Skip to main content

Tatulici, tras de urechi din cauza Roşia Montană

 

O emisiunea a lui Mihai Tatulici i-a adus o somaţie postului Realitatea TV. Programul Patrimoniul nimănui, difuzat pe 5 februarie, a avut ca subiect proiectul de la Roşia Montană (de unde a fost transmisă emisiunea).

Publicitate

Decizia CNA-ului a venit două două ore de dezbateri din care aproximativ o oră a fost dedicată difuzării emisiunii de la Realitatea TV.

În continuare dezbaterea de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. La şedinţă a participat şi Mihai Tatulici, realizator la Realitatea TV.

"Îmi face mare plăcere că am făcut aşa o emisiune, cu toate riscurile", a spus Tatulici.

Dan Grigore, membru CNA:

„Eu sunt perfect de acord pe fond cu dumneavoastră, eu sunt perfect de acord cu proiectul RMGC. Acum ne-am trezit cu toţii, problema este că în virtutea celor pe care le ştiţi despre dedesubturile acestei afaceri, dumneavoastră luaţi nişte atitudini.
Dumneavoastră nu trebuie să vă trădati punctele dumneavoastră de vedere, nu trebuie să începeţi să luaţi atitudini diferenţiate faţă de punctele de vedere aflate în opoziţie. N-aţi fost imparţial, asta va reproşez.

Christian Mititelu, membru CNA:

„E prudent să alegeţi un fundal care nu exprimă o preferinţă. Împărtăşesc punctele de vedere ale celor care s-au plâns. Aceste chestiuni nu pot fi discutate cu istorici, arhitecţi, nu mai spun că majoritatea erau de la Cluj.
Şase au fost pentru şi doi împotrivă, nu aveţi poziţia oficială a Academiei Române.

Cristina Trepcea:

„Este normal ca şi dumneavoastră în sinea dumneavoastră sa fiţi părtinitor, dacă ne dăm cu părerea în nume personal. Nu întotdeauna este corectă.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“De ce n-aţi intervenit în momentul în care domnul Piso făcea nişte acuzaţii. potrivit domnului Piso toţi ceilalţi erau mituiţi, cei care erau pentru proiect?
Am încercat la început. N-am pregătit foarte bine emisiunea, ăsta este adevărul."

Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie. Credeţi că aţi respectat acest lucru, să duceţi cître o egalitate care să permită publicului să-şi formeze punctul de vedere. Am incercat sa aduc spăecialişti, în proporţii . La mine pe sumar erau patru contra patru, că apoi s-au adăugat încă doi ziarişti. Am ajuns să cred că CNA-ul este atât de util că ar trebui să avem şi o lege a presei.
Niciun jurnalist nu ar curajul sa realizeze o emisiune despre RMGC, asta este specializarea mea. Sunt un băiat care rupe cu capul gardul."

Mihai Tatulici, realizator Realitatea TV:

“Mi-aţi făcut o mare neplăcere difuzând emisiunea, mi-am dat seama că mai am puţin timp de a îmi îmbunătăţi emisiunea. Acolo a fost un vârtej de întâmplari, la care n-am putut să fac faţă. Eu am chemat poliţia şi jandarmeria, adversarii proiectului fiind mai puţini au trebuit să părăsească piaţa.

N-a fost nicio bătaie, unii voiau in fata caminului cultural, altii in piata centrala. Am făcut vreme de 4 luni de zile presiuni la membrii comisiei prezidenţiale."

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Despre exprimarea opiniei dumneavoastră în emisiune, mi se pare foarte potrivită, libertatea de expresie este recunoscută în toate emisiunile care este recunoscută în toate emisiunile care nu au o aşa miză. Faptul că afirmi public ca eşti pentru un proiect, sau conduci discuţiile într-o direcţie. Câte emsiuni despre RMGC aţi realizat dumneavoastră?

Mihai Tatulici:

"În ultimii şapte ani, am făcut nouă emisiuni."

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

"Scopul principal urmarit de realizator a fost in bunamasura atins. Observaţiile făcute în reclamaţii nu sunt corecte."

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

"Este o problemă faptul că se organizează foarte puţine dezbateri în legătură cu acest subiect şi foarte multă publicitate pe acest subiect. E important ca dezbaterea să fie echilibrata, echidistantă astfel ca publicul să-şi poată forma singur o opinie."

