aiba buna cuviinta si sa faca un pas inapoi. (Voi mai aminti si o alta isprava recenta: interventiile brutale ale dlui Tatulici intr-o emisiune a lui Ionel Danca transmisa din Vrancea sau Buzau, avand ca unic scop sa reorienteze spre Opozitie acuzatiile in legatura cu deszapezirea, indreptate de localnici impotriva PDL-ului.)
  • Gheorghe Ion Gheorghe Ion
    Pentru halul in care a fost realizata emisiunea, ar fi trebuit sa fie inchisa emisia cel putin 10 minute, la fel ca la antena 1. Nu stiu ce au vazut cei de la CNA, dar cine-i cunoaste stilul lui tatulici si a urmarit cu atentie, nu a existat o dezbatere ci doar incercarea de a forma o opinie publica pro RMGC. Rusine tuturor. CNA e orb.
  • Diana Diana
    pacat ca nu se prea incumeta jurnalistii sa faca dezbateri pe subiectul asta. dar acum se si vede de ce. ca daca fac o dezbatere in care nu cheama numai opozanti sa le asculte acuzatiile si atat, acestia incep sa ii acuze pe realizatori...
  • Calin Calin
    pai opozantii pe asta se bazeaza absolut de fiecare data, pe acuzatii si pe aruncat cu noroi, dar daca cineva sugereaza macar ca nu ar fi usi de biserica, atunci incep sa urle ca din gura de sarpe.

Trimite un comentariu

sus