Christian Mititelu, membru CNA:

„Mi se pare o emisune părtinitoare, mascată cu tot felul de lucruri irelevante în raport cu ce s-a întâmplat pe ecran. Regret că ne despart aşa de mult opinii în ceea ce priveşte jurnalismul.”

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“Există unele mici dezechilibre în a vorbi despre el, despre imparţialitatea, echilibru încerc să ţin cont de importanţa subiectului şi de cât de multe patimi a născut subiectul acesta.
“Cred că foarte multe dintre aspectele reclamate sunt exagerări faţă de ceea ce am văzut.

Narcisa Iorga, membru CNA:

“Atunci când am spus că noi acceptăm libertatea de expresie în alte emisiuni. Legea permite acest lucru, CNA-.ul nu sancţionează acest lucru, chiar face apel la respectarea acestui drept. Legea este una, radiodifuzorul trebuie să o respecte, iar CNA-ul, trebuie să aplice aceeaşi măsură la toate televiziunile. Nu mi se pare normal să o facem pe lupii moralişti când noi semnăm proteste. Trebuie să ne referim la o singură lege. Sunt de acord că a exagerat pentru că nu a permis unui invitat să-şi exprime punctul de vedere.

Dan Grigore, membru CNA:

„Si el recunoaşte că a derapat.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Calin Calin
    de acord, a fost numai in interesul lor ca s-a amanat atat de mult timp, dar pacat ca nici macar nu le-a pasat de rosienii care asteapta de ani de zile sa porneasca proiectul asta, probabil ca multi au ramas in localitate, in somaj, doar asteptand sa poata lucra in minerit
  • ou sont les hivers d'antant? ou sont les hivers d'antant?
    Cred ca spaga a fost de cel putin 100.000 de euro.
    Este posibil sa aiba si patronul-dentist-vanator al Realitatii, domnul Schwarzenneger Radulescu Banica interese.
    Dar sa lasam prezentul jalnic deoparte...
    Unde sunt emisiunile lui Tatulici cu Caritasul?
    Ce vremuri dom'ne...
    Unde sunt sincronurile acelea cu Clujul?
    Unde sunt limbile acelea, atat de mestesugite, cum numai Maestrului Tatulici ii reusesc, "prestate" lui Ioan Stoica?
    Ati imbatranit, Maestre, Inegalabil Artist Spagasin...
    Si Romania a decazut atat de mult...
    Rar se mai gaseste, in aceste vremuri de restriste, un fund pe masura talentului Dumneavoastra, Maestre Tatulici.
    Nostalgia ma cuprinde...
  • Cozmantz Cozmantz
    tot ce spusese Tatulici ca-l deranjeaza era ca nu se ia o decizie de peste 15 ani! nici pro, nici contra. Dar probabil opozantii nici nu isi doresc sa se ia o decizie mai repede,pt ca au de profitat big time de pe urma acestei tergiversari. Pacat! Rosienii si Rosia Montana continua sa sufere...
  • Robert111 Robert111
    Piso il acuza pe Tatulici de o excursie facuta in traseul sau profesional, nu personal. Cand si acesta, la randul lui, i-a reprosat lui Piso ca nici cariera dumnealui nu e fara pata, acesta a ripostat zicand ca nu e obiectivitate:))Toata lumea a avut posibilitatea sa-si spuna parerea, ba opozantii,mai virulenti (a se citi cu gura mare) s-au auzit mai mult si mai bine. Dar probabil vroiau ca toata emisiunea numai el, Piso, sa vorbeasca!!!
  • Ionut Ionut
    Am vazut si eu emisiunea. Nu mi s-a parut deloc scandalos si nici ca ar fi partinitoare. Nu tin cu nicio tabara, dar nu trebuie sa exageram doar ca sa avem cu ce ne sustine ideile. Realitatea, inclusiv pe site, publica articole si pro si contra proiect, asa ca nu vad de ce ar fi acuzata ca e partinitoare. Dar era normal sa vorbeasca si cei de la rmgc, avand in vedere ca subiectul era patrimoniul si am auzit ca vor sa investeasca in acest sens.

Trimite un comentariu

sus